Hayvanlar alemi

Flekvi Simental Özellikleri Nelerdir? (Fleckvieh)

Fleckvieh, yüksek süt üretimine sahip eşsiz bir sığır cinsi. İşte tüm özellikleri

Google News Takip Logo

Simental veya İsviçre Fleckvieh olarak da bilinen Flekvi simental, evcil bir sığır cinsidir. Ancak, İsviçre’deki tanımı Almanya ve Avusturya’dakinden biraz farklı olarak karşımıza çıkmakta. Almanya ve Avusturya’da Fleckvieh ve Simental veya Simental Fleckvieh eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. 

İsviçre’de, Simental sığırları %12,5’dan daha az Kırmızı Holstein kanına sahip olarak sınıflanırken, 1 Temmuz 2008’e kadar İsviçre Flekvisi, %12,5 ila %75 Kırmızı Holstein kanından olan hayvanları belirtmek için kullanıldı. 2008 itibariyle, Kırmızı Holstein’dan farkını ayırabilmek için belirtilen kan sınırı %87’ye yükseltildi. 

Buna ek olarak, İsviçre Flekvi önümüzdeki süreçte bağımsız bir cins haline geleceği ön görülmekte. Ayrıca, Almanya ve Avusturya’daki Fleckvieh’de de belirli bir oranda Kırmızı Holstein kanı da var. Fleckvieh, hem sığır eti hem de süt üretiminin eşit derecede önemli olduğu çift amaçlı kabul edilen bir ırktır.

İlginizi çekebilir: Yeni Doğmuş Bir Buzağıyı Isıtmanın 4 Hızlı Yolu

Flekvi Simental Özellikleri Nelerdir? (Fleckvieh) https://huglero.com

Flekvi simental sığır ırkının tarihçesi

Bu sığır ırkının orijinal memleketinin Bernese Oberland olduğu tahmin edilmekte (Simental). Simental Fleckvieh, çeşitli yerel suşlardan ırklaştırıldı. Simental Flekvi, şimdi soyu tükenmiş olan Freiburg ırkı ile Kırmızı Holstein ve Holstein ırkları kadar yakından ilişkili.

Bu da ilginizi çekebilir: Jaguarlar Gerçekte Ne Kadar Tehlikeli?

Kırmızı alacalı Simental ineği, fenotipik kırmızı alaca rengine yol açan, her iki ebeveynden miras alınan çekinik kırmızı gen noktasında Freiburg ineğinden de farklıydı.

1830’dan sonra ilk damızlık hayvanlar Avusturya ve Almanya’ya ithal edildi. Almanya şimdi, Avusturya ve İsviçre’nin önünde gelerek dünyada bu cinsin en büyük nüfusuna sahip ülke konumunda.

Almanya hayvancılık konusuna diğer Avrupa ülkelerinden bir tık daha fazla önem veriyor ve stratejik öneme sahip bir konu olarak kabul ediyor.

Irka ait özellikler

  • Süt üretimi için ortalama 6.806 kg süt,
  • %4.14 yağ,
  • %3.48 protein
  • yetiştirme süresince hedef: 7.000 ila 8.000 kg süt; 
  • %4.00 yağ; 
  • %3.70 protein

Bu evcil sığırın çift amaçlı bir cins olarak kullanımı yalnızca Orta Avrupa’da yaygın. Dünya çapında, bu sığır ırkı, her şeyden önce sığır eti üretiminde büyük önem taşımaktadır. Anne ineklerin süt verimi, sadece sığır eti üretimi için mükemmel bir temeldir. 

Flekvi simental ırkının ilk buzağılama yaşı 30 aydır. Besi boğaları günlük yaklaşık bir kazanç gösterir. 1300 gr. Pansuman yüzdesi yaklaşık. yüzde 63.

Şu anda ağırlıklı olarak sadece besi sığırcılığında önem taşıyan, genetik olarak ilk boynuzsuz hayvanlar da çift amaçlı türler arasında yer almaktadır. Gruplar halinde tutmak ve gevşek muhafaza için son derece uygundurlar. Bu, hayvanlar ve insanlar arasında yaralanma riskini en aza indirir.

fleckvieh simental süt verimi https://huglero.com

Aktif genetik potansiyel

Flekvi ineği, dayanıklı ve küçük bir çiftlikte bile kullanımı kolaydır. En zorlu arazide bile kolayca hareket edebilirler. Olgun bir Fleckvieh, iyi bir güce ve vücut gelişimine sahiptir. 

Olgun bir inek yaklaşık 650-800 kilogram ağırlığındadır.

Cins çok büyük ve aktif bir genetik potansiyele sahip. Çiftçiler kalitesini keşfettiğinde ülkedelerindeki en önemli ırklardan biri olacağı kesin. Flekvi şimdiden büyük ilgi görüyor ve çiftçiler bunu denemek istiyor.

Google News Takip Logo

Yüksek süt verimi ve kaliteli et

fleckvieh simental süt verimi https://huglero.com

Araştırmalar, bir Fleckvieh ineğinden elde edilen her 1 kg sütün %4,2 yağ ve %3,7 protein içerdiğini gösteriyor. Ayrıca süt, sağlıklı bir vücut için hayati önem taşıyan diğer mikro besinler ve Omega 3 yağları açısından da zengindir. 

Fleckvieh sığırı hızlı büyür ve diğer ırklarla melezlendiğinde ilk 200 gün boyunca günde 1,5 kilogram oranında kas kazanıyor, çiftçiye yüksek kaliteli süt ve sığır eti güvencesi veren bir ırktır. Yoğun besi koşulları altında, genç sığırlar günlük 1300 gramdan fazla kilo alımına ulaşır. 

Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bir sığır, uygun beslenme ve bakım ile 300 kg’a kadar ulaşabilmekte.

İlginizi çekebilir: Sevda Papağanı Isırma Sorunu Eğitimle Nasıl Engellenir?

Fleckvieh hastalık direnci nedir?

Diğer ırklarla karşılaştırıldığında, Flekvi sahipleri büyük veteriner faturaları ödemek zorunda kalmazlar. Cinsin bazı yaygın hayvan hastalıklarına, örneğin mastitise dayanma kabiliyeti yüksektir.

Mastitis (Meme İltihabı) Mastitis; bakteri, virus, mantar ve nonspesifik etkenlerin neden olduğu bir meme yangısıdır. Genelde yüksek verimli süt sığırlarında görülen bu hastalık, süt veriminin, süt kalitesinin ve yağ oranın düşmesine neden olur. İlerleyen dönemlerde ise meme körleşmesiyle sonuçlanır.

https://www.amasyadsyb.org

Enfeksiyona, memede süte geçen kan dolaşımındaki somatik hücreler (ölü hücreler) neden olur. Flekvi inek sütü, diğer süt türlerine kıyasla daha az sayıda somatik hücreye sahiptir, bu da Fleckvieh’in mastitise daha az eğilimli olduğu anlamına gelir.

Hatta başka bir avantajı daha var: Daha az somatik hücreye sahip olan süt, soğutma olmadan daha uzun süre dayanır.

Fleckvieh çok kalın bir deriye sahip olduğu için keneler ve çeçe sinekleri tarafından bulaşan hastalıklara karşı daha dirençlidir – bu zararlıların hortumları kalın Flekvi derisine nüfuz edemez.

simental fleckvieh süt verimi https://huglero.com

Bakımı kolay bir inek cinsi

Çiftçilerimiz genellikle bir ineğin üretebileceği süt miktarıyla daha fazla ilgilenir. Bu gayet normal. Ancak Holstein-Fresian ve diğer ırklar için geçerli olan şey, Flekvi için de söylenebilir.

Bir ineğin ürettiği süt miktarı, doğrudan verilen yem ve yemin muhafaza şekline bağlıdır. Yeterli ve besleyici yemle sağlıklı bir inek çok fazla süt üretebilir; yem zayıfsa, süt verimi daha az olacaktır. Çiftçiler bazen verilen yem ile süt verimi arasındaki ilişkiyi unutabiliyor.

Fleckvieh’i diğer ırklardan siyah alaca (Holstein Friesian), Dunlop sığırı (Ayrshire vb.) farklı kılan nedir? 

simental süt verimi https://huglero.com

Flekvi sığırları ekonomik olarak üretkendir: Cins, diğer süt sığırlarına kıyasla daha verimli bir yem dönüşüm oranına sahip. Araştırmalar, cinsin diğer cinslere verilen yemle aynı miktarda daha fazla süt verebileceğini göstermektedir. 

Örneğin, Avrupa’da yapılan denemelerde görüldü ki, bir Friesian-Holstein süt ineğine 60 kg yem verilirse, üreteceği süt miktarı, bir Fleckvieh ineğinin sadece 45 kg aynı tür yemle üreteceği miktara eşittir. İyi bir bakımla Flekvi süt ineklerinin günde 25-30 litre süt ürettiği kanıtlanmıştırİkinci buzağılamada 30-35 litre, üçüncü buzağılamadan sonra bu 30-40 litreye çıkar.

Simental sığırları https://huglero.com

Cins, emzirme dönemi boyunca tutarlı bir süt üretimine sahip. Bu, diğer ırklara kıyasla büyük bir avantaj. Yılın 305 günü hiç azalmadan sürekli süt üretir. Cinsin, iyi bir yönetimle her laktasyonda (sağım dönemi) 10.000 litreye kadar süt ürettiği bilinmektedir.

Simental düve seçimi nasıl yapılır, nelere dikkat etmelisiniz bilmek istiyorsanız, bu videoyu da izlemenizi tavsiye ediyorum.

Google News Takip Logo

SSS

En çok süt veren inek hangisi?

Holstein inekleri sayısal üstünlükle birinci sırada yer almaktadır. Simental sığırları dünyada ve ülkemizde süt ineği sayısında ikinci sırada yer almaktadır.

En kaliteli sütü hangi inek verir?

Montofon inekleridir. Süt üretimi için doğal olarak süt verimi ve yağı yüksek olan inekler kullanılmaktadır. İsviçre Montofon inekleri, büyüklükleri ile tanınmakta olan bir ırk. Hem süt hem de et üretimi için kullanılan en iyi besi çeşitlerinden biridir.

25 kg süt veren inek ne kadar yem yer?

Süt ineği rasyonları tipik olarak %60 konsantre ve %40 kaba yemin toplamından oluşur.
İneklerin her gün yedikleri kaba yem miktarı ideal olarak vücut ağırlıklarının %2,5-4,5’i kadar olmakta.
Günlük silaj tüketiminin 30-35 kg’ı geçmemesi gerektiğini de göz ardı etmemeliyiz. Yani günlük konsantre yem dozu vücut ağırlığının %2-3’ü kadardır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu