Bahçecilik ve tarım

11 Adımda Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır? Tarımda Doğal Yolla Mücadele, Şifalı İlaç

Gülleci bulamacı hazrılık ve yapım aşamasına gelin beraber bakalım...

Ev yapımı (İçinde kimyasal olmayan) toprak düzenleyici ve ilaçlar, son yıllarda dünyada tekrardan parlayan alternatif tarım yöntemleri haline gelmekte. Bugünkü konumuz her derde deva olan karışım Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır sorusunun cevabı olacak. 

Gülleci Bulamacı tarifi hakkında bir kaç püf noktadan bahsedeceğim.

Bu karışımın ayrıca bilinen diğer adları ise, Kaliforniya Bulamacı veya Dede Bulamacı ya da Güllüce olduğunu bir önceki yazımda bahsetmiştim.

ev yapımı gülleci bulamacı nasıl yapılır? https://huglero.com

Öncelikle eğer okumadıysanız gülleci bulamacı nedir yazımı da okumanızı şiddetle öneririm.

Gülleci Bulamacı adı nereden gelmiştir?

Mezunu olmakla gurur duyduğum Ege Üniversitesi’nin saygı değer profesörlerinden Atıf Atilla’nın bir köy toplantısı sırasında köylülerle tanıştırdığı bu bulamaç, gülle sporuyla uğraşan Atıf Atilla’ya atıfta bulunmak için bu adı almıştır. Kendisini rahmetle ve saygıyla anıyorum.

gülleci bulamacı nasıl yapılır? Gülleci bulamacı malzemeleri ve yapım aşamaları https://huglero.com

Gülleci Bulamacı Yapımında Kullanılacak Malzemeler nelerdir?

Gülleci bulamacı hazırlanışı aşamasını 10 lt’lik ölçü birimi üzerinden anlatacağım. Siz bunu, isteğinize göre 10 ve 10’un katlarına göre oranlayarak elde edilecek karışım miktarına karar verebilirsiniz. Kullanım miktarınıza göre ayarlama yaparak gülleci bulamacı hazırlanışına devam edebilirsiniz.

Bunu da sevebilirsiniz: Gülleci bulamacı hakkında en sık sorulan sorular

  • İş güvenliği malzemeleri; eldiven, maske ve gözlük. Gülleci bulamacı yapımı sırasında kaynattığımız maddelerde gaz çıkışı olacağı için her hangi bir olumsuz sonuca sebebiyet vermemesi için maskemizi mutlaka takalım. İş güvenliğine önem veriniz lütfen. Kesinlikle malzemeleri temin edin ve kullanın.
  • 10 lt su
  • 1.5 kg sönmemiş (toz haldeki) kireç ya da 3 kg sönmüş kireç (inşaat işinde kullanılan kireç olmamasına dikkat edin)
  • 3 kg Elementel Kükürt ( Türkçesi; suda kolay eriyen kükürt ) satın alacağınız yere gittiğinizde bu şekilde sorarsanız yardımcı olacaklardır. ‘Eee.. elementel kükürt olmazsa olmaz mı yani bu’ diye soran arkadaşa cevabım; olur, olur ama kükürt suda zor eriyen bir maddedir. Eritmek için biraz daha fazla efor sarf etmenize sebep olur. Ayrıca su içerisinde topak topak yapılarla karşılaşırsınız. Olmadı mı bu yahu… !! gibi yorumlara sebep olur.
  • En hızlısından bulabileceğiniz; 18-20 lt’lik peynir tenekesi ( mazot, yağ tenekeleri gibi bir şey söylemedim fark ettiyseniz. Sebebi, kimyasal madde barındırıyor olması. Sağlıklı bir şey yapmaya çalışırken bir yandan da açık vermeyelim isterim ).
  • Yeterince yakacak malzemesi, Odun vs vs.

Not: Sönmemiş kireç nereden alınır?

Sönmemiş kireci size en yakın bulunan inşaat ve yapı malzemeleri satan dükkanlardan, yer yer hırdavatçılardan da tedarik edebilirsiniz. Sönmüş kireç için de aynısı geçerlidir.

Bunu da sevebilirsiniz: Gülleci bulamacı mı Bordo bulamacı mı?

Yukarıdaki malzemeleri temin ettiniz. Bir demlikte çay hazırladınız – hazırlık yaklaşık 1 saat süreceği için hararetinizi almaya yardımcı olacaktır.

Hazırlayacağımız karışımı 20 lt’lik peynir tenekesini baz alarak adım adım anlatıyorum. Biraz daha yakınlaşın ve kalem kağıdınızı hazırlayın. Güllüce yapımına başlıyoruz.

Adım Adım Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır?

gülleci bulamacı tarifi https://huglero.com
  1. Ateşi yakın.
  2. Tenekenin içerisine kükürt ve kireci dökün. 
  3. Biraz su ilave edin (5 lt kadar).
  4. Biraz bekleyin su döktükten sonra kireçten kaynaklı bir miktar gaz çıkışı olacaktır. (Kireç sönmeye başladığı için.) (Maskenizi takmayı unutmadınız umarım!)
  5. Kalan diğer 5 lt suyunuzu da ekleyin. 10 lt suyun tamamını boşaltmış oldunuz.
  6. Tenekeyi ateşin üzerine taşıyın ve iyice karıştın.
  7. Ara vermeden karıştırmak kükürdün çökelti yapmamasını sağlayacaktır. Eldiven-gözlük -maske bunları taktık değil mi?
  8. 15-20 dakikadan sonra karışımınız hafif hafif renk değiştirmeye başlayacaktır. Ateşin ferini koruyunuz efenim. Devamlı ateşi güçlü tutunuz yani.
  9. 30-35 dakika geçtikten sonra karışımınız hafif hafif yoğunlaşmaya başlayacaktır. Karıştırmak hafif zorlaşacaktır (Puding veya keşkek pişiren arkadaşlar ne demek istediğimi anlayacaklar). Bu süre zarfında karışımın üzerinde köpük birikecektir.
  10. Üzerinde biriken köpüğü alın. Karışımın üzeri devamlı temiz dursun. Pekmez kaynatırken devamlı üzerinde biriken köpük alınır ya o hesap…
  11. Bu süreden sonra karışım kaynamaya başlayacaktır. Eğer taşacak gibi olursa ateşin üzerinden alın ve bir miktar dinlendirin. O ara bir bardak çay için işte.
  12. Çay molasından sonra (çok uzun tutmayın bu molayı ama), karışımı tekrardan ateşin üzerine alın ve kaynatmaya devam edin.
gülleci bulamacı yapılışı https://huglero.com

Bu da ilginizi çekebilir: Biyodinamik tarım nedir? Organik tarımdan farkı nedir?

1 saat gibi bir süre geçtikten sonra karışımın üzerinde ince bir köpük tabakası kalacaktır, karışımınız hazır demektir. Ateşten alın ve karışımı ve dinlenmeye bırakın.

Bunların hepsini yaptık sonrasında ne yapılacak?

  • Karışım soğuduğunda elinizde ortalama 9-9,5 lt arası bir karışım olacaktır. Sonra ki adım; süzgeç+tülbent yardımıyla plastik kapların içerisine boşaltınız.
  • Kullanılmaya hazır.

Güle güle karışımınızı kullanınız! Bir sonraki yazımda gülleci bulamacı nerede ne için kullanılır ve elimizde kalan tortu ile ne yapılır bunu anlatacağım. Ayrıca gülleci bulamacı nasıl yapılır merak eden yakınlarınızla yazımı paylaşırsanız en güzel şekilde teşekkür etmiş olursunuz.

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

34 Yorum

  1. Sevgili hocam Merhaba! Bugün ilacı hazırlarken üç kğ sönmüş kireç aklımda kalmış. Ben üç kğ yanmamış kireç anlamışım ve üç kğ elementer kükürtle 10 lt suyla tam bir saat alevli ateşte kaynattım karıştırdım. Bakır renginde oluştu. 6 lt falan çıktı. Biz sırt pompası ile 25 ltlik, 200 mg kullansak uygun olur mu? Avarlara yani domates salatalık biber patlıcan ve fasulyede patates tenkullanacağız. Cvb bekleriz hocam. Sevgilerimle😊

    1. Merhabalar Ali Bey,
      Yüksek doz hazırlamışsınız ve çok kaynatmışsınız. 🙂 Kullanım dozunu yarıya düşürün lütfen. Yüksek dozda yapraklarda yanma meydana gelecektir.

      Selamlar,

  2. ercan Bey merhabalar. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Bizim bahçemizde erik, elma ve trabzon hurması ağaçları var. Bu ağaçlar meyve vermeye başlayıp pişmeye yakın, meyvelerin içleri kurtlanıyor. Erik ve elmaya 1-2 defa zirai ilaç kullanımında kurtlardan kurtuluyoruz. Fakat trabzon hurmasında 4-5 defa zirai ilaç kullanmamıza rağmen yine de çok başarılı bir sonuç elde edemiyoruz. Ben normalde zaten zirai ilaçtan kurtulmak isteyen biriyim. Bunun için de babamı alternatif çözümler sunarak ikna etmek istiyorum. Çok uzattım biliyorum:) Sorum şu: Gülleci bulamacı meyve içi kurduna karşı etkili midir? Değilse on erebileceğiniz doğal bir ilaç var mıdır? Teşekkürler.

  3. Sercan bey merhaba, Kibris’da yasiyorum ve dogal tarim ile ugrasiyorum. Gulleci bulamacimi tam oranlarinda ve tarifine uygun yaptim. Rengi siyahimsi oldu. Normal mi acaba ? Tesekkur ederim.

    1. Erkan Bey Selamlar,
      Siyahımsı derken; dışarıdan karıştırdığınız kazanın içerisine bakarsanız, koyu bir bordo görünüm siyahımsı renkte bir görüntü ortaya çıkar. bir başka kabın içerisine aldığınızda Bordo bir renk göreceksiniz. Elinizle dokunduğunuzda, kuruduktan sonra sarı bir renk aldığını göreceksiniz.

  4. Merhabalar bizde bu yıl ilk kez zeytinlerde kullandık yüzde 1 oranında fakat zeytinlerin yaprakları döküldü dize sorum bu durum normal mi şubat sonu atmıştık şimdi bağlarda kullanmak istiyoruz . Ama çekiniyoruz ne zaman kullanalım öneriniz varmı şimdiden teşekkürler

    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazdığınıza çok şaşırdım ne yalan söyleyeyim. Bende zeytinlerde kullanıyorum ama hiçbir zaman böyle bir sorun ile karşılaşmadım. Şunu sormak isterim. Tam olarak doğru oranlarda karışım yapıp, fazla kaynatma yapmadığınızı düşünüyorum. Çünkü karışım oranlarında farklı miktarda karıştırıp fazla kaynatma yapıldıysa dozu yüksek gelecektir. Size tavsiyem lütfen sitede yazılan oranlarda karışımı tekrardan yapınız ve fazla kaynatma yapmayınız. Sorunuz olması halinde lütfen yazınız. İyi akşamlar.
      Sağlıkla kalın.

  5. Sıvı kükürt kullandığımızdada ateşte tutacakmıyız.
    Püskürtme makinası içinde kireci süzdükten sonra sıvı kükürt döküp kullanabilirmiyim.
    İlginize çok teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar

    1. Erdoğan Bey Merhabalar,
      Sıvı kükürt çok farklı bir ürün toz kükürt ile kıyasladığımızda. Elementel Kükürt, kireç, su ve sıcaklık parametreleri birleştiği zaman Gülleci Bulamacı ürünü ortaya çıkar. İlaç makinesi içerisine kireç ve üzerine kükürt karışımı gibi bir şey yapmayınız, kirecin tortusu makinenizi tıkar ve başınıza büyük sorunlar açabilir. Dışarıda Gülleci bulamacını hazırlayıp, süzünüz ve öyle kullanınız. En ideal yol budur.

  6. Sercan bey merhaba, Ben Konya merkez ilçelerinden Meramda yaşıyorum , burada 2000 m2 lik bir bahçem var bu bahçede 60 civarında 6 yaşlarında çeşitli meyve ağaçları var ve bir kısmında da bahar aylarında sebze ekiyorum. Hobi olarak kullandığım bahçemde Gülleci bulamacı nı ve kaolin kilini kullanmak istiyorum. Size soracağım şey ( birbirine yakın etkileri olan bu iki ürünün ) özellikle aralık ayında ki kış öncesi ve kış içindeki kullanımlarında birbirine karıştırılabilir mi ? yoksa ayrı ayrı mı kullanılmalı ?
    Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Mustafa Bey Merhabalar,
      Bu iki farklı ürünü birbiri ile karıştırarak uygulama yapmayınız lütfen. Kaolin kilinin tam anlamıyla kanıtlanmış bir çalışması olduğuna olan inancım çok az. Güneş yanıklarından koruması dışında ve kabuklu bir gibi zararlılarının hava ile bağlantısını keserek öldürdüğü için tercih edilmesi benim çok tercih edeceğim bir ürün değil ( Güneş yanığından koruması tabiki elma bahçesi, üzüm bağı gibi arazilerde tercih edilme sebebi olmalıdır. ) Sonuç olarak kullanacak iseniz ayrı ayrı kullanmanızı tavsiye ederim.

  7. Acaba avakadoda mantarlara özellikle de fusaryuma karşı etkili olabilir mi bu karışım?Zira yörede ciddi sıkıntıya yol açmak üzere(Antalya-Gazipaşa)
    Saygı ve selamlarımla…

    1. Kadir Bey merhabalar,
      Avakado bitkisi üzerine, üzülerek söylemek isterim ki, geniş çaplı bir yorum yapamayacağım. Sizin sorunuz üzerine biraz bitkiyi araştırdım. Uygulama yönünden bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. 6.5 – 7 pH değerinde topraklarda ideal gelişimi gösteriyor bitki. Bordo Bulamacı ile dengeli bir kullanım yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Sorularınız olması halinde tekrardan mesajınızı bekliyor olacağım. İyi bir hafta olsun sizler için.

  8. mrb sercan bey güllüce bulanbacını kaysıda kullanmak istiyorum fakat bu bulanbacı sonbahar ilkbahar ve çiçek zamanında tek başına kullanmak yeterlimi yeterli değilse güllüce bulanbacı ile hangi ilaç uygulaması yapmalıyım tsk şimdiden

    1. Fatih bey merhabalar,
      Sizden ricam; aynı konuda soruya sahip olan Vahap Karakılıç Bey’in yorumuna göz atmanızdır. O soruda ihtiyacınız olan cevabı ayrıntılı bir şekilde verdim. İhtiyacınız olan cevabı içerdiğini düşünüyorum. Aksi durumda lütfen yazın seve seve cevaplarım. İlginize çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Teşekkürler

  9. Cok guzel bilgiker icin tesekker ederim. Narenciyede gulleci bulamaci (unlu bit)
    icin kullanabilirmiyiz. Hava sicakligi, gunesin etkisi(uv) gibi dogal sartlar nedir.
    1 ton su icin ne kadar gulleci bulamaci koymaliyiz.Bunlar hakkinda bilgi verebilirmisiniz. Tesekkur eder kolayliklar dilerim.

    1. Cengiz bey merhabalar,
      Narenciyede unlu bit zararlısı ile mücadele de kükürt kullanılabilecek etken maddelerden birisi olarak geçmektedir. Denemenizin başarılı olacağını düşünüyorum. %1 ya da 1.5 dozajında denemenizi tavsiye ederim. 1000 lt su içerisine 10 lt birinci uygulamada, 1000 lt su içerisine 15 lt ikinci uygulamada karıştırarak uygulayınız. Hava sıcaklığının 25-26 santigrad dereceyi geçmeyeceği zamanlarda uygulamanızı tavsiye ederim. Sabahın erken saatleri 5 – 6 gibi uygulamaya başlasanız uygundur. Kolay gelsin. İyi çalışmalar. Gelişmelerden haberdar ederseniz çok memnun kalırım.

  10. merhaba. bahçemdeki asma yapraklarım 3 sezondur yaralı bereli. bunun için asmanın dallarına hangi bulamacı tatbik etmem gerekiyor. Bordo bulamacı mı, yoksa burada anlattığınız gülleci bulamacı mı? Bunlar içinde tavsiye ettiğiniz ticari bir marka var mı?

    1. Merhabalar,
      Öncelikle yaralı bereli olmasının sebebini neye bağladığınızı bilmekte fayda vardır. Gübre eksikliği mi? Fungal bir hastalık mı? Don, dolu gibi zararlar ile karşılaşıyor musunuz bölgenizde?

      Eğer bu yara bereler, bilen birisine sorarak aldığım bilgilere göre, hastalık sonucu oluşuyor diyorsanız. Hangi hastalık sorusunu sormam gerekecek? Bunların sonucuna göre kullanacağınız ilaca ya da karışıma karar verebiliriz.
      İki karşımı da kendi evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz – ki konu ile ilgili yazıda yer almaktadır. Ama ben ticari olarak almak istiyorum diyorsanız.
      Sıvı formda Gülleci Bulamacı karışımı satan firmalar yer almaktadır. Benim bildiğim SüperSol adlı bir firma var.
      Bordo Bulamacı için ise; sıvı formda bir çok firmanın yer almaktadır. Zirai İlaç Bayinize gittiğinizde sormanız halinde bütçenize uygun olan ilaca karar verebilirsiniz.
      Yukarıdaki sorularım hakkında bilgi verebilirseniz bende elimden gelen yardımı yapmaya çalışırım size. Sizden haber bekliyor olacağım. Görüşmek dileğiyle,

  11. Sercan Hocam Öncelikle işinizin arasında bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Size Karamandan yazıyorum. Elma bahçem var bir kısmı 7, bir kısmı 15 yaşında. Yaşa göre uygulama değişiyormu? Yaprak dökümü sonrası tona 30 litre, ocak sonu tona 15 litre, elma gözleri kabarırken tona 15 litre olarak üç uygulama olarak anladım doğrumu anlamışım hocam? Çiçek sonrası meyve tutumundan sonra kaç uygulama önerirsiniz? Tona karışımı kaç litre koyalım? Biz burada her yağmur sonrası kara leke ilacı yapıyoruz, bu karışımı her yağmur sonrası ilaç yerine uygulanabilir mi? Yani kullansak ağaca ve meyveye zarar verir mi? Toprağımız kumlu degil ama aşırı kireçli hümük asit kullanıyorum. Onun yerine geçer mi hocam? Kaç defa ve dekara kaç litre önerirsiniz? Biraz soru sayısı fazla oldu ama hocam bildiğim halde ve burada mühendis arkadaşlardan tatmin edici bilgi alamadığım için korkumdan kullanamadım hakkınızı helal edin lütfen. Bu uygulamayı yaklaşık 35 dekarlık bir araziye yaklaşık 3500 fidana uygulayacam. Yardımcı olursanız sevinirim

    1. Mehmet Bey Merhabalar,
      Ağaç yaşına göre dekara atılacak su miktarı değişecektir. Elma gözleri kabarmak üzereyken koyulacak miktarı düşerebilirsiniz 10 litreye kadar, hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak. Meyve tutumundan sonra 15 günde bir toplamda 3 uygulama olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Kara leke hastalığının yoğun yaşandığı bir bölge için direk tedavi edici bir uygulama olacaktır mantığı ile yaklaşıyorsanız, yanlış düşünce olacaktır. Ziraat mühendisiniz ya da zirai ilaç bayiniz ile konuşarak programınızda yer alan kimyasallar ile müdahale etmenizi tavsiye ederim.
      Gelelim Hümik Asit ile olan karşılaştırmasına; Gülleci Bulamacı’nın özelliği toprağın asidik özelliğini artırmaktır, fakat sizin toprak yapınız gibi değerlerin yüksek olduğu üretim yerlerinde, direk alternatif çözüm olarak ortaya koymak doğru olmayacaktır. Hümik asidin verdiği tepki ile bir olmayacaktır. Eğer Hümik asit istediğiniz tepkiyi vermiyor ise, zirai bayiniz ile görüşerek daha güçlü bir pH düzenleyici ( Hidrojen Peroksit gibi ) kullanabilirsiniz. Mehmet bey sizden haber bekliyor olacağım. Geç cevabım için kusura bakma kendi yoğunluğumdan kaynaklıdır. Sabrınız için çok teşekkürler,

  12. Sercan bey hayırlı günler ben konya beysehirde çilek üreticisiyim ve her yıl binlerce tl zirai ilaçlara oara ödüyoruz ve bi çoğunun da etkisi tartışılır toprakta bıraktığı zararlar hakeza. Ben bu güllece bulamadınmı çilekte kullanabilirmiyim cvp hayır ise sorum yok evet ise
    1-) damlamadan ne zaman ve miktar
    2-) yapraktan ne zaman ve miktar
    Bizim bölgede çilek mart 15 gibi uyanır en geç 1 nisan gibi ölü yaprak temizliği yapılır
    5mayis 15 mayıs gibi ilk ürün hasat edilir
    15 haziran gibi araya girer 15/20 gün sonra temizliğinin yapılmasına müteakiben çiçek açıp meyve vermeye başlar süreç -3 Dereceyi bulduğu kesim sonu aralık başına kadar devam eder anti parantez bizim çileklerin ömrü ortalama 4 yıldır şimdiden vereceğiniz cvbi 4 gözle bekliyorum tsk ler

    1. Mehmet Bey Merhabalar,
      Mesajınız için çok teşekkürler. Size ilk şunu söylemek isterim. Otsu bitkilerde tam olarak deneme yapmadım. Domateste yaptım sonuçtan memnundum ama başka bir bitkide yapmadım. Bu sene deneyeceğim. Bu sebepten size net bir bilgi vermem doğru olmayacaktır. Bunu deme sebebim; sizi yanlış yönlendirerek büyük bir hataya sebep olmamaktır. Tabii ki şunu da eklemek isterim, toprak yapınızı görmezden gelmemeliyiz. Bulunduğunuz bölgenin toprak yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Türkiye tarım arazilerinin çoğunun pH seviyesi bir miktar yüksektir. Bu genel bilgiden yola çıkarak kullanabilirsiniz demek istiyorum. Yeni bir bitkide deneme yapacağınız için size şöyle bir yol izlemenizi tavsiye ederim. Onu da şöyle yapabilirsiniz; arazinizin bir köşesinde 5 – 10 çilek kökünde yapacağınız uygulamalar ile bir sonuca varabilirsiniz ( böyle dediğim için sakın, yani böyle yakıp yıkacak berbat bir sonuçla karşılaşacağız diye bir düşünce olmasın ). Bitkiler üzerinde bir halsizlik ya da solgunluk belirtisi gösterecek mi onu görmek adına küçük alanda uygulama yapınız diyorum. Dozajlar hakkında soru sormuşsunuz; aslında bu tarzda denemelerde farklı dozajlarda deneme yapmak gerekir ama biz bir dozaj belirleyelim ve onun üzerine gidelim. Yapraktan uygulama yaparken %1’lik, damlamadan uygularken dekara 3 lt olacak şekilde deneme yapmanızı tavsiye ederim. Şahsi fikrim bir zarar vermeyeceği yönde ama dikkatli olmakta fayda var Mehmet bey. Lütfen uygulamanızın sonucundan bizleride haberdar ediniz,

  13. Sercan bey merhabalar, Denizli ilinde 40 dekar ceviz bahcemiz var. Yapraklari dokuldu ama henüz bordo bulamaci atamadik(yagislardan dolayi).
    Benim size sorum: bu gulleci bulamaci, bordo bulamacinin yerini tutar mi. Malumunuz bordo bulamaci cok pahali 10kg 200 tl den başlıyor. Eger cevabiniz ‘ evet atilirsa me olcude atmaliyiz. Cevabiniz ‘hayir’ ise bordo bulamaci sonrasi atmaya gerek var mi?

    1. Oğuz Bey Merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. Sabırlı bekleyişiniz için sizlere teşekkür ederim. Uygulayabilirsiniz yaprak dökümü tamamen gerçekleştiyse. Fakat şunu unutmayınız ki Gülleci Bulamacı asidik bir etkiye sahiptir. Bordo Bulamacı bazik bir etkiye sahiptir. Bordo bulamacı hastalık görülmeden önce atılmalıdır. İşleyişi basit anlatımla şu şekildedir; Karışımda bulunan bakır mantar sporlarının çoğalmasını önleyerek, hastalığın ilerleyişine dur der. Bu sebepten Bordo Bulamacı uygulamanız tavsiyemdir. İlacın pahalı olduğundan bahsetmişsiniz. Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır? yazıma lütfen bir göz atınız. Söylediğiniz kadar pahalıya gelmeyecek bu hazırlanış ile. Yazıyı okuduktan sonra lütfen haber verin anlaşılmayan noktalar hakkında tekrardan muhabbet etmeye devam edelim.
      Haberinizi bekliyor olacağım Oğuz bey. İyi bir hafta olsun sizin için.

    1. Merhaba Selim bey. Yorumlar kısmında cevaplamıştık. Oradan okuyabilirsiniz.

  14. Sercan bey merhabalar Biz tarif deki gibi bulamacımızı hazırladık şimdi Bununla ilgili birkaç tane sorum olacak şimdiden teşekkürler İlginiz için
    1’incisi bağcılıkta uğraşıyoruz Menemen’de. Bağlara ne zaman hangi aşamalarda ve ne miktarda Bunu uygulayacağız. Ve kaç defa atmamız gerekiyor tam verimli olması için.
    2. Aynı zamanda zeytinlerimizde var aynı soruları zeytin içinde cevaplarsaniz sevinirim
    Son olarak sebzecilik de yapiyoruz yogunluk olarak domates. Aslına bakarsanız en merak ettiğimde domates. Çünkü bütün interneti taradim domatesle ilgili çok fazla detay yok. Domateste kullanmamız bi sıkıntı oluşturur mu veya hangi aşamalarda ne miktarda kullanmalıyız, kaç defa kullanmalıyız. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Iyı günler.

    1. Evet verir. Çevrede arı varsa, gülleci bulamacı uygulaması dahil hiçbir zararlı mücadelesini tavsiye etmiyoruz. Uygulamayı, akşam saatlerinde arılar kovanlardayken yapabilirsiniz. Yine de dikkatli olun.

  15. selam hocam öncelikle saygılar sevgiler teşekkürler böyle güzel bilgiler verdiğiniz için insanlara benimde size bir sorum olacak ben kavun karpuz domates yetiştiriyorum kendimce köylerde pazarlarda satıyorum hep duyuyorum bu gülleci bulumacını fakat bu benim yetiştirdiğim ürünlere nasıl kullanmalıyım damlamadanmı yoksa pompa ilemi yapraktanmı kullanmam lazım ilgilinize ve alakanıza teşekkür eder işinizde başarılar dilerim sağlıcakla alın allaha emanet olun

    1. İlhami Bey Merhabalar,
      Öncelikle yazıya gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederim. Bilgi sahibi olmak isteyen siz ve diğer arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Eğer olabiliyorsam ne mutlu bana.
      Sizin sorunuzun cevabına gelecek olursak; yapraktan ve damlamadan verebilirsiniz. Bu uygulamayı yaptığınızda bir daha hiçbir şey kullanmayacağım gibi değil, bu ürünü kullanırsam toplam ilaç maliyetim düşecek gibi düşünün lütfen. Sorularınız olması durumunda lütfen tekrardan yazın. İrtibatta kalmak dileğiyle.

      Selamlar,
      Sercan

  16. 500lt lik gülleci bulamacı için ne kadar sönmemiş kireç, ne kadar kükürt kullanmak gerekir Sercan Bey? yoksa 10lt suyla hazırladığınız bulamactan 100lt suya 1lt mi koymak gerekir? yardımcı olursanız memnun olurum. şimdiden teşekkürler.

    1. Uğur Bey Merhabalar,
      100 lt karışım hazırlamak için 35 kg Kükürt, 15 kg sönmemiş kireç.
      500 lt karışım hazırlamak için 175 kg kükürt, 75 kg sönmemiş kireç ihtiyacınız olacaktır.
      Uygulamayı %1 ‘lik yapacaksanız 100 lt su içerisine 1 lt gülleci bulamacı koymalısınız. Sorunuz olması halinde irtibatta kalalım lütfen.

      Sevgilerle,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu