Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Otomobili TM 480 Görücüye Çıktı
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nda düzenlenen 3. Arge ve İnovasyon fuarında tanıtıldı. Üreci Dr. Gürsel Güzel’in belirttiğine göre otomobilin neredeyse tamamı yerli ve milli.
Geçtiğimiz günlerde Vestel yerli otomobili olan Veo’nun tasarım fotoğraflarını paylaşmıştı. İlk yerli otomobilin Vestel’den gelmesini beklerken, fiziksel olarak üretilmiş olanı Gen Otomobil tarafından duyuruldu.
5 Yılda Geliştirildi
Dr. Gürsel Güzel’in açıklamalarına göre, Gen Otomobilin tasarımı olan yerli ve milli otomobil Tm-480‘in geliştirilmesi beş yıl sürdü ve bu süre zarfında 6.5 milyon dolar kadar arge harcaması yapıldı. Otomobilin bataryaları hariç, iç ve dış tasarımı, kaporta, şasi, elektrik donanımı, kontrol üniteleri, yazılımı ve motoru tamamen yerli üretim.
Tm 480 Teknik Özellikleri;
- 150kW 203 HP tek elektrikli motor,
- Tek şarjda 400km menzil,
- Normal şarjla 8 saat, hızlı şarjla 1 saatte tam dolum,
- Güncel hesaba göre 100km/10tl elektrik tüketimi,
FİYATI
Üretici, açıklamasında, yerli otomobili 6 ay içerisinde seri üretime sokabileceklerini ancak prosedürlerin ve gerekli izinleri almanın 2-3 yıl kadar sürebileceğini belirtirken fiyatının 200.000 tl civarında olacağını öngördüğünü belirtti.
Otomobilin fiyatı hakkında daha detaylı bir açıklama yapılmadığı için muhtemelen vergiler dahil fiyatı olarak söylendiğini düşünüyorum. Net fiyatı ne olur, devlet ne kadar teşvik sağlar elbette seri üretime geçip satışa sunulduktan sonra göreceğiz.
Görseller: Gen Otomobil
Kısıtlı imkanlarla yapılmış olmasına rağmen otomobilin tasarım olarak hoş bir görünüşe sahip olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bu tamamen subjektif bir düşünce.
Bunun dışında 203 beygir motorunun, muadilleriyle kıyaslandığında kullanıcıyı tatmin edeceğini beklediğimi de belirtmeliyim. Şehir içi kullanım için tasarlanan ve dünyanın en fazla satan elektrikli otomobillerinden birisi olan Nissan Leaf, ilk versiyonunda 110 HP bir elektrikli motora sahipken, 2019 yılında piyasaya sürülecek modelinin 147 HP‘ye çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bunun yanında elektrikli otomobillerin lideri Tesla, yeni üreteceği Model 3 için belirttiği değer ise 192kW/258HP.
Genel kanım, otomobilin, iç tasarım ve kullanılan renk paletleri konusunda, direksiyon, ilave donanım özellikleri, yol tutuşu, motor dayanımı, vs. gibi konularda daha bir çok eksiğinin, test gereksiniminin ve geliştirilmesi gereken noktalarının olduğundan eminim. Ne de olsa bunlar tecrübe gerektiren kısımlar ve daha alınacak uzun bir yol var.
Yatırım olarak ise şirketin çok daha fazla desteğe ihtiyacı var. BMW’nin Çin’e, sadece batarya için 5 milyar dolar yatırım yaptığını düşünürsek, gerek devletin, gerek diğer şirketlerin yatırım desteği sağlamasının zaruri olduğunu düşünüyorum.
Fiyat konusunda ise, 200.000 lira, benzer fiyatlarda kendini kanıtlamış, donanım ve güvenlik anlamında zengin, belli bir marka değeri olan bir çok otomobilin olduğu bir piyasada rekabetçi değil, caydırıcı bir seviyeye sahip gibi duruyor. Elbette pazar payı ve üretimi artıkça fiyat da ona paralel olarak daha makul seviyelere inecektir.
Sonuç olarak, uzun bir zaman sonunda ortaya çıkardığımız güzel bir ürün olması, kendi adıma gurur verici bir durum ve umarım bu proje, ayağı bir yerlere takılmadan sonuca ulaşır ve ülkemiz bu alanda otoriter bir konuma yükselir.
Siz ne düşünüyorsunuz?