Hayvanlar alemi

Sevda Papağanı Isırma Sorunu Eğitimle Nasıl Engellenir?

Cennet papağanı ya da daha az bilinen ismiyle Sevda papağanıPsittaciformes familyasında ve Psittaculidae ailesinden olduğu bilinen bir kuş türüdür. Cennet papağanı ya da Sevda papağanı ısırma sorunu ise kuş sahibi olmak isteyenlerin ya da kuş sahibi olup durumdan rahatsız olan kimselerin endişeleri arasında yer almakta.

Papağanlara bir nevi kemirgen diyebiliriz. Bebekler ağız yoluyla bir şeyleri algılarken kuşlar da ağızdan (gagasından) algılar. Papağan türleri kancalı gagalar olarak da adlandırılır. Sevda papağanları gagalarını nesneleri hareket ettirmenin yanı sıra fındık ve tohum gibi sert yiyecekleri çiğnemek ve kırmak için kullanır. Ayrıca, yüzeylere tırmanmalarına yardımcı olmak için gagalarını ek olarak kullanırlar.

Tırmanırken, kuşlar genellikle önce gagalarıyla uzanırlar, çıktıkları yüzeyi gagalarıyla kavrarlar ve yeni yüzeye çıkmadan önce vücutlarını gagalarına doğru çekerler. Çoğu insan bu normal davranışı anlamaz ve bunu bir kuşun ısırma girişimi olarak yanlış yorumlayabilir.

Kuşlar Doğal Olarak Isırmaz!

sevda papağanı ısırma sorunu eğitimle nasıl engellenir? https://huglero.com
Sevda papağanı ısırması

Sevda papağanı neden ısırır?

Sevda papağanı ısırma sorunu ve nedenlerini düşünerek, konuyu tek bir türe odaklamaktan çok, aslında bir kuş neden ısırır diye düşünmek ve kuşların genel içgüdüsel yaklaşımlarını bilmek ve bu noktaya oynamak daha akıllıca olacaktır.

Çoğu insanın inancının aksine kuşlar doğuştan ısırma eğiliminde değildir. Kuşlar, birçok insanın düşündüğü gibi, doğaları gereği “kaba” veya “saldırgan” oldukları için ısırmazlar. Çoğu kuş, insan elinden korktuğu ve ürkütüldüğü zaman ısırmaya başlar. Yeni aldığınız yavru sevda papağanınızı elinizden korkmamayı öğretin.

Bunun için elinizi, kuşunuzun size güvenebileceği bir yerde tutun. Elinizi sevda papağanınızın göğsü ve ayaklarının ortasına doğru yavaşça ürkütmeden dokundurun ve elinize çıkmasını bekleyin. Doğal olarak yavru kuşunuz elinizi tanımayacağı için önce korkacaktır. Kuşunuz alışana kadar ürkütmeden bu döngüyü sabırla uygulayın.

Diğer bir ısırma sebebi ise kuşunuz kalabalık ortamlardan korkmasıdır. Henüz insan elinden korkmayı öğrenmemiş yavru kuşlara, ısırmaya teşebbüs etmeden elinize alıştırabilirsiniz. Ele alışan çoğu yetişkin kuş, bir insan eli kafasına veya ayaklarına dokunmak için uzandığında hemen elinize konar, yavru bir kuş tipik olarak bunu yapmaz.

Bu da ilginizi çekebilir: Köpekler badem ya da diğer kuruyemişleri yer mi?

Kuşunuzu Isırmaktan Nasıl Caydırabilirsiniz?

Kuşların sezgileri çok yüksektir. Kuşunuz sizi ısırmaya çalıştığında parmağınızı ya da elinizi kaçırırsanız ondan korktuğunuzu anlar ve ısırma alışkanlığı edinebilir, daha doğrusu parmağınızı kaçırarak korktuğunuz izlenimini pekiştirebilirsiniz. Sevda papağanınız sizi ısırmaya başladığında elinizi ya da parmağınızı çekmeyin.

Kuşunuzu elinizin üstüne kaldırmaya çalışırken ısırmaktan caydırmak için, elinizi kuşun göbeğinin önünde ve hemen altında, vücudunun bacaklarıyla birleştiği yerde kendinden emin ve sağlam bir şekilde tutmalısınız. Bir çok cennet papağanı ya da sevda papağanı ısırmayı ve kemirmeyi kendine oyun edinebilir. Isırmalarının ve saldırmalarının bir nedeni de kafesini ya da bir eşyasını sahiplenmesi ve alan koruması için ısırmaları ve saldırmalarıdır.

Kuşunuz yavruysa ve korkuyorsa ilk iş olarak elinizden korkmaması gerektiğini nazikçe öğretmelisiniz çünkü korktukları ve ürktükleri zaman ısırmaya başvuracaktır. Ele alıştırmak için tek gereken şey kuşunuzun ayakları ve gövdesi arasına yavaşça ürkütmeden parmağınızı uzatmanız ve üstüne çıkmasını sağlamanız. Bu işlemi sürekli yapıp kuşunuzu alıştırmanız ve bu işlemi sürekli yapmanız. Kuşunuz size alıştıktan sonra korkmaması gerektiğini öğrenecek ve size güvenecektir.

Sevda papağanı ısırıyor. Cennet papağanı ısırması neden olur? https://huglero.com
Sevda papağanı ısırıyor – Sevda papağanları oyun için de ısırır

Cennet Papağanı ısırmasını önlemek : Hepsi beden dilinizde

Tıpkı insanlar gibi, kuşların da fikirleri vardır ve seçimlerini ifade etmelerine izin verilmelidir. Kuşların cıvıl cıvıl ötmeleri sadece iletişim kurmak için değil, vücut dillerini anlamanın, onlarla iletişim kurmanın ve ne zaman ısırabileceklerini tahmin etmenin de anahtarıdır. Her kuş türünün ve bireysel olarak her kuşun kendi karakteri vardır. Zamanla kuşunuzu tanıdıkça ne yapmak istediğini ve hangi koşulda ısıracağını önceden tahmin edebilir hale gelirsiniz. Sevda papağanı ya da cennet papağanı ısırması konusunda da giderek uzmanlaşırsınız.

Kuşlar, tüneklerinden bir ele veya başka bir yere geçmek istemediklerinde, genellikle öne doğru eğilirler, tüylerini şişirir, göz bebeklerini büyütür ve gagalarını hafifçe açar. Bunların hepsi, kuşun o anda adım atmak istemediğinin işaretleridir. Kuşunuzun bu şekilde davrandığını görürseniz, en iyisi geri adım atmak ve o anda yukarı çıkmaya zorlamamaktır. Birkaç dakika ara verin ve tekrar deneyin.

Bu da ilginizi çekebilir: Kediler neden çok fazla uyur? Bu sağlıklı bir durum mu?

Son olarak, bazı kuşlar sahiplerinin ellerini güvenilir olarak kabul ederken ve isteyerek ellerinin üzerine çıkarken, diğer birçok kuş yabancıların ellerinden normal olarak korkacaktır. Bu nedenle, kuşunuz tanıdık olmayan insanların yanında ne kadar rahat veya arkadaş canlısı görünse de, misafirlerin kuşunuza uzanmaması ve özellikle de ellerini uzatmaması gerekir çünkü korktukları zaman ısırma eğilimine gireceklerdir.

Onu sevmek isteyen bir misafiriniz ısırmasından korkup refleks olarak elini çekebilir, bu kuşun canını yakabilir ve ona ısırmayı öğretebilir.

Yine aşırı gürültülü ortamlarda ise korkmalarını engelleyecek sessiz bir yere kuşunuzu ve kafesini kaldırmanız onuns stres yapmaması açısından önemlidir.

Sevda papağanı ısırırsa ne yapmalı


Bütün kuşlar mutlaka  bir sefer dahi olsa ısırır.  Isırmayı engellemenin anahtarı ise ısırma eğilimi kontrolden çıkmadan önce davranışı durdurmaktır. Kuşunuz sizi ısırırsa yapabileceğiniz en kötü şey, ona durması için bağırmaktır. Bunu yapmak, ısırmayı daha da pekiştirir çünkü bağırmanız dikkatini çeker ve bu davranışı tekrarlar.

Birçok sevda papağanı sahibi bunu farkında olmadan yapar ve papağan ısırdığında sahibinin dikkatini çektiğini görür ve ısırma eğilimine girebilir. Çünkü hareket pekiştirmeye maruz kalmıştır. Kuşunuz elinizi ısırdığı zaman fazla tepki vermeyin ve elinizi kaçırmayın. Kuşunuz korkacak bir şeyin olmadığını ve yaptığı hareketin aslında bir karşılığı olmadığını zamanla öğrenecektir.

Kuşunuza oynaması ve kemirme ihtiyacını karşılaması için bir alan oluşturun!

Kuşlar, çevrelerini öğrenmek, yemek yemek ve keşfetmek için gagalarını kullanırlar. Kakadular, Afrika gri papağanları ve Amerika papağanları gibi bazı papağan türlerinin doğuştan çiğneme ve kemirme ihtiyacı vardır. Kuşunuzun evinizdeki eşyalara zarar vermemeleri için kemirmelerine uygun odun, karton ve deri oyuncaklar alabilirsiniz.

Sevda papağanınızın kafesine ya da olduğu ortama oynamaları ve kemirmeleri için odun veya karton oyuncaklar alabilir ya da kendinizde yapabilirsiniz. Unutmayın ki sevda papağanları kemirmeyi seven kuş türüdür enerjisini atabilecek alanlar oluşturmanız sizin ve kuşunuzun mutluluğu için gerekecektir.

https://youtu.be/4VpRjNrdktA

Cennet papağanı ya da sevda papağanı ısırma sorunu nasıl engellenir, bu durum hem kuşunuzu hem sizi memnun ederek nasıl istediğiniz yönde ilerler bugün anlatmaya çalıştım. Sorularınız olursa çekinmeden yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

5 Yorum

  1. alışması için ısırınca elinizi çekmeyin diyorsunuz ama bu mümkün değil kanatarak ısırıyor. iki aylıkken beri yazdıklarınızı uygulayarak alıştırmaya çalıştık ama ne mümkün. kafesini sahiplendi el sokunca saldırma pozisyonuna geçiyor.
    sormak istediğim bir süre kafesinden çıkarmasak hiç ilgilenmesek stresi artar mı azalır mı .
    inanın ne yapacağımızı şaşırdık.

  2. Sevda papaganımı 2 ay önce aldım 4 aylık dediler elimi kafese koyup alıştırmak istedim izin vermiyor biraz ısırmasına izin veriyordum ama gitgide daha şiddetli ısırmaya başlayınca canımı yaktı bende karşılık verdim yani bitürlu aramız düzelmedi
    Elime nasıl alıştirabilirim.

  3. sevda papağanım ısırır dı ama. can yakacak şekilde değildi son zamanlarda bu çok feci şekilde olmaya başladı. Saldırgan oldu çok üzülüyorum. akşam uykusu gelince koynuma giriyor o zaman isrirmiyor ama. akşama kadar elime almam ne mümkün. lütfen lütfen yardım edin nasıl bu durumu düzeltebilirim.

  4. Yaklaşık 6 aydır bizimle birlikte sevda papağanımız, erkek olarak biliyoruz cinsiyetini. Eşimin omzunda olmayı çok seviyor, eşim olmadığı zaman benim üzerimde. Geçenlerde Gaga taşına rahat ulaşabilsin diye yerini değiştirecektim ki.. Elimi kafese koymamla aniden ısırdı ve çok kanadı. Her kafesine yaklaştığımda saldırıyor, suyunu değiştirmeme dahi izin vermiyor. Acaba bir sorunu mu var ya da kıskanıyor mu? Anlayamıyoruz.. 😔

  5. Merhaba, benim sevda papağanım alıştı ısırmaya ve canımı çok yakıyor. Bu sebeple ısırmasına izin vermem gibi bir durum söz konusu değil, ne yapabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu