Hayvanlar alemi

Yeni Doğmuş Bir Buzağıyı Isıtmanın 4 Hızlı Yolu

Yeni doğan buzağı neden titrer, ya da hayvan üşür mü gibi sorular bazı üreticiler tarafından merak konusu olmakta. Her hayvan gibi yeni doğmuş bir buzağı da hassas ve dış koşullara karşı savunmasız olabilmektedir. Doğduktan hemen sonra onu sıcakta tutmak vücut ısısını korumasında ve hayvanın kritik ilk saatleri sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır.

Yeni doğan buzağılar soğuk bölgelerde donma sıcaklıklarına maruz kaldıklarında içlerinde soğuk stres yaratabilir. Hızla ısıtmak hipotermiyi önlemede yardımcı olacaktır.

“Yetişkin sığırlar oldukça dayanıklıdır. Soğuk kış aylarında gerçekten ısıtma çekirdeği görevi gören devasa, işleyen bir işkembeye sahipler. “Ancak yeni doğan buzağılar, hipotermi ve soğuk strese karşı çok daha savunmasız olmaktalar.

Yeni doğan buzağı neden titrer?

İlgili: Kışın ineklerin bakımı

Bir buzağının iç vücut sıcaklığının 38 derece olması gerekir ve vücut sıcaklığı bunun altına düştüğünde sorun çıkmaya başlar.

Vücut, kanı ekstremitelerden yani deri, alt bacaklar, kulaklar ve kuyruktan uzağa göndermeye başlar. Yeni doğanların vücutları bu bölgelere çok fazla kan pompalamaz. Vücut kendini savunmaya çalışır ve çekirdek sıcaklığını korumanın yolu beyne ve diğer hayati organlara sıcak kan pompalamaktan geçer. Daha fazla sıcak kanı vücudun merkezinde tutmak için, tabiri caizse kendi vücutlarının diğer bölegelerini siler süpürür.

Bu da ilginizi çekebilir: Köpeğinizin Diş Kaybetmesi Normal Mi?

Büyükbaş hayvanlarda hipotermi ne zaman başlar?

Vücut ısısı 38 derecenin altına düştüğünde hipotermi başlar. 35 derecenin altında organlar soğumaya başlar ve sıcaklıklar 26 derece civarına düştüğünde hayvan yüksek ihtimal komaya girer.

Üreticilerin soğuğa maruz kalmış bir buzağıya yardım etme konusunda ne kadar önem göstermeleri gerektiğini bilmeleri için rektal ateşi ölçmeleri gerekir. Daha sonra buzağı ısınmalıdır. Genç buzağıları ısıtmak için birkaç hızlı yol var;

Aracınızı kullanın. Buzağıyı kamyonun kasasına, döşeme tahtasının üzerine çekebilirsiniz. Buzağının ısınması bir saat kadar sürebilir. Isındıktan sonra kolostrum (ağız sütü) verin.

İçeri alın. Yakınlarda bir ahıra erişiminiz varsa, buzağıyı ısıtma ışıklarının yakınına getirin ve sıcak battaniyelere sarın. Isıtma işlemine başlamadan önce buzağıyı kurutun. Etrafta hareket etmeye başlarsa buzağının ısıtma ışıklarını devirmemesine dikkat edin.

Buzağıyı sıcak bir kutuya koyun. Bazı üreticiler kendi sıcak tutan kutularını yapmış olsa da, piyasada satılan bazı kutular plastikten yapılmıştır. Isıtmayı hızlandırmak için ışık veya sıcak hava fanları kullanabilirsiniz.

Ilık suya daldırma . Buzağıyı içeri getirin ve 38 derecenin biraz üzerinde ılık su dolu bir küvete daldırın. Soğuk şok nedeniyle kalp yetmezliğine neden olabileceğinden sıcak su kullanmayın. Bu, sürekli ılık su eklemeniz gerektiğinden daha zor ve emek isteyen bir tekniktir.

Yeni doğan buzağı neden titrer? Büyük baş hipotermisi. Yeni doğan buzağıları ısıtmanın yolları nelerdir? https://huglero.com

Veteriner ne zaman çağırılmalı?

Bu ilk teknikler işe yaramıyorsa üreticilerin veteriner hekimleriyle iletişime geçmesi veya buzağıyı vakit kaybetmeden veterinere götürmesi gerekir

Veteriner hekim, damarların içine ılık sıvı uygulaması olan ve hayvanın çekirdeğini daha hızlı ısıtan ılık salin IV gibi bazı farklı teknikler kullanabilir.

Tedavilerin yanında, buzağıları güvende tutmak için hipotermiyi ve soğuk stresi önlemek daha fazla tercih edilen yoldur.

İneklerin buzağıları için iyi kolostrum ve kaliteli süt üretmeleri için ihtiyaç duydukları enerji ve proteine ​​sahip olduklarından emin olmanız önemli bir nokta. 

Yeni doğan buzağılarda rüzgar mutlak bir katildir. Hayvanların hava koşullarından sağlıklı çıkmasına yardımcı olmak için rüzgar siperi veya bir tür bariyer sağlamanız çok önemli. Soğuk toprağa engel oluşturan buğday samanı, balyalanmış mısır sapı veya benzer bir şeyle toprak temasının da önüne geçmeniz iyi olacaktır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu