Sağlık Yaşam

Güneş Kremi D Vitaminini Engeller Mi?

Güneş kremi içeriğindeki SPF’nin önemi tartışılmaz. Peki D vitaminini bloke ettiği söylentileri doğru mu? Peki bu önemsemeniz ya da endişe duymanız gereken bir durum mu? Güneş kremi D vitaminini engeller mi? Burada sizler için cevaplamaya çalışıyorum.

Google News Takip Logo

Öncelikle SPF nedir?

SPF (Sun Protection Factor), kozmetiklerin cildi güneşten koruma gücünü ifade eden Sun Protection Factor kelimelerinin kısaltması ve bu koruma gücünü belirten sayıdır.

Güneş kremi hakkında çok fazla yanlış bilinen inanış ve efsane var. Kapalı ortamda sürmenize gerek olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tekrar düşün.

Fondöteninizdeki veya nemlendiricinizdeki SPF’nin sizi korumak için yeterli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Üzgünüm ama muhtemelen değil.

Tüm bunların yanında en büyük kafa karışıklığına neden olan sorulardan biri de, güneş kremi D vitaminini engeller mi engellemez mi?

Bu da ilginizi çekebilir: Masa Başı İş Yaparken Sağlığınızı Ve Kilonuzu Nasıl Korursunuz?

Güneş Kremi D Vitaminini Engeller Mi?

Güneş Kremi D Vitaminini Engeller Mi? SPF nedir? Güneş kremi kullanmak gerekli mi? https://huglero.com

Bildiğiniz gibi sağlam bir SPF, cildi güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarından koruyan bir kalkan oluşturmak için kullanılır. Doğru şekilde uygulandığında (tabi düzenli aralıklarla da tekrar edildiğinde), görevini başarıyla yerine getirir.

Ancak güneş hasarına karşı güçlü bir savunma oluşturduğu göz önüne alındığında, bazı insanların çok ihtiyaç duyulan D vitaminini de bloke etmesinden endişe duymaları da oldukça mantıklı.

Ancak kimi uzmanlara göre bu endişeler yersiz. Skincancer.org; “Güneş kreminin D vitaminini bloke ettiğine veya gerçek hayatta D vitamini konsantrasyonunu azalttığına dair bir kanıt yok” diye açıklıyor. “Güneş kreminin D vitaminini bloke ettiği fikri, karasal güneş ışığında görülenden farklı olarak spektral bir çıktı ile yapay olarak üretilen ultraviyole radyasyon kullanan bazı deneysel çalışmalardan geliyor.”

Google News Takip Logo

Bunun yanında Harward üniversitesinde yayımlanan bir makalede, “teorik olarak böyle bir şey düşünmek mantıklı olsa da, güneş kreminin Vitamin D üzerinde önemli bir etkisi olmadığını, bugüne kadar da zaten bir kimsenin D vitaminini bloklayabilecek kadar güneş kremini sürmeyi başaramadığını belirtmekte.

Başka bir deyişle, bu söylentinin neden var olduğunu anlayabilir, ancak böyle bir iddiayı gerçekten destekleyen çok az veri olduğunu veya hiç olmadığını iddia edebiliriz.

Yani özetle hayır. Güneş kremi D vitaminini etkilemez. Bu konuda bilimsel bir veri mevcut değil.

Bu durum, konuyu açıklığa kavuşturuyor, ancak ayrıca her gün biraz SPF’siz zaman geçirerek güneşten faydalanabileceğimiz fikri de mevcut. Bu gerçek mi yoksa kurgu mu?

Bazı doktorların söylediğine göre, “birçok dermatolog her gün güneş kremi olmadan 10-20 dakika güneşe maruz kalmayı önermekte ancak yine aynı doktorlar güneş kremlerinin D vitamini üretimini engellemediğini biliyorsak bu noktanın mantıksızlığını vurguluyorlar.

Yani, D vitamini seviyenizi etkilemeden iki saatte bir güneş kreminizi rahatça uygulamaya devam edebilirsiniz.

Bununla birlikte, vücudunuzun yeterince D vitamini almadığını düşünüyorsanız veya bu vitaminin neden bu kadar önemli olduğu konusunda bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

D vitamini neden önemlidir?

SPF kaç faktör olmalı? Fazla güneş kremi zararlı mı? https://huglero.com

D vitamini, insanın bağışıklık sisteminde, her bağışıklık karmaşık bir şekilde yer almakta.

Enflamasyonu azaltmak ve gastrointestinal sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunmak için laktik asit üreten faydalı bakteriler (probiyotikler) ile çalıştığı bilinmekte.

Aslında D vitamininin vücudumuzun iç işleyişinin çoğu için önemli olduğu düşünülmektedir.

Bu da ilginizi çekebilir: 7 Göbek Eriten Smoothie Tarifi | Sağlıklı Yağ Yakımı

D vitamini reseptörleri kalp, böbrek, kemik ve deri dahil olmak üzere tüm insan organlarında bulunmakta, bu da bu organların normal şekilde çalışması için yeterli D vitamininin alınmasının gerekli olduğu anlamına gelmekte.

D vitamininin ayrıca ruh halimizi etkilediğine inanılıyor.

Yapılan bazı araştırmalar, D vitamini takviyesinin, halk arasında kış depresyonu olarak bilinen mevsimsel duygudurum bozukluğu olan kişilerde ruh halini iyileştirebileceğini gösteriyor” diye ekliyor.

D vitamini seviyenizin düşük olup olmadığını nasıl anlarsınız?

D vitamini yetersizliğinin belirtileri belirsiz, tanımlanması zor ve hatta semptomsuz olabilmekte.

Ancak vücutta enfeksiyon sıklığının artması, devam eden kronik yorgunluk, açıklanamayan sırt veya alt vücut ağrısı, yara iyileşmesinin geç ve sıkıntılı olması ve ruh halinin kötü, modun düşük olması genel belirtiler olarak bilinmekte.

D vitamini artırmanın en iyi yolu nedir?

D vitamini kaynağının çoğu güneşe maruz kalmakla karşılanmakta.

Bu nedenle, düşük D vitamininin etkilerinin kış aylarında daha belirgin olduğunu fark edebiliriz, çünkü bu dönem, güneşin D vitamini ciltte sentezlenebilmesi için çok zayıf olduğu zaman olmakta.

Pandemş ddöneminde normalden daha fazla içeride sıkışıp güneş ışığından maruz kalmıştık. Artık böyle bir durum olmasa da, eğer ki ileride tekrar bir kapanma yaşamamız durumunda D vitamini açısından zengin gıda alımınızı artırmanızı şiddetle tavsiye ediliyor.

Süt, yumurta ve mantarların yanı sıra somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar iyi D vitamini kaynakları olarak kabul edilmekte.

Supplement satıcı siteleri ziyaret ederek ve forumları takip ederek iyi ve tavsiye edilen markaların D vitamini desteklerini de almayı düşünebilirsiniz.

SSS

Güneş kremi sürmek zararlı mı?

Hayır. Güneş kremlerinin kendisinin kansere yol açtığı konusunda bilimsel her hangi bir araştırma sonucu bulunmamakta. Ancak; “Oksibenzon” (oxybenzone) alerjik reaksiyonlara neden olabilen bir içeriktir ve bunu içeren kremler kişilerde bu tarz bir etki ortaya çıkarabilir. Oksibenzon bunun yanında, vücutta salgılanması gereken endokrin hormonu salınımına ve bununla beraber hücrelerde hasar bırakan kimyasaldır.

Her gün güneş kremi sürmek zararlı mı?

Bilinen bir zararı olmasa da, D vitamini alımını azaltan yönde etki edebileceğinden şüphelenilmektedir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sonuca ulaştıran bilimsel bir veri yok. Zira güneş kremi ilk 20-30 dakika koruma özelliğini daha başlatamadığından bu süre içinde güneşe maruz kalmak da D vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecektir.

Güneş kremi ne kadar sürede etkisini gösterir?

Tamamen koruyucu olmasını istiyorsanız, güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş kremini sürmek etkisini gösterdiğinde güneşten korunmanızı sağlayacaktır.

Güneş kremi cildi kaç saat korur?

Cevabı SPF derecesinde gizli. Eğer cildiniz 15 dakikada kızarmaya başlayan bir cilt tipiyse, 15 faktör bir güneş kremi bu süreyi 15 kat uzatır, 50 faktör ise 50 kat uzatır. Yani 15 faktör sizi 150 dakika korurken, 50 faktör 500 dakika kadar koruma sağlar.

Güneş kremi yaşlanmayı önler mi?

Dolaylı yoldan evet. Güneş ışınları cildi yaşlandırır ve zarar verir. Zaten güneş kremi kullanmanın mantığı da yanıkların oluşmasını engellemenin yanında ciltte oluşacak zararı azaltmaktır. Cilt korununca da güneş sebebiyle oluşacak yaşlanmayı da engellemiş olursunuz.

Denize girerken güneş kremi sürülür mü?

Evet. Denize girerken güneş kremi sürmek sizi koruyacaktır. Ancak hiç bir ürüne %100 güvenemeyeceğiniz için, tuzlu suda güneş kremi çıkar mı gibi kuşkularınız varsa, denizden çıkınca tekrar sürmek faydalı olur.

Google News Takip Logo

Bu da ilginizi çekebilir: 2022’de Sağlıklı ve Hızlı Kilo Almanın En Etkili Yolu | Kilo Almak İstiyorsanız İşte En Etkili Yiyecekler

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu