Elektrikli Otomobil

2018 Los Angeles Otomobil Fuarına Damgasını Vuran 5 Elektrikli Konsept Otomobil

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 2018 Los Angeles Otomobil Fuarı bir çok markanın konsept modeline ev sahipliği yapmıştı. Konsept otomobiller izlemesi gerçekten çok hoş modeller olarak karşımıza çıkıyor. Üretici firmanın gelecekteki çizgisini ve üreteceği otomobiller hakkındaki fikirlerini bize anlatabilmesi açısından da farklı bir öneme sahip.

Kimi konsept otomobiller insanlarda hayranlık uyandıran güzellikte ve etkileyicilikte olup, kısa zaman sonra üretime dönüşürken, kimileri de hayal kırıklığına uğratıp çok da fazla beğeni toplayamıyor.

İşte eğer görme fırsatınız olmadıysa, L.A. oto şov‘da sergilenen ve gelecekte yollarda göreceğimiz göz kamaştıran 5 elektrikli konsept otomobil:

1 ve 2 Rivian R1T ve R1S

Rivian R1T yazımızda daha önce aracın tanıtımından ulaşılan bilgileri sizlere anlatmıştık. Edinilen bilgilere göre her iki otomobil neredeyse üretim aşamasına geçebilecek kadar hazır kıvama gelmiş durumda. Hatta üretici firma şimdiden 1000$ geri ödeme garantili, ön sipariş bile almakta.

Ancak daha üretimde olmadığı için şu an konsept listemizde. Rivian R1T süper özelliklere sahip bir pick-up olarak üretilecekken, Rivian R1S bir SUV olarak hayat bulacak. İki araç da üzerine inşa edilecekleri ortak platformu kullanırken, tek şarjda 640 km menzil sağlarken, süper otomobillerle yarışacak ölçüde, 0-100 km/3 saniye gibi bir değere sahip olacak. Bakalım ABD menşeli şirket Rivian çıktığı yolculukta başarılı olacak mı.

3) Audi E-Tron GT

Bence listenin en göz kamaştırıcı otomobili, Alman devin elektrikli konsept ve spor sedan modeli Audi e-Tron GT. Audi’nin tanıtımını yaptığı ve Porsche tarafından sağlanacak 590 HP güç sağlayan motor ve yürüyen aksamlı (Porsche Taycan‘da kullanılan motor bunda da kullanılacak) bu araçta aslında gerçek üretime geçse kullanamayacağı pek de bir özellik yok.

İç tasarımının vegan özelliklerde olması ilk başta biraz üretimi zorlayıcı gibi dursa da, çevreci otomobiller üreten ya da benzer özelliklere sahip olan tek otomobil Audi değil. Üretime geçince biraz daha az vegan olabilir hepsi bu.

Üretime geçmiş olsa, vahşi görünüşlü 5 kollu jantlar ile, fütüristik direksiyon simidi üretilme ihtimali düşük duruyor, ancak otomobilin görüşüne bakarsak da, üretime geçince Audi’nin bugünkü tasarım dilini devam ettirmesi açısından biraz daha şekillenecek mi yoksa firmanın yeni tasarım dili buna mı benzeyecek merak konusu.

Audi’nin ‘vegan’ olarak nitelendirdiği bu iç tasarımın hiç bir noktasında deri kullanılmamış. koltuk döşemeleri ve diğer bölümlerde mümkün olduğunca çevre dostu, geri dönüşüm malzemelerinden üretilmiş materyaller kullanılmış. Bu aslında, ilk etapta güzel bir düşünce olarak dursa da, tüketicinin, lüks bir otomobilde çok da satın almayı tercih edeceği bir özellik değil.

4 BMW Vision iNext

BMW tam bir konsept SUV özelliklerini taşıyan Vision iNext‘i tanıttı. BMW Vision iNext elektrikli SUV sadece 4 koltuğa sahip büyük ölçülerde bir SUV olmasının yanında, tamamen otonom sürüş özeliklerine sahip olması, iç mekanın bir otomobil içinden çok fütüristik bir odaya benzemesi, çok da pratik olmayan giriş kapıları gibi özellikleriyle tam bir geleceğe dönük konsept model özelliklerine sahip.

5) Infiniti Prototype 10

Üretilse de ülkemize gelmeyeceğini söylemiş olmak pek de yanlış olmaz sanıyorum. Onun dışında üretileceği tarihi de paylaşacak olursak, muhtemelen önümüzdeki bin yıl içinde pek olağan görünmüyor. Ne yazık ömrümüz Infiniti Prototype 10‘in üretildiği günleri görmeye yetmeyecek.

Ne yazık ki diyorum, çünkü tasarımı büyüleyici duruyor. Firmanın açıklamasına göre, otomobil sadece bir elektrikli otomobilin ne düzeylere ulaşabileceğini göstermek için tasarlanmış bir model ve sadece sürücü odaklı bir otomobil Infiniti tarafından hiç bir zaman üretilmeyecek.

Gelecekte bu modelin akrabaları üretildiğinde ortak sahip olacaklarını söyleyebileceğimiz tek özellik tamamen elektrikli olmaları diyebiliriz. Bu arada, Infiniti planlarına göre 2021’e kadar tüm otomobillerini elektrikli yapmayı planlıyor.

Görsel kaynaklar: Rivian BMW İnfiniti Audi

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu