300 Sipariş Alındı | Yerli Üretim Elektrikli Fayton Payitaht New York’da Kullanılacak
Yerli Üretim olan elektrikli fayton Payitaht, Denizlili bir Türk girişimcinin uğraşları sonucu ortaya çıktı ve Fayoto şirketinin belirttiği üzere, elektrikli fayton için Central park’tan yüzlerce sipariş aldılar. Elektrikli faytonlar büyük ihtimal New York Central Park’taki atlı arabaların yerini alacak.
Solar İstanbul 2020’de konuşan elektrikli fayton şirketi Fayoto‘nun genel müdürü Haluk Şahin, Central Park Conservancy’nin araçların özgün tasarımlarıyla ilgili altı aylık görüşmelerden sonra 300 elektrikli fayton siparişi verdiğini söyledi. Şahin, Central Park’ın daha önce ürettikleri faytonlardan daha büyük ve renkli olacağı özgün bir tasarım gönderdiğini söyledi.
New York, uzun süredir canlı atların kullanımlarıyla ilgili şikayetler nedeniyle Central Park’ta atlı arabaların kullanımını kısıtlamaya çalışmakta. Belediye Başkanı Bill de Blasio 2016 yılında Central Park’ta atlı fayton kullanımını sınırlamak ve sayılarını yarıdan fazla azaltmak için bir plan yaptı. Tasarı, at sahiplerini temsil eden sendika tarafından reddedildikten sonra bozuldu.
İstanbul merkezli Fayoto, Denizli’nin batısında bulunan fabrikasında elektrikli araçlar üretmekte ve ilk ihracatını Portekiz’e yaptı. Şirket şu anda elektrikli taşıma modellerini Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere ihraç ediyor.
Şahin, şirketin hedeflerinden birinin düşük enerji tüketimli çevre dostu elektrikli arabaları ile aynı zamanda hayvan hakları ihlallerine karşı da mücadele etmek olduğunu belirtmiş. Ürün için en önemli pazarların, atların araba çekmek için kullanıldığı ve sıklıkla işkence gördüğü ve istismar edildiği turistik yerler olduğunu belirtti.
Fayoto’nun elektrikli faytonlarının pili 4-6 saatte tamamen şarj edilebiliyor ve araçlar tek bir şarjla 80 kilometre kadar menzile sahip. 20 bin dolarlık fiyat etiketiyle satılan el işçiliği faytonların,% 80’den fazlası tamamen yerli olarak tedarik edilen parçalar ile üretilmektedir.
Şahin, ürünün yerlilik oranı % 80 olmasına rağmen, motor veya sürücü kartı gibi parçalar için hala yabancı kaynaklardan tedarik sağladıklarını, gelecek dönemde de bu parçaları da yaparak %100 yerlilik oranına çıkmayı hedeflediklerini de belirtti.
Bunun yanında firmanın zaten 15 yıl gibi uzunca bir süredir elektrikli arabalar ürettiğini ve ayrıca hibrid motorlu fayton, golf arabaları ve klasik faytonlar da ürettiğini konuşmalarına ekledi.
Elektrikli araç modelleri arasında faytonların en zahmetli modeller olduğunu belirten Şahin, modellerinin el işçiliği eseri olduğunu ve seri imal edilmiş parçalarla üretilemeyeceğini, Bu yüzden yıllık üretim kapasitelerinin 50 olduğunu ve 50’nin üzerinde bir şey üretmenin de kalite standartlarından ödün vermek anlamına geleceğini belirtti.
Şahin, konuşmasında ayrıca hibrit motorlu fayton için dünya patentini almak için uğraştıklarını, aracın şarjı bitse bile sahip olduğu hibrit motor sayesinde şarja ihtiyaç duymadan varış noktasına kadar ulaştığını da belirtti.
Görseller ve video: Fayoto