Sürekli Açlık Hissetmeyi Engellemenin Yolları
Gün boyunca açlık hissediyorsun ama ne yaparsan yap kısa bir süre sonra tekrar mı acıkıyorsun? Hatta öğünlerinde fazla fazla da yiyorsun. İşin kötü tarafı git gide de kilo almaya başladın ve bu seni gerçekten de rahatsız etmekte. Bu durum basit bir kaç yöntemle düzelebilecek olduğu gibi, ilaç tedavisine de ihtiyacınız olabilir. Açlığı bastırmanın yolları neler gel beraber bakalım.
Düzenli ve yeteri kadar uyumuyorsun
Düzensiz uyku hormon dengelerini alt üst eder. Günlük 8 saat uyumayan bir insan, bunu bir de alışkanlık haline getirmişse, açlık hissetmesi, bunun yanında uykusuzluğun yol açtığı diğer tüm olumsuz etkilerden de nasibini alması elbette kaçınılmaz bir durum. Yetersiz uykudan sonra, normalde vücudumuzun yemek yemesi gerektiği sinyalini veren, açlık hissettiren girelin hormonu gereksiz yere salgılanabilir, yemek yerken doymamız gerektiği sinyalini veren leptin ise salgılanması yavaşlayabilir. Aslında bu açlık tokluktan çok bir hormon dengesizliği ortaya çıkması sonucu oluşan bir olaydır. Uyku bozuklu bunun yanında, stres sonucu ortaya çıkan kortizol gibi hormonların salgılanmasına da yol açarak gereksiz kilo almamıza neden olabilmektedir. Mümkün olduğunda düzenli ve minimum 8 saat uyumak, sağlıklı ve uzun bir ömür için çok önemli bir adımdır.
Yeme alışkanlığını düzenlemen gerekli
İlk dakikadan canını sıkmış olmayalım ancak bu en önemli adımlardan bir tanesi. Vücut ve metabolizma öğrenen bir organizmadır ve açlığı bastırmak aslında öncelikli olarak bu eğitimi vücuda vermekten geçer.
Gün içinde devamlı abur cubur yemeye alışmışsan, ağzından devamlı bir şeyler eksilmiyorsa, bu alışkanlıkları değiştirmek, açlığının kendiliğinden bastırılmasında büyük bir öneme sahip olacaktır.
Nasıl ki bunu vücudunuza zamanla öğrettiyseniz, saati gelince acıkmayı da tabii olarak öğretebilirsin.
Öncelikle derece derece, yediğin abur cuburların yerine zararsız gıdalar koymak, sonrasında bunları da azaltıp öğünlerini belli bir saate göre düzenlemek ve bu saate de disiplinli şekilde uymak, açlığını bastırmak için alacağın yolların büyük bir bölümünü oluşturacaktır.
Öğünlerini 3 değil 5’e çıkar.
Bu noktada ‘zaten kilo alıyorum bir de öğün sayısını mı artıracağım?’ diye düşünebilirsin, ancak durum pek de öyle değil. 2 ya da 3 öğün yemek, vücudunu alarm durumuna geçirip yağ yakmanı engelleyecek gibi, aşırı açlık hissetmene de sebep olur. Öğünlerini günü farklı saatlerine yayman, bu öğünlerde de az ama kaliteli proteinler tüketmen, vücuduna bayram ettirecektir.
Kahvaltı yapmamak açlık hissetmene neden olur
Kahvaltı günün en önemli öğünü. Güne kahvaltı yapmadan başlamak, geç kalkıp işe yetişeceğim diye alelacele evden çıkmayı alışkanlık haline getirmek ve fırsatını bulduğunda yine poğaça simit gibi işe yaramaz karbonhidratları tüketmek, hem çok çabuk acıkmana neden olur, hem gerekli vitamin ve mineral eksikliğinin uzun dönem boyunca çekilmesi nedeniyle seni hastalıklara karşı zayıf hale getirir, hem de tüm bu açlığa rağmen kilo almana neden olur.
Fırsat buldukça atıştırdığın abur cuburlar git gide şeker odaklı olma eğilimindedir. Çünkü vücudun kan şekeri düşmeye başladıkça bunları arar.
Bu yüzden yarım saat erken uyanıp sabah kahvaltısını ihmal etmemen, kahvaltıda lifli ve protein destekli gıdalar tüketmen seni uzun süre açlık hissetmekten kurtaracaktır.
Lifli ve protein ağırlıklı gıdalar tüketmiyorsun
Karbonhidratlar, bol bol alınan, bir o kadar da ulaşılması kolay olan besinler. Sabahları simit çay, top kek, poğaça gibi atıştırmalıklarla günün yarısını geçirmeye çalışıyor musun? Eğer cevabın evet ise, bunun elbete sana bir dönüşü olacaktır. Birincisi, sabah aç karna yediğin, diyelim ki simit, sadece homur işi, yani işe yaramaz, hiçbir besleyici değeri olmayan bir gıda maddesidir. Kısa vadede evet acıktırır, uzun vadede ise, sıkıntıları daha fazladır, hem kilo yapar, hem de mide hassaslığı olan kişilerde reflü oluşmasına ve günün zehrolmasına yol açabilir.
Bunun yerine yeni güne lifli ve protein takviyeli gıdalarla başlamak, hem gün içinde gerekli olan enerjiyi verecek, hem vücut yağlarınızın yavaş yavaş çözülmeye başlamasına yardım edecek, hem de, açlıktan kıvrandıran hislerden sizi kurtaracaktır. Lif ağırlıklı gıdalar sindirimi yavaş olduğu için, uzun süreli olarak toklu hissi vermenin yanında besinlerdeki şekerin birden kana karışmasını engelliği için, kan şekerindeki ani değişikliklerin önüne geçerek, diyabet hastalığı olanlar için de arkadaş canlısı besinlerdir.
Bu İlgini Çekebilir : Uykusuzluğun İnsan Bedenine “Nefret Ettirecek” 10 Etkisi
Bu İlgini Çekebilir : Kilo Direncini Kırmanın ve Yağ Yakmaya Devam Etmenin 3 Yolu
Bu İlgini Çekebilir : Bir Türlü Kilo Verememenizin 8 Nedeni Ve Çözümü
Öğünlerinde sıvı gıdalara ağırlık veriyorsun
Bir sıvının mideden sindirilip çıkması yaklaşık 1 saat kadardır. Günlük öğünlerinde protein tozu vs. gibi sıvıları tüketip bununla öğününü geçiriyorsan elbette 1 2 saat sonra sanki hiçbir şey yememiş gibi tekrardan açlık hissedeceksin. Yukarıda söylediğimiz gibi öğün sayını 5’e çıkarman ve protein takviyeni ara öğün olarak alman, hatta yanına biraz badem, fındık gibi kuru yemiş ilave etmen çok daha mantıklı olacaktır.
Bu basit kurallara dikkat ederek, vücuda işkence çektiren, ve dikkat dağılmasına, yapılan işe konsantre olamamaya neden olan açlık hissiyatını engelleyip, daha mutlu bir gün geçirmen çok daha kolay olacaktır.
Unutmamak gerekir ki, açlık insanı daha fazla yemeye, abur cubur tüketmeye, çok fazla hissedilen açlık ise, bol şekerli, bol kalorili gıdalar tüketmeye iter. Bu durumu kendini zorlayarak belli bir yere kadar bastırabilirsin. Sonrasında bir bakmışsın kendini bol bol market ürünü tüketen bir noktada bulmuşsun.
Görseller: rsvplive nowitsallaboutme