Elektrikli Otomobil

Yazılımı Yerli Sürücüsüz Araç Otomod’un Bizim İçin Önemi Ne?

Sürücüsüz otomobil haberleri dünyada git gide daha fazla kendinden söz ettirmeye başladı. Elon Musk, geçen ay Tesla için, yakın zamanda tamamen sürücüsüz özellikli modelini piyasaya sürmeye hazır olduklarını, sadece Amerika’nın gerekli kanun düzenlemelerini beklediğini belirtmişti.

Öte yandan güney Kore ve Çin de bu konuda önemli yatırımlar yapmaya devam etmekte. Bizim de bu konuda bir noktadan başlamış olmamız sevindirici.

Otomod, Türk teknoloji şirketleri Fev ve Kodeko tarafından geliştirildi

Tüm bu gelişmeler Türkiye’nin teknoloji şirketlerinden ikisi olan Fev ve Kodeko tarafından İTÜ’de geliştirildi.

Otomod, Türkiye’nin ilk otonom yani sürücüsüz özelliklerini taşıyan elektrikli aracı olacak.

otomod https://huglero.com

Otomod, İzmir’de geliştirildi

Otonom araç otomod, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki ARI Teknokent‘te faaliyet gösteren FEV ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren KODECO tarafından 1 yıllık ortak çalışmanın sonucunda geliştirildi.

Aracın görünüşü sizi şaşırtmasın, bu sadece barındırdığı otonom sistemlerin denemesinin yapıldığı bir kutu şu anda. Başarılıyla tamamlanan denemelerini ardından, şu an bu sistemlerin entegre edildiği bir aracı kontrol etmeye hazır.

AA muhabirine açıklama yapan KODECO Genel Müdürü Kerem Odabaşı’nın söylediğine göre son yıllarda trend otonom teknolojilere doğru kaymakta.

KODECO Genel Müdürü Kerem Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda trendin otonomiye doğru olduğunu söyledi.

otomod https://huglero.com

Otomod’un ilk olarak İTÜ Maslak Kampüsü’nde kullanılmaya başlanacak ve araç ilk etapta kampüs güzergahında veri toplayacak.

Odabaşı’nın açıklamalarına göre, araçta sensör ve kameralar kullanılacak. Bu sayede, konumunu ve gitmesi gerektiği yeri belirleyecek olan araç, gelecekte kullanım alanları üniversiteler, hastaneler, havaalanı gibi yürümesi zahmetli ama görece kısa mesafe geniş alanlar olacak.  

Aracın kontrol yazılımları tamamen yerli ve Türk mühendisler tarafından geliştirilmekte. 

KODECO markasıyla yola çıktıklarını belirten Odabaşı, veri toplama aşamasının tamamlandıktan sonra araçtaki rötuşların tamamlanmış olacağını ve 2019 ekim ayında gerçekleşecek Almanya’daki fuarda ilk prototipi tanıtma fırsatı yakalanmış olacak. Bu tüm dünyaya teknolojiyi tanıtabilme açısından oldukça önemli.

Odabaşı, otonom araç üretmede iddialı olduklarını ve sadece teknik nedenlerle ilk etapta kampüsleri tercih ettiklerini belirtti. Anladığım kadarıyla aslında ürettikleri üründe geldikleri noktada, her koşulda yapılacak denemeler için kendilerine olan güvenleri oldukça yüksek ki bu çok sevindirici bir haber. 

otomod https://huglero.com

Odabaşı, açıklamasında söylediği;


Kampüsü tercih etmemizin nedeni bunu teknik olgunluğa getirmek. Çünkü bu alanlarda hız sınırlamaları mevcut ve bilinen ortam. Bu araçların pazar hedefi kampüslerin ötesinde. Örneğin metro ile belli bir istasyona geldiniz. Sizin isteklerinize özel dağıtım yapacak. Çağrısını cep telefonu aracılığıyla yapacağınız araçlara dönüşecek. O yüzden bu araçlar sadece kampüslerle sınırlı değil bütün dünyada ulaşım hedefi pazarımızın dahilinde.


İlave ettiği diğer açıklamasında, projenin geliştirilebilmesi ve dünyaya açılabilmesi için ciddi desteğe ihtiyaç duyduklarını ve bir “babayiğide” ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Peki Otomod’un aslında bizim için önemi ne?

Yıllarca otomobil üretmeyi başaramamış bir ülke olarak geldiğimiz noktada, içten yanmalı motora sahip bir otomobil üreterek pazara girmenin hiç bir faydasının olmayacağı, zaten bu konuda başı çeken dünya devlerinin olduğu bir piyasada pazardan pay kapabilmenin imkansıza yakın olduğu bilindiğinden büyük küçük hiç bir Türk şirketi bugüne kadar bu işe girişmedi. Hatta 2011 yılında TÜSİAD toplantısında dönemin Başbakanıyken,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm iş adamlarına açık olarak artık yerli otomobil yapmamız gerektiğini ifade etmiş, ancak sonuçta yine bir ürün elde edememiştik.

otomod https://huglero.com

İçten yanmalı motorda pazar zaten doygun halde, peki ya otonom otomobillerde? Odabaşı’nın söylediği otomod kullanım alanları sadece üniversite ve hastanelerde mi olacak? Geleceği şöyle bir düşündüğümüzde, otonom araçların kullanımı oldukça yaygın olacak ve bu pazarı domine edecek olanlar da sadece bugün bu işe başlamış olanlar olacak.

Kullanım alanı sınırsız bir teknoloji

Golf oynamak isteyen ama golf sahasında araç kullanmak istemeyenler, çocuğunu güvenli şekilde okula göndermek isteyen aileler için, çocuğu okula götürüp, orada bekleyip, çıkışta eve geri götüren bir araç, hastanelerde yürüyemeyen hastaları bir noktadan diğerine sorunsuzca taşıyan bir araç, fabrikalarda otonom çalışın ve fabrikanın her noktasına çağrıldığı an malzeme taşıyan forklift yada diğer araçlar, bir yere gitmek istediğinizde ticari taksi gibi çalışan, içindeyken gittiğiniz mesafe kadarını otomatik olarak telefonunuzdan IOTA olarak tahsil eden bir araç güzel olmaz mı?

Bunlar sadece şu an aklıma gelen bir kaç örnek ancak, hayatın her alanında kullanılabilecek bir otonom taşıma hizmeti…

Bugünden bu teknoloji altyapısını ve veri tabanını geliştirmek, eksiklerini gidermek, bundan çok değil, belki 10 yıl sonra bizi ve Türkiye’nin marka algısını farklı yerlerde görmemizi sağlayacaktır.

Zaten farklı birkaç Türk şirketi halihazırda elektrikli otomobiller üzerinde çalışıyorken, Otomod sistemini satın alıp ürettikleri araçlarda kullanmaları ve bu şekilde dünyaya pazarlanmaları diğer araçlara göre tercih edilebilirliğini oldukça artıracak bir etmen olacaktır.

Otonom teknolojide oldukça gerideyiz

Bu elbette bugünkü dünya devlerinin uyuduğu ve otonom sistemler üzerinde çalışmadıkları anlamına gelmiyor. Biz zaten bir çok ülkeye ve şirkete göre bu konuda oldukça geç kaldık. Otonom teknolojilere günümüzde ABD ve Güney Kore başta olmak üzere bir çok gelişmiş ülke oldukça fazla önem göstermekte ve bu iki ülke otonom araçların denemelerinin yapılacağı insansız şehirler inşa etmekteler.

Hatta Güney Kore bile iki yıl önce, test şehri inşasını açıkladığı dönemde, diğer ülkelerden geride kaldığının farkına varmış ve atılıma geçmişti. Geç kalmış olsak da, gelecekte yeniden şekillenip, liderliklerin el değiştireceği bir pazarda, bu konuda yılların tecrübesine sahip olanları bir adım öne mutlaka çıkaracaktır. Bir yerden başlamak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.

Odabaşı’nın “bir babayiğit” arıyoruz açıklamasının tam Türkçesi aslında “vizyon sahibi bir girişimci arıyoruz” demek. Bu bir Arap milyarder ya da bir Amerikalı olabilir, ancak eminim ki, Ekim ayındaki fuarda başarılı bir tanıtım yaptıktan sonra mutlaka dikkatleri üzerine çekecektir. Umarım bu bir Türk yatırımcı olur ve kendi teknolojimiz ve bundan elde edilecek kar yine bizde kalır.


Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu