Faraday Future Muhtemelen İflas Etti
“Tesla’nın Rakibi” Battı
Elektrikli otomobil sektörünün boşluğunda büyük bir çıkış yakalayan Tesla‘ya rakip olmak için, günümüzde bir çok yeni şirket gözünü karartıp işe girişmekte ve yatırımcı ve destek bulabilmek için, elektrikli otomobil pazarında pay sahibi olabilmek için, sarıldıkları ilk slogan “Tesla’nın rakibi”, “Tesla katili” gibi cümleler olmakta.
Elektrikli otomobil sektöründe, geçtiğimiz 10 yıldan bu yana, bir çok firma bu sloganlarla ortaya çıktı, kuruldu ve ortadan kayboldu. Kimisi sadece kağıt üzerinde bir isim olarak kaldı, kimisi, proje tamamlanamadan kaynak sıkıntısı nedeniyle sonlanmak zorunda kaldı. İşleyişin iyiye gitmediğini, yatırımcıların ve takipçilerin anlaması çok zor olmuyor. Projenin devam ettiği süreçte, şirket kurucularının ve yöneticilerinin sürpriz ayrılışlarını izlemek, işlerin sıkıntıda olduğunun bariz göstergelerinden birisi.
Bunlardan birisi de büyük vaatler ve teknolojik yeniliklerle kurulan ve Tesla’dan daha iyi olduğunu iddia ederek ortaya çıkan Faraday Future’ydi.
Geçtiğimiz hafta Faraday Future’nin biri kurucularından olan iki yöneticisi ayrıldığını açıkladı.
Daha önceki dönemlerde de bir partnerini kaybeden şirketten geriye kalan kaçınılmaz gerçek ise, ‘büyük ihtimal iflas’ diyebiliriz.
Geçen yıl CES 2017 tanıtımında otomobil arıza çıkarmış ve tanıtım tam bir fiyaskoya dönmüştü. Şirket tanıtımın o bölümünü kesip yerine ‘fiyaskosuz’ olanını monte etmiş olsa da, yaşanılanlar Youtube ‘trend aramalar’ kısmına yerleşmişti bir kere.
Kısaca bu araçtan bahsedecek olursak, Faraday Future aslen bir Amerikan şirketi olsa da, sermayesini Çinli ortaklardan sağlayan ve 2 milyar dolarlık bir yatırım alacağı vaadiyle gün yüzüne çıkmış bir firmaydı. 500 milyon dolarlık bir fabrika kurma işine giren şirket, takvimin gerisinde kaldı ve konsept olmaktan öteye geçemedi.
Yatırımcıların, insanların, beğenisini ve desteğini alan şirket, “Tesla rakibi” olarak adlandırdığı Faraday FF 91 modelini Ces 2017 fuarında tanıttı ve bu model için 64.000 ön siparişi de almıştı.
Aracın özellikleri aslında hiç de azımsanmayacak derecede iyi ve dikkat çekiciydi.
Faraday FF 91 modeli;
- Her tekeri bağımsız kontrol eden 4 adet elektrik motoru,
- 1050 HP güç ve 1.800 Nm gibi muazzam tork değeri,
- 0-100 km 2.39 sn
- Hızlı şarj özelliğiyle 1 saatten daha az sürede tam dolum,
- Şehir şebekesinden (240V) şarj ile, 9 saatte tam dolum,
- 3,200 mm aks mesafesiyle oldukça geniş iç mekan,
- Sahip olduğu otonom sürüş özellikleri sayesinde, kendi kendine park edebile, otomatik pilot,
- Sahip olduğu sensörler ve HD kameralar sayesinde çevreyi tanıma vb daha fazlası gibi özellikleri bulunmaktaydı.
Yani Faraday Future projesi, üretim aşamasına geçmiş olsaydı, dünyanın en hızlı SUV’u ünvanını eline almış olacaktı.
Çinli şirket Evergrande, Faraday Future’nin %45 hissesine karşılık, 2 milyar dolarlık yatırım sözü vermiş, bunun 800 milyon dolarlık ‘peşinat’ bölümünü 2018 başlarında, kalan kısmını da ileri dönemlerde ödeme şeklinde anlaşmışlardı. Şirketin kalan ödemeleri yerine getirememesi, bunun yanında FF’nin kontrolünü de eline almaya çalışması, başka yatırımcılardan kaynak bulmaya çalışılmasının engellenmeye çalışılması gibi sorunlar, işlerin tepe taklak olmasına neden oldu. Durumdan rahatsız olan diğer yatırımcı ve ortaklarının birer birer ayrılmasıyla şirket durumu toparlayamayacak hale geldi.
En son yaptıkları açıklamada kısaca, çok sevdikleri takım arkadaşlarının bir kısmını işten çıkarmak, ve geri kalanlarının da maaşlarını düşürmek durumunda kaldıklarını, şirket kurucusu ve CEO’su Yt JİA ve diğer baş yöneticilerin, şirket kaynak sıkıntısını çözene kadar 1$ maaş almayı kabul ettiklerini belirttiler.
Son olarak da, FF’nin kurucu ve baş mühendisi ve eski GM EV1 baş mühendisi Peter Savagian bu hafta şirketten ayrıldığını açıkladı.
Tüm bu gelişmeler sonrasında diyebiliriz ki, Faraday Futue projesi tamamlanamadan, iflasını açıklamış gibi oldu.
Bizim görüşümüz, bu daha çok bir tahminden ibaret olsa da, Faraday Future’nin 800 milyon dolar gibi bir yatırımı bulup, daha sonra bazı nedenlerle geri kalanına ulaşamamış olmasının altında bazı nedenler yattığı yönünde. Çinli şirket, Faraday Future’nin kırılma noktasını bekliyor, şirketin değerini tamamen kaybetmesinden sonra tamamını bünyesine katmak istiyor olabilir.
Eğer tahminlerimiz doğru çıkarsa önümüzdeki dönemlerde Faraday Future’nin tekrar hayata geçirildiğini görme ihtimalimiz var.
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?