Mantar Hastalıkları İçin Bitki koruma ilaçları
Hızlı bitki büyütme ilaçları, her türlü zararlılara karşı bitki koruma ilaçları ya da bitki böcek ilacı, kolayca tedarik edebileceğiniz malzemelerden yaptığınız ev yapımı bitki ilaçları ve karışımlar ile bitkilerinizde görülen böcek, zararlı ve hastalıklardan kurtulmak, bitkilerinizi korumak mümkündür.
Bitkilerde en çok görünen yaprak biti, kırmızı örümcek ve mantari hastalıklarla mücadele etmek artık hızlı, kolay ve çok daha ekonomik olan bir bitki böcek ilacı, bitki biti ilacı sahibi olacaksınız.
Bahçemde, balkonumda veya salonumda bitki yetiştirmek istiyorum ya da yetiştiriyorum. Bu sırada bitki üzerinde görülen zararlı ve hastalıklarla kimyasal yollara başvurmadan mücadele etmek istiyorum diyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Ama devam etmeden önce yine konumuzla ilgili olan bitkiler için böcek ilacı, doğal koruyucu gülleci bulamacı nedir, nasıl yapılır okumak da isteyebilirsiniz.
Beni uğraştıracak ve vaktimi alacak bu işle niye uğraşayım ki diye soracak olan arkadaşlara cevabım çok basit. En sağlıklı ve güvenilir yetiştiriciliği yapmak. Bu süs bitkisi olur, saksılarda ya da bahçenizde yetiştirdiğiniz meyve, sebze olur hiç fark etmez.
Bu bitki ilaçları karışımlarının etkisi küçümsenmeyecek kadar fazladır. Ortak dil olarak bu karışımlara ‘Ev yapımı bitki ilaçları‘ diyoruz.
Bu karışımların yapılması için ihtiyacımız olan malzemeler, bazı çevreye zararı olmayan maddeler ve başka bitkiler yardımı ile hazırlanan ilaçlardır. Kimyasal ilaç uygulaması en hızlı ve kolay çözümdür sevgili arkadaşlar fakat bunu yapmadan önce lütfen size, ailenize ve çevrenize vereceği zararı düşünün. Bu sebepten kimyasal yola başvurmadan önce ev yapımı bitki ilaçlarını denemekten ne zarar çıkabilir ki?
Bitki böcek ilacı gibi bitki koruma ilaçları karışımlarında dozaj önemli
Önemli bir hatırlatma sayılabilir; hazırlayacağınız ilaçların karışım miktarlarını, verilen dozlarda kullanmanız önemli, çünkü her ilaçta olduğu gibi daha fazla kullanmak daha iyi çözüm olacağı anlamına gelmez. Aksine, bitkinizde zehirleme etkisi yapması mümkün olabilir. Ayrıca günün sıcak saatlerinde yapılacak uygulamalar, sıcağın ve karışımın etkisiyle bitkide yanma etkisi yapabilir. Günün serin saatlerinde yapmanız tavsiye edilir. Önemli bir noktadır; görmezden gelmemek gerekir.
MANTAR HASTALIKLARINA KARŞI KULLANILABİLECEK KARIŞIMLAR
Salisilik asit kullanarak yapılan bitkileri koruma ilacı
Salisilik asitin kaynağı söğüt ağacıdır. Söğüt ağacının taze kesilmiş dallarını dilimleyerek ve suda demleyerek salisilik asidi elde edebilirsiniz fakat elde edilecek asidin yoğunluğu ve miktarı konusunda yapılmış net bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı; demleme yoluyla SA elde eden arkadaşların, deneme yanılma yoluyla kullanım oranlarını belirlemesi gerekmektedir.
SA bitkilerin yapısında bulunur, kimisinde fazla kimisinde daha az bulunur. Bitki, herhangi bir hastalık etmeni ya da stres koşuluyla karşı karşıya kalması durumunda salisilik asit bitkinin iç savunma yollarını uyararak bitki direnç mekanizmasını tetikler. Dışarıdan ekstra yapılan uygulama savunma mekanizmasının direnç kazanmasına yani bitkinin devamlı tetikte olmasına sebep olmaktadır.
Asprin ile bitkileri koruma
Ev yapımı bitki ilaçlarının ilki bu. Salisilik Asidin bulunduğu ve dışarıdan en basit şekilde tedarik edebileceğiniz formu aspirindir. Aspirinin bitkiler üzerindeki etkisi tam olarak kanıtlanmamış olsa da (ya da böyle olduğu iddia ediliyor olabilir, neden mi? Aspirinin üretici firmasının dünyanın en büyük zirai ilaç firmaları sırasında ilk 3’de yer aldığını düşünürsek! gerisi sizde.) Fungal etmenlere karşı koruyucu ve tohumların çimlenmesinde tetikleyici etkisi gözlenmiştir.
Aspirin karışımı hazırlanışı:
4 lt suyun içerisine 300 – 350 mg Aspirin tabletini güzelce eritip karıştırın. Bitkilerinize 15 günde bir uygulama yapın. Aspirin dozajını çoğaltmanız bitki yapraklarında yanma etkisine sebep olabilir. Dikkat ediniz. Fazla dozaj daha faydalı olacaktır anlamı taşımaz. Düzenli kullanım zaten bitkilerinizin sağlıklı kalmasına sebep olacağı için, her hangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.
Lütfen unutmayalım! Salisilik Asit bitkilerde koruyucu etkiye sahiptir. Hastalık bulaşması sonrası tedavi edici etkiye sahip değildir. Koruma amaçlı kullanılması gerekmektedir!
Oksijenli su kullanarak bitkileri koruma
Bildiğimiz ecza dolaplarımızda bulunan oksijenli sudan bahsediyorum. Bir başka çevre dostu, elimizin altında devamlı bulunan ve basitçe hazırlayabileceğimiz karışımın elemanlarından birisi. Fungal etmenlere karşı bitki koruma ilacı olarak kullanabiliriz.
Yarım lt suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su karıştırınız ve bitkilerinize püskürterek uygulayınız. Yeni çimlenen bitkilerinizde kullanmayın, yapraklarını yakabilir. Dikkat ediniz lütfen.
Süt ve su karışımı
Bildiğimiz, evimizde tükettiğimiz süt. Süs bitkilerinizin yapraklarında külleme başlangıcı var. Dolabınızı açınız ve 1 birim süt, 9 birim su olacak şekilde karışım yapınız ve yapraklara püskürterek uygulayınız. Yaprakların iyice ıslandığından emin olunuz.
Domates, salatalık, kabak elma ve bağda görülen külleme sorunlarında 4 birim süt, 6 birim su olacak şekilde karışım oranını ayarlayınız. Bu bitkiler üzerinde Kanada – Connecticut Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda bu karışımın tam olarak çalışma mekanizması anlaşılamasada sentetik kimyasallar kadar etkili olduğu görülmüştür. Bu karışımı 10 günde bir uygulayınız. Kullanacağınız kadar hazırlayınız. Depolama yapmayınız.
Kabartma tozu karışımı
Cep sodası, kabartma tozu, karbonat, siz hangisini kullanıyorsanız. Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate, sirke, arap sabunu ve su karışımı ile külleme hastalığına karşı mücadele edebilirsiniz.
Kabartma tozu karışımının hazırlanışı;
4 lt. suya; 30 gr. ev/cep sodası/ karbonat, 4 yemek kaşığı sirke, iki avuç arap sabunu, karıştırarak, sprey şeklinde uygulamalısınız. Arap sabunu yayıcı yapıştırıcı etkiye sahiptir. Bu sebepten karışıma en son eklenmelidir. Karbonatı ilave etmeden önce az miktar su içerisinde iyice çözündürülmesinde fayda vardır. Direk dökmeniz durumunda tam çözünmemesi sonucu istenilen başarıya ulaşmakta sorun yaşayabilirsiniz.
Gülleci Bulamacı
Bir çok derde deva olan bitki ilacı gülleci bulamacı, fungusit, insektisit, akarisit ve bakteriyel hastalık etmenlerine karşı kullanılmaktadır. Gülleci Bulamacının Hazırlanışını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Bordo Bulamacı
Bordo Bulamacı da çok hızlı ve kolay hazırlanan bir karışımdır. Bir çok fungal kökenli hastalığa karşı mücadele de kullanılmaktadır. Nasıl hazırlandığına dair yazının adresi aşağıda bulunmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen bitki böcek ilacı, mantar ve diğer zararlılar için olan karışımların tamamı evinizde, bahçenizde çok kolay ve hızlıca hazırlayabileceğiniz karışımlardır. Ben hatırladıklarımı ve not aldıklarımı buraya aktardım. Elbette birçok farklı karışım vardır. Siz güzel insanların aklında varsa ve paylaşmak istiyorsanız, lütfen yorum yolu ile yazının altına ekleyiniz. Herkese faydası olsun.
Karışımların hazırlanması sırasında dikkat etmeniz gereken nokta özenle hazırlık yapmaktır. Hazırlama adımlarını ve yazıda yer alan uyarılara dikkat ederseniz, mutlaka başarılı sonuçlar elde edeceksinizdir. Hazırladığınız karışımı bütün alanda, bitkilerinizde, uygulayın.
Eğer yazımı beğendiyseniz, paylaşırsanız sevinirim. Her türlü sorunuzu ve yorumlarınızı bekliyorum. Sorunsuz bir yetiştiricilik yapmanız dileğiyle.
Sercan Bey Merhaba,
Bahçemde leylak bitkisi var, bütün yaprakları küllendi . Bunun için nasıl bir tedavi önerirsiniz?
Bir de çok güzel kokan gül var ama yaprakları sürekli hastalıklı ben de hastalıklı yaprakları koparıyorum bulaşmasın diye ona nasıl bakım yapmalıyım.
Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
Merhabalar Gülay Hanım,
Bitkilerinizde meydana gelen küllenmelere karşı Gülleci Bulamacı yapımını (kelimenin üzerine tıklayarak yazıya geçiş yapabilirsiniz) okuyarak uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Birkilerinize iyi gelecektir. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.
Sevgilerimle,
Sercan Bey Merhaba
Bitki ile alakalı paylaşımlarınızı ve yorum kısımlarını ilgiyle okudum.
Ben İstanbul Maltepe de yaşıyorum.
Bahçemizde yaklaşık 5-7cm çaplı 3 farklı kök üzerine gövdesi olan asmamız var. Yıllardır bakımsız. İnternetten araştırdığım kadarıyla, tahminimce tüm hastalıklar mevcut. Ben bu asmayı kurtarayım istiyorum. Bu yüzden 2 hafta önce ormanda piknikte gülleci bulamacı yaptım tarifinize uygun olarak. (Yaklaşık 5 lt posasız, 3-4 litre posalı halde edindim bunun için teşekkür ederim tarif için.) Geçen hafta 1,5 luk 1litre hazırlayıp her tarafına püskürttüm. Gövdesinde kabuk altlarında yerleşmiş karınca kolonisi için de kullandım. Kısmen etkisi oldu. Bunlar haricinde nasıl bir bakım yapmalıyım. Diğer tariflerden de uygulama yapayım mı? Mesela kabartma tozu karışımını da kullansam çok yüklenmiş olur muyum?
Bu arada köklerden birinde yaklaşık 3 metre boş gövde, sonrasında ki 2 metrelik kısımda ise yapraklanma ve dallanma var ve bu dallarda hiç üzüm salkımı yok sadece yaprak var. Bu boşluk neden oluyor. Diğer köklerden çıkan gövdelerde de aynı durum var ama uçlardaki sürgünlerde salkımlar oluşmaya başladı epeyce.
Kolay Gelsin.
Teşekkürler.
Oğuzhan Bey Merhabalar,
Öncelikle yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Asmalarınızı tekrardan ayaklandırma isteğiniz ve gayretiniz için sizi tebrik ederim. Bu tarzda doğal yolla mücadele için kullanılan karışımlar bir kullanım sonrası değil düzenli kullanım sonrasında etkisini ve başarısını gösterir. Bu sebepten tavsiyem 10 günde bir aynı dozda uygulamaya devam etmenizdir. Asmalar uzun yıllardır bakımsız ise, uzun yıllardır budama yapılmıyor anlamı çıkarabilir miyim? Eğer cevap ‘evet’ ise, kollarda salkım oluşmamasının ve verimsizliğin sebebi budur diye düşünüyorum. Tabi ki görseller ile ilerlemek her zaman daha doğrudur. Bu yıl için değil ama gelecek yıl yaklaşık her kolda 2 – 3 göz kalacak şekilde bir budama yaparak evinizde ve eş dost çevrenizde afiyetle tüketebileceğiniz üzümler alacağınıza inanıyorum.
pH düşük ise, 5 – 6 gibi asidik demektir. pH 7 nötr, ve 7 ‘den yukarısı bazik demektir. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.
Sevgilerle,
Merhaba, geçen ay aldığım starlice nikolai yeni sürgün veriyor fakat siyah ve yanik yanik şekilde çıkıyor, toprağı üstten kurumaya başladıkça suluyoruz,direk gün ışığı sadece aksam güneşini aliyor, gün icerisinde aydınlık ortamda. Mantar olması ihtimaline karşı aspirinli veya sütlü karışım yapıp uygulasam nasıl olur acaba¿ Solucan gübresini sıvı halde yapraklara spreylesem fayda edermi acaba?
Çok teşekkürler
https://i.resmim.net/i/IMG_20210511_144040-scaled.jpg
[url=https://resmim.net/wqlyma/][img]https://i.resmim.net/i/IMG_20210511_144040-scaled.jpg[/img][/url]
Ahmet Bey Merhabalar,
Toprağı üstten kurumaya başladıkça suluyoruz derken toprağın altında nem durumu nasıl peki? Saksınızı değiştirdiniz mi? Bitkiniz doğrudan güneş altında mı kalıyor bitkiniz? Yani yapraklardaki yanıklıklar bakteriyel bir sorunun işareti gibi fakat öncesinde yukarıdaki soruların cevapları ile başlasak çok iyi Ahmet bey. Sizden gelecek cevaplarla ilerleyelim daha doğru olacaktır. Mesajınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim
Merhaba,gulleci bulamacı hakkındaki yazınızdan ve soru cevaplardan faydalı bilgiler edindim. Ama asmada gülleci bulamacı uyguladıktan kaç gün sonra yaprakları koparıp kullanabiliriz bu konuda bir bilgiye raslamadım. Aydınlatırsanız sevinirim.Tesekkur ederim.
Sayın Salime Alan,
Öncelikle yazımıza olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Asmada uygulama yaptıktan sonra koparmadan önce önce 4 5 gün beklemenizi tavsiye ederim. Daha erken koparılmalarda koku yapma ihtimali var. Düşük dozda kullandığınız için çok fazla kokmayacaktır fakat garanti olması için beklemenizde fayda olacağını düşünüyorum. Sorunuz olması halinde tekrardan görüşmek dileğiyle.
Sevgilerimle,
Zama ayırıp cevapladığınız için teşekkür ediyorum.
Hocam iyi günler,
Ben çiçek ağaç doğa hastası bir insanım ve gözüm gibi baktığım sakız sardunyalarim(ve tabi diğer sebze fidelerim) hastalandılar. Çevremde hiçbir ziraat mühendisi veya zirai satış yeri yok.
Internetten araştırmaktan başka çarem yok. Sardunyalarimin yapraklarında zar gibi kahverengi lekeler oldu vee bütün bitkilerime yayıldı.
*ALLAH(c.c.) RIZASI IÇIN* bana bir yol gösterin. Ne yapmalıyım?
Yasemin hanım merhabalar,
Doğaya olan sevginizi ve tutkunuzu görmek çok güzel. Size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Bu zar şeklindeki kurumalar halkaiç içe geçmiş halkalar şeklinde mi? yoksa yaprağın bir ucundan başlayarak mı kuruma başladı? 2 tane bakteriyel hastalık geliyor aklıma ama inanın ki bunlar çok yetersiz. Biraz daha detaylı bilgiye ihtiyacım var; sebze fidesi olarak neler var elinizde ve mümkünse bir kaç tane fotoğraf yollayabilir misiniz? Bunun sonrasında çok daha kesin bir çözüme ulaşabiliriz.
Sevgilerle,
Merhaba,
Benim kauçuk çiçeğimin yapraklarının uç kısımları sararıyor ve yaprak aralarında örümcek ağı tarzı şeyler oluşmuş . Ne yapmam gerekiyor?
Teşekkürler,
Funda
Merhaba,
Çiçeğinizin saksısı küçük mü? Ayrıca örümcek ağı falan oluştuysa çiçeğiniz güneş göremeyen bir yerde mi? Soru cevap şeklinde gidersek daha iyi olur diye düşünüyorum Funda hanım.
Teşekkürler,
bitkilerimin topraklarında mantarlar çıkıyor ne yapabilirim
Çağla Hanım Merhabalar,
Mantarlardan kurtulmak için elle koparıp atınız. Bitkilerinizi çok sık mı sulama yapıyorsunuz? Toprak devamlı ıslak mı? Sizden gelecek cevaba göre bir çözüm arayışına gidelim.
Merhaba Bi süredir evde ki bitkilerde yaprak dökülmesi ve boceklenme sorunu ile uğraşıyorum nerdeyse denemedigim
Yöntem kalmadı . Bilgiler çok net ve anlaşılır ayrica uygulamasi kolay görünüyor . Emekleriniz icin tsk ederim . Uygun yontemlerini deneyip tekrardan dönüş yapacağım . Sevgiler
Küçük bir şaman
Emel hanım merhabalar,
Yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Geri bildirimlerinizi bekliyorum. Güzel bir gün olması dileğiyle.
Sevgiler,
Sercan
Çok güzel bilgiler,
Biz narenciye yetistiricisiyiz, bu yıl ilk defa çiçek öncesi gulleci bulamacı kullandım,
Narenciyede ” kabuklu bit, pamuklu bit, kırmızı orumcek-pas ve alternariya ( mantar)”çin kimyasallar kullaniyordum
Güllüci bulamacı iyi olacağı söylendi.mi
-Bu ürün yukarıda saydığım hastalıklara iyi gelirmi,
-hangi aralıklarla kullanılmalı
-iki ton suya ne miktarda kullanılmalı
Not; şuan çiçek dönemi
Peşin teşekkürlerimle Selamlar
Şahin Bey Merhabalar,
Asıl olarak Aydın’lıyım. Bende küçük çaplı bir narenciye üreticisiyim. Yukarıda bahsettiğiniz zararlılardan bir tek pamuklu bit üzerinde net bir etkisini göremedik. Bu yıl daha farklı uygulama yöntemleri ile tekrardan mücadele edeceğiz.
Bu aydan sonra uygula dozu 1000 lt su içerisine 15 lt Gülleci Bulamacı olacak şekilde yapınız. Çiçekten çıktıktan sonra uygulamanızı yapınız bence. Arazinizde kesinlikle yabancı ot barındırmayız. Yabancı ot temizliği çok önemli!!!!! Yabancı ot mücadelesi ile doğru orantılı ilerleyiniz lütfen. Gelişmelerden haberdar ediniz lütfen. Haberinizi bekliyor olacağım.
Selamlar,
Bu gün balkonda yetiştirdiğim gül için karbonat karışımlı tarifi denemeye başlayacağım.
Bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Merhabalar Bakiye Hanım,
Yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Destek mesajınızda beni çok mutlu etti. Gelişmelerden haberdar etmeniz beni çok mutlu eder. Teşekkürler.
Sevgi ve Saygılar,
Merhabalar üzüm bağında gülleci bulamacı nı hangi şartlar koşullarda ne şartlar aralıkları ve doz unu nasıl yapabilirim teşekkürler.
Merhabalar,
Manisa Bölgesi’nde üreticiler Gülleci Bulamacını kullanmaya ve tercih etmeye başladılar. Uyanma başladığı için dozu düşük %1,5 civarında kullanmalısınız. Uyanma öncesi kış döneminde olsaydı. Uygulama dozunu %2,5 civarında kullanmanızı tavsiye ederdim. Çiçeklenme sonrası uygulama dozunu %1,5 tutarak 15 günde bir düzenli uygulamanızı tavsiye ederim. Bağlarda en çok karşılaşılan hastalıklardan birisi olan küllemeye karşı etkili olacaktır. Her hangi bir sorunuz olması durumunda irtibatta kalalım lütfen. İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
Merhaba öncelikle verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Fakat bir sorum var sitede hemen hemen bütün yazıları aradım bulamadım. Evde 3 4 tane kaktüsü de farklı mantar sorunları var (birinin içinden jeli akıntı yapıyor. Birinde külleme diğerinde sarı büyüyen lekeler) bütün mantar çeşitlerine sahip sayılırım 🙂 bordo veya gülleci bulamaçlarının hazır karışımlarını satıldığını gördüm bordo skail gibi bu ürünlerin açıklamasında sadece meyve ağaçlarından bahsediyor bunları kaktüs sukulent ev bitkilerine de kullanabilirmiyiz. Kullanırsak nasıl bir şekilde kullanmamız lazım.
Melis Hanım Merhabalar,
Öncelikle yazılarıma olan ilginiz ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Kaktüs bitkisi için özel olarak mücadele yöntemleri ile ilgili bir başlığın gerekliliği aklıma gelmemişti. Fakat bunu direk gündeme alıyorum ve özel olarak bunun için bir yazı çalışması yapacağım. Teşekkürler.
Gelelim sizin sorunlarınıza; ( hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum fakat )
Jel akıyor dediniz; aşırı sulama yaptınız mı ya da geçen hafta yağan yağmurlarda dışarıda mı kaldı bitkiler? Bir diğer ihtimalde toprak kaynaklı mantari bir sorun. Eğer fazla sulama yapmadığınız halde bu sorun oluştuysa mantari kaynaklı bir sorun. Bunun için topraktan uygulama yapabileceğimiz bir formülümüz var. 360 g/l Hymexazol etken maddeli bir ilacı temin ediniz ve 150 ml’sini 3 lt suya karıştırınız. Sulama suyu gibi veriniz bunu.
Külleme değil de kurşuni küf olabilir mi? ileri seviyede ise; Bordo veya Gülleci Bulamacı çözüm olmayabilir. Bunun için fotoğraf paylaşabilseniz çok daha güzel olurdu fakat; tahminen ilerleyeceğim. Kurşuni Küf ise; Imazalil 500 g / l etken maddeli bir ilaç olabilir. Bence kaktüsünüzdeki sorun Kurşuni Küf. Bir fotoğraf paylaşabilirseniz benimle çok daha güzel olur. Net olarak mücadele için kullanacağınız ilacı söylerim.
Sarı büyüyen lekeler; Kaktüslerinizin yerini değiştirdiniz mi? Balkona aldınız mı? Bunu yaptıysanız soğuk çarpmış olabilir. Bu tarz durumlarda kaktüs ve skulentlerinizin yerini çok fazla değiştirmeyin lütfen.
Melis Hanım karşılıklı soru cevap şeklinde gidersek size daha iyi yardımcı olabilirim diye düşünüyorum. Sizden gelecek cevap doğrultusunda ilerlemeliyiz bence. İlginiz ve mesajınız için tekrardan teşekkürler. Sağlıkla kalın.
İyi bir Pazar günü olsun sizin için,
Merhabalar Umut Bey,
Bende Manisa’da yaşıyorum ve burada üreticilerimiz ile kontak halindeyim. Üreticiler bu bölgede Gülleci Bulamacını kullanmaya ve tercih etmeye başladılar. Uyanma başladığı için dozu düşük %1,5 civarında kullanmalısınız. Sürgünler 15 cm’ye ulaştıktan sonra kullanıma başlamalısınız. Uyanma öncesi kış döneminde olsaydı. Uygulama dozunu %2,5 civarında kullanmanızı tavsiye ederdim. Çiçeklenme sonrası uygulama dozunu %1,5 tutarak 15 günde bir düzenli uygulamanızı tavsiye ederim. Bağlarda en çok karşılaşılan hastalıklardan birisi olan küllemeye karşı etkili olacaktır. Her hangi bir sorunuz olması durumunda irtibatta kalalım lütfen. İlginiz için çok teşekkür ediyorum.