Sağlık Yaşam

Salisilik Asit Nedir Ne İşe Yarar? (Mucize Sivilce Düşmanı)

Google News Takip Logo

Cilt lekelerine, çatlaklara ve sivilceye karşı verdiğiniz savaşta, bilip kullanmanız gereken birkaç temel bileşen var ve salisilik asit bu temel bileşenler listesinin başında gelmekte. Kısacası, salisilik asit sivilcenin en büyük düşmanlarından birisi. Yüzünüzü istila eden, sizi de gördükçe sinir eden bir sivilceye hemen müdahale ederseniz iz bırakma ihtimaliniz var. 

Gece boyunca bir sivilce patlamışsa, sabah kalktığınızda kurumuş ve çok daha az fark edilir bir sivilce ile de uyanabilirsiniz. İşe bu noktada son yıllarda oldukça popüler hale gelen salisilik asit nedir, ne işe yarar, cildinizde ne gibi değişiklikler yapar ve nasıl kullanılır, tüm ayrıntılarıyla sizler için açıklamaya çalışacağız.

Salisilik asit nedir?

Salisilik asit nedir? https://huglero.com
HOC6H4COOH

Salisilik Asit, bitkilerde doğal bir bileşik olarak oluşan bir beta hidroksi asittir. Bir anti-inflamatuar ajan olarak doğrudan aktiviteye sahiptir ve pul pul dökülmeyi teşvik etme kabiliyeti nedeniyle topikal bir antibakteriyel ajan olarak hareket eder.

pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

Yukarıdaki teknik tanıma daha anlaşılır bir açıklama getirecek olursak, Salisilik asit, bir tür peeling asidi olan bir beta-hidroksi asittir (BHA). Diğer tip AHA (alfa hidroksi asittir) ve buna glikolik ve laktik asit gibi bileşenler de dahildir.

Salisilik asit, yapısı itibariyle yağda çözünür ve cilde kolaylıkla nüfuz edebilir. Ciltte doğal olarak bulunan ve cilt hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olarak gözenekleri tıkayan bir protein olan keratini yumuşatıp çözebilir.”

Cildinizde Salisilik asit kullanmanın faydaları neler?

Salisilik asit cilde faydaları nelerdir? https://huglero.com

Yağlı, sivilce oluşumuna meyilli cilt tipleri için en faydalı asit olarak kabul edilen salisilik asit, gözeneklerin derinliklerine işler ve sebumu çözer. Bu sayede, yüzey katmanlarını eksfoliye ederken gözenekleri tıkayan tüm kirleri parçalayarak atılmasını sağlar.

Eksfoliye Ne Demektir?

Eksfoliasyon, yani peeling, ölü deri hücrelerinin cilt yüzeyinden uzaklaştırılması ve alttaki yeni cildin ortaya çıkarılması işlemidir. Peeling, vücutta, ayaklarda, yüzde, dudaklarda ve saç derisinde parlak bir cilt elde etmek için daha temiz, daha genç bir cilt yaratmak için gerekli bir güzellik bakımı olarak uygulanan bir işlem.

İster ölü hücreleri aşındırıcı bir madde kullanıp ovalayarak temizleyin, ister aktif maddeler veya kimyasallarla parçalayın, uygulandığı tüm ciltlerde daha parlak, daha taze ve daha genç bir cilt ortaya çıkarır.

Salisilik asit aynı zamanda aspirin ailesinin bir parçası olarak bilinmekte, yani kullanıldığında hafif anti-inflamatuar özellikler de dahil olmak üzere ek faydaları da olmakta; bu, genellikle beklenmedik bir şekilde baş gösteren kızarmış ve ağrılı kırmızı lekelerin bakterilerini azaltmada iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabileceği anlamına da gelir.

Sadece son birkaç haftadır kullanıyorum ama çirkin beyaz lekelerden, pullu deriden ve burnumun etrafındaki kalın deriyi almakta hızlı çalışıyor gibi görünüyor. Birkaç hafta sonra tekrar yorumu güncellerim. Kullandığım ürün bir şampuan, günde bir kez vücut yıkama olarak sadece hedeflenen noktalarda kullanıyorum.

Webmd

Hangi cilt bakım ürünlerinde bulunmakta?

Son yıllarda oldukça revaçta olduğundan, Salisilik asit bir çok topikal kullanımı olan cilt bakım ürününe girmiş durumda. Salisilik asit sivilce ve siyah nokta kremlerinin yanı sıra, birçok jel, sabun, losyon, krem ve merhemde bulunabilir hale geldi. Ayrıca salisilik asit bakımından zengin gıdaları, meyve ve sebzeleri de beslenme menünüze ekleyebilir ve vücudunuza içten de destek sağlayabilirsiniz.

Salisilik asit hangi yiyeceklerde bulunur?

salisilik asit hangi yiyeceklerde bulunur? https://huglero.com

Salisilik asit, sebze ve meyve gibi birçok gıdada doğal olarak bulunan bir madde. Genel olarak içinde ihtiva eden yiyecekleri listelemek istersek;

Limon, greyfurt, yaban mersini, avokado, kivi, şeftali, karpuz, ananas, çilek, muz, portakal, kayısı, domates, erik, üzüm, böğürtlen, nar, mango gibi meyvelerde;

Rezene, biber, salatalık, karnabahar, brokoli, mantar, yonca, salatalık, enginar, mısır, turp, patates, patlıcan, ıspanak, konserve, gibi sebzelerde;

Çay, kahve, susam, kabak çekirdeği, antep fıstığı, yer fıstığı, gibi fındık, meyve suyu gibi diğer gıdalarda da bulunur.

Bunu da okuyun: Sağlığınızı Tavan Yaptıracak Ketojenik Diyet Faydaları

Sivilce için hangi salisilik asit formu ve dozu?

Doktorunuz veya dermatoloğunuz, cilt tipinize ve cildinizin mevcut durumuna özel bir form ve dozaj elbette önerecektir. Ayrıca, 2 veya 3 gün boyunca, kullanmak istediğiniz bölgenin tümüne uygulamadan önce cildinizin tepkisini test etmek için o bölgenin küçük bir kısmına sınırlı bir miktar uygulamanız iyi olacaktır.

Yetişkin bir bireyin sivilcelerini temizlemek için topikal olan bir ürün kullanmalıdır.

Salisilik asit
formu:
Salisilik asit oranıKullanım sıklığı
Jel%0.5–5Günde 1 defa
Losyon%1-2Günde 1 ila 3 kez
Merhem%3-6İhtiyaç durumunda
Ped%0.5–5Günde 1 ila 3 kez
Sabun%0.5–5İhyaç olduğu gibi
Solüsyon%0.5-2Günde 1 ila 3 kez
Salisilik asit kullanım dozu

Salisilik asit hamilelikte kullanılır mı?

Bu konuyu öncelikle doktorunuzla konuşmanız gerekmekte elbette.

“Ancak, salisilik asit de dahil olmak üzere, yüksek miktarlarda peeling asitlerini hamilelik döneminde kullanmayı bırakmanız önerilmekte. Oral yoldan salisilik alımı asit hamilelik sırasında güvenli olmadığı için özellikle BHA’lara dikkat edilmeli. Bu nedenle doktorlar BHA içeren topikal cilt ürünlerinin de yüksek miktarda kullanımından kaçınılmasını önermekte.

Google News Takip Logo

Salisilik asit ne sıklıkla kullanılmalı?

Salisilik asit kullanım sıklığı https://huglero.com

Salisilik asit bazlı ürünleri, cildiniz tarafından tolere edildiği müddetçe, günlük kullanımı gayet güvenli olmakta.

Cilt tipiniz kuru veya hassassa, salisilik asidin biraz tahrişe neden olması daha olasıdır, bu nedenle bu yazıda belirttiğim tavsiyelere uyduğunuzdan ve ürünü günlük olarak uygulamadan önce iki günde bir cildinizde test etmeyi ihmal etmeyin.

Salisilik asit diğer bileşenler ve ürünlerle beraber kullanılabilir mi?

Diğer bazı aktif maddelerin aksine, salisilik asit diğer bileşenlerle birlikte rahatça kullanılabilir. Diğer peeling yapan AHA’lar (alfa hidroksi asitler) ile birlikte mükemmel şekilde uyum içinde çalışır. Neticede salisilik asit, cildin farklı katmanlarını hedef alan bir BHA’dır, bu nedenle toplama faydası olan bir peeling ve pürüzsüz doku sağlar.

Salisilik asit topikal olarak nasıl kullanılır?

Ürün paketindeki tüm yönergeleri izleyin. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz .

Bu ürünü ilk kez kullanmadan önce, alerjiniz olup olmadığını kontrol edin. Kontrol etmek için, üç gün boyunca bir veya iki küçük sivilce bölgesine az miktarda uygulayın. Alerjik reaksiyonunuz varsa , bu ürünü kullanmayı bırakın ve hemen tıbbi yardım alın ( Yan Etkiler bölümünde alerjik reaksiyon belirtilerine bakın). Alerjik reaksiyonunuz yoksa ürünü kullanabilirsiniz.

Bu ilaç sadece ciltte kullanım içindir. Tahrişi önlemek için bu ilacın gözleriniz , burnunuz, ağzınız , kasıklarınız veya herhangi bir kırık deriyle (kesikler, sıyrıklar, kızarıklıklar gibi ) temas etmesine izin vermeyin. İlaçları bu bölgelere alırsanız, alanı 15 dakika boyunca soğuk suyla yıkayın.

Krem, losyon, solüsyon veya jel formda kullanıyorsanız, ilacı cildinizin sivilcelerden etkilenen bölgelerine, genellikle günde 1 ila 2 kez veya doktorunuzun önerdiği şekilde ince bir film tabakası olarak uygulayın. Her dozu uygulamadan önce, etkilenen bölgeyi hafif bir temizleyici ile nazikçe yıkayın, ardından hafifçe kurulayın. Etkilenen bölgeye az miktarda ilaç uygulayın ve hafifçe ovalayın.

Pedleri kullanıyorsanız, etkilenen cildi hafif bir temizleyici ile yıkayın, ardından hafifçe kurulayın. İlacı uygulamak için, genellikle günde 1 ila 3 kez veya doktorunuzun belirttiği şekilde cildinizi nazikçe silin.

Kullanımdan sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.

Salisilik asit içeren temizleyiciler kullanıyorsanız, etkilenen bölgeyi hafifçe ıslatın. Temizleyiciyle 10 ila 20 saniye boyunca cildinizi nazikçe ovalayın. Çok fazla bastırıp tahriş etmeyin. Tamamen köpürtün ve iyice durulayın ve ardından hafifçe kurulayın. Çok fazla cilt kuruması meydana gelirse, temizleyiciyi daha erken durulamanız veya daha az sıklıkta kullanmanız gerekebilir.

Dozaj, tıbbi durumunuza ve cildinizin kullanıma verdiği cevaba bağlıdır. Çok miktarda kullanmayın, belirtilenden daha sık veya daha uzun süre de kullanmayın. Böyle bir uygulama durumunuz daha hızlı iyileştirmez, ancak yan etki olasılığı artabilir.

Sivilce durumunuz devam ederse veya kötüleşirse veya ciddi bir tıbbi sorununuz olabileceğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alıp detaylıca neler yaptığınızı anlatın.

Bunu da okuyun: Kilo Vermeyi 3 Kat Hızlandıracak Sihirli Baharat

Salisilik asit cilde zarar verir mi? Yan etkileri nelerdir?

Aslında fazla miktarlarda salisilik asidi güvenle kullanabilirsiniz. Ancak, kimi insanlarda salisilik asidin birincil olumsuz yan etkisi, çok hassas cildi olan veya aşırı kullanan kişilerde cildi tahriş etme ve kurutabilmesi olarak bilinmekte.

Likidin konsantrasyonuna ve uygulama sayısına bağlı olarak, bazı kişilerde ciltte kuruluk, soyulma, kızarıklık ve biraz cilt tahrişi olabilmekte. Bu nedenle, zaten aşırı derecede kuru veya hassas cilde sahip olanlar, Salisilik asit kullanmaktan uzak durmalı. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi, hamileyseniz veya kan inceltici de dahil olmak üzere bazı ilaçları alıyorsanız uzak durmanız gerekebilir. Bu durumda zaten mutlaka doktorunuz ne diyorsa onu yapmanız gerekmekte.

Yine de, piyasada bulunan bir çok salisilik asit krem ve temizleyicilerinin konsantrasyonu genellikle (%2 gibi) düşüktür. Uygun şekilde kullanılması durumunda cilt tarafından oldukça iyi tolere edilir.

Bir probleminiz yok ama şüpheniz varsa ve Salisilik asit bazlı yeni bir ürüne yeni başlıyorsanız, ürünü önce iki günde bir veya ürünün talimatlarında belirttiğinin yarısı kadar sıklıkta kullanmaya başlamanız, ardından da cildinizin nasıl tepki verdiğini öğrendikten sonra günlük olarak devam etmeniz akıllıca olur.

Tehlikeli durum nedir?

Salisilik asit kullanımında karşılaşabileceğiniz en tehlikeli durum, vücudunuzun çok büyük bölümlerine bol bol salisilik asit veya herhangi bir salisilat uygulamak salisilat zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle, vücudun tümüne kullanmayın. Bunun yerine, sadece akne eğilimli bölgelere uygulayın.

SSS – Salisilik asit

Salisilik asit sivilce yapar mı?

Hayır. Salisilik asit sivilce yapmasının tam aksine; sebum tarzı yağları ve cilt üzerindeki ölü hücrelerin aralarındaki bağı kırar ve gözeneklerin tıkanmasını önler. Aynı zamanda esas sivilce oluşumunu önlediği kısım, sebum üretimini azalması; bu sayede de akne oluşumunu azaltmasıdır.

Vazelin salisilik 10 nasıl hazırlanır?

Vazelini hafifçe ısıtın. Bir havanın içinde, homojen bir karışım elde edilinceye kadar salik asit ile karıştırın. Yine ısıtılarak biraz yumuşamış olan lanolini hafifçe ısıtın ve karışımın içine ekleyin. Son adım olarak, tamamlamak için karışıma yavaş yavaş suda çözülmüş bir resorsinol çözeltisi ekleyin.

Salisilik asit nereden elde edilir?

Salisilik asit, keklik üzümünün yapraklarındaki kabuktan ve beyaz söğüt ağacından elde edilerek piyasaya sürülür.

Google News Takip Logo
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu