Bahçecilik ve tarım

Mısır Tohumu Ekimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mısır tohumu ekimi nasıl yapılır yazısı aslında bir önceki yazımda siz üretici veya işin meraklısı arkadaşlarım ile paylaştığım, mısır tohumu ekimi öncesi ideal toprak hazırlığının nasıl yapılması gerektiği yazısının devamı niteliğinde. Bir öncekini fazla uzun ve sıkıcı olmaması için o kadarda bırakmıştım.

Doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmek ya da bildiklerimizi pekiştirmek ve hatırlamak adına sizlerle yazımıza devam etmek istiyorum. Peki mısır ekimi nasıl yapılır? 1 dekara kaç kilogram mısır ekilir ve 1 dekardan kaç ton mısır alınır? ve mısır yetiştiriciliği püf noktaları nelerdir gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mısır tohumu nasıl ekilir?

Yavaştan tohum ekim işlemine doğru geçelim. Mısır tohumu nasıl ekilir tamamen bize ve bizim şartları en uygun hale getirmemize bağlı. En iyi şekilde toprak hazırlığımızı yaptık ve ekim yapacağımız tohumu alarak toprakla buluşturacağımız güne karar vermek adına, hava tahmin raporunu inceledik ve ekim yapılacak güne karar verdik.

Size bir başka yazıda da Türkiye’de ekimi yapılan tohumların özellikleri hakkında paylaşımda bulunmak istiyorum. Bu ayrı ve kısa bir anlatım olacak.

Kullanacağınız mibzere karar verme aşamasında bu sizin tercihiniz olacaktır. Ülkemizde en yaygın baltalı ekim mibzerleri ve diskli ekim mibzerleri olarak 2 farklı tip makine kullanılmaktadır.

Bu mibzerlerden hangisinin kullanılacağı mısır ekimi yapılacak arazinin toprak yapısı, mısır ekim zamanı ve mısır ekim şekli ile değişkenlik göstermektedir. Kullanıcı yorumları dikkate alındığında ortaya çıkan sonuçları sizinle kısaca paylaşmak istiyorum.

Bu da hoşunuza gidebilir: Üreticiyi ve Tüketiciyi buluşturan tarım pazarı kuruldu

Mısır ekiminde diskli mibzer kullanımı;

Adana Bölgesi gibi sırta mısır ekimi yapan bölgelerde başarılı sonuçlar vermektedir. Bu ekim yönteminde baltalı makine sırtları bozduğu için beklenen başarı elde edilememektedir. Bu sebepten diskli ekim mibzeri kullanımı o bölgede mısır ekimi için daha yoğundur.

Baltalı Mibzer kullanımı;

Ülkemizde en çok bilinen ve en kalitelisi olarak gösterilen baltalı mibzer markası Maschio Gaspardo Havalı Ekim Mibzeri’dir. Hassas ekim konusunda muadillerine göre daha başarılı olan bu makine, ülkemizde yerli üretimi yapılan diğer makinelerinde atası / çıkış noktasıdır diyebiliriz.

Çalışma mantığı toprağı, tohum yatağı açma baltasıyla yarıp tohumun o yatağa düşmesini sağladıktan sonra arkadaki örtücü ayaklarla da yatağın toprakla örtülmesini sağlayarak tohum ekim işleminin son bulmasıdır. En çok tercih edilen ekim mibzeridir diyebiliriz.

Tarla hazırlığı yapıldıktan sonra tavını ( toprak nemini ) kaçırmadan tohum ekiminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Hangi mibzer ile ekim yapacağımıza karar verdiğimizi düşünüyorum ve ekim işlemine geçiyorum.

Ekim süreci; tavsiye edilen ekim sıklığı için mibzerinizin dişli ayarlarını yaparak başlar. Aşağıda sizinle Gaspardo Ekim Mibzeri için ayar tablosunu paylaşıyorum. Bu noktada, sizin kullandığınız makinenin dişli sayılarına, tohum disklerinin büyüklüklerine göre ayar yapabilirsiniz.

mibzer ayar tablosu https://huglero.com

Ekim sıklığı ayarından sonraki en önemli işlem, traktörünüzün ekim yaparken seyir edeceği hızdır ( Kurs – tohum haznelerine – tohum koymayı unutmadınız değil mi? 🙂 ). Gaspardo makineler 9 km / sa hıza kadar tohumları doğru ekim aralığına atmada sorun yaşamıyor. Bu yönden çok başarılı makineler.

Sonrasında kılavuz kolu açıklığını belirleme işlemine geçiyoruz. Kılavuz açıklığını hesaplama, mibzerdeki kurs sayısına göre değişkenlik gösterir. 6 kurslu bir mibzer için kılavuz açıklığı; son kurstan 132,5 cm uzaklıkta olacak şekilde ayarlanır.

Bu ayarlamadan sonra mibzeri kullanacak operatör tarlanın sınırından sonuna kadar mısır ekimi yapmadan gidip gelerek düz bir hat çizerek başlangıç çizgisini oluşturur. Çizginin düz olduğu kanaatine varıldıktan sonra ekim işlemi başlar. Mısır ekim hızı toprak yapısına ve toprak tavına göre farklılık gösterir.

Mısır tohumu ekimi nasıl yapılır mısır ekimi takip çizgisi https://huglero.com

Mısır ekim derinliği ne kadar olmalı?

Mısır ekim derinliği, ağır bünyeli / tavlı toprakta mısır tohumu 6 – 7 cm derinliğe atılır. 1 gün sonra toprak havalandırma yapılır ve tekerlek baskı aleti ile toprak sıkıştırma işlemi yapılır.

Sıkıştırma işlemini aynı gün yaparsanız, ağır bünyeli toprak yaş iken sıkışacağı için tohum üzerinde sert bir tabaka oluşur ve çıkış olmaz. Ertesi gün sıkıştırmazsanız da toprakta ve tohum çevresinde hava boşluğu olacağı için tohum çimlenmesi yine gerçekleşmez.

Ağır bünyeli tavı kaçmış toprakta mısır ekim derinliği 3 – 4 cm olacak şekilde yapılır ve hemen ardından damlama boruları serilerek aynı gün sulaması yapılır. Günlük sulama yapabileceğiniz alanının büyüklüğünü ve su kaynağının yeterliliğini hesaba katarak ekim işlemine yön vermeyi unutmamak gerekir.

mısır ekimi süreci. mısır ekimi zamanı nasıl belirlenir? https://huglero.com

Ağır bünyeli topraklarda ekim yaparken traktör hızınızın yüksek olmaması 4 – 5 km / sa geçmemesi gerekir, Neden? sorusunu soracak arkadaşlarıma cevaben; toprakta patlatma yapmaması için. Aşağıda örnek bir fotoğrafta patlamış bir tohum ekim yatağı göreceksiniz .

Mısır tohumu nasıl ekilir | Mısır ekiminde toprak patlaması https://huglero.com

Kumlu – tınlı tavlı toprakta ekim derinliği 7 – 8 cm olacak şekilde tohum atımı yapılır. Bu toprakta baskı teker işlemi yapılmaz. Tavı kaçmış topraklarda ise ekim 3 – 4 cm derinliğe yapılır ve hemen ardından aynı gün sulaması yapılır.

Mısırda Tohum sıra üzeri mesafesi ne kadar olmalıdır?

Ticari olarak aldığınız tohumların hepsinin sıra üzeri atım mesafesi farklıdır. Tohumu aldığınız firmalar, bayiler, kooperatifler ya da ilgili odalar bu konuda size gerekli bilgiyi verecektir.

Burada benim değineceğim; sıra üzeri ekim mesafesini doğru makine ile doğru şekilde yapmanızın kilit nokta olduğudur. Her firmada farklı mesafeler kullanılsa da ortalaması 15 – 18 cm arası değişen mesafelerde ekim yapıldığıdır.

Aşağıda buna örnek bir fotoğraf yer almaktadır. Fotoğrafta tohumların atım mesafesinde farklılık görebilirsiniz; bu yanlış değildir. BU şekilde hafif kaymalar mümkündür. Burada dikkat edilecek husus, dekara düşen tohum sayısının istenilen rakamı yakalamasıdır.

Hee.. Bu arada şunu da söylemek isterim; kontrolleriniz sırasında tohum atım mesafelerinde çok fazla tutarsızlık ile karşılaşmaya başladıysanız. Mibzer operatörünü uyararak makine ayarlarını kontrol ediniz, makinede sorun yoksa traktör hızını düşürmeyi unutmayınız.

mısır ne zaman ekilir https://huglero.com

Mısır hangi tarihlerde ekilir?

Mısır ekimi yapılırken 10-12°C toprak sıcaklıkları beklenir. Bunu bir tarih olarak belirlerseniz, ana mısır mahsullerini 25 Nisan’dan sonra Trakya bölgesinde, Nisan ayının başlarından itibaren Ege, Akdeniz ve Güney bölgesinde ve 25 Nisan’dan sonra İç Anadolu bölgesinde ekebilirsiniz.

Mısır kaç günde çimlenir?

Yukarıda anlattıklarımı doğru ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiğinizde mısır tohum ekim işleminiz son bulmuş olacaktır. Mısırın kaç günde çimleneceği tüm şartların düzgün olmasına, toprak ve hava sıcaklığınıza göre değişmekle birlikte 7 – 10 gün içerisinde mısırın çimlenme işlemi gerçekleşmiş olacaktır.

mısır çimlenme zamanı - mısır tohumu kaç günde çıkar? https://huglero.com

Tohum ekim işlemin devam eden bölgelerimizdeki çiftçilerimize kolaylıklar dilerim. Tohum ekimi yapmış; çimlenme ve sonrası işlemlerle uğraşan çiftçilerimize de kazasız belasız bir üretim sezonu geçirmelerini dilerim.

1 dönüme kaç kilo mısır ekilir?

Ülkemizde tohum ekimi için hesaplama kilogram usulü yapıldığı düşünülse de bu doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Tohum ekimi dane / adet üzerinden hesaplanır. Ülkemizde tohumlar büyüklüklerine göre sınıflandırılıp torbalandığı için kilogram üzerinden hesap yapılması yanıltacaktır.

Tohumlar L ( büyük ) boy, M ( orta ) boy olarak iki farklı birime buradan da R ( yuvarlak ) tohum, F ( yassı ) tohum olarak kendi içlerinde de iki sınıfa ayrılır ve torbalama işlemi yapılır. Her bir torbada 50.000 dane tohum bulunur.

Yaklaşık 50.000 dane ile 6 ( bin metrekare ) dekar alanın ekimi yapılır ( bu değer farklı tohum markaları ve farklı ekim sıklıkları ile değişkenlik gösterebilecektir, bu sebepten değerler ortalama alınmıştır ). 1 dekar alana yaklaşık 7500 ila 9000 dane arasında tohum atılır.

Ayrıca hale elle / eski usul ekim yapan çiftçilerimiz için yaklaşık 1 dekara mısır tohumunun büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir fakat; 2 kg ile 3 kg arası değişen ağırlıkta dane kullanılır. Ülkemizdeki üretimi yapılan tohumlar hibrit çeşitlerdir.

Hibrit tohum ( GDO’lu tohum demek DEĞİLDİR, bu tartışmayı GDO ile Hibrit arasındaki ayrımı okumuş ve araştırmış kişiler ile yapacağımı şimdiden söylemek isterim 🙂 ).

1 dönümden kaç ton mısır alınır?

1 dönümden kaç kilo mısır alınır sorusunu şu şekilde açıklamak isterim. Verim net rakamlara dayandırılarak elde edilecek bir sonuç değildir. Verim; tamamıyla üreticinin tarla hazırlığı, tohum ekim, yabancı ot mücadelesi, tarla kültürel bakımı, zamanında ilaçlama, gübreleme ve sulama adımlarını ideal şekilde yaparak varacağı sondur.

Şiddetle tavsiyem; hangi firma yetkilisi ya da üretici olursa olsun bu tohum ile kesin şu kadar kg dane alırsın, bu kadar kg silaj alırsın derlerse kesinlikle! inanmayınız. Çok büyük yalan.

Sonuç tamamıyla sizin elinizdedir, tabii ki olumsuz doğa olayları olmadığını ve o yıl ki iklim şartlarının normal seyrettiğini düşünerek yorum yapıyorum. Verim konusunu sizlerden gelecek soru ve yorumlarla birlikte cevaplayacağız.

Nerede hata yaptığınızı, yanlış yol izlediğinizi tartışarak; Neden düşük verim aldığınızı birlikte tartışarak, sonra ki üretim döneminde bunların yapılmaması için neler yapabileceğimize birlikte karar vermek istiyorum.

Fakat size genel olarak alınan değerler hakkında bilgi vermem gerekirse; danelik üretimde hibrit çeşitlerde ortalama 1200 – 1800 kg ‘dır. Silajlık çeşitlerde 1. ( Ana ) Üründe 7 ton ile 11 ton arasında değişen sonuçlar alınabilir.

NOT: Ülkemizde genelde Ege Bölgesinde 1 dekar ( 1000 metrekare ) = 1 dönüm olarak söylenir. Diğer bölgelerimizde 1 dönüm = 1,6 dekar ya da 2 dekar olarak hesap edilir. Yazıda bahsi geçen 1 dönüm = 1 dekar / 1000 m2 olarak değerlendirmeye alınmıştır.

1 dönüm mısır getirisi nedir?

Yine yukarıdaki kriterler göz önüne alındığında, bu sorunun cevabını 1 dekar mısır maliyeti nedir? sorusunu cevapladığımızda ortaya çıkacaktır. Eğer sorularınız ve paylaşmak istedikleriniz olursa çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz.

Sağlıkla kalın sevgili dostlarım.

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu