Yeni 2020 Fiat e-Ducato pilot programı başlatıldı
Yeni, tamamen elektrikli Fiat e-Ducato minibüs geçtiğimiz günlerde tanıtıldı . İtalyan otomotiv markasının ilk sıfır emisyonlu ticari aracı olacak olan elektrikli Ducato, 2020’nin sonlarında resmi İngiltere pazar lansmandan önce birkaç “büyük müşterisi” olacak şirket ile birlikte bir pilot programa alındı ve geliştirme programının son aşamalarına artık geldi.
Fiat e-Ducato kaç beygir?
E-Ducato’nun elektrik motoru, 122 hp ve 280 Nm tork çıkışı ile minibüsün piyasadaki en güçlü 2.0 litrelik dört silindirli dizel motoruna benzer performans sunmakta. Bu elektrikli motor, panelvanın 1.950 kg’a kadar yük taşımasına izin veriyor – Fiat mühendisleri, aracın menzilini en üst düzeye çıkarmak için en yüksek hızını sadece 100 km ile sınırladı.
Bunu da sevebilirsiniz : Elektrikli yolcu uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Elektrikli Ducato Menzili ne kadar?
Fiat e-Ducato için, alıcılar, sırasıyla 200 km veya 330 km olarak talep edilen menzili sağlayabilen 47 kWh veya 79 kWh batarya paketi seçeneklerine sahip olacaklar. Aracın şarj süresi de oldukça dikkat çekici. 7 kW‘lık bir duvardan şarj cihazına bağlandığında, küçük olan batarya paketi sekiz saat içinde tam şarjı olabiliyor. Ama 50 kW‘lık DC hızlı şarj cihazı kullanarak şarj edilirse, aynı batarya sadece 50 dakikada % 80 kapasiteye ulaşabilecek. Bu teknik rakamlar ülkemizde servis çeken vatandaş için oldukça makul olabilir diye düşünüyorum. Geceden şarja takılarak, ertesi sabah 200 km bir menzile sahip olmak hemen hemen tüm iş ya da okul servisi çekecek insanın fazlasıyla işini görecektir.
Elektrikli minibüs E-Ducato’nun batarya paketi minibüs tabanının altına monte edilmiş ve elektrik motoru standart Ducato’nun motoruyla aynı alanı kaplayacak şekilde tasarlanmış – yani aynı iç mekan ve taşıma kapasitesini korumuş. Yük hacmi, seçilen gövde stiline bağlı olarak sağladığı 10 ile 17 metreküp arasında alan ile aynı olmakta.
Elektrikli Ducato 3 farklı model olarak gelecek
E-Ducato, lansmandan sonra panelvan ya da şasi kabin olarak sunulacak. Panelvan tip, üç farklı uzunluk ve üç farklı yükseklikte paketlere sahip olacak, şasi kabin ise dört uzunluk seçeneği sunacak. Şu anda olmayan başka bir minibüs varyantı da 2021 yılında dokuz yolcuya oturma imkanı sunan özellikle gruba dahil olacak.
Fiat ayrıca e-Ducato’nun içini elektrikli aktarma organlarına uyacak şekilde güncelledi. Standart minibüsün devir sayacı yerine yeni bir şarj göstergesi var ve Fiat minibüsün bilgi-eğlence sistemini bazı benzersiz grafik ve görsellerle güncelleştirmiş. Ayrıca, sürücünün A direğine monte edilen ve minibüsün günlük şarj programını ayarlamak için kullanılabilecek yeni bir kontrol ünitesi de mevcut.
Fiat , e-Ducato’nun “uzun yolculuklar için tasarlanmadığını” belirtmiş. Bunun yerine, şirket, özellikle Londra, Glasgow ve Leeds gibi emisyon bilincine sahip şehirlerde, son mesafe bir teslimat aracı veya kısa mesafeli bir servis olarak kullanılabileceğini umuyor.
Elektrikli Dukato gerek şarj süresi ve menzili, gerek aynı kalan geniş iç hacmiyle motorin fiyatlarının uçuk olduğu Türkiye’de ticari taşıma yapan kişiler için de oldukça avantajlı gibi duruyor. Ancak bu noktada asıl belirleyici olan aracın Türkiye’ye gelirse sahip olacağı fiyat etiketi ve devletin bu araçlara ne kadar teşvik sağlayacağı.
Görseller: fiatprofessional