Bahçecilik ve tarım

Gülleci Bulamacı Nedir? Faydası Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Gün geçtikçe artan tarım maliyetleri nedeniyle çiftçiler arasında gittikçe popülerleşen gülleci bulamacı nedir? Üreticiye sunduğu avantajlar nelerdir?

Ziraat bayilerinden kolayca satın alıp uyguladığınız kimyasal ilaçlar daha kolay olsa da aslında çok da geçerli ve sürdürülebilir yöntemler değil.

Bu yönde zaten, yani ağaçları ilaç yerine doğal yöntemlerle koruma uygulamaların, dünyada da git gide yaygınlaşmaya başladığını gösteren bir çok çalışma mevcut.

Sebebi de fungal hastalıkların, parazit ve zararlıların giderek kimyasallara bağışıklık kazanması ve bir sonraki seferde daha güçlüsünü kullanmak gerekmesi.

Peki bu noktada duruma el koyup uygulayabileceğiniz doğal bir karışım olan gülleci bulamacı nedir? Bahçenizde, ağaçlarınızda gülleci bulamacı kullanmanın faydaları nelerdir? Üreticiler bu kireç kükürt karışımını hangi ağaçlarda, nerelerde ve ne zaman kullanılır?

Gülleci bulamacı ne zaman kullanılır? Gülleci bulamacı zararları ve faydaları nelerdir? https://huglero.com

Siz de kimyasal ilaçlar kullanmadan organik yöntemlerle ve çok daha az maliyete ağaçlarınızı korumanın yollarını arıyorsanız, yazımızı dikkatle okumaya devam edin. Net ve anlaşılır şekilde gideceğim.

Gülleci Bulamacı Nedir?

Gülleci bulamacı, Lime Sulfur, kalsiyum polisülfit, güllüce bulamacı, Kalifornia bulamacı, kireçli kükürt, dede bulamacı güllece bulamacı gibi diğer isimlere de sahip olan, kükürt ve kireç karşımından elde edilen çözeltiye verilen isimdir. Gülleci Bulamacı 10.7 gibi yüksek bir pH derecesine sahiptir.

Buradan da Gülleci Bulamacı nasıl hazırlanır yazımı okuyarak da bu kireç kükürt karışımı yapılışı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Kükürt göztaşı karışımı olarak bilinen bulamaç asıl olarak gülleci bulamacı değildir.
  • Gülleci bulamacı doğal bir yapıya sahip olduğu için ‘ilaç‘ olarak da adlandırmak da istemiyorum.

Gülleci bulamacı nerelerde kullanılır?

Gülleci bulamacı tarımda, yetişkin kayısı hariç, hemen her türlü bitki ve ağaçta koruma maksatlı kullanılabilir.

Gönül rahatlığıyla kullanılabileceğiniz bitkilere örnek vermek gerekirse;

  • Narenciye,
  • Asma,
  • Elma,
  • Zeytin,
  • Nar,
  • Domates,
  • Biber,
  • Salatalık,
  • Ceviz,
  • Fındık,
  • Fasulye,
  • Yonca vs, gibi listeyi uzatabiliriz.

Dikkat! Kayısı tüylü olduğu ve o şekilde tüketildiği için, ağaç uyku (yaprak dökme) döneminde kullanılmalıdır.

Kayısı da dahil kükürde duyarlı bitkilerde (kayısı, ahududu, şeftali, salatalık vb.) kullanılmaması önerilmektedir. Yani Gülleci bulamacının bitkilerde zararını bu şekilde açıklayabiliriz.

Gülleci bulamacı faydaları ve kullanım çeşitliliği

Gülleci bulamacı damlamadan verilerek de güzel bir toprak düzenleyici olarak kullanılabilir. Çanakkale bölgesinde domateste damlamadan verilerek denemesi yapıldı olumlu etkileri çok fazla.

Ayrıca içerisindeki kükürt ve bakır gibi elementler sayesinde güzel bir hastalık ve zararlı ile mücadele aracıdır. Bu nedenle kokusu oldukça kötüdür ve çürük yumurta kokusuna sahip turuncu sıvı olarak bilinir.

Hatta kokusu bırakın zararlıların kaçmasını, bazen benim bile koşarak uzaklaşmama sebep oluyor. Ama kötü kokmasının bir zararı var mı? Tabii ki hayır.

Bordo bulamacı mı Gülleci bulamacı mı yazımdan da bordo bulamacı nerelerde kullanılır, ikisi arasındaki farklar nelerdir ve hangisi sizin için daha iyidir bilgisine ulaşabilirsiniz.

Bu efsane karışım nedir ve nerelerde kullanılır artık biliyorsunuz. Peki bu kireç sülfür çözeltisinin ne zaman kullanılacak olduğunu bilememek, hem yeni duyup kullanmaya başlayacak olanların, hem de karışımın yapımını bildiği halde kullanmaya bir türlü başlayamayanların en büyük engeli olmakta.

Gülleci bulamacı ne zaman Kullanılır?

Kullanım için en uygun zaman Kışın. Gülleci bulamacı uygulama zamanı, Aralık ayında yaprağını döken meyve ağaçlarında uygulanmayla başlanabilir.
Başlangıç zamanını bu ayda yaparsanız, ağaçlarınızda hastalıklarla, zararlılarla ve bir nebze de olsa don zararına karşı mücadele de etkili olmaktadır.

Ayrıca Gülleci Bulamacını hazırladıktan sonra dibinde kalan tortunun ağacın bedenine sürülmesi, kış aylarında ağacı sıcak tuttuğu için, koruyucu etki sağlamaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında ise, topraktan ağaca doğru ilerleyen zararlıların kaçışmasını ve gövdenin güneş ışınlarından korunmasını sağlayarak olumlu yönde etki yapmaktadır.

Gülleci bulamacı nedir? Kaliforniya Bulamacı uygulama şekli, Gülleci Bulamacı Dozu nedir? https://huglero.com

Güleci bulamacı traktör ile uygulama aşaması

Gülleci bulamacı dozajı nedir?

Gülleci bulamacı dozu, Kış aylarında – Aralık ayında, soğuk bölgelerde, özellikle elmada, kullandığınız karışım için 1000 lt suya 30 lt çözelti kullanımı tavsiye edilir.

Daha farklı miktar ihtiyaçlarınız için bu oranı kendinize göre artırıp azaltabilirsiniz.

Gülleci bulamacı uygulama makinesi olarak da ister sırt motoru, ister traktör arkası ilaç makinenizle uygulama yapabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Demir tozu gübresi nedir? Bitkilere demir tozu gübresi ne zaman verilir?

*Şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulama 15 lt karışım 1000 lt suya, *Mart- Nisan aylarında 10 lt karışım 1000 lt suya oranlarında kullanılabilir. Şeftalide ve nektarinde meyve belirmeye başladıktan sonra kullanıma dikkat edilmelidir.

Özellikle şeftali de hasat öncesinde kullanılmaması tavsiye edilir. Meyvede koku bırakıyor ve pazar değerini kaybetmesine neden olabiliyor.

Elma ya da armut için böyle bir durum pek söz konusu olmuyor, çünkü bu meyveler paketleme tesisine girdikten sonra yıkama ünitesinden geçtiği için meyve temizlenmiş ve kokusundan arınmış oluyor.

Gülleci bulamacı hangi zararlı ve hastalıklara karşı etkilidir?

  • Zeytinde pamuklu bit (dozaja dikkat %1 veya %1,5 oranını geçmemekte fayda var),
  • Domateste külleme,
  • Asmada külleme,
  • Domates ve ayvada bakteriyel yanıklık,
  • Domateste kurşuni küf ve yaprak küfü,
  • Tüm kabuklu bitler,
  • Tüm pamuk zararlıları,
  • Domateste bakteriyel yanıklık,
  • Bağda mildiyo ( pronoz hastalığı),
  • Elmada kara leke,
  • Bağ uyuzu,
  • Asmada ölü kol hastalığı.

Listeyi uzatabiliriz ama yukarıda yazılan hastalıklarda olumlu yönde etkisi denenerek görülmüştür.

Gövdeye sürülen tortunun, salyangoz ve sümüklü böcek gibi zararlılarda etkili olduğu görüşmüştür.

Külleme hastalığında da etkisi yabancı ülkelerde bilinmektedir.

1988’de %4,6’dan %0,1’e ve 1989’da %41,4’ten %27,2’ye, küllemeye karşı oldukça hassas olan Vitis interspesifik hibrit çeşit Rozeti’ne kireç kükürtünün tek bir eradikant muamelesi ile azaltılmıştır. Aynı kireç kükürt oranı, daha dirençli Tilki üzümü (Vitis labruscana) ‘Concord’ çeşidinde 1988’de külleme şiddetini % 30.8’den% 0.3’e düşürdü.

Kalsiyum polisülfür | CaS5 – PubChem (nih.gov)

Bu da ilginizi çekebilir: En iyi bahçe traktörü hangisi? En iyi 10 ağaç arası modeli

Gülleci Bulamacı zararları nelerdir?

gülleci bulamacı hangi hastalıklara iyi gelir? İnsan sağlığına zararları nelerdir? https://huglero.com

Bitkiler için oluşabilecek zararlardan yukarıda bahsettik. İnsanlar içinse ABD Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi araştırmalarına göre, gülleci bulamacının insan sağlığına zararları şu şekilde;

  • H302 (%33.33): Yutulması halinde zararlıdır (Uyarı Akut toksisite, ağızdan)
  • H315 (%100): Cilt tahrişine yol açar (Uyarı Cilt korozyonu/tahrişi)
  • H317 (%33.33): Alerjik cilt reaksiyonuna yol açabilir (Uyarı Hassasiyeti, Cilt)
  • H319 (%100): Ciddi göz tahrişine yol açar (Uyarı Ciddi göz hasarı/göz tahrişi)
  • H332 (%33.33): Solunması halinde zararlıdır (Uyarı Akut toksisite, soluma)
  • H335 (%100): Solunum tahrişine neden olabilir (Uyarı Spesifik hedef organ toksisitesi, tek maruziyet; Solunum yolu tahrişi)
  • H400 (%100): Sucul yaşam için çok toksiktir (Uyarı Su ortamı için tehlikeli, akut tehlike)

Gülleci bulamacı fiyatı nedir?

İnternette aradığınızda önünüze satışını yapan bir çok satıcı çıkacaktır.

Fiyatının ne olduğu şöyle dursun, bu tarz karışımlar doğal da olsa tarım gibi önemli bir konuyla ilgili olduğu için, tarım bakanlığı tarafından ‘ilaç’ sınıfında görülmekte ve sıkı denetimlere tabii olmakta.

Yani doğal bir ilaç da olsa mutlaka kanun ve yönetmeliklere göre gerekli izinleri alınmış kişiler tarafından üretilip satılabilir. Aksi halde satan kişiler tespit edildiğinde ağır cezalara maruz kalacakları kesindir.

Diğer taraftan pet şişede yapılıp satılan bu ürünleri tercih etmenizi öneremem. Çünkü ne kadar süre kaynatıldığını, ve içerik dozajlarının ne olduğunu bilmemiz mümkün değildir.

Yani içerisine girmesi gereken maddeyi damlatarak mı koydular, kürek kürek mi attılar o anki şansınıza kalmış bir durum. Bakanlık onayı ve denetimleri olmadığı sürece, almak yerine kendiniz hazırlamanın daha akıllıca olacaktır.

Gülleci bulamacı raf ömrü nedir?

Uygun koşullar altında saklandığı sürece gülleci bulamacının 2 – 3 yıl gibi bir raf ömrü vardır. Direk güneş ışığından uzak serin yerde saklanması gerekmektedir.

Uygulama hava sıcaklığı ne olmalıdır?

Güllüce Bulamacı yukarıda da belirttiğimiz gibi, normal şartlarda kışın, ya da bahar başında bitkiler uyanmadan atılmalıdır. Şayet ekstra koruma içim ara atım planlıyorsanız, hava sıcaklığının 32 °C altında olduğu, bulutlu bir günde yapmanız uygun olur.
Bunun sebebi, düşük dozajda kullanılmış olsa bile, kükürdün güneşte yakıcılık özelliğinin artmasıdır.

Yüksek hava sıcaklığıyla birlikte, karışım bitki yapraklarını yakabilir, faydadan çok zarar verebilir.

Katkılı gülleci bulamacı nedir?

Kireç kükürt karışımı, yapısı itibariyle kalsiyum hidroksit ve kükürt karışımıdır. Uygulamadan sonra hemen fungal sporları öldürür ve kurur. Kimi uygulayıcılar güllücenin bitki yüzeylerine yapışmasını sağlamak için mineral yağ gibi organik bir yağ ile karıştırarak uygular. Bu, bulamacın ağaç üzerinde daha uzun süre etkili olmasını sağlar.

Gülleci Bulamacı Faydası Nedir? Gülleci bulamacı ne zaman kullanılır? Nerelerde Kullanılır? https://huglero.com
Gülleci bulamacı atım dönemi

İlerleyen yazılarımda sizlere doğal yollarla bitkilerimizi nasıl koruyacağımıza dair bilgi vermeye devam ediyor olacağım.

Dostlar, umarım yukarıdaki yazımın yapacağınız veya yaptığınız üretime faydası olur. Zararlı ve hastalıklardan uzak bir üretim sezonu geçirmeniz dileğiyle.. Takipte kalınız…

Her zaman yanınızda bulunması açısından indirebilmeniz için Gemlik Ziraat odası tarafından hazırlanan gülleci bulamacı nasıl hazırlanır adım adım açıklayan gülleci bulamacı pdf dosyasını da yazımıza ekliyorum. Buradan indirebilirsiniz.

01/06/2022 güncellemesi:

Bilgi kirliliği olmaması ve gözünüzü yormaması açısından, aynı soruların tekrar tekrar cevaplanmasının önüne geçmek için, sorunuzu sormadan önce yorumlar kısmında aratırsanız bulma ihtimalinizin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Yazımız oldukça fazla yorum aldığı için, sizlerin yorumlarınızdan derlediğimiz, gülleci bulamacı hakkında en çok sorulan sorular yazımızı hazırladık. Bunu da okuyup daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sonuç olarak, gülleci bulamacı nedir, hangi bitkilerde ve ne zaman kullanılır konusuna açıklık getirmeye çalıştım. Umarım yazımı beğenmişsinizdir.

Görsel Kaynaklar: wiktionary mapsacatalogo

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

351 Yorum

  1. Öncelikle kolaylıklar dilerim Sercan bey. Çerezlik Kabak yetiştiriciliğinde yapraktan kabak mildiyösü hastalığı için mücadelede verilebilirmi ? Uygulama yapabiliyorsak oran ne olmalıdır? Teşekkürler…

    1. Mehmet Bey Merhaba,
      Tedavi edici olarak değil yetiştiriciliğe başladıktan sonra koruyucu amaçlı kullanmanızı tavsiye ederim. Mildiyö oluşumuna engel olmaya yardımcı olacaktır. Sıcak dönemlerde %1.5 oranı geçmeyin lütfen.

      Sevgiler,

  2. Sercan bey kardeşim iyi günler,muhtelif ağaçlarımın gövdesine her zaman kireç sürerdim bir dostum içine kükürt ve göztaşı da koyarsan daha iyi olur dedi ama oranlarını bilmiyoruz,mesela 1 paket sıvı kirece ne kadar kükürt ne kadar göztaşı konması uygundur? iyi çalışmalar dilerim

    1. Merhabalar Doğan Bey,
      Ağaçlarınızın gövdesinde yosun oluşumu oluyorsa kükürt ve göz taşı karışımı sorunun giderilmesinde yardımcı olacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam 1 torba sıvı kireç 5 kg oluyor. 1 torba içerisine 1 kg göz taşı koyabilirsiniz.

      Selamlar,

  3. Merhaba Sercan bey,Dogu Anadulu bölgesindeyiz badem bahcemiz mevcut nisan ayının otalarında çiçek açıyor mart ayı içerisinde gülleci bulamacını uygulasak herhangi bir zararı olur mu

    1. Merhaba Özgür Bey,
      Uygulama yapabilirsiniz. Fakat çiçek açma öncesi bahçenizde Bordo Bulamacı uygulaması yapıyorsanız ya da yapacaksanız. Uygulamalar arasında en az 20 gün olmasına dikkat edin. Eğer çiçeklenme döneminiz ile çatışacaksa iki uygulamadan birisini tercih etmenizi tavsiyr ederim. Sorunuz olması halinde irtibatta kalalım lütfen.

      Selamlar,
      Sercan Çiftçioğlu

      1. Selamün aleyküm öncelikle hayırlı ramazanlar Sercan bey sizin bilgilerinize güveniyoruz sizden zeytin ağaçların da çokça görülen unlu bit böceği ne nasıl bil ilaç kullanmalıyız kendi yaptığımız güllece bulamacı var bundan miktar olarak 1 tonluk tankere nekadar koymalıyız bilgi verirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim

        1. Merhaba Abdulmuttalip Bey,
          Öncelikle yorumunuz ve duyduğunuz güven için çok teşekkür ederim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle buraya bir süredir bakamıyorum. Kusura bakmayın. Öncelikle zeytinde unlu bit için direk çözümdür diyemiyorum maalesef. Bunun için kimyasal ilaç tavsiyesi almanız gerekebilir. Malathion veya Parathion Methyl gibi etken maddeler içeren kimyasal ilaçlar kullanabilirsiniz.

          Selamlar,

  4. Dogu Anadulu bölgesindeyiz badem bahcemiz mevcut nisan ayının otalarında çiçek açıyor mart ayı içerisinde gülleci bulamacını uygulasak herhangi bir zararı olur mu

  5. merhaba ben Manisa Sarıgöl barcıyım bağlarda UNLU BİT için ne zaman kullanılır gülleci bulamacı

    1. Merhaba,
      Uğur Bey ben narenciyede denedim fakat unlu bite karşı bir etkisini göremedim. Çok yararlı değil bilginiz olsun. Sadece unlu bitin yayılmasında yaprak biti ve karınca çok etkili, yayılma hızını artırıyor. Yaprak bitinin önüne geçerseniz yayılım hızını da düşürebiliriz. Yaprak biti ile mücadele ederek bunun önüne kısmen geçebilirsiniz. Yaprak bitinin görülmeye başladığı Mayıs – Haziran aylarında düzenli uygulamaya 10 günde bir yaparak başlayabilirisiniz. Sorunuz olursa sizden gelecek haberi bekliyorum.

      Sevgiler,

      1. merhaba Sercan bey uygulamayı düzenli olarak yapıcam biz bu sene UNLU BİT ten Sarıgöllü bağcılar olarak çok mücadele ettik zirai ilaç ile yedi sefer ilaç attık başarı olduk mu yüz de atmış gibi yedi UNLU BİTİ tamamen öldüremedik bu sene biraz daha fazla mücadele edeceğiz sizin de UNLU BİT için başka tavsiyeleriniz olursa sevinirim şimdiden teşekkürler.

        1. Uğur Bey Merhabalar,
          Uygulama sırasında kullandığınız ilaçları yani etken maddeleri değiştiriniz lütfen. Her uygulamada aynı etken maddeli ilaçları kullanmayınız. Ayrıca uygualma yaptığınız atomizerin basınç, devir ve uygulama hızını tekrardan gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Uygulamanızın birinde omcalar ile birlikte toprak yüzerine ağaç kök bölgesine ilaç ulaşacak şekilde atomizerinizi ayarlayıp o şekilde uygualam yapınız lütfen. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.

          Sevgilerimle,

      2. merhaba sercan bey 100 litre suya göre 15 kg kireçle 30 kg toz kükürtle gülece bulamacı yaparsak kaç litre güllece bulamacı elde ederiz.

        1. Merhabalar Uğur Bey,
          Yaklaşık 85 litre kadar bir son ürün alacaksınız. Sorunuz olursa lütfen irtibatta olalım.

          Sevgilerimle,

  6. Merhaba, ufak bir bahçemiz var. Kötü bir peyzaj ile yapılandırılmış çam ağaçları dip dibe ve neredeyse tepelerinden akan amerikan sarmaşık var. 100e yakın sukulentim var saksılarda bir kaç sardunyam gene saksılarda ve 2-3 tane de meyve ağacım var. Ciddi bir unlu bit sorunumuz var. Elma ağacının özellikle ince dallarını sarmış durumda. Çam ağaçlarımız ve sarmaşık keza aynı şekilde. Mospilan ile mücadele etmeye çalıştık ama olmuyor çoğalıyorlar. Artık sardunya ve sukulentlere de gelmeye başladı. Bu ilaçlama yöntemini bir tanıdığımız söyledi. Acaba işe yarar mı? Merak içindeyim. Yoksa savaşamayacağız bu şekilde. Bütün hafta sonları bahçeyi gezip elle temizliyorum sonra mospilan yapıyorum her seferinde içeriği arttırarak ama fayda etmiyor. Bir de mospilandan sonra örümceklerde ciddi artış oldu.. onlar için de kotoox gibi şeyler yapıyoruz ana o da dayda etmiyor.. Yorumlarınızı beklerim. Selamlar

    1. Merhabalar Sevgili Maya,
      Aynı etken maddeli kimyasal ilaç ile devamlı ve dozaj artırılarak yapılan uygulamalarda ilk uygulamalarda başarı elde etseniz de sonrasında bir başarıya ulaşamazsınız. Uygulamalarınızda bitkilerin her yerine içten dışa doğru bir ilaçlama yapılmalıdır. Size tavsiyem artık bu ilacı kullanmayınız. Evinizin bahçesi ise, Neemazal isimli organik ilacı tavsiye edebilirim.

      Kimyasal mücadele için,
      Yazlık Yağ ve 100 g/L Spirotetramat karışımı yapabilirsiniz.
      Bu karıım sonrasında

      Biyolojik Mücadele yöntemi ile de
      Cryptolaemus motrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix doctiilopii How (Hym.: Encyrtidae) parazitoidlerini kullanarak devamlı ve kalıcı bir çözüm bulmaya çalışabilirsiniz.
      Sorunuz olması halinde tekrardan mesajlaşalım lütfen.

      Sevgilerimle,

      1. Merhaba Sercan bey sakız kabağında sezon boyunca kullanılır mı ve nasıl ne kadar kullanılır ne olur yardım cı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler Hatay dan saygılar ve selamlar

        1. Merhabalar Adem Bey,
          Kullanabilirsiniz. Yapraktan veya damlamadan uygulama yaparak verebilirsiniz.

      2. Sercan bey kolay grlsin ben bulamacı yaptıtan sonra ertesi gün katılaşmış olduğunu gördüm normali bumudur ilk defa yaptım

        1. Merhabalar,
          Maalesef normali bu değil Seyran Bey. Hazırlık aşamasında bir yerde yanlış bir adım atılmış. Normalde hazırladıktan sıvı formunda kalmalıdır. Uzun süre saklasanızda yine sıvı kalacaktır. Karışım yapımını tekrarlamanız gerekmektedir. uygulama adımlarını sırasıyla yapmaya dikkat edin lütfen. Sorunuz olması halinde tekrardan haberleşelim lütfen.

          Sevgiler,

    1. Hasan Bey Merhabalar,
      Pisilidi için etkili olacağını düşünüyorum, popülasyon yoğun değilse kaçırıcı etkisi olacağına inanıyorum. Fakat yoğun popülasyonda kimyasal kullanımına başvurmanız gerekecek diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

      Sevgiler,

      1. Merhaba…
        Gülleci bulamacı yapmak için kükürt satın aldık.Eşim ezca deposundan satın almış…Üzerinde çökertilmiş kükürt yazıyor…Acaba bulamaç için kullanılabilir mi?
        Domates yetiştirdiğim bir seram var…Dikime başlayacağız. Bulamacı fidelere mi toprağa mı uygulayalım acaba?
        Teşekkürler…

        1. Merhabalar Şeyma Hanım,
          Fidelere doğrudan kullanmanızı tavsiye etmem en başta topraktan uygulama yapınız. Çöktürülmüş kükürt bizim Gülleci Bulamacı yapımı yazımızda paylaştığımız işlemlerin hepsinin yapılması sonrası en son adım olarak asitle kükürtün çöktürülmesi yapılıyor. Ecza depolarında satılma nedeni insanlarda tedavi amaçlı kullanıldığı içindir. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.

          Sevgiler,

  7. Merhabalar
    Evimin bahçesinde gül vb gibi bitkilerle, çim bulunmaktadır. Zeytin, erik gibi de birkaç minik ağaç. Peyzaj mimarımızdan bir kaç ilaç ismi almakla birlikte kullanması içime sinmedi. Ziraat ile uğraşan bir arkadaşımdan bu bulamaçtan edindim. Kimyasal ilaçlar yerine kullanmak istiyorum. Yüzde bir oranında, el pompasıyla kullanacağım. Hangi sıklıkla kullanmam lazım, sulamadan hemen sonra uygulanır mı, ilaçlama olarak yeterli olur mu, ilave bulamacın kullanımı hakkında öneriniz olursa mutlu olurum. Teşekkür ederim, saygılarımla.

    1. Mehmet Bey Merhabalar,
      Çim hariç diğer bitkilerinizde kullanabilirsiniz. Peyzaj mimarının size önerdiği ilaçları paylaşabilirseniz hangi sorun için bunu kullanmanızı tavsiye etti onu yorumlayabilirim. Bu dönemde %1 oranında kullanım makul bir orandır. Sulama sonrasında ya da öncesinde kullanabilirsiniz sadece gün içerisinde sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde kullanmamanızı tavsiye ederim. Akşam üzeri ya da sabah erken saatlerde uygulamanızı tavsiye ederim. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.

      Sevgilerle,

      1. Sercan Bey, cevabınız için teşekkür ederim, tüm sahaya ayda bir kere mantar ve kurt ilacı kullanmamı istedi peyzaj mimarımız.
        Mantar ilacı olarak Origam FS aldım, bir litre suya kaç ml kullanmam lazım. Kurt için de siperkor 25EC aldım.
        Saygılarımla.

        1. Mehmet Bey Merhaba,
          Öncelikle mesajınız çin çok teşekkür ederim. Peyzaj mimarının size verdiği fungusit ağır bir ilaçtır. Kök boğazı çürüklüğü için kullanılır. Sizin böyle bir sorununuz mu var?
          Kurt içinde verdiği ilaç meyve iç kurdu ve yeşilkurt için galiba. Siz hangi sorun için bunu kullanacaksınız bana anlatabilirseniz daha verimli olacaktır. Sizden gelecek haberi bekliyorum.

          Sevgilerimle,

  8. Merhaba yer fıstığında faydaları nelerdir birde kırmızı örümcek düştü fıstığıma faydasını görürmüyuz

    1. Merhaba Hayrullah Bey,
      Yer fıstığı için daha önce bir uygulama yapmadım ya da yapan birisi ile konuşmadım fakat bu bitkide toz kükürt kullanıldığını biliyorum. Buna paralel ilerlersek ve yorumlarsak bu üründe akşam serin saatlerde uygulama yapabilirsiniz. Şunu hatırlatmak isterim eğer popülasyon çok yoğun ve zarar ileri seviyede ise ziraatçiniz ile konuşarak kimyasal kullanmanızı tavsiye ederim. Karar sizindir. Sorunuz olması durumunda lütfen haberleşelim.

      Sevgilerle,

    1. Emine hanım merhabalar,
      Sulama sistemi var mı seranızda? Yapraktan ve damlamadan uygulama yapabilirsiniz. Detay verebilirseniz daha fazla bilgi paylaşımında bulunabiliriz. Sizden gelecek bilgilere göre ilerlememiz daha doğru olacaktır.

      Sevgilerle,

      1. Merhaba Mustafa Bey,
        Kullanabilirsiniz. Çiçeklerde ne için kullanacaksınız? Sorun hakkında bilgi verebilirseniz daha net cevap verebilirim.

        Sevgilerle,

  9. Selamün aleyküm bu gülleci’nin zeytin üzerindeki etkisi nedir ve ne için kullanılıyor benim 115 adet yetişkin zeytin ağacım var bir arkadaşım bu ilacı önerdi fakat kendisinin de ilaç hakkında tam bir bilgisi yok bilgi verirseniz memnun olurum teşekkür ederim

    1. Yunus bey merhabalar,
      Zeytinde zeytin sineğinin 3. ( meyve içerisinde yaşamını geçiren ) dölü için faydalı olmamakla birlikte, karşılaştığımız diğer sorunlarda etkili olmaktadır. Ağır hastalıklar hariç, dal kanseri, kök çürüklüğü vb. gibi. Gülleci Bulamacı zeytinde kış uygulaması olarakta kullanılmaktadır. Budama sonrası uygulanan bordo bulamacından 15 – 20 gün sonra bu uygulamayı yapabilirsiniz. Koruyucu bir etkiye sahiptir. Mantari hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Tedavi edici olarak değil, koruyucu olarak tercih edilmelidir. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.

      Sevgilerimle,

  10. Bugün 400 adey zeytin fidanlarıma (3yaş) 16 lt akülü ile 200cc attım . Yer Şarköy Sizden ricam bunu nekadar zamanda bir tekrarlamalıyım . Yazın kaoilin kilide iki uygulama yapıyorum. Güllece bulamacını Filiz kıran mücadelesinde kullanabilir miyim ? Benim en muzdarip olduğum dert bu. Yaz sonuna doğru yrni filizler sürekli yeniyot. Buna çözümolur mu?

    1. Şenol bey merhaba,
      Çiçek dönemine kadar 10 günde bir uygulama yapabilirsiniz. çiçek döneminden sonra da 15 günde bir uygulama yapınız bu uygulamalar sırasında yabancı ot ile mücadeleyi elden bırakmayınız. Özellikle kök boğazı bölgesindeki yabancı otların temizliği önemli. Güneş yanığının önüne geçmek için dibindeki otları bırakıyorsanız, bunu yapmayın. Gövdenin korumasını çuval ya da başka bir malzeme kullanarak yapınız.

      Sevgilerimle,

  11. merhaba sercan bey geçen hafta 5 lt ye 100 ml olacak şekilde bahçemdeki ağaçlara gülleci uygulaması yaptım. kiraz elma armut erik kayısı ve ceviz ağaçları var. erik ve kayısı çiçek açmıştı. gülleci uyguladıktan sonra çiçekler döküldü soldu. diğer ağaçlarda arılar çok bunlarda hiç yok. çiçekliyken uygulamamak gerektiğini sonradan öğrendim ama bahçemde ilk yılım bir heves kalkıştım işte. bu ağaçlar meyve verir mi sizce

    1. Merhaba Pınar hanım,
      Uygulama dozunuz %2’ye eşit bir oran. Bu oran bu mevsimd2 yapılacak uygulamalar için yüksek. Hele ki günün sıcak saatlerinde uygulama yaptıysanız etkiyi daha da artırmaktadır. En önemlisi de -ki siz cevabını verdiniz- çiçek dönemi bu uygulama kesinlikle yapılmamalıdır. İşlemlerinizin yanmasının en büyük nedeni budur. Yani içerisinde sağlam kalan çiçekleriniz varsa ya da çiçeklerin içerisine baktığınızda döllenme gerçekleşmiş ise; meyve alabilirsiniz. Çiçeklerle ilgili bir görsel olmadığı için yorum yapamıyorum.
      Hevesinizi kaybetmeyin lütfen, artık bu hatayı bir daha yapmayacağınızı biliyorsunuz. Başlangıçta bu tarzda hatalar normaldir hevesinizi ve isteğinizi kaybetmeyin lütfen. Allah uzun ömür verirse bizlere, daha çok yolumuz var. Devam etmekten vaz geçmeyiniz. Daha detaylı bilgi için iletişim numarası paylaşmanız halinde, konuşabiliriz. İyi çalışmalar dilerim.

      Sevgi ve saygılarımla,
      Sercan

  12. Merhabalar iyi çalışmalar Aydın’dan yazıyorum sizlere zeytinde pamuklu bit hastalığında gülleci bulamacı kullanmak istiyorum.Ağaçlar bu dönemde sürgün ve tomurcuk zamanında %1’lik uygulamayla herhangi bir zararı olur mu?Birde pamuklu bit mücadelesinde sonuç alabilir miyiz?Cevabınız için şimdiden teşekkürler…

    1. Avni Bey Merhaba,
      Unlu bit görülmeden önce uygulamaya başlamanız halinde başarı yüzdeniz artıyor. Ayrıca bu mücadele öncesi arazinizde yabancı ot olmamasına dikkat etmelisiniz. Sorunuz olması halinde irtibatta kalalım lütfen.
      selamlar,

  13. Merhaba kaysida domur aşamasında gulleci bulamacı kullanmanın sakıncası varmı ne tavsiye edersiniz

    1. Merhabalar,
      Kayısıda uyanma başladığı an kullanım yapılmamalıdır. Buna dikkat edin lütfen. Kayısı da ne için kullanmak istiyorsunuz? Bunu söyleyebilirseniz daha net bir evap verebilirim size.

      Selamlar,

  14. Sercan bey merhaba ben bursa inegölde çilek yetistiriciligi yapıyorum gullaci bulamacini aralık ve mart aylarında uyguladım fakat kırmızı örümcek le başımiz belada faydası olur dendi ama çok az oldu gullaci bulamacina ilve ne onerirsiniz bi yorumda zehirle karıştığını soylemisler siz ne onerirsiniz tesekkurler

    1. Merhaba İbrahim,
      İki kere uygulama sonucu kırmızı örümcekten kurtulamazsınız. Gülleci Bulamacı kimyasal bir aktif madde içermediği için erken zamanlarda yaptığınız uygulamaların bir faydası olmamış maalesef. Düzenli uygulamalar olumlu sonuç getirecektir. Bu şekilde uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Faydasını göreceğinize inanıyorum. Gelişmelerden haberdar etmeniz için bekliyorum.
      Selamlar,

  15. iyi günler Sercan Bey, gülleci bulamacını 3 yıldır narenciye bahçelerimde ve tarla ziraatı yaptığım dönemlerde pamuk,soya,susam da başarı ile kullandım. Narenciyedeki uygulamalarda 1 ton suya 12-15 litre gülleci kullanımı ve günlerce devam eden (5 günde 150 ton su ile) ilaçlamada makinemiz inanılmaz bir şekilde tıkanmakta ,filtreler çalışamaz hale gelmektedir. Tesadüf eseri şu çözüme ulaştık , 1ton suya 12-15 ltr gülleciye ilaveten abamectin/malathion ve/veya benzeri ilaç ilavesi ile sorun çözüldü ve ilaçlama sorunsuz ve teknik sıkıntılar olmadan yapılır hale geldi.Gülleci ile ilgili bilgilerde ne hikmetse hiç kimse ilaçlama makinesindeki sorunlardan bahsetmemektedir? Makinemizin çok sıradışı ve 60 adet tabancadan(Adanaya özgü özel) oluşan klasik ilaçlama makinesinden farklı tabanaca sayısı ve oynak yapısımı sorunu oluşturuyor acaba?

    1. Veysel Bey merhabalar,
      Sizin anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla zaten uygulama konusunda çok deneyimlisiniz. Ben uygulama öncesi 2 kere süzme yaparak kullanıyordum. Bir kere yapılan süzme işleminde damlama borularında da tıkama yaptı. Sizin bahsettiğiniz abamectin veya malathion etken maddesi ile karıştırılabilirlik üzerine bir sorun teşkil etmiyor. Bulduğunuz çözüm çok akıllıca, tebrik ediyorum.
      Ayrıca kullandığınız makinede yer alan memeler kaç mm.’lik? 1,2 ya da 1,5 ? Bunun da farkı olabilir belki. Ayrıca bizim burada kullandığımız ilaç makinelerinin filtreleri çok karmaşık bir yapıya sahip değil ( sizin bahsettiğiniz makine hakkında bir bilgi sahibi olmadığım için bir yorumda bulunamadım). Sizin makinenin filtresi hızlıca tıkanma yapıyorsa bununda etkisi olabilir. Bir fotoğrafı varsa makinenizin, bizlerinde bilgi sahibi olabilmesi adına paylaşabilirseniz, desteğiniz için çok mutlu olurum. Sizden gelecek haberleri bekliyorum.

      Sevgilerle,

      1. Merhaba Talip Bey,
        Narenciye ağaçlarında unlu bit zararı ile mücadelede kullandım, fakat istediğimiz etkiyi alamadım. Uygulama zamanı popülasyonun ileri safhasındaydı. Daha erken dönemde düzenli uygulama yapılarak yıl içerisindeki ilaçlama maliyetleri düşürülebilir. Size tavsiyem portakal hasadından sonra yıl içerisinde 3 ya da 4 uygulama yapacsk şekilde planlama yapmanızdır.

        Selamlar,
        Sercan Çiftçioğlu

  16. Sercan bey merhaba
    Öncelikle çok değerli bilgi ve tecrübelerinizi insanların faydalanması adına burada paylaşmanız ve tüm yorumlara sabırlı,özverili açıklayıcı bir şekilde cevap vermeniz takdire şayandır. Sizin gibi insanlara çok ihtiyacımız var çok teşekkür ederim.
    Aydın da İncir ve zeytin ağaçlarının bulunduğu bahçemiz var gülleci bulamacını hiç denemedik anladığım kadarıyla zeytinde kullanılıyor fakat İncir de kullanımı hakkında hiç bir bilgimiz yok İncirde kullanabilirmiyiz hangi oranda ve hangi dönemlerde kullanmamızı tavsiye edersiniz ayrıca İncir kurdu kelebeği, sirke sineği, ekşilik böceği ile mücadele için bir tavsiyeniz olur mu son olarak İncir ağacının kurulmasına sebep olan kök uyuzu kök çürüklüğü denilen mantari hastalıkla mücadele konusunda tavsiyeniz var mı

    1. Salih Bey Merhabalar,
      Öncelikle yazıları ve yorumları okuyup böyle güzel bir mesaj yazdığınız için çok teşekkür ederim. Amacım elimden geldiğince çiftçilerimize ve konunun meraklılarına bilgi vermeye çalışmak. Umarım size de faydalı olabilirim. Aydın’da nerede yaşıyorsunuz? Bende Aydın’da yaşıyorum. iletişim bilginizi paylaşabilirseniz irtibat kurabiliriz. Telefondan daha hızlı ve kalıcı çözüm sunabilirim diye düşünüyorum. İyi çalışmalar.

      Selamlar,

  17. Üstadım Merhaba
    Benim kayısı ağaçlarım var ve dal kuruması var ağaçlarda (monilya hastalığı) şu anda kayısıların çiçek açmasına az bir süre kaldı havanın durumuna göre 5 veya 10 günde çiçek açarlar. Diğer ilaçları attığımda muhtemelen yine dal kuruması olacak bu dönemde gülleci bulamacını tavsiye eder misiniz?
    Teşekkür ederim.

    1. İrfan Bey Merhabalar,
      Kayısı bitkisinin çiçek açtığı ve yapraklandığı dönemden sonra Kükürt içerikli pestisitler büyük risk yaratıyor. UYGULAMANIZI KESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUM!!! Aman çiçek döneminde böyle bir hata yapmayınız. Çiçeklerinizi yakar. Bölgedeki alış veriş yaptığınız ziraatçi ile irtibata geçerek kimyasal ilaç uygulamasına başvurunuz. Dal kuruması sorunu ve monilyadan bahsettiniz; kış uygulamalarını yapmıyor musunuz? Ya da şöyle sormak isterim, kış mücadelesi ve uygulamalarında neler yapıyorsunuz kısaca anlatır mısınız? Sizden haber bekliyor olacağım.

      Selamlar,

  18. Merhaba Sercan bey Amasyada kiraz bahçem var. Kiraz ağaçlarının gövdesinde kedi balı hastalığı var. Bu zamana kadar ilk baharda göz taşı veya hazır bakır ilaçları kullandık fazla faydası olmadı, güllece bulamacı atmayı düşünüyoruz bu daha etkili olurmu, önerileriniz nedir? Teşekkür ederim.

    1. Ahmet bey merhabalar, kedi balı hastalığı dediğiniz sorunu biraz açıklar mısınız? Bilmediğim bir terim. Kiraz hastalıkları içerisinde literatürde böyle bir hastalık ile karşılaşmadım. Eğer sorun hakkında bir şeyler söylerseniz tanımlamamız daha kolay olacaktır. Cevabınızı bekliyorum. İlginiz için teşekkürler.

      Sevgiler,

  19. Merhabalar Sercan bey bu karışımı Karadeniz bölgesinde findik dalları icin kullanabilir miyiz bir de arilar icin zararlıdır demişsiniz,ari bulunan yerde kullanmayı tavsiye ediyor musunuz.
    Teşekküler

    1. Merhaba Ahmet Bey,
      Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretim alanlarında kullanan üreticilerimiz oldu ve aldıkları sonuçlar başarılı. Arılar için zararlıdır, Eğer arı olan bir bölgede kullanmak istiyorsanız. Akşam saatlerinde arı popülasyonu kovan içerisindeyken uygulama yapınız lütfen. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım

  20. Merhaba. Gulleci bulamacı avokado ağaçlarında görülen mantar hastalıklarına faydalı mıdır? Teşekkürler

  21. Merhaba! Sercan bey 2 yaşın ve 3 yaşında toplam toplam 15 dönüm limonum var gülleci bulamacı vermek istiyorum nasıl yapabilirim daldan vermek istiyorum bana yardım olurmusunuz sırt pompası ile atacağım

    1. Merhaba Alpay Bey,
      Gülleci Bulamacı’nı limon ağaçlarınızda hangi dönemde ve hangi sorunla mücadele için kullanmak istiyorsunuz? Adım adım gitmek sizin ihtiyacınızı karşılamada daha faydalı olacaktır. İyi akşamlar.

      Sevgilerimle,
      Sercan

    1. Selim Bey, kaç lt su ile başladınız ve kaynama sonunda elinizde kaç lt su kaldı? 2 saatten fazla kaynatma yaptıysanız; su kaybınız biraz fazla olmuştur diye düşünüyorum. Elinizde kalan karışım miktarı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra size yardımcı olmaya çalışacağım. İyi akşamlar.

      Sevgilerle,

    1. Sevgili Mümtaz,
      Arılara karşı zararlıdır. Diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otladığı ya da barındığı yerde uygulama yapacaksanız önlem amaçlı hayvanları uzaklaştırmanız gerekmektedir. Sonuç olarak: %100 zararlıdır ya da zararsızdır diyemeyiz.

      Sevgiler,

  22. Merhaba ben bugün gülleci bulamacı yaptım 10 lt suya 3 kg kireç sönmemiş 3 kg kükürt ile 1.5 saat kaynatarak hazırladım zeytinlere hasat sonu yer alaşehir aralık gibi uyguluma yapicam 20 gün ara ıle bordo bulamacı da yapsam olur mu yani 1 aralık da güllece bulamacı 20 aralık da bordo bulamacı şubat 1 de güllece bulamacı 20 şubat da bordo bulamacı uygun olur mu temmuz ağustos gıbı zeytin sineği için de kullanmayı düşünüyorum

      1. Sevgili Türkay Öztürk,
        Zeytin sineği ile erken dönem mücadelelerde uzaklaştırıcı etkiye sahip fakat popülasyon çok yoğun gelirse kimyasal mücadeleye başvurmak gerekebilir. Zararlı meyve içerisine nüfus ettikten sonra yapılan uygulamalarda bir fayda görülmemektedir.
        Sevgiler,

    1. Karışım miktarları yanlış olmuş Adnan bey. 10 lt suya 1,5 kg sönmemiş kireç 3 kg kükürt olacak. Bence riske girmeyin.

    2. Zeytin sineğine en etkili ve doğal çözüm kaolin kilidir. Yaz aylarında 3 uygulama etkilidir bilginize

      1. Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum.

  23. Gülleci bulamacının kullanılmaması gereken bir ağaç veya bitki var midir?? Limonumdaki başlayan meyvelenme hep kurudi. Etkisi var miďir diye merak ettim

    1. Arzu hanım yazıda hangi ağaçlarda ve bitkilerde kullanıldığına dair bir bölüm yer almaktadır. Limon ağacınıza çiçeklenme döneminde yüksek doz uygulama yaptıysanız. Çiçeklerde ve tozlanma da negatif etki yapmıştır. Ağaç üzerinde meyve varken sıcak havada ve yüksek doz uygulama yaptıysanız. Meyvelerde yanma meydana gelmiştir. İşin aslı demek istediğinizi tam anlayamadım. Elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Yine de merak ettiğiniz başka bir nokta olursa iletişimde kalalım lütfen.
      Sevgiler,

    1. Oğuzhan bey, bağda kurşuni küf için Bordo Bulamacı kullanımını tavsiye ederim. Fakat sizin sorunuza cevaben erken dönem başlanan uygulamalarda kurşuni küf oluşumunun önüne geçmektedir.
      Sevgiler,

  24. Merhabalar Sercan bey hataydan yazıyorum gülleci bulamacı ı ilk defa bu yıl tarife uygun olarak yaptım ilk kullanımını ocak ayında kullandımşimdi
    1- damlama dan vermek istiyorum 250 agaç 30 yaşında 200 agaç 1 yaşındakaç kg kullanmam gerek
    2-zeytin sinegi için kullanılır mı tek başına ı kullanmalıyım yoksa ziraat ilaçları ile birlikte i kullanmalıyım
    3- sezonda kaç defa nasıl hangi dozda uygulamalıyım
    Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim
    05463075046

  25. Güllece Bulamacını dediğiniz oranlar da hazırladık damlamadan veya üstten Domates’e kullanım oranları ne kadar aydınlatabilirmisiniz. Dekar’a(dönüm) gübre ile beraber ne kadar verilir veya üstten 100 lt ye ne kadar diğer ilaçlarla karışabilir mi?

  26. Sercan Bey sizinle telefonda görüşebilir miyim bana mail atabilir misiniz benim de Ankara’da bir hobi bahçem var bu işi çok severekten yapıyorum düzgün yapmak istiyorum ağaçlarıma düzgün bakıyor muyum düzgün vitaminleri veriyor muyum onu çok merak ediyorum bana yardımcı olabilir misiniz

    1. Cevat Bey,
      Kesinlikle kullanabilirsiniz. Kullanan takipçilerimiz var. Hatta sağ olsun, var olsun, bir takipçimizin yolladığı fındıkları yemek nasip oldu. :)Size de tavsiye ederim.
      Sevgiler,

  27. merhaba sercan bey,
    fasülye,biber,patlıcan,kabak.bamyada kullana bilirmiyiz.dozu nekadar olmalı bilgi verirseniz memnun olurum.

  28. Merhaba Sercan Bey,
    Nohut tarlamızı dün ziyaret ettim. Antraknoz hastalığı için kullandığım Gülleci Bulamacı ile Zirai ilaç arasında pek bir fark göremedim. Hasata sonuna kadar tekip edeceğim. Resimleri var fakat siteye yükleyemedim.
     

  29. Merhaba
    Elma bahçemde ağaçlar uyanmadan %1,5 ve uyandıktan sonra 15 gün ara ile %1 yaptım sürekli. Son yaptığım ikisinde elma iç kurdu ilacı kattım. Katılıp katılmayacağını bilmiyorum bu arada. Kara leke ile bir sorunum olmadı. Ama yaprak bazı bölgelerde yeşil yaprak bitleri aşırı cogalirken bazı yerlerde hiç yaprak biti oluşmadı. Yarın sabah tekrar ilaç yapacağım. İç kurdu ve yaprak biti için ilaç katabilir miyim. Yoksa gulleci ayrı kimyasalları ayrı mi kullanmalıyım.

    1. Gülleci bulamacını haricen kullanmanız, sonrasında belirttiğiniz ilaçları kullanmanız daha iyi olacaktır. İkisinin karımışının oluşturacağı etkileşim üzerinde bir araştırma yapılmamış.

    1. Sevgili Üstün Özber,
      Satın alabileceğiniz yerler hakkında bilgim yok. Ben satış yapmıyorum. Nasıl yapılacağının bilgisini paylaşıyorum. Dilerseniz bahçenizde ya da müsait bir alanda sizde çok kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

      Selamlar,

  30. teşekkür ederim Sercan bey aydınlatıcı bir cevap oldu zehir ge gelince poligor veya korumagor her sene pamuklu birine atarım hiç bir yan etkisi olmaz bir tek incire dediğiniz yakıyor iyi çalışmalar

    1. Ahmet Bey merhabalar,
      Hayırlı Bayramlar. Dimethoate etken maddesi için siz zeytinde de dikkatli olun lütfen. 2 sene önce babamın doz aşımı yapması sebebiyle çiçekleri yakmıştık. İyi tatiller.

      Teşekkürler,

  31. Lütfen kusuruma bakmayın eğer anlatamadıysam Güllüce attım attıktan 3 gün sonra zeytin de pamuklu biti gördüm ve riske atamadım ve zehir dozunda kullandım Güllüce nin etki aralığı kaç gün diye sormuştum teşekkürler

    1. Ahmet Bey, Gülleci BUlamacı’nın etki aralığı diyerek ne demek istediğinizi anlamadığımı söylemiştim. Anladığım kadarıyla; Gülleci Bulamacı atıldıktan kaç gün sonra başka bir uygulama yapabiliriz? ya da Gülleci Bulamacı uygulandıktan sonra etkisi ne kadar devam eder. Gülleci Bulamacı uyguladıktan 6 – 7 gün sonra başka bir uygulama yapmayı tavsiye ediyorum. Ben öyle yapıyorum daha doğrusu; sebebi kükürtün toksik etki yaratabileceğini düşünmemdir. Bununla ilgili her hangi bir yazı ile karşılaşmadım fakat benim uygulamam bu yönde.
      Diğer kullandığınız ilaca gelince; Dimethoate etken maddesi zeytinde yakıcı bir etki yaratabiliyor. Ayrıca sizde de bu olmuş olabilir diye düşünüyorum. Siz benim söylediğim yaprak gübresi ve amino asit uygulamasını yapmayı unutmayın bence. Sizden gelecek haberleri bekliyor olacağım. İyi bir Pazar gün olsun sizler için.

      Teşekkürler,

      1. Ahmet Bey Dimethoate etken maddeli bir ilaçtı Korumagor. Bu ilacın kullanım dozunu aştınız mı karışımı hazırlarken? Etki aralığı derken ne demek istediğinizi anlayamadım Ahmet Bey?

  32. Tabiki Sercan bey ben paylaşmayı severim yanlız zeytin de Güllüce attıktan 3 gün sonra
    pamukluu biti gözlemledim ve riske atamadım zehir kullandım acaba Güllüce nin etki aralığı ne kadardır teşekkür ler

  33. Merhaba Sercan bey cevabınız için teşekkürler öncelikle Güllüceyi hazırlamam dikkatli bir şekilde yaptım 1 5 saat bile kaynatmadım köpürdükten sonra ateşi varilin altından aldım ve 15 saat sonra varilden bidonlarla koydum ilaçlama saat time gelince sabah 7 de attım oran olarakta bı önceki ilaçlamada 1.2 atmıştım yine aynı olmuştu

    1. Ahmet Bey merhabalar,
      Doz yüksek gelmiş olma ihtimali fazla. Bu sebepten yaprak gübresi ve amino asit içerikli bir uygulama yapmamız ağaçlarımızı toparlayacaktır. Bu şekilde ilerleyip ona göre gözlem yapalım. İletişimde kalalım lütfen.

      Teşekkürler,

  34. Sercan bey merhaba zeytine çiçek öncesi 2 ci uygulamayı yaptım 1 .5 Luk ve aynı şekilde yapraklarda pas rengi oluştu bunun nedeni bordo veya bakırlı zaman aralığında erken olursa toksin yapar demiştiniz ama bordo Atalı 2 ayı geçti başka hangi sebepten olabilir ben kış öncesi göztaşı atarım 2 lik kireç fazla koyarım 2.7 yani 3 yakın bundan şüpheleniyorum fotoğraf da atıcam teşekkürler

    1. Ahmet Bey fotoğraflarınızı aldım ve inceledim. İlginize çok teşekkür ederim. Uygulama zamanınız günün sıcak saatlerine denk gelmemiş olması gerekir, ayrıca Gülleci Bulamacı’nın karışım dozlarında fazla kullanım yapmadınız ve çok fazla kaynatmadınız değil mi? Eğer bunları yapıp %1,5 oranında kullandıysanız; karışımın dozu yüksek gelmiş. Eğer bunları yapmadığınız halde bunlar oluştuysa Gülleci Bulamacı’nın dozunu tekrardan düşürmenizi rica ediyorum. Şuan ki durumdan kurtulmak içinde yapraktan yaprak gübresi ve Amino asit içerikli bir uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Gelişmelerden lütfen haberdar ediniz. Sağlıkla kalın.

      Teşekkürler,

  35. Gülleci bulamacı kırmızı örümceğe karşı ne kadar etkili, geçen sene kırmızı örümcrk neseni ile zeytinden mahsul alamadık, bu senede aynısı olmasın diye ayrıca kırmızı örümcek zehri atalım mı. İkisimi birlikte karıştırıp atabilirmiyiz. Yavsiyelsriniz için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhabalar Halul Oktay Bey,
      Kırmızı örümcek sorununa karşı Gülleci Bulamacı uygulaması yapınız. Bulunduğunuz bölge neresidir? Bölgeye göre dozda artış veya azalma yapmanız gerekecektir. %1 – 1,5 bunlardan birisini bölgenizin uygunluğuna göre seçip uygulamalısınız. İkisini karıştırıp uygulamanıza gerek yok. Popülasyon çok yüksek ise; kimyasal uygulamayı tercih etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bahçenizdeki yabancı otlardan derhal kurtulun ve ağaçlarınızın bedenine kireç uygulaması yapın. Bu işlemlerde zararlının şiddetini azaltacaktır. Gelişmelerden haberdar etmenizi çok isterim. Güzel bir hafta sonu olsun sizin için.

      Teşekkürler,

  36. iyi akşamlar serkan bey ısparta eğirdirde bulunan elma bahçemde aşırı çiftlik gübresi kullanma neticesinde meyva ağaçlarında çokça manas kurdu oluştu. çok zirai ilaç kullandim.furumaks 4 mokap poligor ve 4g li ilaçlar.manas kurdu ile mücadele edemedim.bu arada kök çürüklüğü hastaliği baş gösterdi onla mücadele ettim.aliette ve bakırlı ilaçlar. ağaçlar bitkin düşünce yazıcı böcekler tebelleş oldu.onuda hektavin 85 ile mücadele ettim ama muafak olamadım.şu anda kök çürüklüğü için çamaşır suyu. ayrıca manas kurdu için damlamadan güllüce bulamacı verilebilirmi

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Öncelikle belirtmek isterim ki; yanlış atılan adımların sonucunu büyük bir zararla ödüyorsunuz. Mesajınızı okuduktan sonra çok üzüldüm. Yapacaklarınız;
      1- Hayvan gübresi kullanmadan önce kesin ilaçlama yaparak gübre içerisindeki zararlı larvalarının öldürülmesini sağlamak.
      2- Manas kurdu oluştuktan sonra kullandığınız ilaçlar zararlı mücadelesinde sonuç veren ilaçlar fakat burada uygulama zamanı, şekli ve zararlının populasyon seviyesi çok büyük önem teşkil ediyor. Siz bu adımlardan birinde yanlış yapmış olabilirsiniz. Belki!!
      – Manas kurtları günün sıcak saatlerinde toprak yüzeyinin altında saklanır. Bu sebepten uyguladığınız ilaçlar hiçbir şekilde etki etmez. Bu zararlı ile mücadelede farklı yöntemler var. Örneğin Uzun delikli demir çubukların toprağa batırılıp ilaç basılmasıyla toprak altına direk enjekte ederek daha yüksek seviyede başarı elde edebilirsiniz.
      3- Tahminim manas kurduyla boğarak mücadele etmek için; yoğun salma sulama yapılmış diye düşünüyorum. Yoğun salma sulama sonucu da kök çürüklüğünü tetiklemiş galiba diye düşünüyorum.
      4- Yazıcı böceği de kök çürüklüğü ile birlikte zayıf düşen ağaçların hızla bu zararlıya yakalanmasına sebep olmuş. Bundan kurtulmak için; yazıcı böceğinin olduğu ağaçların dallarına kabuğu soyulmuş dallar asılarak tuzak hazırlanmalıdır. Bu dallara giriş yapıldığı gözlendiği an hemen dallar toplanıp yakılmalıdır. Nisan – Haziran ve Temmuz aylarında 3 kere olmak üzere yapılabilir. Bu dönemde de kimyasal ilaçlar ile de destek yapılabilir. Yazıcı böceklerinin giriş yaptığı deliklerin sayısı fazla değilse ince bir tel sokularak bu delikler temizlenebilir. Düzenli olarak ağaçların bedenlerine kireç ve bakır içerikli ilaçların karışımının sürülmesi de yapılabilir.
      Kök çürüklüğünden kurtulmak için çamaşır suyunu size kim söylediyse hemen bu düşünceden uzaklaşın lütfen. Unutmayın ki; bundan öncesinde atılan yanlış adımların sonuçlarını yaşıyorsunuz.
      Sulama programınız nedir? Damlama sulama mı? Salma sulama mı? Manas kurtlarıyla mücadele için damlamadan asit uygulamasını denediniz mi? Damlamadan düzenli yapılan asit uygulaması 1 – 2 sezon içerisinde toprak altı zararlısı kurtların varlığına son veriyor. Zararı sıfıra yakın bir düzeye indiriyor. Gülleci bulamacının manas kurtlarını öldüreceğine dair bir düşünceniz varsa yanılıyorsunuz. Karşılıklı soru cevap şeklinde ilerleyebilirsek çok daha başarılı sonuçlar elde edebileceğiz diye düşünüyorum. İyi akşamlar. Sağlıkla kalın.

      Teşekkürler,
      Sercan ÇİFTÇİOĞLU

  37. Dayımın oğlu güllece bulamacayı yapıp tortu şeklinde ocak ayında ağaçlarına sürmüş ağaçların alayı kurudu. Papaz eriği bahçesiydi, 2 yaşında genç ağaçlardı. Neden böyle olmuştur sizce. Biz 60 yıllık meyveciyiz güllece bulamacı kullanmadık hiç, bordo bulamacı ve kışlık yağ işimizi görüyor. Buralarda yazılanları millet görüyor sonra abuk sabuk karışım yapıp iyi olsun diye atıyor bahçesine sonra kurudu ağaclar.

    1. Cihat bey, gülleci bulamacı yıllardır denenmiş ve faydalı olduğu kabul görmüş bir doğal bir koruyucu uygulamadır. Ağaçlarınızın kurumasının bir kaç farklı nedeni olabilir.
      1) Gülleci bulamacını hazırlarken ölçüleri yanlış tutup aşırı doza kaçmış olabilirsiniz,
      2) Karışımı çok fazla kaynatıp etkisini artırmış olabilirsiniz,
      3) Toprak kaynaklı hastalık ve zararlının yol açtığı, ama sizin farkında olmadığınız bir sorun olabilir,
      4) Gülleci bulamacını kullandığınız zaman yanlış bir zaman olabilir.
      5) Gülleci bulamacı kullandığınız dönemde ayrıca bir bakır uygulaması ya da bakır içerikli bir uygulama yaptınız mı?
      Yetiştiricilikte tecrübeli olduğunuza elbette inanıyorum. Ancak tekrar etmeliyim ki, gülleci bulamacı sizin düşündüğünüz gibi saçma ya da zararlı bir karışım değil. Gülleci bulamacı tortusunu ağaç gövdesine uygulayarak ağaçların kuruduğunu iddia eden, benim karşılaştığım tek kişisiniz.
      Yukarıdaki soruları cevaplarsanız size elbette yardımcı olup, sorunun kaynağının ne olduğunu birlikte anlamaya çalışabiliriz.

  38. Sercan bey merhaba bir sorum daha olacak Güllüce bulamacıyla beraber kil atılırmı duydunuz mu bilmem ama daha güzel etki yapıyor Muş fotoğraf yolladım ama becerebildim acaba ? iyi çalışmalar teşekkürler

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Kil ile karıştırıp atanlar var. Forumlarda dolaşırken bende çok fazla yorum okudum bununla ilgili fakat kilin net olarak katkı sağladığı söylenemez. Neden? Denemeyi yapan arkadaşların aldığı sonuçlar; sadece Gülleci Bulamacı uygulanınca alınan sonuçla aynı. Ben karıştırılarak atılması taraftarı değilim. Fakat sizin sorunuzun cevabını verecek olursam; karıştırıp uygulama yapabilirsiniz. Fotoğrafınız bana ulaşmadı mail adresime yollayabilir misiniz? sercanciftcioglu@gmail.com
      Gelişmelerden haberdar etmenizi çok isterim. Sağlıkla kalın.
      Sevgiler,

  39. Sercan bey iyi günler.Sizden cevap gecikince Ben üzüm bağında sürgünler 15-20 cm yi geçince 800 lt suya 5 lt güllece uyguladım.şimdi sizden gelen cevaba istinaden %1,5 karışımı uygulamayı düşünüyorum.Gelişmelerden sizleri de haberdar edeceğim.Bağımda ölü kol problemi var.Nasıl ve ne ölçülerde uygulama yapmalıyım teşekkürler.

    1. Ersan Bey Merhabalar,
      Öncelikle kendi yoğunluğumdan dolayı size vakit ayıramadığım ve yardımcı olamadığım için kusura bakmayın. Bundan sonrasında daha dikkatli ve hızlı bir şekilde sizlere cevap vermek için hareket edeceğim. Şimdi gelelim sizin sorunuzun cevabına;
      Ölü Kol hastalığı için budama sonrası budama artıklarını ne yaptınız? budamadan sonraki dönemde uygulama yapmadınız mı? En bilindik ve ekonomik uygulama Bordo Bulamacıdır. Bu uygulamayı yaptınız mı? Bu dönemden sonra düzenli olarak %1.5 dozunda uygulama yapınız. Soru cevap şeklinde gidersek size daha verimli bir şekilde yardımcı olacağımı düşünüyorum. Sağlıkla kalın.
      Sevgiler,

      1. Sercan bey ilginiz için teşekkürler.Geçen yıl bağımda don zararı olduğu için fazla ilgi gösteremedim.ayrıca bağcılıkta yeni olduğum için budama sırasında hastalığın varlığını anlayamadım.Budama sonrası kolayımıza geldiği için çubukları bağın içerisinde makinayla parçalattım.bağlar uyanmadan 600 lt suya 20 lt güllece katıp asmalara uyguladım.şimdi ölükolun zararlarını görünce yenice uyandım.olay bundan ibaret.şimdi bağlar çiçeğe girmek üzere , çiçekten önce 1 ton suya 12 lt güllece katıp uygulamayı düşünüyorum siz %1.5 önermiş siniz.Bende sizin önerinize istinaden %1.5 oranında ölçüde bir kaç asmada deneme ilaçlaması yaptım.ilaçlama sonucu asmanın genç yapraklarının uçlarında yanıklık oluştu.bu yüzden ölçüyü biraz düşürmek istedim.Uç yapraklarında ki yanıklık zarar etmez diyorsanız %1.5 uygulayayım.teşekkürler.

        1. Ersan Bey Merhabalar,
          Öncelikle karşılıklı paylaşım için çok teşekkür ederim. Bu platformda görmek ve yapmak istediğim; şuan sizinle içerisinde bulunduğumuz etkileşim ve bilgi paylaşımı. Önden deneme yapmanız çok yerinde ve doğru bir adım olmuş. Dozu düşürelim. Uygulama yaptığınız saat günün sıcak saatleri olmasın sabah 7 gibi olması uygun olacaktır. Genç yapraklarda yakma yaptıysa bunun olmaması için düşük doz, günün erken saatinde uygulama yapınız.
          Seneye ölü kolun önüne geçmek için budamadan hemen sonra bakır içerikli uygulamalar ile mücadeleye başlayalım. Ayrıca budama sonrası artıkların yakılması için adım atalım. Bu sorununda önüne bu şekilde geçebileceğimize inanıyorum. Lütfen gelişmelerden beni de haberdar edin. Geri dönüşünüz için tekrardan çok teşekkür ederim. İyi akşamlar.

          Sevgiler,

          1. Sercan bey ilginiz için tekrar tekrar teşekkür ederim.öncelikle az önceki yorumu zaten cevapladınız onu yok sayınız.teknik bir hatadan dolayı sehven yazılmıştır.güllece deneme uygulamasını akşama doğru havanın serinlemesiyle uygulamıştım.şayet sabah daha iyi olacağını düşünüyorsanız sabahta uygulaya bilirim.Gülleceyi bağda tek başına uyguluyorum.acaba içerine böcek ilacı,külleme ilacı,yaprak gübresi vb gibi. Başka ilaçlar karıştırabilir miyiz?

      2. Sercan bey iyi akşamlar.biraz önce size cevap yazdım fakat şu an o cevabı göremediğim için kısaca tekrar yazıyorum.teknik bir hata olsa gerek.kışın budamadan sonra asma çubuklarını bağ içerisinde çubuk kırma makinası ile kırdırttım.yani hastalıklı çubuklar bağın içerisinde kaldı.Bu benim hatam .sebebi ise bağda ölüko hastalığı olmasını anlayamamamdan kaynaklandı.çubukların bağlanmasından sonra ,asmalar uyanmadan 20 lt gülleceyi yaklaşık 800 litre suyla tankta karıştırıp asmaları ilaçlattım.şimdide %1.5 oranında karışımı deneme amaçlı birkaç asma ya uyguladım.Taze uç yapraklarda hafif yanıklık ve kıvrılmalar oldu.%1.5 luk mu yoksa biraz güllece oranını düşürüp mü uygulayayım.

      3. Sercan Bey Bağlarda Güllece ile hangi tür ilaçları karıştırabilirim?yoksa tek başına mı Kullanmalıyım?

        1. Ersan Bey Merhabalar,
          Öncelikle sizinle birlikte yakaladığımız güzel ve sürekli enerji için, size teşekkür ederim. Yazdığınız yorumları aynı anda sayfada göremiyorsunuz çünkü öncesinde site editörlerinin süzgecinden geçiyor. Yanlış anlamayın lütfen herkes yazılarında saygılı ve seviyeli olmuyor o sebepten ön filtreden geçip sonra yayınlanıyor. Ben bu sitenin bir kült haline gelmesi için mücadele ediyorum ve bu sebepten biraz hassas davranıyorum yazıların yayınlanması konusunda. Anlayışınız için şimdiden çok teşekkürler.
          Sizin sorularınıza geleyim hemen; zaten Gülleci Bulamacı külleme ile mücadelede koruyucu uygulamalar sınıfında yer aldığı için AMAN!!! ayrı bir külleme ilacı alıp içerisine karıştırmayınız lütfen. DİKKATTT!!!!
          Gülleci Bulamacı ile yaprak gübresi, insektisit ilaçları karışımı yapabilirsiniz. Benim tavsiyem imkanınız varsa ayrı uygulama yapmaktır. Fakat ticari olarak üretim yapan çiftçilerimize bunu söylemem doğru olmadığı için. Karışımı dikkatli yapmanızda fayda var. Sizin için başka yapabileceğim bir şey olması halinde lütfen iletişimde kalalım. Sağlıkla kalın.
          Güzel bir Pazar günü olsun sizler için,

          1. Sercan bey ilginiz için çok çok teşekkür ederim.yorumların geç yayımlanması konusunda haklısınız.Seviyenin düşmesindense varsın geç yayımlansın.Güllece bulamacı tirps ,salkım güvesi ,bağ uyuzu vb bütün böceklere karşı etkili oluyor mu? Teşekkürler

          2. Ersan Bey merhabalar,
            Öncelikle Ramazan Bayramınız kutlu olsun. Sevdiklerinizle huzurlu ve sağlıklı nice bayramlar diliyorum. Meyve iç kurtlarına karşı etkisi yok. Böceklerde uzaklaştırıcı etki yapıyor, öldürücü etkisi olmama ihtimali olacaktır. Düzenli kullanım ile uzaklaştırma şeklinde mücadele edebilirsiniz. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım. Teşekkürler,

          3. Sercan bey sizinde Ramazan Bayramınız kutlu olsun.Gülleceyi bağlar çiçekten çıktığı için bundan sonra günün serin saatlerinde % 1.5 oranında mı kullanmalıyım yoksa oranda değişiklik yapmalımıyım? .Malum yaşadığım şehir Manisa -Alaşehir ve bundan sonra havalar çok sıcak olacak. Teşekkürler,İyi bayramlar

    2. Sercan bey iyi günler buraya yazmadan sizin bana yazdığınız yorumları görmem için buraya yorum yazmam gerekiyor.kusura bakmayın.

  40. sercan iyi günler mersin gülnarda bagdem üreticisiyim 1500 agacım var .yapraklar daha yeni çıkarken clok hastalıgı başlıyor daha önceleri bakır atıyodum inanın durduramıyodum.bu yıl 2 kez attım o kırmızılar siyahlaşmaya başladı faydası olacak gibi.HOCAM benim sorum şu biz agaçlara 20 güne bir desis atıyorum yani 2 emekli olmayalım diye güllüce ile desis i karıştırabilirmiyiz çok teşekürederim saygılarımla.

    1. Merhaba Adnan Bey,
      Bahsettiğiniz karışımı yapabilirsiniz. Düzenli olarak uygulamanızda fayda göreceğinizi söyleyebilirim. BU uygulamayı yaparken aynı anda bahçenizdeki yabancı otlarla da doğru zamanlı mücadele etmeniz gerekmektedir bunu da göz ardı etmeyin lütfen. Gelişmelerden haberdar ederseniz çok memnun kalırım. Sağlıkla kalın.

      Sevgiler,

  41. Sercan bey çerezlik kabakta kullanılabilirmi gülleci bulamacı kullanılabilirse nasıl kullanmalıyız ?

    1. Merhaba Mehmet Bey,
      Kabaklar da Külleme hastalığı ile de yoğun mücadele ediyorsunuzdur diye düşünüyorum. Ayrıca kabağın tek yıllık bitki ve de yumuşak dokulu olmasından kaynaklı çok yıllık ( meyve ağaçlarına ) göre biraz daha hassas olacağından dolayı kullanım dozunu düşük tutarak yapabileceğimiz uygulamalarda başarı elde edilebileceğini düşünüyorum. Sulama yönteminiz damlama ile ise; dekara 3 lt karışımı sulama saatinizin yarısı sürede verecek şekilde ayarlama yapınız. Üstten uygulamada ise; 1 – 1,5 lt arası oranda karışımı 100 lt suya karıştırarak uygulama yapmanızı tavsiye ediyorum. İlerlemelerden bizleri haberdar ederseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar.

      Sağlıkla kalın,

      1. Sercan bey 5+5+40+Te gübre aldım sulandırılıp yapraktan kullanmayı düşünüyorum gülleci bulamacını gübreleme yaparken kullanmamda sakınca olurmu ?

        1. Mehmet Bey Merhabalar,
          Karıştırmanız bir sorun oluşturmuyor. Dikkat etmenizi tavsiye edeceğim nokta; gübreyi ayrı bir kapta / kovada su ile karıştırıp erittikten sonra ilaçlama tankına eklemenizdir. gelişmelerden bizleri haberdar etminizi çok isterim. Sağlıkla kalın.

          Sevgiler,

    1. Mustafa bey merhaba,
      Kirazda uygulama yapabilirsiniz. Hastalık ve zararlının yoğunluk şiddetine göre %2 dozunu geçmeyiniz lütfen.

  42. Merhaba Sercan bey,
    Verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.
    1 sene önce Cenap bey, hububat ve Nohut ile ilgili kullanımı konusunu sormuş.
    Siz de yapacağınız denemeye göre cevap vereceğinizi yazmışsınız ama ben cevabı bulamadım.
    Yani Hububat (arpa, buğday… vb) ve Nohut üretiminde nasıl ve hangi dozlarda kullanmamız uygun olur?
    Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Harun Bey Merhabalar,
      Bu platformu biraz daha aktif ve devamlı soru cevap gidilen bir yer haline getirmeye çalışıyorum. Cenap Bey’den bir geri dönüş olmadı. Olsaydı kesin paylaşırdım. Belik denemedi, belki denedi ve yazmayı unuttu.
      Harun Bey, net ve içten olarak söyleyeyim; sebzelerde ve mısır bitkilerinde yapılan uygulamalarda olumlu sonuçlarını gördük. Fakat tek yıllık bitkilerde elimde net sonuçlar ya da yorumlar yok. İnternet üzerinde biraz gezindim ve bir iki telefon görüşmesi yaptığımda ortak nokta bu uygulama yapılabilir. 1 – 2 lt arası karışım 100 lt su içerisine olacak şekilde uygulama yapmanızı tavsiye ediyorum. Umarım sizinle irtibatımızı koparmayız ve aldığınız sonuçları bizimle paylaşma fırsatınız olabilir. İlginize çok teşekkür ederim.

      Sağlıkla kalın.

      1. Tekrar Merhaba Sercan Bey,
        Nohut için 300 lt suya 3 lt olacak şekilde ot ilacı ile beraber uygulama yaptım. 1 hafta sonra sonuçları gözlemleyebilirim sanırım. Denemelerimi sizlerle paylaşacağım.

        1. Harun Bey Merhabalar,
          Geri dönüşünüz beni çok mutlu etti. Yaklaşık bir hafta oldu. Son durum nedir?

  43. Merhaba Sercan bey ağaçların her tarafı eşit bir şekilde ilaçlama oldu dozaj olarakta 1200 kg 14 litre attım şuan tarlada değilim ama tarlaya gittiğim zaman fotoğraf atarım elmada uygulama aralığını söylerseniz sevinirim teşekkürler

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Dozunu 1000 lt suya 17 lt Gülleci Bulamacına çıkartınız. Turbo ile atıyorsanız. Meme açıklık ve makine basınç ayarlarınızı, traktör hızınızı ve karışımın doğru karıştığına emin olmanızı ( kontrol ettiğinizi düşünsem de ) söylemek isterim. Elle ( tabanca ile ) atıyorsanız Ağacı yukarıdan aşağıya doğru değil, aşağıdan yukarıya doğru ağacın içerisine de karışımın nüfuz ettiğine emin olarak uygulama yapınız. Ağacın her yerinin güzel bir şekilde yıkandığından emin olmalıyız. Sizden gelecek haberleri bekliyorum Ahmet Bey.

      Selamlar,

      1. Merhaba Sercan bey söylediginiz miktar çok değilmi ben tona 10 diye biliyorum fazlası zarar yapmasın toksin yapmış tır demiş tiniz nedir zararı ne olur teşekkür ler

        1. Ahmet Bey, tona 10 lt miktarının az geleceğine eminim ve bunun etkisi olmayacağına eminim. Siz Zaten % 1,1 – 1,2 oranında kullanmışsınız. Geçen yıl Bergama’dan konuştuğum bir üreticinin %1.5 dozunda kullandığını ve yaz sezonu ortasına doğru etki etmemeye başladığını söylemişti. Benim düşüncemde düşük dozun etkili olmadığı. Karar sizin Ahmet Bey. Gelişmelerden haberdar etmeniz beni çok mutlu eder.

          Teşekkürler,

          1. Merhaba Sercan bey 10 litre lik su şişesi 15 kg geliyor onun için fazla gelmesin dedim sizi bir ben meşgul edeyorum galiba hakkınızı helal edin elmaya hangi aralıklarla atabilirim hep pas geçiyorsunuz zahmet olmazsa o daha önemli çok ilaç parası gidiyor ha bir de ilaçlamam turbo ile yapıyoruz dediğiniz gibi verdi ğiniz bilgiler için teşekkürler fotoğraf nasıl atıcam

          2. Merhaba Ahmet Bey,
            Bu yaptığım benim için bir meşguliyet değil, aksine gayet isteyerek yaptığım bir paylaşım. Kesinlikle rahatsız ettiğinizi düşünmeyin gerçekten üzülürüm. Çiçekten sonra 15 gün ara ile hasattan 1 ay öncesine kadar uygulama yapabilirsiniz. Turbo ( atomizer ) ayarlarınızı tekrardan kontrol ediniz. Atomizer memelerinizin tıkanık olmadığından ve yayılım açısının ideal açıklıkta ( her memeden çıkan yelpaze şeklindeki ilaçlı suyun bir birini kapatacak şekilde ) olduğundan emin olunuz. Sitenin iletişim adresine fotoğraf yollayabilirsiniz Ahmet Bey. Karşılıklı güzel bir paylaşım oluyor lütfen irtibatı koparmayalım. İyi akşamlar.
            Teşekkürler,

        2. Sercan bey ilginiz için teşekkürler.Ben Manisa Alaşehirden yazıyorum.şu an bağlarda sürgünler 10-15 cm civarı oldu.hava sıcaklığı 20dereceyi geçti..100 litre suya kaç lt güllece katmalıyım?Şimdiden teşekkürler,iyi çalışmalar.

          1. Ersan Bey Merhabalar,
            Diğer sorularınızı da gördüm ve hepsine cevaben yazıyorum. İlginize çok teşekkür ederim öncelikle. Sorunuzun cevabına gelince de; Çiçek dönemi öncesi %1,5 dozunda uygulama yapınız. Uygulamayı günün ortası saatlerde yapmamaya dikkat ediniz lütfen. Gelişmelerden haberdar etmeniz bizi çok memnun eder.

            Sağlıkla kalın

  44. Sercan bey iyi günler
    İki gün önce zeytinlere gülleci bulamacı sıktık
    Zeytinler şuan tomurcuk zamanında 100 lt / 1 lt olacak şekilde hazırladık çiçeklenme zamanı kullanmayınız demişiniz acaba dökme ihtimali varmı

    1. Halil Bey Merhabalar,
      Dozu düşük tuttuğunuz için risk teşkil edeceğini düşünmüyorum. Çiçeklenme zamanı uygulama yapılmamasını tavsiye etme sebebim; bu söylemi bir kült haline getirip üreticileri yanlış yönlendirmemektir. Ayrıca döllenme zamanı olduğu için tozlaşmanın önüne geçmemektir. Gelişmelerden haberdar ediniz lütfen. İlgilinize çok teşekkürler.

  45. Mesajıma döndü ğunüz için teşekkürler renk olarak bordonun rengi gitti başka bir değişiklik yok yaprak arasında olan kurtlar etkin durumda onlar için zehir kullanıcam galiba ona bu faydası olmadı birde elmada kaç gün arayla kullanabilirim teşekkürler

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Geri dönüş ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Uygulama dozunuz nedir? Ağacın her yerine temas etti değil mi? Yaprak aralarına vs. Bir foto yollayabilirseniz çok daha güzel olur Ahmet Bey. Sizden haber bekliyor olacağım. Görüşmek dileğiyle.

  46. Sercan Bey gülleci bulamacı kayısıda kullanılabilir mi? Uygulayan veya bilgisi olan olursa yorumlarına sevineceğim.. Şubat ayında % 1,5 uyguladım. Kayısıda çil için kullanılabilir mi? Yorumunuza şimdiden teşekkür ederim. Selamlar.

    1. Ömer Bey merhabalar,
      Kayısı bitkisinde yapraksız dönemde uygulama yapan üreticilerimiz var. Fakat bu karışım yapraklı veya çiçek / meyve döneminde kesinlikle KULLANILMAMALIDIR!!! Toksik etkisi yapacağı için faydadan çok zarara yol açar. Aman Dikkat!!!

  47. Sercan bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bu uygulamayı yapmadan önce çok araştırdım ve uygulamaya geçtim Mart ayında bordo bulamacı attım bir hafta geçince Güllüce attım yapraklarda pas rengi ne benzer bir renk oluştu bu normal midir ve birde gullucenin içine kıl konurmu elmaya kaç gün arayla atabilirim

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Bordo Bulamacı ile Gülleci Bulamacı arasında min. 20 gün olmalıdır. Yapraklarınızdaki renk değişiminin sebebi toksik etki yapmış olmasından diye düşünüyorum. Şu an son durum nedir bu konuda bilgi verebilir misiniz? Her hangi bir karışım yapmayın lütfen.

  48. Sercan bey merhabalar iyi çalışmalar.
    Mersinde 2 dönüm limon bahçesi sahibi olduk yeni. Sizin tariflerinize uyarak Güllüce bulamacı yapıp atmak istiyorum. Fakat şuan ağaç kıştan çıktı ve çiçeğe oturmaya başladı. Şuan atarsam çiçeğe zararı olur mu

    1. Yusuf Bey Merhabalar,
      Hayırlı uğurlu olsun. Bereketli olması dileğiyle. Çiçekten çıkmış olması gerekir bu dönem için. Şu an için kullanabilirsiniz. % 1,5 dozunda uygulama yapın lütfen ve de uygulama zamanınız günün serin saatinde olsun. Kolaylıklar dilerim.

  49. Merabalar gülleci karışımını yaptık ama uygulamaya gecemedik henüz
    Denizli bölgesinde ayva ağaçlarım var
    1- hangi dönemde ilaçlama başlamalı
    2-dozajı nasıl olmalı
    3-hangi aralıklarla yapılmalı (belli aralıklarla sürekli mi yoksa bi kaç defaya mahsus mu)
    4-sıcaklıkla ilgili +6 dereceyi gectiginde demişsiniz ama tam anlayamadım sıcaklık arttığinda mi ?
    5-bunlara ek olarak sebze yetiştiriyoruz(domates-patlıcan vb) bunlara ne zaman ne kadar uygulama yapılmalı ? Uygulama hangi araliklarla ne zamana kadar yapılmalı

    1. Kerem bey yazımızda gerekli açıklamaları yaptık. Daha detaylı bilgi için, site iletişiminden bize ulaşabilirsiniz, telefonla da görüşebiliriz.

  50. Merhabalar. Gülleci bulamacını serada patlıcan için uygulayabilirmiyim ? damlamadan ve üstten uygulamayı nasıl ve hangi dönemde yapmam gerekir. trips ve kırmızı örümcek çok fazla. ayrıca nematoda karşı faydası varmı? birde sera naylonuna bir etkisi olurmu kükürtten dolayı

    1. Mehmet Bey merhabalar,
      Serada uygulama yapılabilir fakat yan havalandırma filelerinin iyi kullanılması gerekecektir. Yoğun koku sera içerisindeki çalışma şartlarını çok zor hale getirebilir. Nematoda karşı faydası olduğuna dair bir çalışma ya da makale ile karşılaşmadın bu sebepten yorum yapamayacağım.
      Fideyi diktikten 15 – 20 gün sonra uygulamaya başlayınız. Çiçeklenme dönemi öncesi uygulamayı kesiniz. Seranızın toprak yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Soru cevap şeklinde gidelim Mehmet Bey.

  51. Öncelikle merabalar yukarıda yazıları ve yorumları okuduğum kadarıyla gülleci bulamacı mantari hastalıklar külleme kuşini küf kırmızı örümcek antrakoz güneş yanıklığı gibi gibi birçok hastalığa iyi eldiğini belirtmişsiniz ve denemeler yapılmış sonuçlarıda alınmış önemli denemelerde dometes üzerinde yapılmış ve ben çilek yetiştiriciliği yapmaktayım genellikle yukarıda saydığımız sorurunlarla karşılaşmaktayız çilekte kök çürüklüğü kırmızı örümcek trips antrakoz külleme gülleci bulamacını çilektede kullana bilirmiyiz ve de hangi dönemlerde . Yukarıda okuduklarıma göre aralık ocak ve subat aylarında koruyucu olarak birerkez verebiliriz diye düşünüyorum.
    diğer böcekler içinde herhalde kokusundan dolayı bi kovucu özelliğimi varmı şimdiden vereceğinizbilgiler için teşekkürler
    ,

    1. Salih Bey Merhabalar,
      Ayrıntılı bir şekilde yorumları okuduğunuz ve yukarıda ki yorumu yazdığınız için size teşekkür ederim. Bu forumdaki bilinçli üretici arkadaşlardan birisisiniz. BUrada önemli olduğunu düşündüğüm bir noktaya değineceğim. Yorumların %95’i çok yıllık bitkiler hakkında. Domates tek yıllık bitkilere örnektir haklısınız. Bir kaç yerde okuduğum yazıda çilekte kullanılmış ve üreticiyi bir zarara uğratmamış bu bizim için altın nokta. Sizde kullanabilirsiniz. Evet yaydığı kokudan ötürü ve de ilk temas anında özellikle bahar ve yaz aylarında yapılan uygulamalarda yakıcı özelliği olduğu için fayda sağlıyor. Sizden bir rica olacak; deneme yaparsanız, sonuçlarını buradan paylaşırsanız çok mutlu olurum.

      Sevgiler,

    1. Merhaba İlker bey,
      Hangi meyve ağaçlarında bu geciktirmeyi yapmak istiyorsunuz? Sulama ve gübreleme sisteminiz nasıldır? Hangi bölgede yaşıyorsunuz? Çeşitleriniz erkenci mi? Bahçenizin etrafı açık veya etrafında başka bahçeler var mı? Biraz sizden bilgi alayım yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım.
      Teşekkürler,

      1. Merhaba sercan bey. Kula yakınlarında 7-8 yaşlarında Feragnes-Ferrostar badem ağaçlarım var.Rakım 550-650 arası. Yeni Yaptırdığım toprak analizinde ph 7,44 (killi-tınlı) çıktı.Ağaçlarda zamklanma ve dal kabuklarında patlama oluyor.Ağaçların birkaç tanesinde de üç dalın(kol) bir tanesin de yapraklarıyla beraber kuruma oldu.Bu yıl havalar sıcak gittiğinden yapraklar geç döküldü.Bu yıla kadar ağaçlara % 2,5 bordo bulamacı uyguladım.Fakat bu yıl henüz bir şey uygulamadım. Bizim bu bölgede bordo yerine, sıvı bakırda atılsa olur diye bir kanı var. Öncelikle öğrenmek istediğim şey, bordo bulamacı yerine sıvı bakır kullanılırmı? yani bordonun yerini tutarmı ? Ayrıca bu yıl ilk defa kendim gülleci bulamacı hazırladım. Gülleci bulamacını bademe, bordo bulamacı uygulamasından(veya sıvı bakır uygulamasından) ne kadar zaman sonra , hangi oranda vermem gerekir. Bazı bölgelerde gülleci bulamacının monila için kullanıldığını öğrendik. Bademde monila için etkili olurmu? Aydınlatırsanız memnun olurum.Teşekkürler.

        1. Orhan Bey Merhabalar,
          Öncelikle iş değişikliği sebebiyle bilgisayar ve siteden 1 aydan biraz daha fazla zamandır uzaktayım. Mesajına geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.
          Öncelikle sıvı bakır derseniz ana hatlarıyla iki farklı formu vardır. 1- Sıvı olarak hazır Bakır Sülfat, 2- Metalik bakır eşdeğer bakır oksiklorid Bu ikisi arasında bir seçim yapılacak ise; Cevabım 2 olacaktır. Ama bizlerin hazırladığı Göztaşı ve kireç karışımı ile sıvı bakır olarak kasıt ettiğiniz Bakır SÜlfat %8 ise; benim cevabım bizim hazırladığımız bordo bulamacı olacaktır. Orhan bey burada her şey sizin bu uygulamalara ayırmayı planladığınız bütçe ile alakalıdır. Bizim karıştırarak yaptığımız karışım maliyetleri düşürmek içindir. Bütçeniz var ise; hiç düşünmeyin direk Metalik bakıra eş değer Bakır Oksiklorid kullanın.
          Gülleci bulamacı ile ilgili sorunuza cevap olarak; Bordo Bulamacı uygulaması yaptıysanız Gülleci Bulamacı uygulaması ile arasında en az 15 gün olmalıdır. Başarı elde durumuna sahipsiniz ( uygun ilaçlama yöntemi ve doz kullanımı ile ) . Her hangi bir sorunuz olması durumunda irtibatta kalalım lütfen.

          Sevgiler,

  52. Merhaba hocam ben malatyada kaysi ureticisiyim kaysida sonbaharda yaprak dökümü sonrası bakir kullanıyoruz ilkbahar da mart ayi icerisinde bakir. çiçeklenme ve meyvede ilaclar kullaniyoruz. Güllece bulamacini (kükürt ve kireç) duydum ve sizin sitede bilgi aldim gullece bulamaci kaysı agaclarinda nasil fayda sağlar. Yine hangi donemde kullanalım. Saygılarimla.

    1. Recep Bey Merhabalar,
      Öncelikle yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkürler. Ben size kısaca bu konuda bilgi vereceğim ama sizden ricam alttaki yorumlarda siz gibi kayısı yetiştiriciliği yapan arkadaşlarımızın sorularına detaylı şekilde cevap verdiğim yorumları da incelemenizi tavsiye ederim.
      Öncelikle GÜlleci Bulamacı kayısı bitkisinde yapraksız dönemde kullanılması gereken bir karışımdır. Buna dikkat ediniz lütfen. Yapraklı dönemde atılması halinde yapraklarda toksik etki ( yakma ) yaparak; döküme sebep olabilir. Yani tam bakıma başlayacağınız, meyve üretimi için çalışacağınız dönemde sizi çok başka bir boyuta geçirir ve yılı zararla kapatmanıza sebep olabilir. Olmaya da bilir!!! Riske girmemeliyiz.
      Yapraksız dönemde kış aylarında yazlık yağ yerine kullanılabilir. Biliyorsunuz kışlık yağlar yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaya başlandı. Fakat Gülleci Bulamacı ile atmayı planladığınız Bordo Bulamacı arasında 15 – 20 gün süre geçmiş olmasına dikkat ediniz.
      *** Gülleci Bulamacı kış döneminde, Bordo Bulamacı’ndan sonra kullanılmalıdır. Yapraklı dönemde değil!
      Sorularınız olması halinde irtibatta kalalım lütfen. İyi bir gün geçirmeniz dileğiyle.

      Teşekkürler

    2. Recep Bey Merhabalar,
      Gülleci Bulamacı’nı yapraklanma öncesi sonbahar – kış döneminde kullanabilirsiniz. Malatya Bölgesi’nde bu şekilde kullanan üretici arkadaşlarımız var. Altlarda yer alan yorumlarda da göreceksiniz. Ağacın yapraksız olduğu dönemde kullanabilirsiniz. Bİlginize. Teşekkürler.

  53. Merhaba hocam.Ben Avakoda ve limon bahcesi tesıs ettım.Bu ürünlere kımyasal (zehır ve torba gubre)vermek istemıyorum .Cevrede bu tip bahce yok , koyde ilk.Herkesin bahcesinde tek tuk ağac var.Zaten bahce kuracak toprak yok.Rakım 320 .Biliyorsunuz bu ürünler yıl boyu yeşil yapraklı gülleci bulamacı nasıl uygulayabılırim.Avakodolar 1/2 yaş.Limon 3 yaş.Limonlara bir kere yaprak bıt ilacı attım.Benim kanım bıtkıye zehır verdikce istıyor.Baska bır bahcemde armutlar pırılo pırıl ilaçli bahcede kuf kurt kırıla gıdıyor.Korkum yapraklara zararı.Kolay gelsin Tesekkurler…

    1. Mevlüt Bey merhabalar,
      Tarım, çok farklı olguları içerisinde barındıran ve profesyonel açıdan değerlendirme yapılacak ise; çok fazla olasılığı da göz önünde bulundurmamız gereken bir çalışma alanıdır. Sizin bahsettiğiniz noktalara hızlıca değinecek olursak; bahçe bakım koşullarınız nelerdir ( yabancı ot kontrolü, sulama yöntemi ve aralığı gibi… ) ? Bahçelerinizin etrafında başka bahçeler var ise, onların mücadele yöntemleri nelerdir? Yabancı ot, hastalık ve zararlı ile mücadele ediyorlar mı? Avakado ve naranciye azotlu gübrelemeye biraz daha fazla ihtiyaç duyan bitkilerdir. Gübreleme programınızı bu ayrıma dikkat ederek mi yapıyorsunuz? Bu ürünlerde Bordo Bulamacı uygulaması yaptınız mı?
      Mevlüt bey şöyle bir düzeltme yapmak isterim müsadeniz ile; bitki zehir verdikçe istemez. Siz yöre halkı olarak çok uzun yıllardır aynı şirketin aynı ilacını kullanıyorsanız, ürünün bitki üzerindeki etkili çalışma yüzdesinde düşüş olur. Yani ilaç işe yaramaz artık. Sizde böyle bir durumda kimyasal ilacın işe yaramadığını düşünürsünüz.
      Sizden ricam; yukarıdaki soruların cevabı ile muhabbetimize başlayalım ve sonrasında sizin için çözüm bulmaya çalışalım. Sizden gelecek cevabı bekliyor olacağım. Sizin için iyi bir hafta olması dileğiyle.

      1. Tesekkur ederim.Cevremde avakoda ve narancıye bahcesi yok.Sadece zeytın var 1 dejar kadar.Tabana gübre yanmiş hayvan gübresi verdim.Fıdanlara ilaç vermedim.Gülleci bulamacı atmadım.Yabancı ot kontrolu yapmadım sadece bahceyı traktörle sürdüm..fıdan dıplerini elle capaladım yanmıs hayvan gübresi verdim diplerine. Bahcede ağaçlar üzerinde ugur böceği.bukelemun görülüyor .Ancak cekirge zarar veriyor örümcek zarar veriyor. Yani bu ağaçlar yeşil aksam yıl boyu sürdüğü için gülleci bulamacı nasıl uygulanmali.Kolay gelsin

        1. Mevlüt Bey selamlar tekrardan,
          Bu dönemde; ürünlerinizin; narenciye için hasat tarihi gelmiştir ya da gelmek üzeredir. Avakado’nun da hasat tarihi yakındır diye tahmin ediyorum. Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Hasattan sonra Bordo Bulamacı’nı ilk uygulama olarak yapmanızı tavsiye ederim. Kış ayları içerisinde 2. uygulama olarak Gülleci Bulamacı uygulaması yapabilirisiniz.
          Uğur böceği görülüyorsa yaprak biti zararlısı da vardır diye düşünüyorum. Bu zararlıların görüleceği bahar ve yazaylarında düşük dozda %1.5 gibi bir oranda Gülleci Bulamacı uygulamanızı tavsiye ederim.
          Dip Not: Ailemin yaşadığı bölgede – Aydın’da – bu yıl yoğun unlu bit zararlısı ile karşılaşıldı. Bu zararlıya da dikkat!
          Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım. İyi çalışmalar

          1. Tesekkurler .Dogfru, hasad dönemi. Benim fikir isteyısım 2 yaş lımon ve avakoda lara gülleci bulamacı atılır mı ıdı. Önce bordo bulamacı mantıklı,uygulayacam.bırde Kabuklu yaprk bıtleri için tesbıh ağacı tanesı yesılının suyunu uygulayacam….Benim temel amacım avakoda ve lımon bahceme kımyasal uygulamadan urun elde etmek…100 narencı 100 avakoda fidanım var.. Şimdilik cekirge zararlısı var,agacta bukelemun gordüm sanırım cegırge bıt vs yıyor..Kolay gelsın

  54. Sercan bey öncelikle bilgilendirmeleriniz den dolayı çok teşekkürler ben Hatay Erzin den yazıyorum narenciye bahçeleriyle uğraşıyorum yosun mantar unlubit ve pasla yoğun bir mücadele ediyorum Gülleci bulamacını narenciyede kullanabilirmiyiz kulanırsak dozajı ve uygulama süreci nasıl olmalı

    1. Serdar Bey merhabalar,
      Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla; arazinizi salma sulama ile suluyor, yabancı ot ile mücadelede de geç kalıyorsunuz galiba ? Değilse; sulama ve yabancı ot mücadelesi hakkında bilgi verir misiniz?
      Ağaç bedenindeki yosunun önüne geçmek istiyorsanız. Arazinizde yosunlaşma olan bölgelerde su birikiminin önüne geçmek için suyu drene edebilirsiniz ya da ağaç kök boğazı bölgesine dolgu yapabilirsiniz. Ağaç kök boğazı bölgesi ve gövdesinin su ile temasını kesmelisiniz. Mevcut yosun ile mücadele etmek için; bordo bulamacı hazırlayıp ( biraz yoğun akışkan olmasını sağlayınız ) ağacın bedenlerine sürebilirsiniz. Gülleci Bulamacı hazırladıysanız; en son dibinde kalan tortuya bir miktar su karıştırarak ( boya kıvamında olsun ) ağaç bedenine sürünüz. Bu şekilde ağaç bedeninde oluşan yoşunlaşma ve mantarlaşmanın önüne geçeceksiniz. Yapraktan uygulama yapacaksanız; %2 oranını geçmeden uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Aklınıza takılan başka sorular olursa lütfen yazınız. Gelişmelerden haberdar ediniz bizi. İyi bir hafta olması dileğiyle.

  55. sercan bey merhaba. ben malatya doganşehir bölgesinde kayısı üreticisiyim. kayısıda sonbahar yaprak dökümünde bordo bulamacı yada bakır türevinde ilaçlar kullanıyoruz. ama son iki yıl ilaç fiyatları hızlı oranda arttınca çiftçilerde yeni arayışalar ortaya çıktı. geçen sene bir kısım üretici gülleci bulamacını sonbahar ve bahar erken ddönemde kullandı. bu sene bende kullanmaya karar verdim. size sorum şu; gülleci bulmacı, bordo veya bakır ilaçlarının yerine atıllabilir mi aynı etkiyi gösterir mi. bahçenin rakımı 1300 mt sonbahar erken ve bahar geç donlarına maruz kalıyor. kireçli toprak yapısına sahip .

    1. Vahap bey merhabalar,
      Malatya tarafarından bir üretici arkadaşımızla konuşmuştuk. Onlarda bahsettiğiniz ilaçların fiyatları konusunda çok rahatsız. Sizin sorduğunuz sorunun benzerini sordu. Öncelikle şunu söylemem gerekir. Ağacın üzerinde yeşil aksam varken ( uyanma döneminden sonra kükürt içerikli ilaçlar ya da karışımlar kayısıda kullanılmamalıdır. Ağaçta toksik ( zehir ) etkisi yapar. Zararlıdır. Meyve olduğu döneme gelirse verim kaybına yol açacaktır. ) Yaprak dökümünden sonra ve kış döneminde kullanılabilir. Fakat gülleci bulamacı, bordo bulamacı yerine kullanılabilir ibaresi doğru değildir. İkisininde yeri farklıdır. Kış dönemi için size şunu tavsiye ederim; yaprak dökümünden sonra ilk Bordo Bulamacı kullanın – yaprak dökümü sonrası yaraların kapanması için – sonrasında GÜlleci Bulamacı kullanın kış dönemine denk gelen zamanda. Bordo Bulamacı kullandıktan sonra Gülleci Bulamacı için en az 20 – 25 gün geçmelidir. Bunu unutmamalısınız. Sizden haber bekliyor olacağım. Güzel bir yıl geçsin sizler için.

  56. Merhabalar sercan bey;
    Zeytin ve nar bahçem var yaklaşık 700 adet zeytin, 500 adet hicaz narım var. Mevki olarak adana yumurtalık tarafında. Gülleci bulamacı okudum, fakat sizden yardım istiyorum. Bu tarifi tam olarak miktarları nasıl olmalı ve zeytin ve nar ağaçlarına hangi aşamada kullanmalıyım. Birde her sene bordo bulamacı atıyorum eğer ki bu ilacı atarsam bordo bulamacı kullanmam da sakınca var mı ? Benim holderim 500 litrelik eğer ki bu litre üzerinden tarifi verirseniz çok sevinirim. Akdeniz sineği, pamuklu bit ve pamuklama her sene çok fazla görülmekte. İyi çalışmalar dilerim size.

    1. Onur bey merhabalar,
      Yazıya olan ilginiz için teşekkür ederim. Yazıda verdiğim miktarlar uygun miktarlardır. Çekinmeden hazırlayınız. Bende aynı formülle hazırlık yapıp kendi zeytinlerimde budama sonrası Bordo Bulamacı’nı yaraların kapanması için kullanıyorum. Çiçek döneminde her iki bitki içinde kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Adana – Yumurtalık bölgesi – az bir bilgiye sahibim fakat – Ceyhan Irmak’ının yanına kurulduğu için yumuşak bir iklim yapısına sahiptir demek isterim. Yanlışım varsa bu konuda desteğinizi istiyorum. Nar için yaprak dökümü sonrası Bordo Bulamacı tavsiye ederim. SOnrasında kış aylarında Gülleci BUlamacı atınız. İki uygulama arasında 20 – 25 gün olmasına dikkat edin lütfen. Yaz aylarında uygulama yapacaksanız Gülleci Bulamacı için dozaj %1,5 ‘tan fazla olmasını tavsiye etmiyorum. Kış aylarında %2-2,5 oranında olabilir. 500 lt holder için; yaz aylarında 500 lt su içerisine 7,5 lt, kış aylarında 10 – 12,5 arası Gülleci Bulamacı kullanınız.
      Ayrıca; Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Gülleci Bulamacı ile yapılmış bir uygulamaya denk gelmedim ve de ben bir uygulama yapmadım. Sonuçlarını bilmiyorum. Bahçenizde 5 – 10 ağaçta deneme yaparak ilerleyebilirsiniz. Geri kalan yerlere de uygun zirai ilaçlardan birisini kullanabilirsiniz. Fakat; böyle kritik bir öneme sahip olan konuda lütfen danışmanınız ya da zirai bayiniz ile görüşerek ilerleyiniz. Bunu deme sebebim yetiştiricilik yaptığınız bölge ve maruz kaldığınız hastalık – zararlı popülasyonu hakkında deneyim ve bilgiye sahip olmamamdır. Çalışmalarınızdan bizleri de haberdar ederseniz çok memnun kalırım. Ayrıca platformdaki diğer arkadaşlarda bilgi sahibi olmuş olur. Umarım size yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar

  57. Sercan bey merhabalar,
    Bu sayfada “yaprak döktürme” diye bir ifade kullanmışsınız. Ben de ceviz fidanlarımın yapraklarını dökmesini istiyorum. Bu sene azot fazla kaçtı ve pikinleşme tam olmadı. O nedenle en azından yaprakları sonbahar ilk donlardan kurtarayım istiyorum. Bu amaçla %3 çinkosülfat veya aşırı bakır kullanımıyla yaprakları döktürmeyi istiyorum.
    Sizin öneriniz ne olur?
    İlginize teşekkür ederim.

    1. Murat Bey merhabalar,
      Yaprak döktürme yapmak istiyorsanız. 30 kg / 1000 lt su oranlarında çinko sülfat uygulamasını yapınız. Bu istediğiniz sonucu almaya yardımcı olacaktır. İyi çalışmalar.

      Teşekkürler,

  58. Cevabınız için çok teşekkür ederim verdiğiniz bu kıymetli bilgiler ve detaylı anlatımınız sayesinde buğün güllüce bulamacını yaptım hazır yapraklar dökülünce inşallah uygulayacağım sonsuz teşekkürlerimi sunar iyi çalışmalar dilerim

    1. Merhabalar,
      Gelişmelerden bizleri haberdar etmeniz bizleri mutlu edecektir. Görüşmek dileğiyle

  59. Merhaba

    Çimlerin üzerine mantar önleme ve tırtılları önleme amaçlı sıkılabilir mi, çime zararı olur mu?
    Çam, taflan gül vb. süs bitkilerinde de koruma amaçlı kullanabilir miyiz, sadece hastalık varsa mı kullanmak lazım?

    1. Merhabalar Ahmet bey,
      Gülleci bulamacının asıl kullanım amacı koruma amaçlıdır. Hastalık ve zararlı ile mücadelenin yanında. Çm gibi bitkilerde dozu düşürerek kullanmanızı öneririm. Yüksek dozlarda yakma yapabileceğini düşünüyorum. Düşük doz kullanarak uygulamaya başlayınız. Hatta uygulama yapacağınız alanın 2 m2’lik bir bölümüne dozu %2 lerde kullanın ve sonucu izleyiniz. Size tavsiyem bu olacaktır. İyi çalışmalar. Gelişmelerden bizleri haberdar etmenizi bekliyor olacağım.

  60. sercan bey yazılanları okudum çok değerli bilgiler teşekkür ederim benim sormak istediğim soru şu küçük bir bahçem var ve birkaçtane üzüm ve elma ağacım var bunlara bu sırt pompasında yani 16 lt sırt pompasında güllüce bulamacı atacak olsam elde ettiğim 10 llt güllüce bulamacından 16LT SIRT POMPASINA NEKADAR koyacağım acaba teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim …bahçem kayseride yamula barajı yakınında

    1. Merhabalar,
      16’lik sırt pompasına 150 ml koymanızı tavsiye edebilirim. Merak ettiğiniz başka noktalar olursa haberleşelim lütfen. Kolay gelsin

  61. Sercan bey, değerli bilgileriniz ve emeğiniz için teşekkür ederiz.
    Bloğu okudum.. atalamışda olabilirim. Raf ömrüyle ilgili sorum var. Şu an hazırlarsak, 2019 Aralık ayı ve 2020 senesi içinde kullanabilirmiyiz. Selamlar

    1. Taner Bey merhabalar,
      Vakit ayırıp yazıyı okuduğunuz ve yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Uygun şartlarda güneş görmeyen, serin bir yerde sakladığınız takdirde 2 yıl kadar raf ömrü vardır. Tavsiyem; vaktiniz varsa her uygulamadan 3 – 4 gün önce hazırlamanız. Bu tarz karışımların taze hazırlanıp uygulanması daha makbuldür. Tabiki bu mümkün değilse, bir kere hzırlayıp uygun koşullarda saklayabilirsiniz. İrtibatta kalmamız dileğiyle. Sevgiler.

  62. Sercan bey merhaba! Isparta Uluborlu ilçesinde 1000 civarında ziraat 0900 cinsi kiraz bahçem var linkedin profilinizde de belirtmişsiniz şu an kiraz ve vişne alanında çalışıyormuşsunuz bölge olarak çok uzak değiliz kiraz ağacının yıllık bakım proğram cetveli yapabilirmisiniz yapraktan ve damlamadan neyi ne zaman vermemiz gerektiğini maliyetleri nasıl düşürebilirim ilginiz için şimdiden teşekkür ederim

    1. Zafer bey merhabalar,
      Sizin bahsettiğiniz durum danışmanlık hizmetine girmektedir. Ben; özel bir firma için çalışıyorum ve burada yapılan çalışmalar belli hassasiyet içerisinde yürütülmektedir. Benim burada yapılan çalışmaları sizinle paylaşmam çalıştığım kuruma karşı etik olmaz. Bu konuda yardımcı olamayacağım. Piyasada bu konuda iş yapan danışman arkadaşlara da ayıp etmiş olurum. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.

  63. Selam hocam; gülleci bulamacını yer fıstıklarında nasıl kullanabiliriz.
    0 505 79 79 8 79 telefon numaram.
    arayabilirseniz memnun kalırım. en azından sesinizi kaydederek ilgili arkadaşlara dinletebilirim bilgilerinizi. Biz adana

  64. sayın Çiftçioğlu gülleci bulamacını sebzelerde de kullanabilir miyiz bu taktirde kalıntı veya zehirleme birikimi olurmu örneğin domatesin üzerinde meyve varken uygulasak bu meyveler yıkandıktan sonra yenebilirmi insanlar için zehirleme etkisi var mıdır ? koruyucu olarak toprağa uygularsak hemen dikim yapılabilirmi, uygulamada boğucu kokudan başka hangi kötü etkiyle karşılaşabiliriz lütfen cevaplayabilir misiniz selam ve saygılar

    1. Nusret bey merhabalar,
      Kürkürt’ün insanlar üzerinde zehirleyici bir etkisi net olarak vardır diyemeyiz. Alerjik etkisi ile karşılaşılabiliyor. Hassasiyetle alakalı bir durum. Sebzeler için; domateste yapılmış denemeler var ve üzerinde meyve varken de kullanılmıştır. Zehirleme ile ilgili bir haber ile karşılaşmadım. Bu yorumu okuyan arkadaşlar karşılaşmış ise, paylaşırsa sevinirim bende bundan sonra ki süreçte ona göre hareket ederim. Umarım sorularınıza açık şekilde cevap verebilmişimdir. Kolay gelsin.

      İyi çalışmalar,

  65. Selam sercan bey ben manisa sarigol den mehmet AKBAY gulleci bulamaci kullanmaya bu yil basladim kulleme ve purnos hastaligi icin uygulama yapiyorum %1 oran kullaniyorum sizce bu oran yeterlimi

      1. Sercan bey iyi geceler.yorumlarınızda değişik oranlar dikkati mi çekti.güllece nin bağlarda kullanı mı için 1000 litre suya 1.5 litre güllece vermiş siniz.güllece ortalama 1000 litre iöin 10 litre değil mi? Siz 1.5 litre derken bağlar yeni açtığı ndan yakmaması için mi yazdınız.bağların uyanması ile 10-15 cm sürgün boyuna ulaşmadan bağda ıygulama yapmayalım mı?kolay gelsin.formunız bizler için baya bilgilendirici teşekkürler.

        1. Ersan Bey merhabalar,
          Omcaların biraz daha hassas olmasından kaynaklı sürgün boyunun uzun olmasını istedim. Hastalığın ve zararlının yoğunluğuna göre ve bölgenizin sıcaklık koşullarındaki değişime göre uygulama dozunda değişiklik yapabilirsiniz. %1 ‘lik uygulamanın düşük kaldığını düşündüğüm için uygulama dozunu % 1,5 olarak öneriyorum. Yazıya ve foruma olan ilginiz için çok teşekkürler

  66. Sercan bey iyi günler sultani üzündem gülleci bulamacını kullanılma zamanları ve dozajı nasıldır kolay gelsin teşekkürler

  67. Merhabalar sercan hocam ben tokat erbaadan yazıyorum size benimde 8 dekar kadar anaşit dediğimiz salçalık sanayi domatesim var bugün tarlayı gezdiğimde yeni yeni bitlenme oluşmaya başladığını gördüm hocam bu gülleci bulamacını taralla veya sırt pompasıyla yapraktan uygulayabilirmiyim bilgilendirirseniz sevinirim
    Ayrıca yaprağın altında kırmızıya benzer larva topluluğu gördüm yardımcı olursaniz sevinirim

    1. Ziya bey merhabalar,
      Yapraktan %1,5 oranında uygulayabilirsiniz. Faydalı olacaktır. Sevgiler,

  68. Çukurova bölgesinde 150 dönüm arazide pamuk ekiyorum.toprak çorak.gulleci bulamacı pamuk da kullanilirmi

    1. İbrahim bey merhabalar,
      İzmir – Bergama bölgesinde kullanımı yapıldı ve denemelerde başarılı sonuç alındı. Takdir sizindir. Sevgiler,

  69. Sercan Bey bu sene şeftali ağaçlarımda bahar yağışı nedeniyle çok klok yaptı. Güllece bulamacı bu yaprakların dökümüne etki eder mi? Ve ya sizin önerebileceğiniz başka bir ilaç var mı? Kısa sürede cevap alabilirsem çok memnun olurum. İyi günler. İyi çalışmalar.

  70. iyi Günler,

    Gülleci Bulamacını Narenciye’de (Limon) Kullanabilirmiyim ?
    Oran ne olmalı,Bahsetmiş olduğunuz gibi %1.5 – %2.5 1000LT Su’ya (1 Depo) Bu Oran yeterlimidir ?
    Bulamacı Kac kez atmalıyım? Veya Uygulamalıyım ?
    Normal Olarak Birincisi Mayıs sonu Haziran Başlarında , İkincisi Temmuz sonu , Ağustos 10 Aralığında Üçüncü’de Ağustos 25,Eylül 15 Tarihleri Arasında İlaç atıyoruz, Duruma Göre 4.İlaçlamayı Yapma Durumuda Söz Konusu Olabiliyor… (İlaç İsimlerine Gerek Olmaz diye Yazmadım)
    Yer Mersin,Nem Oranı Yüksek ve sıcak . Bu Durumda Ne Yapmalıyım ?
    tesekkurler+iyi çalışmalar

    1. Tabii ki kullanabilirsiniz. Cevapları yorumlar kısmından okuyabilirsiniz. Daha önce açıklamıştık.

  71. sercan bey merhabalar,
    mersinde 10 dönümlük arazimize 300 adet zeytin 100 adet badem fidanını geçtiğimiz aralık ayında diktik
    arazi ortalama rakım 150m ,çevremizdeki arazilerde bağcılık yapılıyor .açıkçası biz hem emeklilik dönemimizde bize oyalanacak bir şeyler olsun hem de arazi boş durmasın çocuklarımıza dikili ağacımız kalsın diye böyle bir şey yaptık.(çevremizdekilerin bağ,şeftali vb dikmemezi eleştirmelerine rağmen)gönlümüz fazla kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan üretim yapmak istiyor ama Mersin sıcak ve nemli bir bölge dolayısıyla zararlı çok ayrıca etrafımızdaki arazilerde çok fazla kimyasal mücadele yapılıyor.
    Sorularım şunlar:
    fidanlarımız şu anda tertemiz, hastalık gelmeden iyi tarım uygulamalarıyla nasıl önlem alabiliriz
    toprak analizi yaptırdık ve fidan çukurlarına dikim sırasında organik toprak düzenleyici uyguladık
    damlama sulama sistemimiz var nasıl bir sulama ve gübreleme programı uygulamalıyız.hayvan gübresi zararlı ve ot bulaştırır diye kullanmak istemiyoruz solucan gübresi olur mu?
    gülleci bulamacı uygulayalım mı oran ve uygulama sıklığı ne olmalı?
    şimdiden aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim
    Hatice KARA
    Uzm. Biyoloji öğretmeni,

    1. Hatice Hanım merhabalar,
      Sizin bu bahsettiğiniz yoğun bakım ve danışmanlık hizmetine girmektedir. Etraflıca konuşmamız gerekmektedir. Sevgiler,

  72. HOCAM MERHABALAR KOLAY GELSİN DÜN TOPRAGI BİRAZ DEŞELEDİM BAYABİ MANAS KURDU BULDUM WB 25 TÜRÜ İLACI KEPEK VE ŞEKERLE KARIP YAGMURLARDAN ÖNCE ATMIŞTIM AMA PEK FAYDASI YOK GİBİ.ACABA YANLIŞMI UYGULADIM.TOZ BAG KÜKÜR TÜ BAHÇEYE KOMPLE ATSAM ÜZERİNE BOLCA GÜLLECİ BULAMACI SIKIP CAPA YAPSAM FAYDASI OLURMU.

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Bahsettiğiniz zararlı için Gülleci Bulamacı’nın bir etkisi olmayacaktır. Bahsettiğiniz karışım genelde fare köstebek gibi canlılar ile mücadele de kullanılmaktadır. Bu sebepten Sizin su ile karşıtırıp toprağın altına işleyebilecek karışımlar hazırlamanız gerekmektedir.
      Tachigaren 30l Sumi Agro firmasının
      Frunex 5G AgroFarm Kimya Firmasının ilaçlarından alarak mücadele etmeniz gerekmektedir.

      Kafanıza takılan başka soruların olması durumunda haberinizi bekliyor olacağım. Güzel bir hafta olsun sizler için,

  73. hocam iyi çalışmalar
    Bekillide şu anda cevizler çiçeğe girdi kara leke için gülleci bulamacı yapsam olur mu. geçen sene iki kere m 22 kullandım yinede hem bakteriyel yanıklık hem de kara leke cevizler siyahlaştı.gülleci bulamacı armut ve elmalarda kara leke için iyi ama cevizde işe yarar mı ayrıca bakteriyel yanıklığa da faydası olur mu. teşekkürler.

    1. Zeynel Bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. Bakteriyel yaıklık için bu yılda tekrardan Maneb + Bakırlı preperatlar kullanmanız faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Gülleciyi erken dönemde koruma amaçlı kullanmanızda fayda olacaktır. Bende size yakın ikamet ediyorum. Her hangi bir sorunuz olması durumunda elimden gelen yardımı yapabilirim. İyi bir hafta olsun sizler için,

  74. Karaman da elma bahçesinde şu zamanda bakır ve yaprak büken verilecek bunları vermeyip güllüce versek olurmu, yada bu ilalarla depoya karıştırıp vere bilirmiyiz, teşekkürler.

    1. Mehmet Bey merhabalar,
      Bakır içerikli preperatlar ile GÜlleci Bulamacını karıştırmak doğru değildir. Yaprak büken + gülleci karışımı da yapabiirsiniz. Yaprak büken + Bordo karşımı da yapabilirsiniz.

  75. Merhaba Sercan hocam. Denizli Çivril den yazıyorum. Bölgeyi zaten tanıyorsunuz. Güllüce bulamacı elma yaprak büken ve testereli arı ilacı ile karıştırılarak uygulanır mı. Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhabalar Hamza Bey,
      Yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Elma Yaprak Büken ve Testereli Arı için kullanımlarda insektisit kullanmalısınız. Gülleci Bulamacı’nın bu iki zararlı için Deltamethrin veya Decis etken maddeli insektisitlerin kullanımı tercih etmelisiniz. Size tavsiyem budur. İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

    1. Merhabalar Mustafa Bey,
      Narenciyede Gülleci BUlamacı’nı hangi sorunlara karşı kullanmak istiyorsunuz? bu konuda bilgi verebilirseniz daha net cevaplarla size yardımcı olabilirim. İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

        1. Öncelikle Merhabalar Ali bey,
          Hangi bölgede yetiştiricilik yapıyorsunuz? Ağaçlarınızın ortalama yaşı nedir? Hangi zararlılar ile karşılaşıyorsunuz? Arazinizde yabancı ot ile nasıl mücadele ediyorsunuz? Bakır içerikli ilaçlar ile uygulama yapıyor musunuz? Yapıyorsanız; hangi dönemde yapıyorsunuz?

  76. Merhaba hocam , ben denizlinin çivril ilçesinde ikamet ediyorum , elma , şeftali , kayısı, fasulye ve domates yetistiriciligi yapiyorum . Sizden ricam Güllüce bulamacini kış ve yaz aylari icin hangi hastaliga hangi mevsimde yüzde kaçlık kullanmaliyiz yardimci olur musunuz ? Birde damlamadan kullanabilir miyiz ?Arazimiz düz ve ova şeklinde geniş çaplı meyvecilik yapilmakta , yazlari sicaklik 35-40 dereceyi görmekte ilaclamalar genelde aksamlari yapilmaktadir bilginize, şimdiden teşekkürler.

    1. Murat Bey merhabalar,
      Yorumunuz için teşekkürler. Ben de bu bölgede yaşıyorum yardımcı olabileceğim durumlarda irtibata geçebiliriz. Sorduğunuz soruların cevabını Gülleci Bulamacı ile ilgili yazdığım 2 yazıda bulacaksınızdır. Yardımcı olabileceğim başka bir konu varsa sizden geri dönüş bekliyor olacağım. Teşekkürler.

      Sizinde iyi bir hafta sonu geçirmenizi dilerim,

  77. Merhaba hocam zeytin güvesi için ağaca naftalin ve yapraktan Arap sabunu ve sirkeyi karıştırıp uygulanır mı yararı yada zararı varmıdır Manisa Akhisardan yaziyorum

    1. Yusuf bey merhabalar,
      Size tavsiyem Gülleci Bulamacı’nı hazırlayıp uygulamanız. Faydasını göreceksiniz. Organik üretim yapıyorsanız da Gülleci bulamacının organik tarımda kullanılabilirliği vardır. Arap sabunu, sirke, acı biber ( gerçekten acı olan biber blenderdan geçirerek ) su da bekletiniz ve acı özünü sirke – arap sabunu karışımı ile karıştırarak uygulayınız. Naftalin de katabilirsiniz acı biber yerine. Kaçırıcı etkisi vardır. Ama!!!! Naftalinin zehirleyici etkisi olması mümkün, karıştırılacak doz hakkında deneme yanılma yapılarak uygun değer bulunmalıdır. Uygun değerleri bulsanız da, uygulama tekrarlanmalıdır. Bir kere yapılan uygulama kökünden sonuç vermez. Kısa süreli etki sağlar. Devamlı uygulama ister. Maliyet – fayda hesapları yapılmalıdır. Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım. Sorularınızı ve uygulama sonuçlarınızı bekliyor olacağım.
      iyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  78. Merhabalar. Dun gulleci bulamacini hazirladim. Bugun 1/10 oraninda meyve agaclarima uyguladim fakat erik, armut ve seftali agaclarim bolca cicekliydiler altta kalan tortuyu dallarina surdum ama ilac atma cihaziyla bulamaci cicekte oldugu icin atmadim. Izmirde oturuyorum. Bulamacin tarifini heryerde ayni sekilde bilgi alabiliyorum. Fakat uygulama kismina gelince hic net bilgi bulamiyorum. Sizden birkac bilgi rica edicem. Simdi bugun cicekte diye atmadigim bu agaclara gulleci bulamacini cicekler meyvaya donusup nohut buyuklugunde oluncami aticam? Kac gun arayla aticam ne zamana kadar aticam? Bana net bir bilgi verirseniz cok mutlu olurum tesekkurler.

    1. Dilek Hanım merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. Gülleci Bulamacının dibinde kalan tortuyu dallara sürmenizi tavsiye etmiyorum Dilek Hanım. Dibinde kalan tortuyu ağacın bedenlerine – taçlanmanın başladığı noktaya kadar – sürmelisiniz. Çiçek tutumu gerçekleştikten sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Meyveler karabiber tanesi büyüklüğüne ulaştıktan ve geçtikten sonra. 1000 lt suya 10 – 15 lt arası Gülleci Bulamacı karıştırarak 10 – 15 gün ara ile uygulayabilirsiniz. Uygulama saatiniz sabahın erken saatlerinde – hava sıcaklığı 6 dereceyi geçince – veya akşam üzeri serin saatlerde olmalıdır. Sorularınız olması durumunda merakla bekliyorum. Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

      1. Cok tesekkurler verdiginiz bilgiler icin. Meyve agaclarimda karabiber tanesi kadar olduktan sonrada attiktan sonra birdaha atmiycak miyim? Asmaya da 10_15 gun sonra atip birakicak miyim yoksa duzenlo aticak miyim?

        1. Dilek Hanım,
          Meyveler karabiber büyüklüğüne geldikten sonra uygulamanızı 10 – 15 günde bir tekrarlayınız. Meyveniz hasata gelmeden 15 – 20 gün önceye kadar devam ediniz. Asmada 3 farklı uygulama dozunuz olmalıdır.
          1- Asma uyanmadan önce 1000 lt suya 2.5 – 3 lt Gülleci Bulamacı karıştırınız ( ama gözlerin uyanma durumuna dikkat ediniz ). Gözler patlamak üzereyse dozu 2 lt’ye düşürünüz, gözleri yakmaması için.
          2- Sürgünleriniz 15 – 20 cm’yi geçtikten sonra da ikinci uygulamayı yapmalısınız. Doz; 1000 lt suya 1.5 lt Gülleci Bulamacı karıştırılmalıdır. 3. uygulamada çiçek döneminden sonra meyveler goruk büyüklüğüne gelmeden önce 1000 lt suya 1.5 Gülleci Bulamacı karıştırarak yapılmalıdır. Sonrasında 10 – 15 gün arayla özellikle asmada mildiyö ve külleme için düzenli uygulama yapmalısınız. Sorunuz olması halinde sizden geri dönüş bekliyorum Dilek Hanım.
          İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

          1. Verdiginiz bilgilere tekrar cok tesekkur ediyorum. Mutlu gunler diliyorum.

          2. Dilek hanım, gelişmelerden bizleri de haberdar ediniz lütfen. İrtibatta kalmamız dileğiyle.
            İyi bir hafta geçirmenizi temenni ederim,

  79. slm sercan hocam şuan erikler ciceğini döktü pirecik ve kurt mücadelesi için kullanmak istiyorum kacta kac oranla tavsiyede bulunursunuz( papaz eriği)

    1. Enes Bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz ve yorumunuz için teşekkürler.
      Hangi bölgede yetiştiricilik faaliyetini gerçekleştiriyorsunuz? Uygulama dozunu hava sıcaklığı artmaya başladığı için %1,5 civarında tutunuz ilk uygulama zamanının sabah erken saatlerde sıcaklık +6 dereceyi geçince yapınız ve 10 günde bir uygulama yapınız. 2. uygulamadan sonra dozajı %1’e düşürünüz. Yardımcı olabileceğim başka konuların olması durumunda irtibatta kalalım lütfen. İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  80. ilginize teşekkür ederim hocam.birde gülleci bulamacını elmada meyve tutumundan sonra kullanmamızda bir sıkıntı olurmu kırmızı örümcekten bayabii muzdaribim.kolay gelsin.

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Meyve tutumu gerçekleştikten sonra uygulama yaparsanız bir sorunla karşılaşmazsınız. %1’lik oranı geçmeyiniz lütfen. Ayrıca günün sıcak saatlerinde uygulama yapmayınız. Bunu uyarılara dikkat etmenizi tavsiye ederim. Her hangi bir sorunuz ya da paylaşmak istediğiniz bir şey olması halinde lütfen yorum olarak bizlere geri dönüş yapınız. Elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar

      1. hocam tekrardan merhabalar elmada manas kurdu için kimyasal mücadele için hangi ilaçları ne zaman ve nasıl kullanmalıyım.TEŞEKKÜRLER

        1. Ahmet bey merhabalar,
          Manas kurdu ve dip kurdu gibi zararlılar için, %25 Chlorpyrifos-ethyl veya Dimethoate etken maddeli ilaçlar kullanabilirsiniz. Dimethoate su ile karıştırılarak uygulanır. %25 Chlorpyrifos-ethyl etken maddeli ilaç, 15 gr / m2, dozunda ağaç taç iz düşümünün kapladığı alana göre uygulanır. Örneğin ağaç izdüşümü 3 m2 yer kaplıyor, bu ağaç için 45 gr bu ilaçtan kullanmalısınız ve sonrasında ilacın 30 – 35 cm toprağın altına kadar işleyebilmesi için sulama yapmalısınız. Yaklaşık 1 – 1,5 saat kadar sulama yapılması gerekmektedir. Sulama saatinizin süresi toprak yapısına göre değişkenlik gösterecektir elbet. Bir uygulama yaptınız ve bu sorunu çözdünüz diye bir algı oluşmamalı düzenli olarak bu zararlıyı takip etmelisiniz ve tekrardan karşılaşmanız durumunda uygulamayı yenilemelisiniz. Sorularınız olması halinde irtibatta kalalım lütfen. İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  81. Merhaba hocam zeytinde halkalı leke için gülleci bulamacı atarsak olur mu 400 lt taral ne kadar koymaliyiz selamlar

    1. Yusuf Bey Merhabalar,
      Sizlerde aramıza hoş geldiniz. Uygulamanızı tavsiye ederim. Unutmamanız gereken bir noktaya değinmek isterim. Gülleci Bulamacını ilk koruma amacıyla kullanmalıyız. Hastalığı gördüğümüz zaman değil. Bu dönemde uygulayacaksanız ( hangi bölgeden yazıyorsunuz bilmiyorum ama ) çiçek dönemine dikkat edin lütfen. Çiçeklenme başlamadıysa Bordo Bulamacı ile de uygulama yapabilirsiniz. %1 ‘lik oranı geçirmemeye çalışınız lütfen. Gülleci Bulamacı için ise; 400 lt suya 4.5 lt Gülleci karıştırarak uygulama yapınız. İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  82. hocam selamlar bahçemde elma yetiştiriciliği yapıyorum bahçemin bir bölümünde manas kurdu var kökleri yiyor.ne önerirsiniz teşekkürler

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      İlginiz ve yorumunuz için teşekkürler. Dip kurdu ile mücadelede en garanti yol zararlıların sabahın erken saatlerinde; güneş doğumundan hemen sonra gibi, elle toplanarak imha edilmesidir. Bu canlılar erken saatlerde ağaçların kök boğazı çevresinde toprak üstünde yer alırlar. İlerleyen saatlerde toprak altına girerek faaliyetlerine devam ederler. En garanti yol budur. Bunu yapamam diyorsanız kimyasal uygulama yapmanızı tavsiye edebilirim. Tercih sizindir. İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  83. hocam selamlar
    denizli ‘nin beklilli ilçesinden yazıyorum 150 adet şebin ve bilecik cinsi cevizim var. geçen sene aşırı yağışlar nedeniyle cevizlerde bakteriyel yanıklık oluştu.kaliteli cevizim olmadı. bu sene aynı yağış durumu olursa bu bakteriyel yanıklık için gülleci bulamacı çözüm olurmu. kaolin kili ile karıştırıp atsam daha iyi sonuç alırmıyım. 100 lt soya 1 litre kaolin kili yetermi. teşekkürler

    1. Zeynel bey merhabalar,
      Yorumunuz için çok teşekkürler. Gülleci Bulamacını bu tarihlerde kullanmaya başlayınız. Çünkü koruyucu etkiye sahip bir karışımdır. O sebepten erken dönemde kullanmaya başlayınız. Kaolin kili güneş yanığının önüne geçmek için tavsiye edilir. Sizin sorununuz bakteriyel yanıklığı önce bunun önüne geçelim. Sonraki aşama olarak kaolin ile ilgili bilgi paylaşımında bulunuruz. Ben de Denizli’de ikamet ediyorum. Her hangi bir sorununuz olması halinde lütfen tekrardan yazınız. İyi akşamlar,

  84. Selamın aleykum
    Kolay gelsin bende bu hafta ilk defa gülleci bulamacı hazırladım 30 kg kükürt 15 kg kelle kireç olarak hocam 100 litre sudan 80 litre olarak kaldi
    Biz bunu şeftali ağaçlarında Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kullanmamız durumda faydalanabilir miyiz ayrıca arrivo ile karıştırmamızda bir sakınca olur mu
    Seftali de Baska ne tür zararlılilarda fayda görebiliriz.
    Ayrıca kivilerde nematod hastalıgimiz var dibinde kalan tortuyu damlamadan versek faydalanma olasılığımız var mı
    Şimdiden verecegeniz bilgiler için teşekkürler

    1. Recep bey merhabalar,
      İlginiz için teşekkürler. Büyük varillerde hazırlanan karışımda kayıp fazla oluyor haklısınız. Benim yaptığım karışımda da oldu. Akdeniz meyve sineği şeftalide en fazla zarar veren canlılardan birisidir. Gülleci bulamacının Akdeniz meyve sineği üzerinde bir başarısının olduğunu duymadım ama denemekten zarar gelmez. Arrivo’yu nerede kullanacaksınız? Arrivo ile karıştırmayınız bence çünkü Arrivo canlının beslenmesi sonucu midesini zehirler ve beslenmeyi durdurur. Gülleci bulamacı uzaklaştırıcı bir etkiye sahip, ters etki yapar diye düşünüyorum. Ayrı ayrı uygulama yapınız bence. Nematod için bir başarı elde edeceğinizi düşünmüyorum. Şeftalide kırmızı örümcek, yaprak biti, empoasca gibi zararlılarda olumlu sonuç veriyor. Damlamadan vermeniz durumunda damlatıcıları tıkama ihtimali çok yüksek olacaktır Recep bey. Aman dikkat edin, yapmayın bence. Sorularınız olması halinde lütfen irtibatta kalalım,. İyi bir hafta geçirmenizi diliyorum,

      1. Selam hocam pamuk bitkisinde acayip yaprak biti ve kırmızı örümcek olusuyor peki gulece bulamaca faydasi varmi

          1. Teşekürler hocam
            Bu gulece bulamaca
            Kaç gunde bir uygulariz
            Bide hocam bununla beraber ,20 sp kurt ilaci veya yaprak gübresi karisabilirmi acaba.
            Saygilar

  85. Selam hocam kiraz ve erik agaclarına bu gün(06/03/2019) 500 lt su/13,5 bulamaç oranında ilaçlama yaptık sizin verdiğiniz orana göre bizimki biraz fazla olmus bir sıkıntı olurmu.Birde saat 10:00-12:30 arası ilaclama yaptık saat 20:00 gibi sağanak yağmur yağdı bir sıkıntı olurmu. Cevabınız için teşekkür ederim

    1. Merhabalar Ahmet Bey,
      ilginize teşekkürler. Hangi bölgede faaliyet gösteriyorsunuz? Ağaçlarınızda göz durumu nasıldı?
      Biraz fazla olmuş karışım oranı. Fakat yağmur yağdığı için yıkanma gerçekleşmiş olma ihtimali yüksek. Yağmurun yağma süresi ve şiddeti nedir? Şöyle, esti geçti diyorsanız sorun yok. Fakat güzel yağdı ağaçlar ıslandı diyorsanız. Tekrar uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Uyguladığınız karışım yağmur ile birlikte ağaçlardan yıkanıp toprağa karışmıştır. Umarım istediğiniz cevabı verebilmişimdir. Her hangi bir sorunuz olması halinde elimden geldiğince cevaplarım. İyi bir hafta olsun sizin için,

  86. Selamlar hocam pamukta ve domates te dekara veya 100lt suya dozu Ne kadar uygulamamız gerekir

    1. Osman Bey Merhabalar,
      İlginize çok teşekkür ederim öncelikle. Sorduğunuz sorunun yarısına cevap verebilebileceğim diğer yarısı için maalesef yorum yapamayacağım. Cevabım şudur; Pamuk için yapılmış her hangi bir uygulama ile karşılaşmadım. Benim de bir bilgim yok. Ama domates için 100 lt suya 1 lt karışım ve 10 – 15 günde bir uygulama yapacak şekilde hareket etmenizi önerebilirim. Pamuk için dediğim gibi; bilgim olmadığı için yanlış yönlendirme yapmak istemiyorum sizlere. Deneme yanılma yoluyla ilerleme yapabilirsiniz. Arazinizin bir köşesinde 1 – 2 metrekarelik alanda yer alan bitkilere suyla karıştırdığınız karışımı uygularsınız. Eğer bitkide ters bir etki yaprakta ani sararma, bitkide ani bir çöküş ile karşılaşırsanız. Pamuk için kullanılamayacağını ya a dozajın fazla olduğunu yorumlayabiliriz. Uygulama tercihi sizlerindir. Eğer uygular ve bir sonuca varırsanız lütfen bizleri de bilgilendirin. Osman bey, iyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  87. Merhaba hocam, ben de dün 100 litrelik karışımdan 70 litrelik bir hazır gülleci bulamacı elde ettim. Çeşitli sorularım var, cevaplarsanız memnun kalırım.

    1- Üzüm bağındaki mantari hastalıklara kaç ugulama, kaç gün arayla ve ne zaman yapılmalıdır?

    2- Badem ağaçlarında çağla nohut büyüklüğüne geldikten sonraki dönemlerde kullanilabilir mi?

    3- Bölgemiz Adıyaman, yazları 38-42 derecelere varan sıcaklıkları görüyor. Bu dönemde %1 olarak zeytin sineği için kullanılmasında; sıcak ile bir ilişki yaşayıp zeytine zarar verebilir mi?

    4- Hububat tarımında görülen pas, septorya ve külleme gibi mantariyel hastalıklara karşı bir etkinliği var mı? Buna nohuttaki antraknoz da dahil.

    1. Cenap bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. Yazıya olan ilginiz ve yorumunuz için çok teşekürler.
      Öncelikle karışım hazırlama sırasında sıvı kaybınız çok olmuş bunu belirtmek isterim. Bende hafta sonu hazırladım. Ortalama 110 lt kadar su kullandım. Elimde 92 lt karışım oluştu.
      1- Meyve bahçelerinde uygulamanın kışın yapılmasını tavsiye ediyorum, ağaca soğuklarda – muhteşem seviyede olmasa da – direnç kazandırıyor. Bağda yaprak dökümü olduktan sonra uygulama yapmanızı tavsiye ediyorum. Bu karışım bilinçli bir şekilde kullanıldığı zaman bir zararı ile karşılaşmayacaksınız. Yani bağda en çok karşınıza çıkan ve mücadelesi bizi yoran mantarı hastalıkları düşünün; külleme ve mildiyo gibi. Sürgünleriniz 15 cm uzunluğa ulaştıktan sonra gözlem yapmaya başlayınız ve birinci uygulamanızı koruma amaçlı yapınız. Bahçenizde gözlem yapmaya başladığınız dönem içerisinde omcalarınızı gözlerken yabancı ot gelişimini de takip etmeyi unutmayınız lütfen. Yabancı külleme ve mildiyönün dostudur!!! Hele ki arazinizde nem yoğunluğu fazla ise bu hastalıkların yabancı ot ile ortaklaşa olarak muhteşem seviye hızla çoğaldığını göreceksiniz. Bu sebepten az yabancı ot çok kontrol!
      Çiçeklenme döneminin geçmesini bekleyiniz lütfen, mantarı hastalıklarla mücadelede bu karışımı kullanmak için. Çiçeklenme dönemi sonrası taneler ( koruklar ) karabiber – saçma – tanesi büyüklüğüne ulaştıktan sonra ikinci uygulamanızı yapınız. Amacımız hastalığı görmeden önce müdahale ederek. Zararı minimumda tutmaktır. Çiçeklenme dönemi sonrası yapacağınız uygulamalar 15 günlük periyotlarla tekrarlamakta fayda var.
      2- Badem ağaçlarında bahsettiğiniz dönemde kullanılabilir.
      3- Yüksek sıcaklıkların görüldüğü bölgelerde,yaz aylarında, oranın düşük tutularak uygulama yapılması doğrudur. AMA!!!! Sıcaklığın yüksek olduğu sabah, öğle ve öğleden sonra saat 3’e kadar olan süreçte bu uygulama da dahil herhangi bir uygulama yapmak risktir. Tavsiye edilmez. Sabah erken saatlerde ya da akşamüzeri hava kararmasına yakın saatlerde uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Sıcak saatlerde yapacağınız uygulama sonrasında sıcağa bağlı olarak kükürtün, çiçek döneminde, bir yakma etkisi olabilir. Ama yüzdelik oran düşük olduğu için, aşırı sıcaklarda yapılan uygulamada, kötü bir sonuçla karşılaşılmaz. Tekrar söylüyorum; aşırı sıcaklarda uygulama yapmaktan kaçınınız.
      4- Size yalan söylemek istemiyorum. Huhubat üzerinde bu yıl deneme yapacağım. Bu sebepten; yanlış yönlendirmemek adına bir yorum yapmak istemiyorum. Ama denemesini yaptıktan sonra ve sonucun başarıya ulaşacağına inancım tam!!! Olumlu ya da olumsuz sonuçları buradan paylaşırım sizlerle. Tercih sizindir.
      Yukarıdaki üç madde için net cevaplar verebildiğime inanıyorum, eksik bir nokta kaldığına inanıyorsanız lütfen geri dönüş yapın Cenap bey. Son madde için kafamda kurduğum bir senaryo var ama gerçekte elimde net sonuçlar yok, bu yıl o sonuçlara ulaşmaya çalışacağım. Site sakinlerini de bilginlendireceğim.
      İyi bir hafta gerçirmeniz dileğiyle,

      1. Sercan bey, bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum, çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz, bu faydalı paylaşımlarınızı da dikkatlice uygulamaya çalışıyoruz,
        Buğday ile ilgili uygulama sonuçlarını özellikle merak ediyoruz, aşamalarını paylaşırsanız memnun oluruz,
        Ayrıca, yağlık hibrit tohum ayçicegi ile ilgili uygulamanız var mı? Tavsiyeleriniz olur mu? ekim öncesi hangi aşamalar da uygulayabiliriz? Pitrak otu, oranbaj, köse hastalığı için faydası olur mu ? Paylaşımlarınızdan okuduğum, gulleci bulamaci aynı zaman da toprak düzenleyicisi demiştiniz! Bu açıdan faydası olur mu? Humik asit tavsiyeniz olur mu ? Hangisi? Gübreleme tavsiyeniz ne olur? Ekim yaptık, taban gübresi atmadık , bundan sonrası için öneriniz olur mu? Olursa, Ne olur?potasyum ihtiyacı fazla diye biliyorum, ama potasyum sonradan serpme atılır mı? Yicekleri 10-15 cm ikenÇapa arasını geçmeden önce serpme atsak olur mu?
        Yer Edirne /havsa
        Toprak analizi mevcut,
        Organik madde 1,14
        Ph 6,9
        Fosfor, potasyum yeterli

        1. Ahmet Bey Merhabalar,
          Aramıza hoş geldiniz. Kıymetli vaktinizi ayırıp yorumları okumanız ve yorum yapmanız mutluluk verici. Yazdıklarınızdan anlayabildiğim kadarıyla size aradığınız cevapları bulma konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.
          Sizin yazdıklarınızı maddelere bölerek cevaplamak isterim.
          1- Buğdayda yaptığımız bir uygulama yok, Denizli bölgesinde afyon bitkisinde denemelerimiz var ama sonucunu bu yıl göreceğiz. Paylaşımda bulunurum. Buğday için yapılan bir kaç uygulama hakkında, Edirne bölgesinden bir beyle yaptığım görüşmeyi özet olarak aktarmak isterim. Bitkilere uyguladıktan sonra psikolojik midir ya da gerçekten mi öyledir bilemiyorum ama sanki komşu araziye göre daha canlı, boylu poslu ve farklı geldi gözümüze, – tabiki bir kere uygulayıp bırakmamışlar -. Sizinde sonucunu paylaştığınız gibi onlarında toprak pH’sı düşüktü. Bu konuda o arkadaşa ( Mustafa Bey’di ismini yanlış hatırlamıyorsam ) da uyarım oldu; yoğun gülleci bulamacı kullanımı ( yıllar süren ) toprak pH’sında oynama yapacaktır. Ama yatıp kalkıp gülleci bulamacı kullanıyorsunuz öyle düşünün. Ayrıca toprak düzenleyici olarak kullanılabilir, fakat pH’sı asidik değerde olan topraklarda dikkat edilmelidir. Kullanım dozu düşük tutulmalıdır ve düzenli takip ile uygulamaya devam edilmelidir.
          Ayrıca toprağınızın organik madde miktarı da düşük. BU konuda her hangi bir çalışmanız var mıdır? Daha önceki dönemlerde çeltik üretimi mi yapıyordunuz?
          2- Ayçekirdeğinde mantari hastalıkların önüne geçme konusunda – sürecin başından itibaren bulamacı koruma amaçlı atarsanız başarı elde edeceğinizi düşünüyorum. Ama pitrak, canavar otu ürüne zarar veren bitkilere faydalı olmayacaktır. Kök hastalığı için yapıldığını gördüğüm, okuduğum ya da benim takip ettiğim bir uygulama yok maalesef. BU konuda sizi yanıltmak istemem. Sizin topraklarınızın pH seviyesi zaten düşük ve tahminim asidik özelliği yüksektir!! Analiz raporunda yer vermiş olmaları gerekiyor. BU sebepten sizin Hümik Asit gibi toprak pH’sını düşürerek besin alımını kolaylaştırmaya yardımcı olan destekleyicilere ihtiyacınız yok, benim düşüncem.
          3- Sizin acilen toprak organik madde miktarını yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Arazinizde ürün varsa ürünü kaldırdıktan sonra yapınız, bir sonraki üretime hazırlık olması maksadıyla. Toprağınızda organik madde miktarıyla, azot miktarıda düşük seviyelerdedir büyük ihtimal. Eğer arazinizde ürün varsa, bu aralarda özellikle yağmurlar öncesi üst gübrelemesi yapabilirsiniz.
          4- Toprağınızın pH değeri düşün ve asidik değeri yüksek olduğu için uygulayacağınız gübrelere ( üre gübresi gibi asidik özellikte, potasyum sülfat gübresi gibi toprak pH’sını düşürecek özellikte olan gübrelere ) dikkat etmenizi öneririm. Birlikte çalıştığınız bir ziraat mühendisi varsa onunla birlikte hareket etmenizde fayda var diye düşünüyorum.
          5- Taban gübresi atmadığınızı söylediniz. Çimlenme sürecinde topraktaki azot ve organik madde eksikliği bitkinin gelişim sürecini etkileyecektir. Takipte kalmalı ve bahar yağmurları öncesi gübrelemeyi programınıza koymalısınız diye düşünüyorum. Potasyum ihtiyacı fazla diyorsunuz, fakat paylaştığınız analiz sonucunda fosfor ve potasyum YETERLİ diyor!! Analiz sonucuna göre potasyum gürelemesi tavsiye etmiyor ya da çok az ediyordur diye düşünüyorum. Analiz sonucunda gübreleme tavsiyesi yazar orayı kontrol ediniz lütfen.
          Ahmet bey elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalıştım. Her hani bir soru işaretiniz varsa; lütfen, sormaktan çekinmeyiniz. Yeni soruların ve yorumların geldiğin görmek beni mutlu ediyor.
          Hayırlı bir Cuma günü ve sonrasında güzel bir hafta sonu olsun sizin için,

          1. AHMET O
            Nisan 11, 2019 at 3:38 pm
            Sercan Bey Merhabalar, öncelikle bu güzel bilgilendirmeniz ve kıymetli vaktinizi ayırarak, geri dönüşle cevapları bulma konusunda yardımcı olmaya çalışmaniz, sorularıma uzun uzun verdiğiniz cevaplarınız için size çok müteşekkirim.
            Topraklarimizin pH düzeyi iyi olmakla birlikte organik madde miktarı malesef cok düşük, tahlil yaptirdigim icin biliyorum, cevremdeki arazi sahipleri yaptirmadigi icin pek bilmiyor ki bizim arazimizin bulundugu mevki olarak en verimli ve karakepir dediğimiz humuslu ve verimli toprak, organik madde arttirma konusunda ise tahlil sonucundaki tavsiyelere 2 yildir uyuyordum; (anız yakmamak, surup toprak altinda curutmek, aycicegi saplarini kiyip toprak altinda curutmek, gecen yil bugday ekiminde 20 kg hexaferm 10x15x0+20 so3 +0,2 çinko, 0,7 hümit ve fulvik asitli orgamineral gubre , 2 ay sonra 20 kg amanyum sulfat, 40 gun sonra 12 kg ure, 30 gunsonrayine 12 kg ure ve 30 gun sonra 26 lik amanyum nitrat 20 kg uygulama yapıldı, gecen yil fazla yağışların dolayı 600 kg verim için toplamda18-20 kg saf azot dekara uygulandi, bu yil gubre fiyatlarinin pahaliligindan ve toplulastirma ile arazi kaymalari olacagindan uzulerek soylemek gerekirse bu yıl sürüm ile bitkilerin toprakta curumesinden başka doğal ve suni gübreleme yapamadık.
            Daha önceki dönemlerde çeltik üretimi hiç yapmadık, hem suyumuz yok, arazimiz meyilli, düz ve ovada değil !

            Ürünü kaldırdıktan sonra, bir sonraki üretime hazırlık olması maksadıyla yukarıda belirttiğim gibi mevcut urunun atiklarini parçalama ve sürme yoluyla toprağa karistirarak curumesini sağlıyorum ki organik madde artsın 4-5 yıl sonunda tekrar toprak analizi yaptırarak durum tespiti yaptiracaktim ama bakalım toplulastirma sonucunda arazimizin büyük bölümü elimizde kalacak mı? Toplulastirma bir yandan cok iyi ama boyle sikintilarda malesef var! Dediginiz gibi organik madde miktarıyla, azot miktarıda düşük seviyelerde malesef, toprak analiz laboratuvar tavsiyeler genelde 10 kilo 3 partide üre ve 26 lik An gubre 20-25 kg dekara.

            Arazimizde aycicegi ürünu var, 25-26 martta ekim yaptık, henüz çıkım olmadı, bu ara yağışlar güzel, inşallah yağmurlardan sonra çıkışı müteakip 15 -20 cm buyuyunce pitrak ve yabani zararli ot ilaci atip arkasindan 2-3 gun sonra yagmur oncesi dekara 15 kg amanyum sulfat ve 30-40 cm olunca da yağmur oncesi CAN 26.lik dekara 15 kg atmayi planliyorum.
            Ure ve potasyum sülfat gübresi uyarılarıniza dikkat edecegim, çevremizdeki arazilerin pH düzeylerı büyük ihtimalle aynı ama malesef hep üre kullanılmakta ve analiz laboratuvarları da sonuçlarında ! genelde üre kullanımı tavsiye edilmektedır.
            Birlikte çalıştığım bir ziraat mühendisi yok ama ilce tarim md.lugu ile ziraat odasindaki danismanlardan ve ararstirarak bilgilenmeye ve deneyimleyerek her yıl uygulamaları not alıp istatistikleyerek tecrübi bilgi ile kendime kaynak oluşturmaya çalışıyorum, amma velakin herşey imkan ve olanaklarda sinirlanmakta!
            Bahar yağmurları öncesi gübreleme tavsiyenizı uygulamaya çalışacağım.
            Potasyum ihtiyacıni ayciceginin bitki olarak kullanimini kastettigimden fazla demistim! paylaştıgim analiz sonucunda fosfor ve potasyum YETERLİ diyor!!

            Analiz sonucuna göre potasyum gübreleme tavsiyesi malesef yoktu! Nasil hareket edeyim diye size onu sormustum?

            Sercan bey , saygı ve selamlar .

          2. Ahmet Bey Merhabalar,
            Yoğunluğum sebebiyle size çok geç dönüş yapabildim. Kusuruma Bakmayın lütfen. Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkürler, araziniz için kafamdaki soruların neredeyse tamamına cevap verdiniz.
            Tarla bitkilerinde helen susuz tarım yaptığınız arazilerde, topraktaki azot ve organik madde miktarını suni gübre ya da diğer yan ( zeolit, leonardit vb. gibi ) ürünlerle artırmaya çalışmak çok maliyetli olmaktadır. Tabiri caizse; Astarı, yüzünden pahalıya gelmektedir. Bu sebepten size tavsiyem yabancı ot tohumlarından ve zararlı larva, yumurta veya erginlerinden arındırılmış, hayvan gübresi kullanmaktır. Bu sizin için daha ekonomik olacaktır. Tabiki burada diğer sorularımız devreye giriyor; ne kadar büyüklükte bir arazide işlem yaptığınız? ve de yanmış hayvan gübresini rahatlıkla bulabilecek misiniz?
            Siz toprak analizi için numune verirken hangi ürünü yetiştireceğiniz hakkında bilgi vermediniz mi? Bilgi verdiyseniz szin verdiğiniz bilgilere göre o sonucu çıkarmışlardır bence. Topraktaki eğerin bu üretim döneminde bir sorun yaratacağını düşünmüyorum. Sizden gelecek cevabı bekliyor olacağım Ahmet bey, sizinle güzel bir muhabbet ortamı yakaladık. Mutluluk verici. Güzel bir hafta olması dileğiyle,

    2. 4- Hububat tarımında görülen pas, septorya ve külleme gibi mantariyel hastalıklara karşı bir etkinliği var mı? Buna nohuttaki antraknoz da dahil.

      bu konuda deneme yapan oldu mu acaba

      1. Oktay Bey Merhaba,
        Buğdayda deneyip etkili sonuç aldığını söyleyen arkadaşlarımız olmuştu. Nohutta en başta uygulama yaparak başlarsanız başarı elde etme şansınız artacaktır diye düşünüyorum. iritbatta kalalım lütfen. Gelişmeleri bize de iletirseniz çok mutlu oluruz.

        Sevgilerle,

  88. Sercan bey forumunuzu yeni gördüm güzel bilgiler mevcut şeftali ve kiraz üreticisiyiz bölge Çanakkale/Lapseki gülleci bulamacını 1 tona 30litre yapraklar tamamen dökülünce , çiçek açmadan önce 1tona 15 litre , çiçek tutumundan sonra 1tona 10 litre atılmalıdır anladığım kadarıyla ve hasattan 1 ay öncede ilaclamayi kesiyoruz değil mi? İlaclamaya kaç gün arayla yapmalıyız kiraz ağaçlarımda kurumalar başladı bunu nasıl engelleyebilirim son olarak kiraz ve seftalide ne tür hangi gübre kullanmalıyız toprak yapısı kumlu toprak verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    1. Ferhan bey merhabalar, ilginiz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Evet yazdığınız dozlar ağacın içerisinde bulunduğu dönemlerde uygulama için uygun miktarlardır. Hasattan bir ay önce deme sebebimi açıklamak isterim. Atılan karışım etrafa koku ( zararlı ve kötü bir şey değil ) yaymasından kaynaklı, hasata yakın tarihlerde atılması durumunda meyve üzerinde koku ve sıcak havalarda atılması durumunda su damlalarının kuruması sonucu iz bırakması durumunda al benisini azaltır. Göze hitap etmez. Ben bunlara aldırış etmem ya da benim alıcım bunlara bakmaz kaliteye bakar diyorsanız; uygulama yapma konusunda özgürsünüz. Ama bu sınırlamayı, hasattan 2 hafta önceye kadar, olarakta değiştirebiliriz. – Bahçenizde hastalık ve zarrlı hareketliliği görmeniz durumunda tabiki-
      Hiçbir sorun yok iken de bu uygulamayı yapmaya kalkmayınız. Uygulamayı 1 ayda bir tekrarlayabilirsiniz. Koruma amaçlı olarak. Aman çiçek dönemine dikkat bu karışımı kullanırken. Kiraz ağaçlarında kurumanın bir çok farklı nedeni olabilir. Bunu ağaçları görmeden bilemeyiz. Gübreleme programı hakkında size bilgi verebilmem için toprak analiz sonucunuz hakkında bilgi sahibi olmam gerekir. Bu konuda bilgilendirme yapabilirseniz. Elimden gelen yönlendirmeyi yapmaya çalışırım. Sizden gelecek geri dönüşü bekliyor olacağım Ferhan bey.
      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  89. merhaba kolay gelsin yaz döneminde bağ ve kara lekede 1000 ıt suya nekadar gülleci bulamacı katmalıyız

    1. Fatih Bey Merhabalar,
      Yaz dönemindeki ilaçlamalarda hava sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz.
      Yaz dönemi uygulamalarında;
      Bağda ne için kullanacaksınız?
      Kara leke hastalığını hangi üründe gördünüz? Elma da mı?

      1000 lt suya 10 lt karışım ilave ederek uygulama yapabilirsiniz. Uygulama yapacağınız bitki desenine göre değişkenlik gösterir. Bir genel bir dozaj söyledim, çünkü yazın çok sıcak havalarda dikkatsizce yapılan fazla miktar kullanılan Gülleci Bulamacı ile yapılan uygulamalar bitkilerinizde zarara yol açmaktadır.
      Sabah ya da akşam üzeri serin saatlerde uygulama yapmayı unutmayın lütfen ( dostça bir hatırlatma ).Başka sorunuz olması halinde irtibatta kalalım lütfen. İyi çalışmalar. Görüşmek dileğiyle…

  90. Hocam merhaba.Bu karışımı zeytin Fidan tırtılı için de kullanabilir miyiz?Zeytin fidan tırtılı taze yaprakları yemesi ile meşhur? Latincesi palpita Unionalis.

    1. Mehmet Bey Merhabalar,
      Öncelikle arazinizde varsa, yabancı otlardan kurtulmanızı tavsiye ederim. Fidan Tırtılı’nın arazinize bulaşmasına sebep olan etrafınızda başka zeytin arazileri, ormanlık alan vb. gibi araziler var ise, yayılması ve varlığını devam ettirmesi mümkündür. Zararlı kışı Yaşlı ağaçlarda yara, kabuk, dal ve yaprakların altında geçirirler.
      Bu zararlı için şöyle bir şey diyebilirim. Bir bahçeye yerleştiğinde popülasyona son vermediğimiz ağaçlarınızdan / fidanlarınızdan uzak tutmanız için biraz efor sarfetmeniz gerekmektedir.
      Şidi gelelim sizin sorunuza veilecek samimi cevaba; Gülleci Bulamacı’nın bu zararlı üzerinde yapılmış bir çalışması yoktur ama bu zararlıyla aynı familyadaki diğer zararlılarda etkilidir. Kullanmanız halinde başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum. Eğer arazinizdeki popülasyon çok yoğun ise; Syngenta Firması’nın Eforia 247 SC ilacı var. Onu kullanarak popülasyonu sıfıra indirmek için uğraşırsınız sonrasında Gülleci Bulamacı ile koruma programına geçebilirsiniz. Tabiki bu koruma programı entegre mücadele yapmanız gereklidir. Yani yabancı otlarla da mücadele etmelisiniz. Lütfen beni gelişmelerden bilgilendirin. İyi çalışmalar.

  91. Sercan Bey Merhabalar.İzmir Ödemiş’te 60 tane genç zeytin ağacım var.Gülleci bulamacını sitede anlatıldığı şekilde hazırladım fakat uygulamasını yapmadım.Gülleci bulamacını hastalıklardan korunmak ve zirai ilaç kullanımını azaltmak için kullanmayı planlıyorum.Ancak ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı konusunda yayınlanmış bir program bulamadım.Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.(Şu an için ağaçlarda herhangi bir hastalık yok.Aralık ayında bakır uygulaması yaptım.) İyi günler, iyi çalışmalar.

    1. Mustafa Bey merhabalar,
      İş seyehatlerinden dolayı siteyi ilgisiz bıraktım biraz. Bu haftadan sonra tekrardan yoğunlaşmaya başlayacağım.
      Sizin sorunuza gelecek olursak; tablo şeklinde net bir program yok Gülleci Bulamacı ya da Bordo Bulamacı hakkında biraz bilgilendirme yapmaya çalıştım yazılarda ama yetersiz kalmış olması mümkündür. Hatırlatmanız için teşekkürler, küçük çaplı da ola bir tablo hazırlamaya çalışacağım. Gelelim sizin isteğinize, çiçek dönemi öncesi zeytinde kullanmanızı tavsiye ederim. Gülleci Bulamacı Hhstalıklardan koruma amaçlı da kullanılabildiği için; hastalık görülmesini beklemeyin derim. Lütfen irtibatta kalalım. İyi çalışmalar.
      İyi haftalar,

  92. Merhabalar kolay gelsin benimde Antepfıstığıyla ilgili bir sorum olacaktı. Bordo bulamacı ve gülleci bulamacını antepfıstığında kullanabilirmiyiz. Kullanırsak ne gibi faydalarını görürüz. saygılar.

    1. Sayın Güli Karaca merhabalar ve ilginiz için çok teşekkürler.
      Antep Fıstığı yetiştiriciliğini nere yapıyorsunuz?
      Bordo Bulamacını yaprak dökümü gerçekleştikten sonra uygulayabilirsiniz ( %2-2,5 değerinde). Yeşil aksam oluştuktan sonra yapılan yüksek dozajlı uygulamalar ağaçta sürgün büyümesini yavaşlatacaktır.
      Gülleci Bulamacı’nı da uygulamayabilirsiniz fakat size tavsiyem çiçek döneminde ve hava sıcaklığının ( 30 santigrad dereceden) yüksek olduğu zamanlarda uygulama yapmamanız. Meyve tutumu gerçekleştikten sonra yapılan uygulamalar daha sağlıklı olacaktır.

  93. Merhabalar,dönüşünuz için teşekkürler. Boyama amacımız kış donlarindan ve yaz güneş yanıklarindan korunma.Boyayi gülleci bulamaci ile karıştırırsam sanki o dibinde kalan tortuyu uyguladığımdaki faydayı elde edebilirmiyim diye beyin fırtınası yaptım.Bu tür denemeleri seviyorum.Sizin de yorumunuzu almak istedim

    1. Osman Bey merhabalar tekrardan,
      Buradaki amacım siz üreticilere elimden geldiğince karşılıksız yardımda bulunmak ve paylaşımda bulunmak. Ayrıca özel bir firma – birinci önceliğim olan yer – için çalışmamdan kaynaklı cevap vermelerde gecikebiliyorum. Bu konuda kusura bakmayın.
      Size tavsiyem dibinde kalan tortuyu az miktarda su ile karıştırıp ağaç bedenlerine sürmeniz. Fakat burada ikinci bir soru geliyor akıllara. Kaç ağaç var ve hazırladığınız karışımdan sonra dipte kalan tortu kaç ağaç için yeterli olacak? Yeterli miktarda olmaması halinde bütün ağaçlarınızın boyamasını da yapamayacaksınız. Böyle bir durumda elinizdeki karışımı bir miktar su ile karıştırıp çoğaltınız ve uygulama yapınız. Bunun sonucunda uygulama yapılmamış ağaçlar var ise; ağaç bedenine çuval sarınız. Eskiden pamukların basıldığı dokuma çuvallar ( balyalar ) vardı, onlardan sarmanız en etkili olan yöntem budur aslında. Eğer derseniz ki ben bunları denemek istemiyorum. Bahsettiğiniz karıştırma işlemini yapınız. Aldığınız sonucu bizimle de paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
      Hayırlı bir Cuma günü olsun sizin için,

  94. 1 yaşını ve 4 yaşını tamamlamış ceviz ağaç larini kış girişi 1/1 plastik boya ile boyamak istiyorum. Boyayı sulandırmak için gülleci bulamaci kullanabilirmiyim.Dozu nasıl olmalı

    1. Merhabalar Osman bey,
      Merak ettiğim bir kaç soru olacak size.
      Plastik boya ile boyama amacınız nedir?
      Gülleci bulamacını boya ile karıştırma konusunda hiçbir deneyimim yok. Bunu yapmak isteme sebebiniz nedir?
      İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  95. Sağolun hocam. Çözmeye çalışacağım artık meyve sineğini.

    Bu dip kurduna danaburnu böceğide dahil değil mi? Bu etken maddeli ilacı ağaçlara uygulayacağım. Fakat esas sorun sebze fidesi diktigimde ortaya çıkıyor. Sebze fidelerini dikmeden bir hafta on gün önce yine bu ilacı Ekim yapacağım alana uygulasam olur mu?

    1. Murat Bey merhabalar,
      Evet bu zararlı için de kullanılabilir. Bu ilacı ağacın üst aksamına değil. Kök bölgesine yani toprağa uygulamanız gerekmektedir.Sebze fidelerini dikmeden önce uygulayabilirsiniz ya da fideleri diktikten sonra damla sitemi kullanıyorsanız damlamadan da uygulayabilirsiniz. Sorularınız olması durumunda irtibatta kalalım lütfen.
      İyi bir hafta olsun sizin için,

      1. Hocam çok sağolun. Önceki yorumlar silindi herhalde göremiyorum ilaç etken maddesini tekrar yazabilirmisiniz.

        Bir sorum daha olacak. Ankara’da malum kar yağdı. Gulleci bulamacini henüz uygulayamadim ne yazıkki. Yinede yapmalımıyım?

        1. Murat bey merhabalar,
          Dip kurdu için kullanılacak ilaç Dİmethoate 400 g/l etken maddeli ilaçlardır.
          uygun bir günde uygulamayı yapmanızı tavsiye ederim.
          İyi bir hafta sonu gçirmeniz dileğiyle,

          1. Tamamdır hocam çok teşekkür ederim kıymetli bilgiler için. Şimdilik bahara girerken görüşmek üzere diyelim o zaman.

  96. Sercan bey açıklamalarınız için teşekkür ederim.Meyve bahçelerinde damlamadan dekara 3 lt hesabıyla bugünlerde verilmesi daha faydalı olabilir mi?

    1. Kemalettin bey merhabalar,
      Balıkesir bölgesinde bu dönemde meyve bahçelerinde yaprak dökümü gerçekleşti ve sulama sezonu son buldu. Damlamadan yapılacak uygulama doğru olmayacaktır. Tavsiye etmiyorum. Damlamadan yapılacak uygulama için sulama sezonuna başladığımız Mart ayını beklememiz daha doğrudur. Bu dönemde ağacın üst aksamlarına yapılacak uygulamara yönelmelisiniz. Sorularınız olsun ya da olmasın irtibatımızı koparmayalım lütfen.
      İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  97. Hocam iyi günler ben doğu karadeniz bölgesinde findik üreticiyim 45 dekar findik bahçem var verim çok düşük dekara 50 60kg findik alıyorum buda çok düşük verim dekara 200kg almam gerek olduğunu biliyorum fakat bölgede yoğun bir mantar hastalığı var yani bölge deyimi ile kulleme hastalığı var buda verimi dusurmekte hocam bolgede bilinmiyen ve yanlis yorumlanan gullece bulamaci ve bordo bulamaci findikda kullana bilir miyiz hangi aylar atilmalidir genelde ben bölgedeki ziraatcilara yapmış olduğum görüşmelerde findik dollenmesini egeledigini soyluyorlar onu icin onermiyoruz diyorlar dogru bir yaklasimmi bilmiyorum ve be internetten yaptigim incelmelerde kullanmak istiyorum bu gullece bulamacinida kendim yapmak istiyorum ve birde hocam toprağın pH değerini ayarlamak için kükürt kullana bilirmiyim bu konulardaki tavsiye iz nedir bilgi verirseniz sevinirim iyi günler.

    1. Vahdet bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. İlginiz için teşekkür ederim. Önce sizin sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım sonrasında size bir kaç soru soracağım Vahdet bey. Hemen sizin sorunlarınız üzerine eğilelim ve muhabbetimize başlayalım. Bordo bulamacı, yaprak dökümü %30 oranını geçtikten sonra kullanılabilir. Gülleci bulamacı ise yaprak dökümü %100 olduktan sonra kullanılabilir. Toprak pH değerinde değişikliğe gitmenizi tavsiye edebilmem için pH değerini bilmekte fayda var. Tahminim sizin topraklarda 7 değerinin üzerinde!!! Şimdi gelelim benim merak ettiğim sorulara;
      *Verimin az olma sebebi; bölgede etkili olan mantari hastalık/lar mı?
      *Bahçenizin toprak analiz sonucu var mıdır?
      *Gübreleme programınız nedir?
      *Fındık döllemesine engel olan nedir? Bordo bulamacı mı Gülleci bulamacı mı?
      *Çiçeklenme döneminde mantari bir hastalıkla karşılaştığınız ne uygulaması yapıyorsunuz? Bayiler ne öneriyor ilaç olarak.
      Sizden gelecek cevaplar ile ilerlemeyi daha doğru buluyorum Vahdet bey. Sizin sorununuza tam eğilebilmemiz için bazı verilere sahip olmam gerekli. Bağlantıda kalalım lütfen.
      Selam olsun Doğu karadeniz’e,

  98. Hocam tekrar merhaba. Bahçeye Bordo bulamacını %3 olarak uyguladım. İki gün oldu. Bahçeye derken leylandi ağaçları, güller de dahil olmak üzere tüm bahçeye uyguladım (ağaçları baya yıkadım). Elma ağaçları hariç diğer meyve ağaçlarında hemen hemen tam yaprak dökümü olmuştu. Elma ağacı da yapraklarını dokunce gulleci bulamacini uygulayacağım. Yada elmayı beklemeden bir hafta sonra diğer ağaçlara uygulamalımıyım? Elmada henüz baya yaprak var. (%80 civarı)

    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam. Unutulur insanlık hali. Siz vaktinizi harcıyorsunuz yeteri kadar zaten bizim sorularımız için. Biz bekleriz cevapları, cevap gelmezse tekrar kendimizi hatırlatırız 🙂 bu konuda problem yok.

      Meyve sineği konusunda inşallah başarılı oluruz. İlaç yapmak istemeyen çok kişi var. Ama beş senedir benim anladığım ilaçsız tarım da çok zor. Fakat yinede uğraşacağım meyve yiyemedikten sonra ilaç kullanmamanin da bir faydası yok zaten.

      Dip kurdu (danaburnu) konusunda ilaç ve ilacın kullanımı ile ilgili bir tavsiyeniz olur mu?

  99. Merhaba Sercan bey ben Abdullah kaşkın, yapılan yorum ve bilgileri okudum bilgi sahibi oldum, yanlız kayısı ağaç’ından hiç bahsetmemişsiniz , güllüce bulamacı ne zaman yapılıyor. Örnek olarak
    1- Yaprak dökümünden sonra yüzde kaç, 1 ton suya nekadar katılıyor
    2-Mart ayında çicek açmadan önce Bordo mulamac ı(göz) taşından önce veya sonra kaç gün sonra verilit
    3-Manolya hastalığı için verilirmi ne zaman( uç) kuruması
    4-meyveler taç çıkardıktan sonra ne zaman verilir ve oranı nekadar dır
    5- Meyve aağaçlarının bulundğu bölge Eğirdir gölünün kuzey batısındadır. rakım 11oo m.
    6-Çiçek açma dönemi mart ayının 20 sinden sonra nisan 10’u arası oluyor. Bahcemizde damlama suyu vardır.
    Şimdiden başarılanızın devamı diliyorum yapaçağınız yorum ve vereçeğiniz bilgiler için çok teşekür ediyorum. hoşcakalın. tlf.05378706478 Yukarı kaşıkara/yalvaç/ısparta

    1. Abdullah Bey Merhabalar,
      Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Yazıya olan ilginizden dolayı teşekkür ederim. Sizin sorularınıza başlamadan önce şunu belirtmek isterim. Konunun ilgili kişileri tarafından yapılan yorumlar direk sayfaya düşmez. Bu bizimkine benzer her internet platformunda aynıdır. Önce muhattabın sayfasına düşer. İnceleme ve düzenlemeler yapılır sonrasında onaylanarak sayfaya aktarılır. Yani sizin yorumunuz kötü amaçlı içerik, propaganda, reklam vb. sayfanın konusunda dışında bir konu içermiyorsa yayınlanmama gibi bir durum olamaz. Çünkü sizin paylaşımlarınız bu konuyu var eder.
      Diğer değindiğiniz konu kayısı hakkında bir aktarımın olmaması; buradaki süreçte siz arkadaşlardan gelen sorular ve yorumlar üzerinden gidiyoruz, böylelikle karşılıklı bir iletişim bağı kuruluyor, kıymetli fikirlerine sahip oluyoruz. Gelelim sizin sorularınıza:
      1-Gülleci BUlamacı ağaçta yaprak var iken atılması önerilmez. Ben hiç atmadım, atılmasını da söylemedim ( Bu platformda bir arkadaşa söylemiştim ki sonrasında hemen o durumu düzelttim ). Bakır uygulamasından 7 – 10 gün sonra hava durumunun müsaitliğine göre atımı yapılır.
      ÖNEMLİ NOKTA!!!!!!
      2- Kayısı bitkisinde Kükürt, -yapraksız dönem hariç- fitotoksit ( zehir ) etkisi yapar. Çiçek döneminde uygulama yapmanız halinde bir hafta sonunda çiçeklerin yandığını göreceksiniz. Asla önermem. Yaprak dökülmesi gerçekleşmiş ve kış uykusuna girdiği ilk zamanlarda sadece bir uygulama yapılmasını öneririm. Bunun dışında kükürt içerikli bir ilaç ya da karışım önermem asla. Gülleci Bulamacı’nın kükürt içerikli bir karışım olmasından dolayı size böyle bir öneride ya da paylaşımda bulunamayacağım. Sadece uyku döneminde kış soğukları karşısında bir nebze de olsa rahat olabilmesi için bir uygulama yapabilirsiniz ( %3’lük ).
      Yeni sorularınız olursa yardımcı olmak için elimden geleni yaparım.
      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  100. Merhaba Sercan Bey kışın %3 yaprak dönemi %1 olarak uyguluyorum. Demek istediğim yüksek ph derecesi güllacının nın etkisini ne derece etkiler.

    1. Kemalettin Bey selamlar tekrardan,
      Topraktaki yüksek pH ( 7,5 üzeri ) için Gülleci Bulamacı’nın ( toprağa damlama ya da bir tank içerisinde karıştırıp ağaçların dibine döktüğünüz taktirde ) olumlu etkisi vardır. pH derecesini düşürerek topraktan besin alımını kolaylaştırır. Ağacın toprak üstü ( dallarına ) yaptığınız uygulama toprağın pH’sında bir değişiklik yapmaz. Yüksek toprak pH’sı şöyle bir etki yapar; bitkinin topraktan alacağı besinleri kısıtlayarak gelişimin yavaş olmasına ve ağacın strese girmesine sebep olur. Toprak pH’sını düşürücü etki yapan ( yaprak veya toprak altı ) uygulamalar ile bu sorunu çözebilirsiniz.
      Sonuç olarak; Toprak pH’nız yüksek ve ağaç gelişiminde sorun ile karşı karşıya iseniz. Toprak analiz sonucunu rehber alarak bir uzman desteği almanızda fayda vardır. Gülleci uygulamasını yaptığınız için ( yüsek toprak pH’sından kaynaklı ) bir sorun oluşmaz. Aksine gelişimi bir tık daha hızlandırır.
      Bağlantıyı koparmayalım lütfen Kemalettin bey.
      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  101. Hocam iyi günler. İzmir’de kiraz ve üzüm yetiştiriyorum. Kiraz bahçem vadi içerisinde nemli bölge. Yabancı ot fazla yok. Her sene monilya , iç kurdu ve gövde kurtlarından çok fazla zarar görüyoruz.
    Gövde kurtları kireç uygulamasını yaptıktan sonra ağacın üst dallarından delikler açmaya başladı. Deliklere ilaç sıkıyorum macunla kapatıyorum ama sene boyunca farklı yerlerden yine delikler oluşuyor talaş çıkartıyor.
    Üzüm bağımızda da en büyük sorunumuz bağ kanseri veya ur hastalığı. Bordo bulamacıyla önlemeye çalışsakta bir türlü bitmiyor. Bağlar kuruyor.

    Kirazda iç kurdu, monilya ve gövde kurtları ve bağda bağ kanseri – ur hastalığı için ne önerirsiniz?

    Gülleci bulamacını da dün yaptım uygulama zamanını bekliyorum.
    Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Soner bey merhabalar,
      Gecikme için kusura bakmayın. İş yoğunluğu, ilgisizlik olarak algılanmasın lütfen.
      Bu sene bu dönemlerde bahçeniz otlardan arındırılmış diye düşünerekten yola çıkıyorum.
      1- Yaprak dökümü ( %30 üzeri ) gerçekleşti mi? Cevap ‘Evet’ ise; hemen bakırlı bir ilaç ile uygulamaya yapalım. Bu uygulamadan 1 hafta sonra Thiram içerlikli ilaç ile ( Monilya’nın gelecek sene ki etkisinin önüne geçmek için ) uygulama yapalım.
      Yaprak dökümü %95 – 99 olduğu zaman bir Bakır içerikli uygulama daha yapınız.
      ** %100 yaprak dökümünden sonra Gülleci Bulamacı ile hem ağaçlar hem de toprak üstünde kalan yapraklar ıslanacak şekilde uygulama yapınız.
      2- İç kurdu için; Tarım İl / İlçe Müdürlükleri’ne başvurarak erken uyarı sistemine dahil olmak istediğinizi bunun için ne yapmanız gerektiğini öğreniniz. İlçe Müdürlükleri zararlı popülasyonu ekonomik zarar seviyesine gelmeden önce, köylerde anons yaptırıyorlar ya da SMS yolu ile bilgilendirme yapıyorlar. *** Kıymetli bir uygulama ***
      3- Gövde kurtları için yaptığınız kireç uygulaması bir çözüm değildir. Çünkü kaynağa inemiyoruz yani canlıları öldüremiyoruz. Bunlar için görünen deliklere sert bir tel yardımı ile müdahele edip temizlemekte ve sonrasında macun sürmekte fayda var. Yaptığınız doğru ama bunu takip eden süreçte toprağa ilaç uygulaması yapmakta en önemli adımdır. Bu uygulama Mart ayından itibaren en az 3 defa yapılmalıdır. Bu uygulamayı özellikle sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Erken saatlerde canlılar toprak üstüne çıkarlar ve ilaç bu zamanda en büyük etkisini gösterir.
      4- Bağda yaşadığınız sorun için bir kaç sorum olacak;
      Toprak hastalık analizi yaptırdınız mı?
      Toprakta Nematod var mı?
      Bağda kullandığınız anaç/lar nelerdir?
      Bordo Bulamacıyla sadece yavaşlatırsınız önüne geçemezsiniz ve de hastalığın artık yayıldığı ve etkisini gösterdiği omcaları söküp KESİNLİKLE YAKMALISINIZ SAKIN BİR KENARA İSTİF YAPARAK: ‘BEN BUNLARI İHTİYAÇ HALİNDE YAKACAK YAPARIM’ DEMEYİNİZ. !!!!!! Aman bu yazılanlara dikkat Soner Bey. Sizin anlattıklarınızdan anladığım, sizin sorununuz bir oturumda çözülecek bir sorun değil. Lütfen bu konuda hassas olunuz ve yaptığınız uygulamalar hakkında bizleri bilgilendiriniz. Bu soruna birlikte kafa patlatarak çözüm bulmaya çalışalım. Bu yorumu okuyan herkesedir yazdıklarım. Sizde bu yorumun altına katılarak katkıda bulunabilirsiniz sevgili arkadaşlar.

      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  102. Merhaba Sercan bey.
    Erdem
    Kasım 2, 2018 at 12:01 pm
    Tarihli yorumumda 20 yasindaki bazi badem agaclarimda dip kurdu sorunundan bahsetmistim. Vakit ayirip uzun uzun cvp yazdiginiz icin tesekkur ederim. Bahsettiginiz ilacla sorunlu agaclari ilacladim. Once tel ile mevcut kok bogazindaki delikleri actirdim ancak zararliya ulasamadim. Sanirim iceride galeriler acmis ama ilaclama yaparken deligede ilac uyguladim. Budama ve bordo henuz uygulamadim. Budama hafif yapicam demistim. Gecen sene biraz sert budama yapmistim genclestirme icin.
    Benim bir sorum olacak. Yakin zamanda topraga humik asit uygulamasi yapacagim. Bunun yaninda fermente edilmis balik gubresi ve lactobasilus bakteri koyacagim. Toprak organik madde miktarim dusuk oyuzden bahara kadar topragi canli kilmak icin. Simdi bu karisim icine birazda %2 gulleci koysam (toprak zararli mantarlar icin) ama lactobasilus bakteriye zarari olurmu bilmiyorum. Meyve findik kadar olunca da;
    Yaprak gubresi+delfin wg +gulleci%0,75+kaolin+lactobasilus gibi karisim uygulama yapmak istiyorum.
    Gulleci bakterileri oldururmu bilmiyorum.
    Bu konuda tavsiyeniz varmi?

    1. Erdem Bey merhabalar,
      Murat Kara Bey’in mesajında bahsettiğim diğer arkadaşımız sizsiniz. Sizden de özür dilerim. Mesajınızı gözden kaçırmışım. Bunun için kusura bakmayın. Siz iki arkadaşımıza karşı kendimi mahçup hissettim.
      Gelelim hemen sizin yorumunuza; tavsiyelerimi uyarak hareket ettiğiniz için size teşekkürler. Bundan sonra ki uygulamalarınızda iletişimi koparmayalım lütfen. Umarım siz değerli arkadaşlarıma yardımım dokunabilir. Bu mevsimde canlılar toprağın alt ( sıcak ) katmanlarına hareket ederler. Bu sebepten canlı ile karşılaşmamanız beklenen durumlar arasındadır. Bahsettiğiniz organik madde içeriği yüksek uygulamaların size faydası olacaktır. Fakat size tavsiyem bu dönemde bu uygulamaları yapmamanız. Bu dönemde yapmanızı tavsiye edeceğim uygulama elinizde var ise, ağaçların dibine yanmış – temiz – hayvan gübresi uygulamanız. Bu gübreler bildiğim kadarı ile maliyeti yüksek ürünler. Şubat ayı sonu gibi ağaçlar uyanmaya başladığı dönemde, humik asit ile başlayan uygulamaları yapmanızı tavsiye ederim. Bu karışımın içerisine gülleci bulamacı koymayınız. Bu uygulamayı ayrı bir şekilde humik asit uygulaması yapmadığınız bir dönemde yapınız. Bu platformdaki kimseye yalan bir beyanda bulunmak istemiyorum. Sizin sorunuza, cevabım ‘bilmiyorum’ olacaktır. Çünkü bunun üzerine bir uygulama yapmadım ya da denk gelmedim hiç. Mantıklı düşünerek gidersekte faydalı olacağına inanıyorum.
      Son yazdığınız karışım için bir yorum yapacak olursam; canlı organizmaların olduğu bir karşımı ( lactobacillus ) diğer kimyasallar ile karıştırarak atmamalısınız. Canlı organizmaları öldürür. Lütfen irtibatı koparmayalım.
      İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  103. merhaba sercan bey.Balıeksirde 10 yaşında bodur elma bahçeme güllacı bulamacı uygulamaları yapıyorum ancak toprak ph ı 7.4 bu derece güllacı bulamacını olumsuz etkilermi teşekkür ederim.

    1. Kemalettin Bey merhabalar,
      İlginize çok teşekkür ederim. Gülleci Bulamacı uygulama ?%’si nedir? Yani 1000 lt suya kaç lt gülleci bulamacı karıştırıyorsunuz? Direk ağaca yaptığınız uygulamalar toprak pH’sında aşırı düşüşlere neden olmaz. Uzun yıllardır sürekli aynı uygulamayı ve topraktan uygulama yapıyorsanız asidik bir etkiye sahip olduğu için pH değerinde oynama yaptırır. Bu çekintinizin cevabını öğrenmek içinde size tavsiyem düzenli ( yıllık ) toprak analizi yaptırmaktır. Hem toprağınızın sağlık durumu hakkında hem de pH takibi hakkında bir bilgi sahibi olursunuz. Kemalettin bey, sorunun cevabını bekliyorum ve de merak ettiğiniz konularda irtibatta kalmak isterim.
      İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

  104. selam sayın Ciftcioglu .4 yaşındaki ceviz agacları icin gulluce kullanım ve dozaj hakkında bilgi verirseniz cok memnun olacagım .gubreleme tankınada koysak damlamadan versek yazın faydası olurmu. saygılar …..bandırma ergili koyu

    1. Rıdvan bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. İlginiz ve mesajınız için çok teşekkürler.
      Size de bir kaç sorum olacak;
      Bahçenizde en son yaptığınız gözlem sonrası için soruyorum; her hangi bir hastalık ve zararlı faaliyeti var mıdır?
      Yabancı ot sorununuz var mıdır?
      Bahçe toprak pH’sı hakkında bilginiz, elinizde toprak analiz raporu var mıdır?
      Yaprak dökümü sırasında ve sonrasında kullanacağınız bakır içerikli ilaçlar sonrasında – ağaçta yaprak yok iken – Gülleci Bulamacı’nı kullanacağınızı düşünürekten. %4’lük oranda kullanmanızı tavsiye ederim. Ağaca uygulama yapabilirsinizz? Toprağınızın pH’sı kaçtır. pH’sı düşük ise bu karışımdan vermek doğru olmayacaktır. İyi çalışmalar,

      1. sercan bey teşekkur ederim ilginize. toprak analizi yaptırmadım .otla mucadele mumkun oldugunca yapıyorum ilac kullanarak herne kadar istemesemde.bu yıl yaprak zararlısıı ile bi turlu baş edemedim.ilkdefa gulluce yaptım onu demek istiyorum tabiki bakırlı da kullanacagım .bu yıl hem toprak hemde haziran 20 gibi yaprak analizi yaptırmayı duşunuyorum.

        1. Rıdvan bey selamlar tekrardan,
          Cevapta ki gecikme için kusura bakmayın sizde.
          Aldığınız kararlar mantıklı kararlar, tebrik ederim sizi. Analiz yaptırmayı lütfen ihmal etmeyiniz.
          Arazinizdeki yabancı otlardan kurtulunuz. Yaprak dökümü başladığında lütfen en az % 30’da bir , %95 ‘te ikinci bakır uygulamasını yapınız.
          Bütün yaprak dökümünden sonra GÜlelci bulamacı ile uygulama yapınız. Bizlerle sonuçları paylaşmayı da unutmayınız lütfen 🙂

  105. Hocam merhabalar. Gülleci bulamacini bordo bulmacindan kaç gün sonra uygulamamız uygun olur? Soruda tekrara düşmemek adına yorumları okudum fakat bununla ilgili paylaşım yok herhalde.

    1. Murat Bey merhabalar,
      Öncelikle kıymetli vaktinizi bizlere ayırdığınız için çok teşekkürler. Bir kaç sorum olacak sizlere;
      Yetiştiricilik yaptığınız bitki türü nedir? Yaprak dökümü gerçekleşti mi? Gerçekleşmediyse tahmini ne zaman gerçekleşecek?
      Bordo bulamacını hangi tarihlerde kullanmayı düşünüyorsunuz?
      Arazinizde mantari hastalık mevcut mu?
      Bu soruların cevabını vermeniz size daha net yardımcı olmamı sağlayacaktır. Fakat sorunuza cevap vermemi isterseniz ( bahçeniz hakkında hiç bir şey bilmemekle birlikte ) iki ilaç arasında maksimum bir hafta olması yeterlidir.
      İletişimi koparmamak dileğiyle.
      İyi çalışmalar

      1. Hocam kıymetli vaktiniz için ben teşekkür ederim size. Hobi bahçem var. Bir kısmında çim ekili. Yaklaşık 150 metrekarelik kısmını da sebze ve meyve ağaçları için kullanıyorum. 12 adet meyve ağacım var (Elma, armut, kiraz, vişne, erik, dut, seftali, kayısı ve ayvadan oluşan.) İki adette üzüm asmam var. Bu arada Ankara’dan yazıyorum size. Bordo bulamacini yaklasik iki hafta sonra yapraklar tam döküm yaptığında kullanmayı düşünüyorum. Geçtiğimiz yaz sadece sebzelerden salatalık ve kabakta mantar oldu. İlaç yaptım fakat tekrarladı ve sonuç ölen salatalikar. Bunların kalıntıları toprakta kaldı maalesef. Tam anlamıyla toplayamadim ölen yaprakları. Bahçede çok ilaç kullanmamaya çalışıyorum. Yabani ot bir hayli mevcut. Bunlarıda ilaçla kurutmak yerine elle yoluyorum. Şu anda da yolunmayan yabani otlar mevcut az bir miktar. Baharda cicekleme döneminde bakır zınni böceği oluyor. Yapışkan kapan mavi su kullandım fakat yeterli gelmedi. Armut hiç meyve vermedi diğerlerinde de az meyve oldu. Ayva ve elmadan Akdeniz meyve sineginden (interennet araştırmam sonucu bu olduğuna karar verdim elmanın uzerinde de görmüştüm bir tane) kaynaklı sağlam meyve alamadım. Böğürtlenlerde akar oldu. Yani kısacası bahçeye bakamamisim. İsimden kalan zamanlarda ilgilenmeye çalışıyorum. Fakat bu sene sonbahardan başlayarak daha bilgili ve ilgili bir şekilde bahçe bakımı yapmak istiyorum. Bunun için değerli bilgilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Hocam ayrıca bahçede bir hayli dana burnu böceği mevcut. Geçtiğimiz baharda bir hafta içerisinde yaklaşık 80 tane sebze fidemi kırdı maalesef. Sıvı ilaç kullandim fayda etmedi. Kepekli ilaç kullanmayı düşünüyorum bu sene fakat kuşlara veya başka canlılara zararı olur mu? Bunun içinde bilgilendirme yaparsanız çok memnun olurum.

        1. Murat Bey geri dönüşünüz beni çok mutlu etti. İlginize teşekkürler.
          Bahçenizin bulunduğu bölgenin iklimi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? ( Çukurda mıdır? Çok rüzgar alır mı? Bahçe içerisinde dolaşırken havası basık mıdır? gibi gibi… )
          Şu an yapraklarda döküm ?%’si kaçtır mesela?
          Bordo BUlamacı’nı yüzde kaçlık uygulama yapacaksınız ya da geçen sene ?%’lık yaptınız?
          Yaprak döküm oranı %50’yi geçtiyse bu aralar bir uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Bahçe geneli bir hastalık havası mevcut önlem ve koruma amaçlı bir uygulama iyi gelecektir. Bordo Bulamacı uygulaması yaparken makine ile ya da sırt pompası ile yapıyorsanız yaprakların olduğu bölgeleri de ilaçlayınız. Yaprak dökümü gerçekleştikten sonra Gülleci Bulamacı uygulamasını yapınız. Bu uygulamayı yaparken mümkünse her yeri ilaçlayınız. Genel bir temizlik yapıyormuşuz gibi düşünün lütfen. Bu sene bahçenizin bağlı olduğu ilçe tarım müdürlüğünden Akdeniz Meyve Sineği için monitör tuzak isteyin Murat Bey. Bu zararlının ilaçları pahalı olduğu için dönemi geldiğinde ilerleme yapalım. Haziran Ağustos arası dönemde bu zararlı faaliet gösterir. Monitör tuzak ile gözlem yapalım gerekli durumda hemen müdahale edelim.
          Uygulama yapacağınız Gülleci Bulamacı böğütlendeki sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır.
          Bakla Zınnığı için bilinen mücadeleleri yapmışsınız zaten. Bu mücadeleleri daha sık kontroller altında yapmanız tavsiyemdir. Özellikle Mavi renkli kap içerisine koyduğunuz su ile yapılan mücadele yöntemini. Bunu yapınız ve kontrollerinizi sık tutunuz bence.
          Toprak altı zararlısı olan kurt için hangi sıvıyı kullandınız ve kullanım dozunuz nedir? Tekrardan bir başka uygulama yapmanızı tavsiye edeceğim. Ama ilk önce geçmişte yaptığınız uygulama için bilgi almak isterim. Zehirli Kepek ya da zehirli buğday gibi uygulamalar etraftaki canlılara zararı olur. özellikle ağaç kök bölgesine ya da sebze fidelerinizin olduğu bölgeye açık alan bırakmanız. Kuş ya da başka canlılarında ilgisini çekecektir. İletişimi koparmayalım lütfen Murat bey.
          İyi çalışmalar,

          1. Hocam merhaba tekrar. İklim olarak düzlük ve bol rüzgar alan bir bahçe. Havasi basık degil. Üç tarafimizda bahçe var. Kendi bahcemin etrafı leylandi ile çevrili. Aslında hobi bahçelerinden kurulu (yaklaşık 500 metrekarelik 98 bahçe) bir site. Etrafimiz tarlalar ile çevrili. Şu anda tahminim %50 civarı dökülmüştür yapraklar. Sizin yazinizda belirttiğiniz gibi bordo bulamacını %3 olarak uygulamayı düşünüyorum. Sırt pompasiyla söylediğiniz hususları dikkate alarak yapacağım uygulamayı. Bu arada geçen sene site yönetimi bordo bulamacı uyguladı % kaclik uyguladilar bilmiyorum. Akdeniz sineği çevredeki bahçelerde de mevcut herhalde meyveleri özellikle ayvalar hep aynı durumdaydı. Sanırım site olarak bir önlem almamız lazım. Ben yönetimle görüşüp ilçe tarım müdürlüğünden monitör tuzakları temin edeceğim. Bu tuzakları ne zaman asmamiz gerekir? Dana burnu ile ilgili bir sefer uygulama yaptım geçen baharda fakat ilaç ismini hatırlamıyorum. Sadece suyla karıştırıp her deliğe yaklaşık iki su bardağı civarı dökmüştüm. Fakat yanlizca bir tane ölü böcek gördüm. Farklı zamanlarda ağaç dikimi için açtığım çukurlarda bir kaç tane yetişkin böcek bir tane larvaya denk geldim. Açtığı tünel çim alanın altına doğru uzanıyordu. Geniş bir alana yayılmışlar yani. Umarım sorularınızı yeteri kadar cevaplayabilmişimdir. Cavabinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Çok teşekkür ederim.

          2. Murat bey merhabalar,
            Öncelikle sizden çok özür dilerim. Mesajlarını gözden kaçırdığım iki kişiden birisi sizsiniz. Yeni gelen mesajınızı göreünce yorumlarda aşağıya doğru yaptığım tarama sonrasında fark ettim. Kusura bakmayın. Hemen sizin durumunuzu değerlendirmeye geçiyorum.

            Eğer bahçeniz hobi bahçelerinden oluşan bir alanda yer alıyorsa dediğiniz gibi kesinlikle yönetim ve diğer bahçe sahipleri ile konuşarak önlem almanızda fayda vardır.
            Size tavsiyem; etrafınızı saran bahçe sahipleri ile konuşun ve onları uygulama yapmaya ikna edin. İkna ettiğiniz arkadaşlarda kendi etrafındaki diğer bahçe sahipleri ile konuşarak aynı şeyi yapsın. Dalga halinde yayılır ve herkes bu sorunların önüne geçmiş olur. Bunu yapamayız diyorsanız, yönetimle konuşunuz ve yönetim bu konuda bir adım atsın.
            *%50 yaprak dökümü gerçekleşti ve bakır içerikli bir uygulama yaptıysanız tebrikler.
            Akdeniz meyve sineği için tek başınıza bu ortamda maalesef ki mücadele edemezsiniz. Yani yetersiz kalırsınız. Yapılan emek boşa gider.Eğer ilçe tarı müdürlüğü yardımcı olursa Mayıs ortası gibi tuzakları asabilirsiniz. Ama unutmayınız ki asılan monitor ( gözlem ) tuzakları sadece zararlının gelip gelmediğini takip içindir. Mücadele için değil!
            Dip kurdu ile mücadele yılda 2 – 3 kere yapılmalıdır. İlk mücadele; Mart ayında ( havaların ısınması ile birlikte ) bahçede ki gözlemler sonucunda canlı ile karşılaşılıyorsa yapılmalıdır. – ki siz canlı ile karşılaşmışsınız. Bir kere yapılan uygulama yetersizdir. Bu yıl mart ayından itibaren gözlem yapmaya başlayın ve ilk uygulamayı önlem amaçlı yapın. Geri dönüşlerinizi bekliyorum Murat bey.
            İyi bir hafta olsun sizin için,

          3. Yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam. Unutulur insanlık hali. Siz vaktinizi harcıyorsunuz yeteri kadar zaten bizim sorularımız için. Biz bekleriz cevapları, cevap gelmezse tekrar kendimizi hatırlatırız 🙂 bu konuda problem yok.

            Meyve sineği konusunda inşallah başarılı oluruz. İlaç yapmak istemeyen çok kişi var. Ama beş senedir benim anladığım ilaçsız tarım da çok zor. Fakat yinede uğraşacağım meyve yiyemedikten sonra ilaç kullanmamanin da bir faydası yok zaten.

            Dip kurdu (danaburnu) konusunda ilaç ve ilacın kullanımı ile ilgili bir tavsiyeniz olur mu?

          4. Murat bey merhabalar,
            Anlayışınız konusunda size teşekkür ederim. iyi tarım uygulamalarında kimyasal ilaç kullanımı mümkündür. Bu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalar; İlacın kullanacağız meyve türü için ruhsatı var mı yok mu? İlacın etki süresi ( kutunun arkasında ) yazar. Örneğin;
            Bitki adı, zararlı, dozu ve bekleme süresi başlıklarının yer aldığı bir bölüm vardır. O bölümde bekleme süresi sütununda yer alan rakama dikkat ederek hareket ederseniz. Özellikle hasat zamanında atacağınız ilaçlarda, ilacın kalıntı miktarı çok ama çok aza düşer. Sizin bahçeniz gibi etrafta bir çok bahçenin ye aldığı bir bölgede bu şekilde maalesef ki kesin sonuçlara ulaşmak mümkün değildir.

            Dip kurdu için Dimethoate etken maddeli bir ilaç kullanabilirsiniz. İlacın üzerindeki uygulama şeklini baz alaraktan 100 lt karışım hazırlayarak ağaçlarınızın dibine dökebilirsiniz. Özellikle sabah erken saatlerde dikkatli bir gözlem yaparak ağaçların kök boğazı bölgesinde gördüğünüz canlıları toplayarak imha edebilirsiniz. Lütfen iletişimde kalmaya devam edelim Murat bey.
            Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  106. Merhaba Sercan bey,
    Öncelikle zaman ayırmanız mutlu etti beni.İlginize teşekkür ederim.
    Sorularınızı cevaplama gayreti içinde olarak,
    1.Bahçe yerim yarısı düz yarısı eğimli Karadeniz’e yakın,İstanbul Beykoz Elmalı köyünde Kuzey ve doğu cephelidir. Karadeniz ve İstanbul boğazı karışımı bir hava var.
    Yabancı otlar ile mücadele edilmedi ben işe el koyunca çim biçme makinesi ile biçtim ve müthiş bir güzellik çıktı ortaya şaşırdım doğrusu.
    2.Arazimde bulunan ağaçların gölgeleri dışında etkileyen harici bir ağaç varsa bile bahçemize uzak sayılır.
    3.Don olma olasılığı var evet.
    4.Asma mantari hastalık olabilir.Dedem benzer olay için kükürt atardı hatırlarım memleketimizde.yaprak rengi sararıyor ve üstünde boncuğumsu şişkinlikler ve kül gibi duran bozukluklar hatırlıyorum ancak resim yok maalesef.Kokulu ve kalın kabuklu Karadeniz siyah üzümleri iklime uygun olsa gerek her şartta sorunsuz oluyor ancak diğer türler sorunlu.
    5.Çiçek ve dal yanığı için hiç bir uygulama yapmadı bizim tembel elemanımız.Organik olsun ilaç atmayalım derdi hep.Onu anlatmak uzun sürer.
    Yazdığım gibi hiç resim yok elimizde ancak bundan sonra olacaktır.
    6.Bordo bulamacı ve gülleci bulamacı zamanları ve oranları hakkında bilgilendirebilirseniz mutlu olurum.
    Bazı bilgiler sahibi olsam da uzman teyidine ihtiyaç duyuyorum.
    Son olarak Kaolin ile ilgili ne dersiniz.
    Yorduğumun farkındayım ama dert fazla,affınıza sığınarak.
    Size geç dönmüş olduğum için özür dilerim.
    Tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim.
    Sağlık içinde olun.

    1. Ahmet bey tekrardan hoş geldiniz,
      Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
      Anladığım kadarıyla bahçeniz nemli bir iklime sahip bu da mantari hastalıkların hızlı üremesine izin veriyor. Tabiki bunun yanında yabancı otlar ile mücadele edilmemesi de hastalıkların barınmasına ve hızla çoğalmasına zemin hazırlıyor. Yabancı otlardan kurtulmanız çok yerinde ve doğru bir hareket olmuş. Bahçenin konumu sebebiyle don zararına maruz kalıyor olduğunuzu düşünüyorum. Don zararı şöyle bir olaydır ki; -özellikle çiçek döneminin sonuna doğru ve döllenme gerçekleştikten sonrası için tehlike çok büyüktür- siz don tehlikesi olduğu her gün bahçenizde ateş yakarak ( küçük bahçelerde en ekonomik yöntem olduğu için bunu yazıyorum ) mücadele ettiniz son bir gün etmediniz ve sıcaklık -3, -4, -5, gibi değelere düştü. Ortalama 1,5 – 2 saat bu aralıkta kaldı. ‘Geçmiş olsun. Bahçeniz don zararına maruz kaldı.’ Bu sorunla mücadele etmek için Beykoz Tarım İlçe Müdürlüğü’ne giderek, onların erken uyarı sistemlerine ( telefonunuza SMS yolluyorlar ) nasıl kayıt yaptıracağınızı sorun ve takipte kalın bence.
      Hemen arada hatırlatma anlamında yazmak isterim; Eski çalışanınız teoride organik yetiştiricilik yapıldığını savunmuş fakat pratikte bunu pek uygulayamamış. Organik tarım yetiştiricilikte ilaç atılmaz, yabancı ot ile mücadele edilmez gibi bir kural yoktur. Uygulama yapılan ilaçlar vardır, ama fiyatları piyasadaki konvansiyonel üreticilikte kullanılan ilaçların fiyatına kıyasla biraz daha farklıdır.
      Asmalarınızda Monilya ve Külleme sorunu olduğunu düşünüyorum, anlattıklarınızdan yola çıkarak.
      Asmalarınızda yaprak dökümü ne durumdadır? Bahçenin genelinde mantari hastalık popülasyonunun yüksek olduğunu düşünüyorum. Yaprak dökme zamanı kimi bölgelerde başladı ya da başlamak üzere ve hastalık ağaçların uyanma dönemine kadar faaliyet göstermeyecektir fakat şimdiden bahçe genelinde bir mücadele yapmak mantıklı bir adım olacaktır diye düşünüyorum.
      Bahçenizde yaprak dökümü hakkında bilgi verdikten sonra size yardımcı olmaya çalışacağım.
      Kaolin kili uygulamasını güneş yanıklığına karşı kullanan arkadaşların olduğunu internet üzerinde dolaşırken okumuştum, çeşitli sitelerde ve bloglarda onu konu hakkında geniş çaplı bir bilgiye sahip değilim fakat araştırarak size geri dönüş yaparım.
      Ben sizlere kendi işim dışında kalan vakti ayırmaktan gayet memnunum Ahmet bey. Herkes bu forumda paylaşımda bulunan ve bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanan insanlar gibi olsa keşke! Lütfen paylaşımlarınızı kesmeyiniz ve irtibatta kalmaya devam ediniz. Sizlere yardımcı olmaya çalışmak beni mutlu ediyor. Cevaplarınızı bekliyor olacağım.
      Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

      1. Merhaba Sercan bey,
        İlginize tekrar teşekkür ederim.
        Evet don olayına maruz kaldığımız açık.
        Nemli bir ortamımız vardır.
        Tavsiyenize uyarak Beykoz İlçe Tarım Md. kayıt yaptırmak isterim.
        Anlayamadığım ,örneğin bu gece don olacak deseler ben ne yapabilirim ki?
        Asmalar meyve üzerinde iken, Ağustos sonu itibari ile yaprak dökümüne başlıyor ve Ekim başlarında yaprak bitmiş oluyor.
        Kolaylıklar dilerim.
        İyi akşamlar.

        1. Ahmet bey merhabalar tekrardan,
          Örneğin; size ilçe tarım müdürlüğünden don uyarısı mesajı geldi. Böyle bir durumda yapılması gerekenler şunlardır;
          1- Bahçenizde sıcaklığı gösteren bir termometre olacak,
          2- Bahçenizde hakim rüzgarın estiği cepheden başlayarak ( bahçenizin büyüklüğü ile orantılı ) variller içerisine saman yığınları koymak ya da lastikler yerleştirmek,
          ( Saman balyaları koyanlarda oluyor. Varil içerisine koyulması ateşin kontrol edilmesi açısından faydalıdır. )
          Bana sorarsanız; cephelere 10 – 15 mt ara ile lastik koymak ve sıra içlerine saman yığını / odun yığını yerleştirip yakmak daha mantıklıdır.
          3- Don olacağı gece bahçede beklemek. Don olacağı ( sıcaklığın -4, -5’lere ya da daha aşağısına düşeceği ) gün, gece 10 – 11’den sonra hava sıcaklığında hızlı bir düşüş başlar. Eğer bahçenizde ateş yakarak donla mücadele edecekseniz. Termometreden sıcaklığın 0 dereceye düşmesini beklersiniz. Sıcaklığı 1 ya da 0,5 derece gördüğünüz vakit ateşi yakmaya başlarsınız ( Tabiki bu kaç farklı noktada ateş yakacağınız ile ters orantılıdır. Yani yakacağınız istasyon sayısı fazla ise; sıcaklık düşüş saatini hesaplayarak ona göre yakma işlemine başlarsınız.
          4- Ateşi bir kere yaktıysanız sıcaklık 0 ( sıfır ) derecenin üzerine çıkıncaya kadar ateşi beslemeye devam etmelisiniz. Yarıda kesersenz ve bu aralıkta sıcaklık hala eksi derecelerde ise, bahçenizdeki bütün çiçek ya da meyveler don zararına maruz kalır.
          Asmalarda hasat bitiş tarihiniz nedir? Meyvelerinizi tamamıyla almadan ilaçlamaya girmeyiniz Ahmet bey.
          İrtibat halinde kalalım lütfen.
          İyi çalışmalar,

  107. Merhaba paylaştığınız gülleci bulamacı ile oldukça bilgilendiğimi söyleyebilirim.
    benim 50-60 kadar ağacım var muhtelif cinslerde meyveler.Yaz için sebze ekiyorum ayrıca.
    Hobi diyebileceğimiz türden.
    2 dönüm arazimde,uğraşı alanım.
    Hazır satılık gülleci bulamaçlarını satın alsam hazırlamak zor benim için ve zaten kullanımım fazla olmayacaktır.
    Tavsiye edermisiniz ve önerdiğiniz bir marka veya market varmıdır?
    Asmalarda eskiler sam vurdu dedikleri hastalık ve yaprak deformasyonları var.
    Asla kaysı yetiştiremedim çiçekler fena halde yanıyor.
    Badem erken çiçek açtığı için hiç tanesine bile sahip olamadım.
    Şeftaliler olsa bile yapraklar fena bozuluyor kıvır kıvır gibi.
    Elma ve ayva karal eke kurt baş belası.
    Mürdüm sürekli kurtlu.
    yani başarı oranım güller hariç yok gibi.
    8 yıl eleman besledim bu yıl çıkardım artık.
    yeni başlıyorum sayabiliriz.
    Yardımcı olmanız dileği ile saygılar selamlar.
    İşiniz rast gitsin.

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      Sizde aramıza hoş geldiniz. Yazıya olan ilginiz için çok teşekkürler. Çeşitli sorunlara değinmişsiniz,önceliğimizi meyve ağaçlarına veriyorum müsadenizle, sebze ile ilgili sorularınız olursa onları da bir sonra ki aşamada değiniriz. Belli bir tablo oluştu kafamda fakat daha da netleştirmek adına size de bir kaç sorum olacak;
      * Bahçenizin yeri nerededir ( hangi şehirde yaşıyorsunuz ve bahçenizin konumu hakkında, eğimli bir arazi mi, çukur bir bölgede mi )?
      * Bahçenin bulunduğu yerin iklimi hakkında bir iki cümle ile kısaca bilgi verebilir misiniz?
      * Arazinizde yabancı ot popülasyonunun durumu hakkında bilgi verebilir misiniz? Yabancı ot ile mücadeleyi ne sıklıkla ve nasıl yapıyorsunuz?
      * Bahçenizin etrafını saran yüksek ağaçlar ya da başka bahçeler var mıdır?
      Yukarıdaki soruların cevaplarını bekliyorum Ahmet bey, bu cevaplar nokta atışı sonuca yaklaşmamızda bize çok yardımcı olacak.
      Tahminimce bahçenizde yabancı ot yoğunluğu fazla, araziniz tahminim Nisan ortası ile Mayıs başı arasında meydana gelen don zararlanmasına maruz kalıyor gibi.
      Asmada sam vurdu dediğiniz tabir; mantari bir hastalık mıdır? Elinizde fotoğraf var ise bu konu ile ilgili paylaşmanız mümkün müdür?
      Bu kadar çeşitli meyvelerin yetiştirildiği bir bahçe hastalık ve zararlılar ile mücadelede biraz soruna yol açacaktır. En ucuz ve en etkili yolu bulmaya çalışacağız.
      Elma iç kurdu için Bifenthrin ya da Phosmet etken maddeli ilaçlar kullanabilirsiniz, gülleci bulamacının elma iç kurduna karşı mücadelede başarılı sonuç verdiği bir vaka ile karşılaşılmamıştır, fakat kurt girişi gerçekleştikten sonra yapılacak uygulamanın bir faydası olmayasacaktır. Erken dönemde ( Mayıs ayı başı ile ortası arasında kalan dönemde ) uygulama yapmalısınız.Tarım İl Müdürlükleri’nin uyarılarını takip etmenizi tavsiye ederim.
      Çiçek yanıklıklarının sebebi, don vuruğu değil ise; yapılan ilaç ya da gübre uygulamaları gözden geçirilmelidir. Bu konuda bilgi verebilirseniz bize yardımcı olacaktır. Şeftalide karşılaştığınız sorunun şeftali yaprak kıvırcıklığı ( glock hastalığı ) olduğunu düşünüyorum. Size zahmet internetten görsellerde aratarak doğruluğunu teğetler misiniz? Değil ise; bu konu hakkında da bir fotoğraf paylaşma imkanınız varsa, sorunu tespit edebiliriz. Sizden gelecek cevap sonrasında yeni bir yol haritası çıkartmanız konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. iyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.
      Saygılar ve selamlar,

  108. Merhaba hocam. Balikesir merkezde 20 yasinda susuz yetistirdigim badem agaclarim var. Yapraklar epey dokuldu uzeeinde cok az var. Bazi agaclarimda dip ve govde kurdu oldugunu farkettik. Govde kok bogazi cevresinde kok baslangic kisminda talaslanma ve zamklanma tespit ettik. Zararli icin henuz bir mucadelede bulunmadik.
    Ilk olarak kok diplerini acip temizleyip varsa delige tel sokup koridoru acip sonra ilac zehir, budama (hafif budama) %2bordo ve daha sonra %1.5 gulleci atmayi dusunuyorum.
    Bu zararli icin oncelikle bordodan oncemi mekanik ve kimyasal onlem almaliyim?
    Ilac icin bir oneriniz varmi?
    Govdeler icin daha yogun oranda gulleci kullanmak istiyorum ne oranda kullanayim?
    Uygulama sirasi sekli gibi tavsiyelerinizi bekliyorum. Yardimci olurmusunuz.

    1. Erdem Bey Merhabalar,
      Hoş geldiniz. Sayfaya olan ilginiz ve güveniniz içinde size çok teşekkürler. Hemen sizin için hazırlıklara başlayalım ve sorunlarınızın cevabını bulmaya çalışalım.
      *Tahminimce ağaçlarınız %80 veya fazlası oranda yaprak dökümünü gerçekleştirmiş. Yağmurlu döneme girmeden önce koruma amaçlı hızlı bir şekilde Thiram içerikli ilaç uygulaması yapınız. Bunun sebebi yaprakların döküldüğü noktalardaki açıklıkları kapatmak ve fungal hastalıklara karşı önlem almak. Bordo BUlamacı da atabilirsiniz. Tercih sizindir ( Bu sorduğunuz sorunun dışında ama yapılması gereken bir işlemdir ).
      *Gelelim şimdi asıl sorunuza; Dip kurdu sorunu ile karşı karşıyasınız. Böyle durumlarda mümkünse bizlere fotoğraf ile destek sağlayabilirseniz, orada olmasakta sorun hakkında emin olmamıza yardımcı olur. Şöyle ki; sorunu gayet net anlatmışsınız. Bunu yazma sebebim sayfayı ziyaret eden arkadaşların görseller ile konu hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
      * Dip kurtları susuz yetiştiricilik yapılan yerlerde daha çok görülür. Hele ki araziniz hafif taşlık veya kumsal topraktan oluşuyor ise; en sevdiği toprak yapısıdır.
      * Acilen arazinizdeki yabancı otlardan kurtulunuz. Özellikle ağaç kök boğazı çevresindeki otlardan ( çapalatınız, elle kopartınız ) kurtulunuz. Susuz yetiştiricilik yaptınığınız için, toprağınızı çok derin olmayacak şekilde 20 cm gibi derinlikte sürünüz toprak altında faaliyet gösteren canlılar var ise onları öldürecektir.
      * Şuan arazinizde bu canlı ile karşılaştınız mı? Ya da bahsettiğiniz, talaşı gördüğünüz deliklere tel sokarak içeride bir canlı var mı diye kontrol ettiniz mi?
      * Ağaçlarınızın durumunu görmeden size budama konusunda bir yönlendirme yapamam, yanlış olur. Sizin yazdıklarınızdan yola çıkarak – tahmin sadece – 20 yaşındaki ağaçta hafif budama az mı kalır acaba? diye, aklıma bir soru takıldı. Fakat budama sonrası yapılacak bakır içerikli uygulama doğru atılacak bir adımdır.
      Dip kurdu ile mücadele de görülen deliklere tel sokularak içeride canlı var ise, öldürülmesi doğru bir işlemdir. Bu işlemi yaptıktan sonra bu dönemde ( biraz geç kalındı aslında, Eylül ayında yapılması gerekiyordu ) yine bir kimyasal uygulama yapmakta fayda var. Kullanabileceğiniz ilaçlar Endosülfan %32,9 WP veya Dimethoate 400 g/l gibi kimyasal ilaçları kullanabilirsiniz. Uygulamayı iki aşamada yapmalısınız. 1- ağacın kök boğazından itibaren yukarıya doğru olan 10 cm’lik odunsu bölgeye ( yeşil aksama, yaprak ve taze dallara gelmesin ) sırt pompası ile uygulayabilirsiniz. Topraktan ya da ağacın kök boğazı bölgesinden gelen sürgünler var ise temizlenmelidir. 2- toprak altına en az 20 – 30 cm işleyecek bir uygulama yapmalısınız. Bunu da şu şekilde yapabilirsiniz; ya uzun ince demir bir boruyu sırt pompanızın ucuna monte ederek toprağa sokmalı ve toprak altını ilaçlamalısınız ya da şöyle bir hesaplama yaparak diğer bir uygulama yapabilirsiniz. Nasıl mı? Ağaç taç iz düşümü kaç m2 onu hesaplarsınız. Mesela ağaç taç iz düşümü 5 m2. 5m2 x 8 gram kimyasal = 40 gram kimyasal ilacı bu ağacın 20 – 30 cm toprak altına işlemesini sağlamalısınız. 40 gram ilacı 40-50 litre su ile karıştırarak ağacın dibine dökerek uygulamayı yapabilirsiniz. Bu uygulamayı her ağaç için ayrı ayrı yapınız.
      Ağaçlarınızın bedenlerine; Bordo bulamacı + su karışımı ile hazırlayacağınız karışımı ya da gülleci bulamacı hazırlayacaksanız bulamacı süzdükten sonra kalan tortuyu hafif su ile karıştırarak sürünüz ve tel sokarak temizlediğiniz delikleri de kapatacak şekilde ağaç bedenine sürünüz. Diyelim ki Gülleci Bulamacı hazırladınız, dibindeki tortuyu kullandınız ve bitti. Sonrasında yeni karışım hazırlamayacaksanız. Bordo bulamacı + su karşımı hazırlayarak ( hafif yoğun olması makbuldür ) ağaç bedenine sürmeye devam edebilirsiniz. Sizden gelecek geri dönüşü bekliyorum Erdem Bey. Karşılıklı iletişimde kalalım lütfen. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
      Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.

      1. Sercan bey merhabalar
        Ben esat Konya’da şeftali yetiştiriyorum.ağaç sayım bir hayli fazla sizin gülleci bulamacı konusunda bilgi birikiminizden istifade edebilmişim?bizleri aşağıdaki konular Hakkı’nda aydınlatabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
        1-gülleciyi meyve varken (çağalayken) uygulayabilirmiyim
        2-kaba kulak dediğimiz yaprak bükülmesi hastalığına faydası olurmu?
        3-gülleciyi deltarinle (deltametrin-decsis)beraber kullanabilirmiyiz?
        4-damlamadan verdiğimizde kök mantarına da faydası varmadır?
        5-Güllecinin ağaç iç kurdu ve meyve içkurduna etkili olurmu

        1. Esat bey merhabalar,
          İlginiz ve kıymetli yorumunuz için çok teşekkürler. Elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye ve size yardımcı olamaya çalışacağım.
          1- Çiçekten çıktıktan sonra taneler karabiber büyüklüğüne ulaştığında uygulamaktan korkmayınız. Çağla büyüklüğü de uygulamak için idealdir.
          2- Yaprak kıvırcıklığına ( mantari hastalık olan ) faydası vardır derken erken dönemde uygulamaya başlayınız lütfen. Koruyucu etkisi daha fazladır.
          3- Bu ilaçlarla karıştırmak istiyorsanız iç kurdu mücadelesi yapmak istiyorsunuz galiba. Karıştırabilirsiniz. Eğer iç kurdu için değilse nerede kullanacağınıza dair bilgi verebilir misiniz?
          4- Kök mantarı için yapılmış bir çalışma ile karşılaşmadım. Kök mantarı başladıktan sonra tedavi edici olacağını düşünmüyorum. Ama bilgi sahibi olan birisi varsa ve bizi bilgilendirirse çok memnun olurum!!! Ama kükürtün toprak ph’sını düşürmekte etkisi vardır. pH’sı yüksek topraklarda pH düzenleyici olarak kullanılıyor ve toprak geçirgenliğini artırdığı söylenmektedir. Bu düşünüldüğünde daha geçirgen bir toprağa sahip olacağınız için kök mantarı gibi sorunlarla karşılaşmayacaksınızdır. Buradan da anlaşılacağı gibi kesin tedavi edici bir özelliği yoktur. Baştan kullanılması durumunda önleyici bir etkisi vardır.
          5- İç kurduna ve dip kurduna karşı direk bir etkisi yoktur.

          Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Sorularınız olması halinde lütfen irtibatta kalalım . İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  109. Sercan bey merhaba, Adım Özgür Efe Akharem Köyü – Orhangazi Bursa. Zeytinliğimiz var. Bu sene 14 kere ilaç attım. İnek gübresi verdim. Zeytinleri toplamadan döküldü. Sinek vurugu var. Bütün emekler boşa gitti. Hasattan sonra nasıl bir yol izlemeliyim. Babam 2-3 kere bordo bulamacı atalım diyor. Sizin tavsiyeniz nedir. Gülle bulamacı mı? bordo bulamacı mı? İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. Saygılarımla

    1. Özgür Bey merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz. İlginiz için teşekkürler. Öncelikle yaşadığınız büyük talihsizlik için geçmiş olsun. Burada elimizden geldiğince – benim ve sayfaya katılan konu hakkında bilgili arkadaşlarında desteğiyle – sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Gelelim şimdi sizin sorunlarınız üzerine eğilmeye. Öncelikle sizlere bir kaç sorun olacak;
      * Arazinizin etrafında başka yetiştiriciler var mıdır? Arazinizin etrafında ormanlık, koruluk gibi alanlar var mıdır?
      * Arazinizin yabancı ot popülasyonu nedir? Yabancı ot mücadelesini nasıl yapıyorsunuz ( yani otların iyice büyümesini bekleyip, bu kadar yeter artık dedikten sonra mı otlarla mücadele etmeye başlıyorsunuz )?
      * 14 kere ilaçlama yaptığınızı söylediniz? Bu ilaçlamalar hakkında – hatırınızda ise – bilgi verebilir misiniz?
      * Zeytin sineği vuruğundan bahsettiniz, 3 dönemde bahçede faaliyet gösterir – çiçek, tomurcuk ve tane iken – bu dönemlerde mücadeleniz nasıl oldu?
      * Hayvan gübresi verdiğinizden bahsettiniz ( yanmış – toz haline gelmiş – gübre olduğunu düşünüyorum ), bu gübrenin temiz olduğuna – içerisinde yabancı ot tohumları ya da zararlı bir canlı – özellikle dip kurdu larvası – olmadığına emin miydiniz?
      * Bahçenizde zeytin sineği zararlısından başka bir hastalık ya da zararlı ile karşılaştınız mı?
      * İlk önce sizden gelecek cevapları bekleyeceğim ve tavsiye olarak zeytin sineği ile mücadele de gülleci ya da bordo bulamacı kullanınız demeyeceğim.
      * Hasattan sonra kesinlikle bakır içerikli bir uygulama yapılmasını tavsiye ediyorum ( babanıza hak veriyorum ). Ama bu uygulamanın sebebi hasat sırasında ağaçların dallarında açılacak yaralardan fungal ( mantari ) hastalıkların girmemesi içindir.
      Yukarıdaki soruların cevaplanmasında yardımcı olmanız sonrasında size hasat sonrası atacağınız adımlar konusunda elimden gelen yardımı yapacağım. Sizden gelecek geri dönüşü bekliyorum. Gecikme için kusura bakmayın!
      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.

  110. evet aralarını işliyoruz yabancı ot için ilaçlar kullanıyoruz
    ürünler bitiilten sonra gübreleme yapmıyoruz sadece dalından çinko,bakır gibi elemetler veriyoruz
    hayır yaprak dökülmesi için her hangi bir uygulama yapmyoruz
    ayrıca şunuda sormak istiyorum gülleci bulamacı ile( göktaş(göz taşi) olarak da geçiyor sanırım ve kirec) karışımı arasında ne gibi fark var acaba ?
    vermiş oldugunuz bilgiler için teşekkür ederim
    uygulamalarımın sonuçlarını aldıgımda tekrar sizinle paylaşicam

    1. Süleyman bey merhabalar,
      İşlerimin yoğunluğu sebebiyle mesajınıza geç cevap verebildim. Kusura bakmayın. Yaprak dökülmesi belli bir aşamaya geldikten sonra her hangi bir uygulama yapılıyor mu fungal etmenlere karşı?
      Hemen sizin sorularınızın cevabına geçelim;
      Gülleci BUlamacı; kükürt ve kireç ile yapılan bir karışımdır. Bu karışım sahip olduğu koku sebebiyle zararlıları, atıldığı ortamdan uzak tutmak gibi bir özelliği var. Ayrıca fungal hastalıklara karşı da mücadele de kullanılıyor.
      Göktaş + Kireç karışımı ( Bordo Bulamacı ) ; fungal hastalıklarla mücadele de, koruyucu önlem olması amacıyla kullanılan bir karışımdır. Her hangi bir zararlı ile mücadelede kullanıldığını görmedim ya da duymadım. ( Böyle bir durum ile karşılaşan bir arkadaşımız varsa ve paylaşımda bulunarak bizleri de bilgilendirirse çok mutlu olurum )

      Gelelim öneriler kısmına ( yeni bir öneri, eskisini unutalım!!! );
      * Yaprakların dökülme yüzdesi % 40 ‘a ulaştıktan sonra Thiram Uygulaması ya da bordo bulamacı ( daha ekonomik seçenek ) uygulaması= yaprak dökülmesi ile açılan yaraların kapatılması için.
      * Yaprak dökümü % 90 – 100 arası orana geldiğinde ikinci thiram ya da bordo bulamacı uygulaması= tam koruma sağlamak için.
      Ama tercihim thiram uygulamasından yanadır!! Karar sizin yine de Süleyman bey.
      * Sonrasında Gülleci Bulamacı uygulaması, asmalar baştan aşağıya ve hatta kök boğazına kadar yıkanacak şekilde bir uygulama yapmanızı öneriyorum.
      Yukarıdaki uygulamayı basamaklarını bazalarak ilerlemenizi rica edeceğim. Sizden gelecek geri dönüşleri bekliyorum ve site ile bizler ile iletişimde kalmanızı çok isterim. Paylaşımlarınıza devam etmeniz dileğiyle. Sağlıcakla kalın.
      İyi çalışmalar,

  111. hocam merhabalar

    ben manisa sarıgöl ilçesinde yaşiyorum üzüm yetiştirmektedyim ilaçların azizligine ugramaktayız fungusit hastalıkları ile buyuk sorunumuz var acaba bulamacı üzümbaglarında ne zamanlarda ne dozda kullanmamız uygun olur acaba ?

    1. Sevgili Süleyman Bey merhabalar,
      Size de yazıma olan ilginiz ve yazıyı okumak için ayırdığınız vakit için teşekkürler. Sizin aradığınız cevabı vermeden önce bir kaç soru sormak isterim. Hatırınızda ise; fungal hastalıklar için kullandığınız ilaçlar hangileridir? ( Eğer aynı ilaçları çok tekrarlı kullandıysanız hastalıklar bağışıklık kazanmıştır ya da kalitesiz – merdiven altı üretim diye tabir ettiğimiz – ilaçlar kullanıldıysa hastalığa bir etki yapmamıştır, popülasyon aynı oranda kalmış ya da artmıştır. )
      Bölgenizde yaprak dökümü ne zaman gerçekleşmektedir?
      Sizin arazinizin etrafında başka üzüm bağları var mıdır? varsa onlarda aynı sorunları yaşıyorlar mı?
      Bir uygulama yapma kararı alırsak onlarda sizinle birlikte bu uygulamayı aynı anda yapabilirler mi? ( işbirliği yapmayı kabul ederler mi yani )
      Arazinizin konumu ve iklim şartları nasıldır? ( Arazinin eğimi, rüzgar alan bir bölge mi, bölgenin nem oranı nedir )
      Lütfen en kısa zamanda yukarıdaki soruların cevabını veriniz ki; sizin sorununuza da kesin ve net bir çözüm bulmamız adına karşılıklı soru cevap şeklinde gitmemiz daha sağlıklı olacaktır.
      Gülleci bulamacı fungal hstalıklara karşı mücadele de sizlere yardımcı olacaktır. Sadece bunun öncesinde sizden gelecek cevaplarla ön bilgi sahibi olmak vereceğim cevaplarda bana yol gösterecektir.
      Süleyman bey en kısa zamanda tekrardan mesajınıza cevap vermek dileğiyle.
      Teşekkürler

      1. fungal hastalıklar için genellikler bayern in ilaçlarını kullanmaktayız.bunların yanı sıra talendo, vivando, ritrap,colins, topas , luna karzi çift aktif ilaçlar kullanmaktayız
        hiç bir şekilde aynı ilaçı üst üste veya belli aralıklarla kullanılmamiştir. bagışıklık kazanması zor bir olasılık. bunun yanı sıra hülase(sıvı kükürt) kullanmı belli döneme kadar yüksektir.
        yaprak dökümü üzüm bagının yetiştirme durumuna göre degişir. benim üzümüm hala duruyor dalında. ortalama olarak 11. ayın sonları falan diyebiliriz
        bulundugum bölge tamamen üzüm yetişmektedir.
        genellikle yaşanıyorlar zaten tek sorun fungal hastalıklar çözüm için pahalı ilaçlar kullanıyoruz ama pek işe yaradıgı söylenemez yarasada maliyeti baya yüksek gelmeye başliyor yani yeri geliyor 2 gün arayla ilaç uygulaması yapmak zorunda kalıyoruz kendimden örnek vericek olursam denemedigim ilaç kalmadı ama fungal hastakıları engelleyemedim belli bir noktada durdurmayı başardım sadece bu arada kendim de ziraat teknikeriyim
        kesinlikle ederler. ilaç maliyetleri yüzünden zaten müzdarip konumdalar. bulamacın hem maliyeti düşük olması ve işe yarar olması ilgilerini kesinle çekecektir
        arazilerimiz genel olarak ovanın ortasında 3 tarafımız daglarla çevrili klasik iç ege havası aşiri sıcak yada neme sahip degil
        istemiş oldugunuz bilgileri elimden geldiğince cevaplamaya çaliştim
        şimdiden teşekkürler hocam

        1. Süleyman Bey tekrardan merhabalar,
          Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkürler. Fungal hastalıklar, uzun yıllardır kullanılan çeşitli ilaçlara karşı direnç göstermiş anlaşılan.
          Anlattıklarınızdan yola çıkarak anladığım kadarıyla yaptığınız işe hakim, bilinçli yol almak için mücadele veren bir üreticisi ve işin uzmanı ziraat teknikerisiniz. Elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışacağım ve de farklı olasılıkları ortaya atarak bir tartışma ortamı yaratacağım, bunun sonucunda amacımız sizin sorununuza çözüm bulmak ve benim de sizden öğrendiklerimle birikim elde etmek.
          Tahminimce arazinizde sıra üzeri yabancı ot ile mücadelede gecikmiyorsunuzdur. Buradan yola çıkarak diğer bir sorum geliyor Süleyman Bey, arazide sıra arası ot mücadelesini nasıl yapıyorsunuz?
          *Toprağı işliyor musunuz?
          Bölge yoğun nemli bir bölge değil ve esintinin olduğu bir bölge ise; hastalığın hızlı türediği bir ortam değil olarak değerlendiriyorum.
          Komşu arazi sahiplerinin sizinle ortak hareket edecek olması bizlere soruna çözüm bulmada hızlı yol almamıza yardımcı olacaktır.
          *Üzümü kestikten sonra son bir gübreleme programı uyguluyor musunuz? Ya da diğer bir sorum sezon içerisinde nasıl bir gübreleme programı takip ediyorsunuz?
          *Yaprak döktürme için ayrı bir uygulama yapıyor musunuz? Kısaca bilgi verebilir
          Size önerim;
          Üzümü kesme yaptıktan sonra arazinizde bütün araziyi – tabiri caizse – baştan aşağıya bu karışım ile yıkamak size Süleyman bey.
          ( yaprak döktürme için bir uygulamanız yok ise )
          60 lt karışım / 1000 lt su bütün asmaların yıkanmasını sağlamak hatta ve hatta yere gelecek şekilde atomizerin memeleri ayarlanarak bu uygulamanın yapılması.
          Sizden gelecek bilgileri bekliyorum Süleyman bey. Karşılıklı güzel bir paylaşım ortamı oluşmaya başladı, vaktiniz oldukça lütfen benimle kıymetli vaktinizi paylaşarak bilgilendirmede bulununuz.
          Kolaylıklar dilerim.

  112. Sercan bey verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkür ederim Yer Ankara ayaş rakım bin üç yüz beşyüzelli karışık meyve ağacım var elma ağırlıklı kiraz Armut ayva erik şeftali ağaçları tarifiniz üzre gülleci bulamacını hazırladım uygulamak için yardımlarınızı bekliyorum

    1. Atacan Erdoğan bey merhabalar,
      Yazıma olan ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. Site olarak amacımız siz kıymet veren arkadaşlarımıza bir miktar yardımımızın dokunması.
      Sonbahar dönemi ( yaprak döküm zamanına ) giriş aşamasındayız. Yaprak dökme işlemi ve yaprak döküm sırasında ve sonrasında kullanılan ilaçları ( genellikle bakır içerikli ilaçları) kullandıktan sonra kış öncesi bu karışımın kullanılması tavsiye edilir. Sizin bölgenizde geçmiş yılları örnek alarak cevaplamanızı rica edeceğim.
      Ağaçların yaprak dökme zamanı ne zaman gerçekleşiyor?
      Karşılıklı soru cevap şeklinde giderek size tam olarak yardımcı olmak isterim

  113. Merhaba,fethiye kumluova mahallesinde serada domates uretimi yapmaktayim.Gulleci bulamacini tarifinize gore yaptim.Ama korkularim var bitkilerde fitotoksite olur diye dozajlariyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
    Fide dikimi 30 gun oldu tuta basimiz belada ve fiyatlar acayip uctu yardimlarinizi bekliyorum.Sizin arastirmalarinizda domateste hangi dozda ve hangi hastalik zararlilarda kullanabiliriz degerli meslektasim.

    1. Sevgili Mehmet Bey Merhabalar,
      Öncelikle size de, yazıyı okumak için vakit ayırdığınız ve yorum yaptığınız için teşekkürler.
      Sizin merak ettiğiniz sorulara yanıt vermeye başlamadan önce;
      Gülleci Bulamacı net olarak domateste Tuta absoluta’ya karşı kullanılabiliyor diyemem.

      Bizim yaptığımız uygulamada zararlı ile karşılaşılmadı. Ama uygulama yapılan yer ana yola 400 metre uzaklıkta idi, ana yolun diğer tarafında ki araziler Tuta zararlısının saldırısına uğramıştı!! Bunu yorumda da belirtmiştim ‘belki şans, belki karışımın etkisi!!!’ Ama en sonunda istenilen sonuç, verim ve sağlıklı ürün yetiştirme başlığı altında değerlendirirsek, alınmıştır.
      Gelelim kullanılan dozaja, fide dikiminden itibaren damlama sistemi ile yapılan sulamada dekara 3 lt Gülleci Bulamacı karışımı + 2 lt demlenmiş tavuk gübresi suyusunu, gübre tankına karıştırarak uygulama yaptık.
      Ayrıca bitkide çiçek dönemi öncesi, çiçek döneminde ve sonrasında 16 lt’lik sırt pompası ile de yapraktan uygulama yaptık. Sırt pompasının içerisine 0,5 lt Gülleci Bulamacı + 1 lt tavuk gübresi karışımını karıştırarak uygulama yaptık.
      Meyveler ceviz büyüklüğünü geçince yapraktan yapılan uygulamaya son verdik. Ama geçen zaman içerisinde bitki içerisinde her hangi bir zararlı oluşumuna rastladığımızda Gülleci Bulamacı’nı sırt pompasıyla tekrardan uygulama yaptık. Her hangi bir fitotoksite sorunu ile karşılaşmadık.
      Bu yaptığımız paylaşım tamamıyla kendi denememiz sonucu ortaya çıkmıştır. Bir zararı görülmemiştir. Her hangi bir kitapta bulabileceğiniz değerler değildir ( Tabiki bu değerlere karar verirken bir bilgi sahibi olmak adına kaynak karıştırdık fakat değerler bizim karar vererek bulduğumuz değerlerdir ). Bu paylaşımı yapma sebebim;elde edilen bu bilginin sonucunda bir zararını görmemem ve başkalarının da yararlanması istememdir.
      Sevgili Mehmet Bey, yukarıda belirttiğim rakamlardan yola çıkarak sizde yeni ve size ait bir formül bulabilirsiniz. Eğer böyle bir sonuca ulaşır ve bu platformda paylaşırsanız bizleri onurlandırır ve mutlu edersiniz. Diğer okuyucularımızın da bilgi sahibi olmasına yardımcı olursunuz.

      1. Yapmış olduğunuz işten dolayı sizi kutluyorum . Benimde nacizane Mersin !in Gülnar ilçesinde 2 dönüm hobi bahçesi diyelim içerisinde ceviz badem var mevsim sel olarak ta sebze ekiyoruz ama tutadan domates alamıyoruz ilaç lar hem dünyanın parası olması bir yana zehir olması sebebi kullan mayı düşünmüyorum yukarıda vermiş olduğunuz 0,5 litre bulamac ile tavuk gübresi karişimini ne sıklık ta kullanacağız cevabınız için teşşekkür ederim.

        1. Merhabalar Hanifi Bey,
          Öncelikle içten ve samimi kutlama mesajınız için teşekkür ederim. Sonrasında da gelelim sizin sorununuza çözüm bulmaya; öncelikle sizin yapmanız gereken topyekün, bütün bahçeyi korumaya korumaya çalışarak bu sorunun önüne geçmek. Öncelikle bahçenizde yabancı ot barındırmayacaksınız. Sonrasında Gülleci Bulamacı uygulamasını düzenli olarak 15 günde bir meyve ağaçlarına uygulama yapacaksınız. Sebzelerde uygulama yapacağınız zamanlarda düşük doz olduğu için haftada bir yapmaya çalışın. Sebzeler için bunu yapacağınız zaman zaten maksimum 2 ay. Bu uygulama düzenli olarak yapıldığında bir faydası görülmeye başlayacaktır. 3 – 5 kere yaptım oldu bitti diye düşünülmemelidir. Lütfen bunun unutmayınız. Gelişmelerden bizi haberdar ederseniz çok mutlu oluruz.
          Sağlıkla kalın.

  114. Merhaba sercan bey ilk önce verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Eskişehirde 60 adet 25 senelik ceviz ağacım var 1 senelik 35 adet ceviz ağacım var 50 adet karışık meyva ağacım var size sorum 1.yaprak dökümünde güllece bulamadınmı bordo bulamadınmı tavsiye edersiniz.2.1 senelik fidanlara zararı olurmu.3. Güllece bulamacı 20 kükürt 10 kireç yaptığım zaman hepsini kaç litre suda kullanmam lazım yada 1000 litre suya kaç litre güllece bulamacı yapmalıyım.

    1. Sayın Sadi Bey merhabalar ve aramıza hoş geldiniz,
      Size de gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Öncelikle, Allah bol ve bereketli hasatlar, kazançlar nasip etsin sizlere. Sadi bey yaprak dökümü sonrasında açılan yaraların ( yaprakların döküldüğü noktalardan bahsediyorum ) kapatılması için tavsiye edilen uygulama bakır içerikli uygulamalardır. Bordo bulamacı uygulamanızı tavsiye ederim. Gülleci Bulamacı ile Bordo Bulamacı’nı kesinlikle karıştırarak uygulamayınız . Aman DİKKAT! Ters etki yapar. Fayda değil zarara sebep olur. AMAN!!!
      1 yaşındaki fidanlarda zararı olmaz, hatta ve hatta Gülleci Bulamacı’nı hazırladıktan ve karışımı süzdükten sonra dibinde kalan bir tortu tabakası ile karşılaşacaksınız – cıvık çamur gibi- . O tortuyu ağaçlarınızın bedenlerine sürebilirsiniz. Genç ağaçlarınızı; zararlılara, ağaçlarınızın bedenini soğuklara ( kış aylarına ) ve güneş yanıklıklarına ( sıcak yaz aylarına ) karşı koruyacaktır.

      Son sorunuz için size şöyle bir formül yazarak yardımcı olayım ;
      1.5 kg ( toz kireç,sönmemiş ) + 3 kg elementel kükürt + 10 lt Su -Bu karışımı hazırladığınızda elinizde 9.5 lt ye yakın bir karışım olacak. Karışım miktarını 10 ve 10’un katları olarak artırmanız daha kolay hesap yapmanıza yardımcı olacaktır.
      Kış aylarında 1000 lt su için 30 lt Gülleci Bulamacı karışımına ihtiyaç vardır demiştik Gülleci Bulamacının Faydası Nedir? Nerelerde Kullanılır? adlı yazımda. Yani kış aylarında yaprak dökümünden sonra ( Bordo Bulamacı’nı uyguladınığızı varsayıyorum ) yapacağınız ilk Gülleci Bulamacı uygulamasında 30 lt karışım elde edebilmeniz için;
      4,5 kg kireç ( sönmemiş kireç, toz ya da taş kireç diye bilinen ) + 9 kg Elementel Kürkürt + 30 lt Su ile bu karşımı elde edebilirsiniz. Uygun bir kazan ya da varil bularak hazırlamanız kolay olacaktır.
      Ama benim tavsiyem imkanınız var ise; 100 lt su ile hazırlamanız. 100 lt karışımı hazırladıktan sonra, bidonlar içerisine depolayarak, kullanmanız çok daha rahat olacaktır diye düşünüyorum. Karar sizindir Sadi Bey.
      Aklınıza takılan bir soru olduğunda lütfen buradan paylaşımda bulununuz ki okuyucularımıza da bilgilendirme yapmış olalım. Sağlıklı günler dilerim.

      Sevgiler,
      Sercan ÇİFTÇİOĞLU

  115. Merhaba Sercan Bey vaktinizi bana ayırdığınız için teşekkür ederim. Çanakkale de çiftçilik yapıyorum, topraklarımız kireç,tuz oranı azdır.bölge geneli meyvacılık çoktur şeftali extrem priam,royal glory,elegant laydy,j hale nektarin morisanna 51,sweed laydy,morisanna 90,caltes 85 dir.agaçlar genellikle mart ayının son haftası ile Nisan ayının ilk haftasında çiçek açarlar.Bizim bölgenin en büyük sorunu monilya ile akdeniz sineği ürünlerimizin yarısı çürüyor bu sene komşu köyden arkadaşlar gülleci bulamacını kullanıyoruz dediler bizde kullansak nasıl olur acaba. Size tekrar teşekkür ederim hayırlı günler dilerim

    1. Yusuf Bey tekrardan merhabalar,
      Yazıya olan ilginiz ve devamlılığınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz sorunlar için şöyle cevaplamak isterim. Gülleci Bulamacı Monilya mücadelesinde ( yabancı ot sorunu olmadığını ve budamanın ve seyreltmenin temiz yapıldığını düşünerekten yola çıkıyorum ) başarılı bir sonuç verecektir. Akdeniz Meyve Sineği üzerinde yapılan bir mücadele ve sonucuna rastlamadım ( yalan söylemek istemem ). Fakat Çanakkale – Kumkale – Bölgesi’nde bir arkadaşım; yaptığı domates yetiştiriciliğinde ( 2 sene önce, ‘Tuta absoluta’ zararının yoğun olduğu yıllardan birisi, hatta Kumkale Bölgesi karantinaya alınmıştı yanlış hatırlamıyorsam ) Tuta absoluta zararı ile karşılaşmadı. Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı bir deneme yaparsanız ve olumlu sonuç alırsanız bu platformda paylaşmanız bizi çok mutlu eder ve diğer okuyucularımız da bu bilgiden faydalanabilir.
      Arkadaşlarınızdan bahsetmiştiniz. Yaptıkları mücadele olumlu sonuç vermiş mi peki? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

      Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedecek olursak – sizde bunu bir çok defa duymuşsunuzdur tabiki ama yapılması olumlu sonuç veriyor bunu söyleyebilirim – bir sene öncesinin meyve artıkları ( zararlı bulaşığı olan ya da olmayan ) kesinlikle toplanıp imha edilmelidir ( bir çukur açılarak çürük meyvelerin üzerine kireç dökülmeli ve çukur kapatılmalıdır ). Arazinizde özellikle yüksek – diz boyunu geçen – yabancı ot barındırmamalısınız. Çünkü Akdeniz Meyve Sineği larvalarını bulaşıklı meyvelerin içerisine ve yabancı otların yoğun olduğu bölgelere bırakır. Kışı buralarda geçirir ve yazın tekrardan faaliyete geçer. Bu adımlara dikkat etmeniz sizi bir nebze de olsa rahatlatacak bir sonraki senenin zararlı popülasyonunu azaltacaktır.

      İletişimde kalalım lütfen.
      Sevgiler,
      Sercan ÇİFTÇİOĞLU

    2. Merhaba Sercan Bey bu kış bir arkadaşım şeftali de klok hastalığı için iki uygulama yaptı. Hiç hastalık olmuşmadı. Bakırlı ilaç ile uygulama yapılan yerlerde klok var. Diğer bir arkadaşda elma bahçesinin yarısına gülleci bulamacı kullandı hiç kara leke yok. Kara leke ilacı atılan yerlerde kara leke oluştu. Ben kendim de önümüzdeki hafta içi şeftali de kullanmak istiyorum. Bir tona ne kadar uygulanmalı? Kullanan arkadaşlar bir tona 10 litre çok geliyor dediler. Bir tona 7-8 litre kullanılsa olur mu? Hayırlı sağlıklı günler dilerim.

      1. Yusuf bey merhabalar,
        Bordo Bulamacı ve Gülleci Bulamacı gibi karşımlar kimyasallar gibi sonuç odaklı değil korumaya yönelik karışımlardır. Bordo Bulamacı’nı bir – iki kere kullanıp bıraktıysa bu bir hatadır. Hele bu uygulamalardan sonra yağmur yağdıysa ağaç üzerindeki karışımın yıkanmasına sebep olmuştur ve beklenen olumlu sonuç alınamamıştır. Buna dikkat lütfen. 1000 lt suya 10 lt Gülleci Bulamacı koyulması demek; %1’lik karışım hazırlandı demektir. Yaz döneminde daha az oranda kullanımı tavsiye etmiyorum. Ama her zaman dediğim gibi; ağaçlar sizin, karar ve takdir sizin, tavsiye benim işim. Benim tavsiyem bu yöndedir. Sevgiler,

  116. Gülleci bulamacı şeftalide nezaman kullanmayı õnerirsiniz klok hastalığı için cubravit ile karıştırıla bilir mi (Monilya ve dut kabuklu biti,yeşil bit)şeftalide çok õnemli

    1. Sayın Yusuf Genç merhabalar,
      Öncelikle yazıma olan ilginiz için size çok teşekkür ederim.
      Gülleci bulamacı tarım sektöründe hastalık ve zararlılarla mücadele de alternatif olarak değerlendirilebilecek ( ağaçların direncini artırıp, hastalık ve zararlıların sebep olacağı ekonomik zararı minimuma düşüren, hatta %90-95 arasında sizi başarıya taşıyacak ) bir üründür.
      Öncelikle size bir kaç sorum olacak müsadenizle;
      *Bahçeniz nerede ( hangi şehirde yaşıyorsunuz ) ?
      Neden soruyorum, sıcaklık değişimleri ya da kışın erken gelmesi ( halk arasındaki tabirle ) gibi olaylar yaşanıyor bahçenizin olduğu bölgenin iklimi hakkında bilgi sahibi olmak için.
      *Bahçenizin toprak yapısı nasıldır ( taşlı, kumlu, killi, tınlı gibi ) ?
      Kireç, tuz ya da asit oranı hakkında bilginiz var mıdır?
      Bahçenizin etrafında meyve yetiştiriciliği yapan birileri var mıdır?
      Yetiştiriciliğini yaptığınız şeftali çeşiti nedir? Çiçeklenme dönemi hakkında bilgi verebilir misiniz?
      Bu soruları sorma amacım size tam olarak yardımcı olmak istememdir.

      Ama yine de genel bir bilgilendirme olması amacıyla sorunuzu cevaplamak isterim.
      Şeftali de ne zaman kullanılır sorunuzun cevabı olarak; Ağaçlarda yaprak dökümü gerçekleştikten ( yaraları kapatmak için bordo bulamacı ya da bakır içerikli ilaçlarınızı kullandınız ). Aralık ayı içerisinde hazırladığınız % 2.5 oranına sahip Gülleci Bulamacını ağaçlarınıza uygulayabilirsiniz. Kış mevsimine girişte ağaçlarınızın direnç kazanmasında katkı sağlayacaktır. Hatta bulamacı hazırladıktan sonra süzdüğünüzde dibinde kalan tortuyu ağaçlarınızın bedenlerine sürünüz. Kışın soğuklara karşı ağaçların bedenlerini sıcak tutacaktır.
      %2.5 oranındaki uygulamayı Aralık ayı içerisinde 1 kere Ocak ayı sonunda da 1 kere yapmanızı tavsiye ederim. Kış mevsimi içerisinde yapılacak uygulama miktarı yaşadığınız şehir ve iklim şartlarına göre değişir. Şubat – Mart aylarında çiçelenme öncesi ( gözlerin iyice kabardığı zamanda) bu oranı %1- 1.5 seviyesine düşürer uygulamak gerekir. Mart sonu Nisan başı gibi döllenme sonrası meyveleriniz kendini göstermeye başladığı zamanda bir diğer uygulamayı da yapabilirsiniz.
      Monilya için bir direnç göstererek %100 kesin sonuca götürdüğü hakkında kesin bir bilgiye ulaşamadım. Bir çok dış etkenler hastalığın oluşmasında tetikleyici olabiliyor. Fakat küllemeye karşı mücadele de başarılı sonuç alındığını biliyorum ve uygulayarak deneyimledim.
      Dut kabuklu biti, yaprak biti, kırmızı örümcek gibi zararlılara karşı başarılı bir karşımdır.

      Bakır içerikli bir ilaç olan Cubravit’i Gülleci Bulamacı ile karıştırmanızı tavsiye etmiyorum. Fitotoksiteye ( zehirlemeye ) sebep oluyor. İki ayrı uygulama şeklinde yapmanız en sağlıklı ve kesin çözümdür. Yukarıda size yönelttiğim soruları cevaplarsanız ve yine sormak istedikleriniz olursa elimden geldiğince sizlere yardımcı olurum.

      Saygılar,
      Sercan ÇİFTÇİOĞLU

      1. Sercan bey merhaba aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz sağolun.
        Benim YALOVA – altınova – kaytazdere beldesinde denize 300 mt mesafede bahçeli bir yerim var bu bölge bitki çeşitliliği oldukça fazla olan bir yer bahçemde muhtelif( greyfurt,trabzon hurması,zeytın,hünnap,nar elma, armut,kiraz üzüm,kaysı,vişne ,malta armudu ,japon armudu,ayva ağaçlarım var yaşları 9 ile 2 yaşları arasında.geçen sene birçiftçi dostumdan da teyit alarak bulamacı yaptım ve 100 lt 1 lt uyguladım çok belirgin bir şey gözleyemedim ayrıca muhtelif sebzede ekiyoruz bir sakıncası olurmu.
        Bu bahçeye gülleci bulamacı uygulamasını yılda kaç defa ve hangi aylarda yapmamız lazım.
        Geçen sene bu bulamacı iki sefer atmama rağman üzümlerde çok külleme oldu ve üzümler çürüdü,
        Benide audınlatırsanız sevinirim ,

        Saygılarımla,

        1. Bayram Bey Merhabalar,
          Yorumunuz için size de çok teşekkür ederim. Yorumunuzdan anladığım kadarıyla geriye dönük yorumları incelemişsiniz, tebrik ediyorum. Gelelim sizin yorumunuz için yapabileceklerimize, karışımı tam anlamıyla doğru bir şekilde hazırladığınızı düşünüyorum.
          Öncelikle bu bahçeye ne kadar sıklıkla uğruyorsunuz? Bahçenizde, haftada ne kadar vakit geçiriyorsunuz? Yabancı otla nasıl mücadele ediyorsunuz? Bahçenizin havası nemli mi? Bahçenizin iklimi hakkında bir kaç cümle ile bilgi verebilir misiniz? Bu soruların cevaplarını sizden bekleyeceğim ama yinede maddeler halinde değerlendirme yapacağım:
          1- Arazinizin denize yakın bir yerde olması nemin yüksek olması sebebiyle mantari hastalıklarla mücadelede size zorluk çıkaracaktır diye düşünüyorum. Hele ki arazinizde yabancı ot popülasyonu fazla ise, mantari hastalıkların ortaya çıkması ve çoğalması da hızlı olacaktır.
          2- Meyve bahçenizdeki ağaçların çok çeşitli olması hobi bahçesi olarak kurulduğunu düşündüğüm bahçenizde çok farklı hastalık ve zararlılarla mücadele etmenize neden olacaktır. Bu kadar çeşitlilik hastalık ve mücadele sırasında sizi biraz uğraştıracaktır.
          3- Bu karışımı hazırladıktan sonra kaç uygulama yaptınız? Bir kere uygulama yaptıysanız, bu yeterli olmamıştır. Ayrıca yaptığınız uygulama sırasında bahçenizde hastalık mevcut muydu? Yoksa daha başlamamış mıydı? Gülleci Bulamacı, diğer yorumlarda da açıkladığım gibi, koruyucu amaçlı kullanılması gereken bir karışımdır. Tedavi edici özelliği vardır fakat her defasında tedavi edeceğini düşünmek yanlıştır. Bu amaçla araziniz içerisinde yabancı otlardan kurtulduğunuzu düşünelim ve hastalık belirtisi gözükmeden önce uygulama yapılmaya başlanmalıdır.
          4- Sebzelerle birlikte yapılan üretimde hastalık bulma ihtimali özellikle mantarı hastalıkları bulma çok daha hızlıdır. Sebzelerde yayılma ve üreme çok daha hızlıdır.
          5- Üzümlerde 2 defa yapılan Gülleci Bulamacı uygulaması yeterli değildir. Ayrıca arazinin diğer bölgelerinde yoğun külleme görünüyorsa sadece üzümlerde çok faydalı olmamıştır, olmayacaktır. Külleme özellikle sebzede çok yoğun görünmüştür o dönemde. Hastalığın ileri aşamalarında Gülleci etkili bir uygulama değildir maalesef. Bu sebepten karışımı hastalıklar görülmeden önce uygulamaya başlamalısınız. Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Sizden gelecek geri dönüşü bekliyorum Bayram Bey.
          İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

          1. Sercan bey merhaba öncelikle vakit ayırıp bilgi verdiğiniz için teşekkürler.
            Ben bu işlere çok uzak değilim uzun yıllar tarımsal sanayide çalıştım tarım teknoloğu değilim ama sektörde bulunmam biraz ilgiyi artırıyo merakda diyebilirsniz ayrıca etapda çalıştığınız yazıyo bana yabancı değil benim arkadaşlarımda andolu etap kuruluşunda çalıştı belki sizin dönem olabilir.
            Evet dediğiniz gibi bahçe denize yakın rutubetli bi bölge.bahçe değil bölge bitki çeşitliliği bakımından çok zengin bahçenin içinde sürekli çapa filan yapıyoruz pek ot barındırmamaya çalışıyorum.bahçe dışı da boş arazi ordada ot ilacı uygulaması duruma göre bir iki defa yapıyoruz.
            Dediğiniz gibi mantari hastalıklar fazla ama pek zirai ilaç kullanmamaya çalışıyorum hobi olduğu için biraz organik olsun !! Diye
            Geçen sene gülleci bulamacını iki sefer uyguladım ama hastalık filan çok yoktu elmalarda biraz pamuk vardı.
            Külleme bahçe dışında bal kabağı vardı onlarda çok külleme oldu üzümlerede ordan bulaştı sanırım .sebzelerde pek hastalık olmadı .
            Şubat ayında bakır attım bir hafta sonra yine atacağım.
            Benim uğraşım amatörce istiyorumki ilaca fazla bulaşmayayım ama hastalıklar oluyo
            Aslında bu anlattığım bahçe profiline uygun
            Bir ilaç ve gübre proğramı olsun be her sene uygulayabileyim yani elimde bir uygulanacak organik ilaç ve diğ.ilac ve gübre listesi + takvimi olursa daha bilinçli işler olur.
            İyi haftasonları dilerim görüşmek üzere.

          2. Bayram Bey Merhabalar,
            Birbirimize yakın işler yapmamız mutluluk verici ve de sizin bu işi bilinçli yapmaya çalıştığınızı görmek sevindirici bir durum. Hızlıca sizin yorumunuzun cevabına geçelim. Eğer ağaç diplerinde yabancı otlarla mücadele sorun oluyorsa uzun süreli olması için sistemik ot ilacı uygulaması yapabilirsiniz. Sizi rahatlatacaktır. Sıra arasındaki otları da biçerek önlem alırsınız. Mücadeleniz daha hızlı ve kesin olur. Özellikle sizin bahçede ot barındırmamanız gerekiyor, nemli ikliminden dolayı. Bunu unutmayınız lütfen. Ayrıca ağaçlarınızın bir kısmının 9 yaşında ve göl kenarı bir arazi olması; ağaçların havalandırmasının da iyi olması gerektiğini işaret ediyor bize. Bu da demek oluyor ki iyi bir budama yapılmalıdır. Gülleci Bulamacı’nı 2 defa uyguladığınızı söylemişsiniz, daha fazla uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken çiçek döneminde ve günün sıcak saatlerinde uygulamamınızdır.
            Bahçenizin dışında olduğunu söylediğiniz kabak bitkisine de Gülleci Bulamacı uygulaması yapınız, kabak bitkisinin olduğu taraftan size bulaşma gerçekleşmemesi için.
            Külleme görülmeden önce bu karışımı uygulamaya başlayınız. BU karışımın bir koruyucu olduğunu düşünerek hareket etmek size daha az maliyet oluşturacaktır. Hastalık görüldükten sonra ya da ilerledikten sonra alınacak önlemler, daha pahalı ve zorlu olacaktır. Sizde bizler gibi bu sektörü bilen birisi olarak geçmişte yaşadığınız sorunları düşünerek; erken önlem almanın ne denli önemli olduğunu biliyorsunuzdur.
            Bakır uygulaması yaptığınızı söylediniz. Peki? Ağaçlarınızda çiçek durumunuz nedir? Çiçek varsa bakır uygulaması yapmayınız. Özellikle nemin yüksek olacağı günün sıcak saatlerinde. Aman buna dikkat. Çiçekleri yakarsınız.
            Bilinçli ve en az kimyasal kullanarak yapmak istediğiniz bu yetiştiricilik yönteminde, size tavsiyem; üşenmeyiniz ve bir toprak analizi yaptırınız. Onun sonucuna göre sizinle birlikte gübreleme programı üzerine konuşalım derim. Şuan ezbere konuşmayı doğru bulmuyorum. Elinizde geçen yıla ait bir analiz sonucu varsa onuda paylaşabilirsiniz. Onun üzerinden – tam doğru olmasada – bir yorum yapabiliriz.
            İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu