Bahçecilik ve tarım

Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır? Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Organik tarımın kabul ettiği en eski uygulamalardan birisi olan Bordo Bulamacı, son yıllarda ve özellikle geçtiğimiz iki yıl içinde aşırı artan arım maliyetleri nedeniyle tekrar, hiç olmadığı kadar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Bu yazımda Bordo bulamacının ne olduğundan ve nasıl ortaya çıktığından başlayarak, evde nasıl hazırlayabilirsiniz, hangi bitkilerde kullanabilirsiniz aşamalarıyla birlikte sizlere anlatacağım ve tüm ayrıntılarını ve merak ettiğiniz soruların cevaplarını da vermeye çalışacağım.

Bordo Bulamacı nasıl hazırlanır, yapılışı sırasında nelere dikkat edilir? Bu karışım ne zaman kullanılır? Hangi bitkilerde kullanılır, nelere dikkat edilir gibi sorularınıza cevap bulmanızda yardımcı olmaya çalışacağım.

bordo bulamacı nasıl hazırlanır? https://huglero.com

Bordo bulamacı nedir?

Bordo bulamacı bakır (II) sülfat ve sönmemiş kireçten elde edilen bir karışımdır.
19. yy’da Amerika’dan Fransa’ya ithal edilen asma çubuklarıyla birlikte gelen fungal hastalık etmenleriyle mücadele edebilmek için ortaya çıkmıştır.

Bordo Bulamacı, Fransa’nın Bordeaux şehrinde keşfedildiği için bu adı almıştır. Bundan dolayı da İngilizce orijinal ismi Bordeaux Mixture olarak bilinmektedir.

Nasıl ortaya çıkmıştır?

Asıl çıkış noktası; bu şehirde, yola komşu bahçelerde, yoldan geçen insanların üzüm kopartması ve bunun üzerine üreticilerin asmalar üzerine bakır ve kireç püskürterek caydırıcı bir görüntü ve tat ortaya çıkarmak istemeleridir.

Fransız bir profesör, püskürtülen bakır ve kirecin olduğu asmalarda fungal hastalıkların olmadığını fark etmesi üzerine, karışım üzerinde denemelere başlamış ve olumlu sonuç almasıyla birlikte bölgede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır sonrasında dünyanın çeşitli bölgelerine yayılarak günümüze kadar gelmiştir.

Bordo bulamacı nerelerde kullanılır?

Bu mucize karışımın birçok kullanımı arasında sonbahar ve kış aylarında aşağıdaki ürünlerde sorunları önlemek için kullanılır:

  • Armut ve elmalarda yanıkları önlemede;
  • Şeftali ve nektarinlerde yaprak kıvrılması ve delinme (shot hole) hastalıkları;
  • Üzümlerde mildiyö ve külleme;
  • Zeytinlerde halkalı leke (tavus kuşu, kuşgözü lekesi),
  • Erikte cep hastalığı,
  • Cevizde ceviz yanıklığı, antraknoz-ve,
  • Güllerde siyah nokta tedavisinde.

Dikkat:

Bordo bulamacının yağmurlu havalarda bile bitkilere tutunma özelliği olması, karışımın, oldukça ekonomik kış mantar ilacı olarak kullanılması anlamında mükemmel bir seçim haline getirir. Ağaçların uyku halini kırdıktan sonra bordo uygulanmasını tavsiye etmiyoruz, çünkü yapraklara zarar verebilir.

Bordo bulamacı sebzelerde atılır mı?

Çoğunlukla odunsu bitkilerin bedenlerinde mantara karşı bir zırh olması maksadıyla kullanılsa da,

  • Patates,
  • domates,
  • karpuz,
  • Salatalık,
  • kavun,
  • kabak gibi sebzelerde de kullanımı mevcuttur.

Bitkilere Bordo bulamacı ne zaman atılır?

Bordo karışım uygulaması, yukarıda belirttiğim gibi, en makul seçenek olarak son baharda ve kış sonunda yapılmalıdır. Bunu kışın derinlemesine temizlik yapmak, bitkiler arasında kışlamış olabilecek mantarları yok etmek için iyi bir zaman olarak düşünün.

Genellikle hastalıkların geliştiği ilkbaharda, daha gözler uyanmaya başlamadan 2-3 hafta önce kullanılabilir.

  • Nem ve sıcaklık, mantar gelişimini tetikleyen iki koşuldur.
  • Bordo karışımı, sonbaharda ağaçlardan yapraklar döküldükten sonra da kullanılır.
  • Bu dönemde püskürtme yapmak, herhangi bir hastalığın bahçede kışı geçirmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Yere düşmüş olan hasta yaprakları yakarak yok etmek önemlidir.

Bordo karışımını tüm ağaca püskürtmeniz gerekir; dallar, gövde ve etraftaki komşu alanlar dahil.

Gelelim asıl meseleye. Karışımı hazırlama kısmı…

Bu ya da başka hangi karışım olursa olsun, mutlaka gerekli güvenlik önlemlerinizi almanız, uygun kıyafet, maske, kapalı alan, eldiven gibi malzemelerinizi mutlaka bulundurmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Neticede hiç bir şey sizin sağlığınızdan önemli değil.

Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır?

Bordo Bulamacı Kireç ve Göztaşının karıştırılmasıyla elde edilen ev yapımı organik kabul edebileceğimiz bir karışımdır. Hazırlanışı Gülleci Bulamacına kıyasla daha basit ve hızlıdır. Gelin beraber bu karışım nasıl hazırlanır ve hangi malzemeler kullanılır, detaylıca bakalım.

Formülü nedir?

Bordo karışımı hazırlamak için birçok formül olmasına rağmen, genellikle 10-10-100 oranı birçok hastalığa neden olan patojen için oldukça iyi ve yeterli sonuç verir. 

Bu üç sayı, eklenecek her malzemenin miktarını temsil eder.

İlk sayı bakır sülfatı, ikincisi kuru hidratlı kireci (sönmemiş kireç) ve üçüncüsü toplamda kullanılan suyu belirtir. 
Böylece 10-10-100 Bordo karışımı, 10 birim bakır sülfat, 10 birim kireç ve 100 birim sudan oluşacaktır.

Bakır sülfat nedir?

Genellikle halk arasında “göztaşı” olarak adlandırılan toz bakır sülfat, ılık suda nispeten hızlı çözünen ince öğütülmüş bir malzemedir.

Sıradan, topak bakır sülfat tatmin edici değildir çünkü çözeltiye karışması yavaştır. 
Bakır sülfatı kendi başına kuru bir yerde saklamanız gerekir.
 
Bekletildiği yerde nemlenirse, topaklanır ve işlenmesi zorlaşır. 

Solüsyonun yapımında sabit bakır mantar ilaçları kullanılmamalıdır!

Bordo bulamacı hazırlanırken kullanılacak Malzemeler;

  • Bakır sülfat bordo bulamacının ana maddelerinden birisidir.
  • Sönmemiş kireç bir diğer ana maddemizdir,
  • Su,
  • Tahta fıçı (2 tane) / plastik varil (2 tane) / plastik kova / Kademeli beton havuz ya da plastik malzemeden yapılan sıvı saklama tankı
  • 1- 1.5 mt’lik 2 tane sopa (karıştırma işlemi için)
Bakır sülfat - bordo bulamacı nasıl hazırlanır? https://huglero.com
Bakır sülfat
Bordo bulamacı için sönmemiş kireç - https://huglero.com
Kireç

Hazırlık Aşaması

Şimdi, gelelim bordo bulamacı nasıl hazırlanır sorusunun detaylı cevabına. Yukarıdaki malzemelerin teminini yaptık değil mi? Bir hafta sonu tatilinde ya da boş bir zamanımızda, güneşli güzel bir gün tercih edin hazırlık yaparken içiniz de ısınsın ki sevginizi katarak hazırlayın bu karışımı.

Karışımın hazırlanışı sırasında kesinlikle demir, bakır, aliminyum kova ya da varil kullanılmamalıdır. Bakır ile etkileşime girerek karışımın bozulmasına sebep olur. Buna dikkat sevgili dostlar.

Aşağıdaki fotoğrafta kademeli beton havuz ya da plastik sıvı saklama tankının nasıl kullanılacağına değinmek isterim.

Bordo bulamacı hazırlık anı https://huglero.com

Eğer devamlı ve fazla kullanım dozuna ( büyük arazilere ) sahipseniz, yukarıdaki sistemi bir kez hazırlamanız, ilerleyen süreçte işlerinizi çok kolaylaştırır, tek başınıza bile bu karışımı çok rahat hazırlayacak duruma gelirsiniz. Az miktarlarda kullanım gerçekleştiriyorsanız diğer basit malzemeleri kullanarak hazırlığınızı yapabilirsiniz.

Adım adım Bordo bulamacı nasıl yapılır?

Bordo bulamacı hazırlama işlemini 100 lt su üzerinden hesaplayarak anlatacağım. İki adet —biri 50lt diğeri 100lt olacak şekilde —plastik ya da pvc varil temin etmeniz gerekiyor.
Şimdi adım adım karışımın yapılışına geçelim;

%1’lik Bordo Bulamacı hazırlanışı:

  1. Bakır sülfat karışımı hazırlanması;

    50 lt olan kap içerisine 1 kg bakır sülfatı 5 lt su ile erittik ve iyice karıştırdık ve elde ettiğimiz konsantre karışımın içine, elimizde kalan 45 lt suyu da ilave edip tekrar karıştırdık. (Şimdi elimizde 50 lt bakır sülfatlı su var.)

  2. Kireç karışımı hazırlanması;

    100 lt kabın içerisinde 1 kg sönmemiş kireci 5 lt su ile erittik ve kalan 45 lt suyu ilave edip karıştırmaya devam ettik. (Elimizde 100 lt’lik kabın içerisinde 50 lt kireçli su mevcut.)

  3. İki karışımın birleştirilmesi;

    100 lt kabın içerisine 50 lt’lik kapta bulunan bakır sülfat karışımını yavaş yavaş dökmeye başlıyoruz ve aynı anda da karıştırıyoruz. (Bu işlem için en az 2 kişi olmanız gerekmektedir.) Bu işlemi 50 lt kapta bulunan bakır sülfat karışımının tamamını kireçli suyun içerisine dökünceye kadar yapıyoruz.

Karışımın yakıcı olup olmadığını anlayabilmek için; isterseniz pH ölçer kağıt ya da passız bir çivi kullanabilirsiniz!

  • Normal, temiz bir çiviyi iple bağlayıp karışıma daldırdığınızda 10-15 dakika sonra çivide pas lekeleri oluşmuş ise, karışım yakıcı bir etkiye sahiptir.
  • pH ölçer kağıdı kullanıyorsanız da, karışıma kağıdı batırdığınızda kağıt mavi renge dönmelidir. ( Yani nötr ya da bazik bir değeri ifade etmelidir. )
  • Eğer karışımınız yakıcı bir etkiye sahipse, yani passız çiviyi batırdınız, 10 dk. sonra çiviyi çıkardığınızda pas lekeleri oluşmuş ise kireç ilavesi yapılmalıdır. ( Bunun olmasının sebebi, verilen oranlardan farklı miktarlarda bakır kullandıysanız olur. )

Eğer %2 ‘lik Bordo bulamacı yapmak istiyorsanız; aynı adımları 2 kg sönmemiş kireç ve 2 kg bakır sülfat (göz taşı) ile yapınız.

Faydaları Nelerdir?

Bordo Bulamacı organik tarım içinde sertifikaya sahip olduğu için bir çok üretici için maliyeti düşük ve kullanımı sonucu olumlu sonuç veren bir karışımdır. Ülkemizde bir çok fungal kaynaklı hastalıklar için kullanılmaktadır.

Bordo bulamacı tedavi edici bir karışım değildir.

Bordo Bulamacının kullanım amacı tamamen korumaya yöneliktir. Yani hastalık görülmeden önce, ürünlerinizi hastalıktan korumak için kullanmalısınız. Uygulama yaparsınız hastalık faaliyetleri yavaşlar, siz de hastalığı bertaraf ettiğinizi düşünürsünüz ve yanılırsınız.

Bir yerde grip olduktan sonra nane limon çayı içmenize benzer. Bordo Bulamacını hastalık belirtileri görülmeden önce kullanınız.

Yani teknik olarak ağaçların özüne işleyerek tedavi edici bir özelliği yoktur. Ağaçların bedeninde yara ve açık olduğu sırada, örneğin budama sonrası, ya da sırıkla zeytin çırpma gibi zedeleyici uygulamalardan sonra oluşan açıklardan, mantar oluşumlarının ağaca sızmasını engeller.

Bordo bulamacının hazır spreylere göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?

KarakteristikSabit bakırBordo bulamacı karışımı
Depolama kolaylığıKuru saklanabilirStok solüsyonları olarak veya kuru olarak saklanabilir
VerimlilikDaha az etkili, daha az kalıcıSon derece etkili ve uzun ömürlü
Çevresel EtkiDaha az süre, daha az aktifDaha uzun ömürlü, daha aktif
FitotoksisiteÇoğu bitki ve hassas büyüme için güvenliYüksek pH, tuzlu bir tortu bırakır, daha fitotoksik
UyumlulukBirçok pestisit ile uyumluÇoğu pestisitle uyumlu değil
Hazırlık kolaylığıKolayca hazırlanır, daha az güvenlik ekipmanı gerekirDaha uzun sürer, hazırlanması daha fazla bilgi gerektirir, güvenlik ekipmanı gerekir
AşındırıcılıkDaha az aşındırıcı sprey karışımıDaha fazla aşındırıcı

Zararları Nelerdir?

Yetiştiricilerde, Bordo bulamacı arılara zarar verir mi vermez mi gibi sorular daima merak konusudur. Elbette bu karışımın da dikkat edilmezse bazı kullanım riskleri bulunmaktadır.

Bordo bulamacının çiftlik hayvanları için kullanımında olan içme sularına karışması, balık popülasyonunun bulunduğu akarsulara ya da göllere karışması, toprakta yaşayan solucan vb canlılarının bulunduğu alanda toprakla direk temas etmesi durumlarında, bu canlılara zarar verdiği görülmüştür.

Yazımı burada noktalamadan önce şunu belirtmek istiyorum ki, lütfen yukarıda yazan risk uyarılarını ve hazırlanış yollarına dikkat ediniz.

Bordo bulamacı nasıl hazırlanır sorusunu cevapladıktan sonra, gelin birbirine benzetilen iki bulamacın kıyaslamasını beraber yapalım:

Bordo Bulamacı mı, Gülleci Bulamacı mı?

Kış sezonuna girdiğimiz bu aylarda ve öncesinde bu soru birçok meyve bahçesine sahip üretici (özellikle ceviz yetiştiricisi çiftçilerimiz) tarafından sorulmuş, soruluyor ve sorulacaktır. Bu yazı sizin aradığınız cevabı bulmanıza yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

Her iki karışım da fungal hastalıklarla mücadele kullanılmakta ve ikisi de kolay yollardan bizler tarafından yapılabilmekte.

Fakat burada Hangisini tercih etmeliyiz? sorusu yanlıştır. İkisini de tercih etmeliyiz.

Bordo Bulamacı bazik bir etkiye sahiptir. Gülleci Bulamacı asidik bir etkiye sahiptir. Yani bu soruyu sorarak ayrım yaratmaktansa iki karşımın da ne işe yaradığını anlayarak ortak bir şekilde kullanmak, sizleri en faydalı sonuca götürecektir.

Bu farkı anlamak için sizlere tavsiyem, daha önce paylaştığımız ve sayenizde çok beğenilen, Gülleci Bulamacı Hazırlanırken Nerelere Dikkat Edilmelidir? Gülleci Bulamacı Faydası Nedir Nerelerde Kullanılır? adlı yazılarımı okumanızdır. Ama öncelikle, bordo bulamacı nedir sorusunun cevabı için, okumaya devam edelim.

Fiyatı ne kadar?

Kendiniz kolaylıkla hazırlayabilseniz de dışarıdan almak isteyenler için bordo bulamacı fiyatı 2020 yılında kilosu 20-40 tl arasında dolaşmaktaydı. Şu an ise 60 ile 90 tl arasında değişmekte. Fiyatlar birbirine yakın, bu yüzden daha yüksek fiyatlar isteyenler olursa cebinizi düşünün ve almayın.

bordo bulamacı nasıl hazırlanır https://huglero.com

Hektaş’ın 2021 fiyatları şu şekilde:

Hektaş Bordo Bulamacı 20 Wp 1 Kg -89TL

HEKTAŞ Bordo Bulamacı 20wp 10 kg – 640TL

Sonuç

İlerleyen yazılarımda cevizde bordo bulamacı ne zaman atılır, sebzelerde bordo bulamacı kullanımı gibi konulara da değineceğim. İstediğiniz konuları ve sorularınızı yorumlarda memnuniyetle bekliyorum. Aşağıdaki linkten bordo bulamacı hazırlanış broşürünü indirebilirsiniz.

Bordo bulamacı hazırlanması PDF indir

Bir dost ve bu mesleği en iyi şekilde yapmaya çalışan bir ziraat mühendisi olarak tavsiyem; yaptığınız üretimi en iyi şekilde; doğaya ve doğada yaşayan canlılara zarar vermeden, üretim yaptığınız arazileri yüzlerce yıl boyunca kullanılacak araziler gibi düşünerek hareket ediniz. Bizi takipte kalın arkadaşlar.

Görsel Kaynak; Asit.gen.tr, etarim, tarimorman

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

51 Yorum

  1. efendim iyi günlerdilerim.gulleci bulamaci ceviz fidanlarindaki kırmızıörümcek zararlisindan bizi kurtarirmi. teşekkürler

  2. Merhabalar.Bitki ve ağaçlar hasta değilse de kullanmalımıyız bordo bulamacini?Güllerde hafif bit var elle temizliyorum.Mevsim neredeyse yaz ve güller çiçekli. Bir arkadaşım ille kullan diyince kafam karıştı?Sevgi ve saygılar.

    1. Merhaba Esra Hanım,
      Bordo Bulamacı yaprak biti için etkili bir karışım değildir. Yaz sezonunda bordo bulamacı kullanımı tavsiye edilen bir uygulama değildir. Çiçekleri yakar. Etkili olduğu uygulama zamanı kış ve sonbahar dönemidir. Ayrıca Bordo Bulamacı mantari(fungal) hastalıklara karşı uygulanması gereken bir karışımdır. Bunun üzerinden hareket etmeniz daha doğru olacaktır. Sorunuz olması halinde lütfen yazınız.

      Sevgilerle,

  3. merhabalar! kolay gelsin!
    gülleci bulamacının kullanımı ile ilgili birden çok sorum olacaktır.
    1.sorum: trabzon hurması ile ilgili : trabzon hurması meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yoğun bir şekilde unlu ve kabuklu bitin saldırısına uğruyor gülleci bulamacı bu sorunu çözer mi? kullanımı meyveye zarar verir mi? eğer çözer ise ne sıklıkla kullanma lıyım?
    2. zeytin meyveye durduktan sonra g. bulamacını taneye sıkmanın bir sakıncası var mı? zira unlu bitten muzdaripiz 🙂
    3. her türlü sebzede: her zaman, püskürtme olarak kullana bilirmiyim? ör.10/15 günde bir. yada buna gerek var mı?
    şimdiden; ilginize, emeğinize,duyarlılığınıza.saygınıza çok teşekkürler.
    sevgi ve sağlıkla kalın.

    *

    1. Merhabalar,
      Genel bilgi: Unlu bit için narenciyede uygulama yapıldı ama istenilen başarı görülemedi. Bunun sebebi; portakal ağaçlarının sık dallı yapıda veya düzgün uygulama yapılamamış olması olabilir. Zeytinde uygulama yapıp genel başarı elde ettiğini söyleyen arkadaşlarım oldu.
      1. soru: Çiçek dönemi sonrası (hava sıcaklıklarını dikkat ederek) yapılan uygulamalarda ağaca ya da meyveye bir zararı olmayacaktır. Uygulamalarınızı 15 gün aralıklar ile yapabilirsiniz.
      2.soru: Zeytinde uygulamanın bir zararı yok ( hava sıcaklığı ve günün hangi saatinde uyguladığınıza dikkat ederek yaptığınızda).
      3. soru: Her türlü sebze derken biraz daha seçenekleri daraltmanız iyi olurdu. 🙂 Genel itibari ile sebzede başarı elde edildi. Damlama ve yapraktan uygulama ile ilerleyebilirsiniz. Üst uygulama 10 günde bir olacak şekilde yapabilirsiniz. Bu uygulamaların arasında bakırlı uygulama yapılacaksa bu uygulamayı yapmayınız.
      Sorunuz olması halinde lütfen irtibatta kalalım.

      Selamlar,

  4. Merhaba Sercan Bey öncelikli bilgiler için teşekkürler ben evde hobi olarak birkaç çeşit tropikal bitki yetiştiriyorum. Bunlara geçen hafta bordo bulamacı uyguladım (2 kez uygulanıyor yazıyor emin değilim ama 15 gün sonra tekrar uygulayacağım. Ardindan gülleci bulamacı da yapacağım zararı olur mu? Her tür bitkide uygulanır mı?(ör. Tek yıllık, ağaç ,çalı , soğanlı vs.)
    Bir diğer sorun bakimsiz bir asma var onu bu yıl yoğun bir bakıma aldım derin budadiktan sonra yukardakiler ile aynı işlemleri uygulamayı düşünüyorum. önceki yıllarda üzümleri olgunlaşırken çürüyordu uygulayacaklarim dışında başka bir şey yapmalı mıyım.
    Son olarak ise tüm bitkilerime sulandırılmış güvercin gübresi (1:100) verdim. Ne kadar sıklıkla uygulamalıyım. Tüm türlere verebilir miyim? Ekstra gübre kullanmalı mıyım? Önerilerini 4 gözle bekliyorum .

    1. Emre Bey Merhabalar,
      Bordo Bulamacı genellikle ağaçlarda uyuma periyodunda uygulanır. Siz hangi bitkilerde uygulayacağınıza dair bilgi verebilirseniz daha net ilerleyebiliriz. Bordo Bulamacı koruma amaçlıdır. Bitkilerinizde geçen yıllarda gördüğünüz bir hastalık var mıydı? Gülleci Bulamacı ile arasında en az 20 gün olmasına dikkat edin lütfen. Asmada budama sonrası uygulamakta fayda vardı. En kısa zamanda uygulayınız. Gülleci Bulamacı’nı da uygulayabilirsiniz. Bekleme süresini dikkat ederek.
      Bitkileriniz saksı içerisinde değilse ve belli aralıklarla gübreleme yapıyorsanız. Ekstra bir programa ihtiyaç yok. Tabi ki ticari kaygınız varsa o başka. Hobi olarak yaptığınız için bu şekilde açıklama yapıyorum.
      Gübreleme için de bir boş ( gübresiz ) bir dolu ( gübreli ) sulama yapabilirsiniz.

  5. Yaklaşık 800 adet zeytin ağacım var 12 yıllık hasatı bitirdik adana da ufak budama sını yaptım toprağı sürdüm şimdi ilk ilacını sıkmak istiyorum acaba bordo bulamacı mı sıkayım gülleci bulamacı mı birde dozajı ne olmalı. Her sıkmaya en az 8 ton ilaç sıkıyorum. Hangisini önerirsiniz teşekkürler.

    1. Merhabalar Kaan Bey,
      Hasat ve budama işlemini tamamlamışsınız. Açılan yaraların kapatılması için önceliğiniz Bordo Bulamacı olmalıdır. Bordo Bulamacı sonrası; gelecek yıla hazırlık olması amacıyla yapraktan uygulama yapmayı da göz önüne almalısınız. Başka sorunuz olması durumunda lütfen irtibatta kalalım.

      Sevgilerle,

    1. Mehmet Bey Merhabalar,
      İşin aslı tabiki bu işi yapan firmaların çok daha profesyonelce ve teknolojik makineler kullanarak hazırladıkları pestisitler daha geçerlidir. Bizim burada yapmaya çalıştığımız ekonomik olarak daha avantajlı ve aynı faydayı görebileceğimiz bir çözüm bulmaya çalışmaktır. Fiyat – fayda ilişkisine bağlı olarak hangi seçeneği değerlendireceğiniz sizin bileceğiniz bir şeydir. İyi çalışmalar

  6. Ben Bilecik te yaşıyorum ve bahçem burada. 2019 kasım ayında diktim ceviz fidanlarımı ekim sonu yanmış hayvan gübresi attım ve sürdüm diplerini başka birde dap gübresi aldım bordo bulamacı ve gübreyi ne zaman vermeliyim teşekkürler.

    1. Mehmet Bey Merhaba,
      Yaprak dökümü başlamıştır bitmek üzeredir hatta. Bordo Bulamacı uygulamanızı yapınız. Ocak sonu Şubat ayı içerisinde DAP gübrenizi de vermiş olunuz. Her hangi bir sorunuz olması halinde yine iletişimde olalım lütfen. Sevgiler

  7. Sercan Bey Merhabalar. 18 Dekar kiraz bahçem var ve bahçede armirila kök hastalığı var ve fungus mantar bunu yapıyor yayıyor diyorlar. bahçede çok da fazla ot var. bu sene yoğun bir mücadele yapıyoruz. gülleci bulamacı kiraz ağaçları için yarar görürmüyüz. Bu hastalığı durdurmaya yayılmasını önlemeye hatta öldürmeye etkilimidir. Birde bodro bulamaç ağaçlar yapraklarını döktükten sonra atmayı düşünüyoruz 15 gün sonra da gülleci bulamacını atalım yoksa tam tersimi. Başka bir önerinizde varmıdır acaba

    1. Kadir Bey Merhabalar,
      Başka bir platform üzerinden sizinle irtibat kurduk ve ihtiyacınız olan cevapları size verdim. Özet olarak;
      Ağaçlarınızda Armillaria Kök Çürüklüğü hastalığı değil, Nematod zararlısı kaynaklı bir sorun var. Bununla ilgili yapabileceğiniz mücadele yöntemi solarizasyon ya da nematisit uygulaması olabilir. Yabancı otlardan kurtulmanız gerekmektedir. Ağaç kök boğazı bölgesini açınız ve yüzeysel çapalama ile kök boğazı bölgesini havalandırınız. Ağaç bedenlerinde meydana gelen mantarlar ile mücadele için kök boğazı bölgesini temizleyiniz ve damlama borularınızı ağaçtan uzaklaştırınız 50 – 60 cm uzaklık yeterlidir.
      Bordo Bulamacı uygulaması; yaprak dökülmesinin tamamlanmasına yakın %90 gibi bir oran görüldüğünde yapılmalıdır. Gülleci bulamacı uygulaması yapacaksanız aralarında min. 20 gün olmasına dikkat ediniz. Her hangi bir sorunuz olduğunda lütfen iletişimde kalalım.
      Sevgiler,

    1. Merhabalar Fatma Hanım,
      Bordo bulamacının ham maddesi olan bakır elementi, suya karışması halinde zehirleyici bir etkiye sahiptir. Hayvanlarınızdan uzak tutmanızı tavsiye ederim.

  8. Mart ayının 8 inde 20 kadar meyve ve ceviz ağacımıza aşı yaptık. Bu esnada gövdelerde özellikle dutlarda mantar olduğunu gözlemledik. Mevsim ve işlev olarak gülleci bulamacı kullanmamız uygun mudur? Aynı bahçede çok sayıda kaz, tavuk ve arılarımız var. Onlara bir zarar vermiş olur muyuz?

    1. Merhabalar,
      Gülleci bulamacı temas etmesi halinde yaprak biti, kırmızı örümcek gibi zararlılar yakıcı özelliği olması dışında kötü kokusu sebebiyle zararlıları uzak tutan bir üründür. Dutların gövdelerinde mantarı oluşumlar gördüyseniz bordo bulamacını da kullanabilirsiniz( kimyasal ilaç kullanmak istemediğinizi düşündüğüm için bordo bulamacı seçeneğini sundum. )

  9. Sercan bey merhaba,

    İstanbul maltepedeyim.
    Zeytin için soruyorum.
    16 Şubatta hazır bordo bulamacı attım.İkinci uygulamasını Kasımda yapıcam. Paket üstünede senede 2 kez demiş. Başka tarih önerir misiniz?
    Gülleci bulamacını senede kaç kez hangi dönemlerde atmam gerekir.

    1. Merhabalar Salih Bey,
      Zeytinde budama yaptıysanız budama sonrasında ilk uygulamayı yapmalısınız. İkinci uygulamayı da Mart sonu gibi yapmanızda fayda var.
      Gülleci Bulamacını da sezonda 3 uygulama yapabilirsiniz Salih Bey.

    1. Fatih merhabalar,
      Domateste fide dikim döneminden sonra damlama ve yapraktan uygulama yaparak kullanmaya başladığında çok güzel sonuçlar ile karşılaşacaksın. Ben bu duruma şahit oldum. Uygulama sırasında dozlara dikkat lütfen! Aklına takılan bir durumda irtibatta olalım. Sevgiler,

      1. Merhaba Sercan bey domateste dozajı nasıl ayarlamalıyım dönüm üzerinden mi? Damlama da dozaj ne kadar verilir. Birde ceviz bahçemiz var ağaç uykuda ne zaman bordo bulamacı ve gülleci bulamacı atalım. Cevaplar İçin çok teşekkür ediyorum

        1. Merhabalar,
          Dekara 3lt damlama için dozaj uygundur.
          Ceviz için Şubat ayı çıkmadan uygulama yapabilirsiniz. Bordo Bulamacı uygulandıktan 15 gün sonra ( gözlerin uyanma dönemine dikkat ederek ) Gülleci Bulamacı uygulaması yapılabilir. Eksik cevap verdiğimi düşündüğünüz yerler varsa lütfen haberdar ediniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  10. Bilgiler için teşekkürler ama ben Sakarya bölgesinde bir fındık üreticisi olarak bordo bulamacı uygulamasını yaptım. Peki güllece bulamacını da yapacağım zaman ikisinin arasında ne kadar süre olması gerekir ya da önce hangisini fındık ağacına uygulamam gerekir dönem olarak kış ve şubat mart aylarında uygulama yapıyorum. İki bulamacıda peşi sıra uygulasam nasıl olur? deneme ya da uygulama yapan arkdaşlar var mı? teşekkürler kolay gelsin

    1. Ahmet Bey Merhabalar,
      İlginiz için ben teşekkür ederim. Fındıkta yaprak dökümü sonrası Bordo Bulamacı uygulaması yaptıysanız. Doğru bir adım. Bu uygulamadan sonra Gülleci Bulamacı uygulaması yapmayı düşünüyor iseniz; arasında en 15 – 20 gün olmalıdır. Bahsettiğiniz dönemlerde %2 – 2,5 oranında yapacağınız uygulama yeterlidir.

      Sevgiler,

  11. Sercan bey bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Ben yeşil erik, kiraz ve cevizlere kaolin kili kullandım. Kaolin kili bordo bulamacı tercih ne olmalıdır

    1. Şaban bey merhabalar,
      Kaolin kili ile bordo bulamacının aynı amaca hizmet ettiğini düşünmüyorum. Nedeni de; Kaolin kili ana hatlarıyla uygulama yapılan ürünü güneş yanığı sorunundan ve zararlılardan korumak amacıyla kullanılır. Bordo bulamacı ise; ana hatlarıyla mantari hastalıklarla mücadele etmek için kullanılır. Eğer kullanım alanlarınızı belirtirseniz. Bu konuda da yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar. İş değişikliği sebebiyle bir süre bilgisayardan ve siteden uzak durdum Bu sebepten af buyurunuz. Sevgiler.

  12. Hocam merhaba benim sorum size gulece bulamaca pamukta bitkisinde kullanabilirizmi acaba şu anda hacere basladi artik yaprak biti kırmızı örümcek kurt vasayre vede kullansak bu bul amacı
    Tarım ilacı ve ya yaprak gübresi karışırmi acaba

    1. Aziz bey merhabalar,
      Pamuk bitkisinde İzmir Bergama taraflarında üretici bir arkadaşımız ile telefonda yaptığım görüşmede denemenin başarılı olduğundan bahsetmişti. Sizde de başarı elde edileceğini düşünüyorum. Sonucundan bizleri de haberdar edin lütfen. Kolay gelsin.

  13. Merhaba,
    Bordo bulamacını “Bakır (iki) sülfat ve sönmüş kireç karışımı ” olarak tanımlarken yazının devamında sönmemiş kireç olarak tarif vermişsiniz. Burada ifade etmek istediğiniz sönmemiş kirecin suyla temasında sönmüş kireç haline geleceği midir? Kısaca soracak olursam bu karışımda doğrudan daha kolay temin edilebilen sönmüş badana veya inşaat inşaat kireci kullanılabilir mi? Cevabınız “evet” ise karışım oranları aynı mıdır?

    1. Ahmet bey merhabalar, Öncelikle dikkatiniz ve uyarınız için size çok teşekkür ederim. ‘Sönmüş kireç’ yazının tamamı içerisinde yapılan bir yazım yanlışıdır. Formül sönmemiş kireç üzerinden yapılmıştır. Fakat sönmüş kireç kullanmak istiyorsanız %1’lik karışım hazırlamak için 2 kg. sönmüş kireç kullanmanız gerekecektir. Olması gereken; taş kireç, sönmemiş kireçtir. Fakat; ‘çok zordayız, bulamadık, mecburuz bunu hazırlamaya ve elimizde sönmüş kireç var’ diyorsanız. Bahsettiğiniz sönmüş kireci kullanabilirsiniz. Teşekkürler. Sevgiler,

  14. Sercan bey lahana yetiştirmek istiyorum ama bitkiye dadanan tirtillarla nasıl baş
    Edebilirim.. zirai ilaç düşmanıyım kesinlikle kullanmak istemiyorum.. gülleci ya da bordo bulamacı fayda eder mi..değerli bilgileriniz ve cevabınız için çok teşekkürler..

    1. Ayşe hanım merhabalar,
      Size bu konuda yalan bilgi vermek istemiyorum. Lahana gibi yapraklı sebzede kullanımı üzerine bir çalışma görmedim ve bende uygulama yapmadım. Bu sebepten size söyleyeceğim her kesin bilgi beni vicdanımla karşı karşıya getirir. Ama mantıken yeşil kurt gibi zararlılar, yiyerek beslenir. Kükürtün yakıcı ve uzaklaştırıcı etkisi bitki üzerinde faaliyet gösteren yeşil kurt ( tırtıl )u uzaklaştırır mı?? mümkün olabilir. Denemelisiniz demekten başka bir yol bulamıyorum. Denedikten sonra burada paylaşımda bulunursanız çok memnun olurum. Sevgiler,

    1. Ferdi bey merhabalar,
      Geçmiş yaılarımızda bu konudan bahsettik. Ctrl tuşuna basıp ardından F tuşuna basarak geriye doğru arattığınızda geniş bilgiler bulunmaktadır. Size büyük faydası olacaktır. Sevgiler,

  15. Sercan bey merhaba. Herkese iyi günler dilerim. Bordo bulamacı yada Gülleci bulamacı buğdayda kullanılır mı? Böyle çalışmanız var mı? Kullanılan miktarlarını yada dozunu yazarsanız sevinirim teşekkürler.

    1. Merhabalar,
      Aramıza hoş geldiniz ve sizin içinde güzel bir gün olmasını dilerim. Buğdayda bir deneme yapmadık. Ama Trakya Bölgesi’nde Gülleci Bulamacı ile bir deneme yapan arkadaşımızın yorumuna göre deneme yapılmayan alanlara göre bir fark olduğunu düşünüyor. Ben denemedim ya da deneme yapılmış halini görmedim maalesef. Bu sebepten de sizi yanlış yönlendirmek istemem. Ama merakınız varsa arazinizin 5 – 10 m2’lik bir bölümünde deneme yapabilirsiniz. Takdir sizindir. Deneme yaparsanız ve sonuçlarını bizler ile paylaşırsanız çok mutlu olurum. Sizden haber bekliyor olacağım.

  16. Hocam merhabalar
    Biz bordo bulamacını şeftalide kabarcık olmasın diye kullanıyoruz gülleci bulamacı da bu etkiyi sağlar mı malum göz taşının çuvalı 450 lira oldu.

    1. Recep Bey Merhabalar,
      Hoş geldiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler. Şeftalide kabarcık olmasın derken – Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı Hastalığından mı bahsediyorsunuz? Eğer bu hastalıktan bahsediyorsanız; çiçek dönemi öncesi – hangi bölgede olduğunuzu bilmiyorum, çiçek açma gerçekleştiyse uygulama yapmayınız. Çiçek açımı gerçekleşmediyse uygulama yapınız – koruma amaçlı bir uygulama çiçek dönemi sonrası da bir uygulama yapınız. Hastalık görüldükten sonra kullanmanız öncesinde olacağı kadar etkili olmayacaktır. Hastalık görüldüğünde bakırlı preperatlarla müdahale etmek gereklidir. Lütfen irtibatta kalalım. İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  17. sayın hocam ben hazır toz blamacı 16 lt.pompama 2 çay bardağı koydum ve ahşap bir tahta ile karıştırdım oldumu acaba ve kalan bulamacımı ne yapayım şu anda tankın içinde cevaplarsanız çok memnun olurum pompomın içinde kalması mahsurlumudur.selamlar saygıılarımı sununar başarılar dilerim.2.bordo bilacımı nezaman atacağım.

    1. Cemil Bey Merhabalar,
      Rahatsızlığım dolayısıyla bir süredir site ve yorumlar ile ilgilenemiyorum. Geç dönüşüm için kusura bakmayın.
      Karışımın plastik mazlemeden yapılmış kova, tank vb. ekipmanlarla hazırlanması gereklidir. 2 çay bardağı aşağı yukarı koyulması gereken ağırlığı yakalamıştır diye düşünüyorum ( hiç bir çay bardağı kaç gr. geliyor diye bakmadım, ne yalan söyleyeyim ). Şöyle söylemek isterim. Bordo Bulamacı hazırlarken ihtiyacınız kadar hazırlamanızı tavsiye ederim. Raf ömrü olan bir karışım değil. Eğer bir kaç gün saklamak istiyorum diyoesanız. Karışımın içerisine 50 – 100 gr. arası toz şeker atıp karışıtırınız tahta ya da plastik bir çubuk yardımı ile.

      * 16 lt hazırladığınız karışımı nerede kullanıyorsunuz? Kullanım sonunda kaç lt kaldı elinizde?
      * Bu karışımı nerede kullandınız? Ürün nedir? ( Meyve sebze, süs bitkileri vb. gibi )

      Cemil bey sizden gelecek geri dönüş sonrasında hızlı bir şekilde yardımcı olmak içn elimden geleni yapacağım.
      İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

  18. %2 lik bordo bulamacı için 100lt suya 2kg göztaşı ve 2 kg sönmemiş kireç kullanılacak demişsiniz. Sönmemiş Kireç 1kg olmayacak mı?

    1. Melih bey merhabalar,
      Geç geri dönüş için kusura bakmayın lütfen. Yazıyı okuduğunuz ve vakit ayırıp yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Hemen sizin sorunuzun cevabına geleyim.
      Bordo bulamacında yüzdeyi belirleyen bakır miktarıdır, kireç ise birleştirici ve seyreltici bir materyal gibi düşünmeliyiz, kirecin oranını düşürmek bakırın yakıcı etkisini artırmaktadır. Yaptığım araştırmalarda karışım oranı; 1 birim bakır: 1 birim kireç : 100 lt su olarak karşıma çıktı. Bu oran bakırın yakıcı özelliğini minimumda tutan oran. Şunu söylemem gerekir kireç oranının dediğiniz gibi yarı oranda tutulduğu anlatımlarla da karşılaştım ama o anlatımlarda şu uyarı yapılmış; “Karışım hazırlandıktan sonra yakıcı etkisi olabilir ( yani passız bir çivi batırıyoruz ya, 10 dk. bekletme süresi sonrasında paslanma belirtileri ile karşılaşabiliriz demek istemişler ) böyle bir durumda karışıma kireç ilavesi yapılmalıdır.” Bu uyarıları değerlendirerekten paylaşımdaki oranları aynı tuttum ve sizin bahsettiğiniz yarı oran ile ilgili bilgiyi vermedim. Çünkü; soğuk havalarda ve ağaçlar uykuda iken bir zararı olmayacak olsa da, sıcak günlerde ağaçlarda yaprak var iken yapılan uygulamalarda yapraklarda yakma etkisi yapması mümkün olacaktır. Bu riske girmeyi doğru bulmadım. Yazıda bahsi geçen oranın ağaçlara olacak faydasında her hangi bir azalma olmayacaktır. Yakması demek iyi bir şey demek değildir. Bunu bir arkadaş hatırlatması olarak kabul ediniz lütfen. Eklemek istediğiniz bir şey olması durumunda sizden geri dönüş bekliyorum Melih bey.
      İlginiz ve farkındalık yaratan sorunuz için teşekkürler.
      iyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle,

    1. Aydın bey merhabalar,
      Öncelikle yazıyı okuduğunuz ve yorum yaptığınız için size teşekkür ederim. Sizin sorunuza geçeyim hemen; Gülleci Bulamacı asidik bir etkiye sahip olup hastalıklarla mücadele de ve koruma amaçlı kullanılan bir karışımdır. Bordo Bulamacı ise; koruma amaçlı – hastalık görülmeden önce – uygulanması gerekn bir karışımdır. Gülleci Bulamacı’na bir şey olmadı. Yazıda da belirttiğim gibi ikisininde yeri ayrıdır.
      Buradaki amacım; karşılıksız olarak elimden geldiğince ve bildiğim kadarıyla siz okyucularımıza paylaşımda bulunup bilgi sahibi yapmaktır. Bunu yaparken de seçenekler sunarak, tercihi size bırakarak yapıyorum ki, örneğin; Gülleci Bulamacı üzerinde saplantı yaratıyor gibi bir algı oluşturmamak için. Böyle de bir amacım yok tabiki. Takdir sizlerin. İkisinin de farkını anlatmaya çalıştım. Değerlendirmesi, uygulaması ve sonuçları sizlere aittir. Yeni sorularınız olması halinde irtibatta kalalım lütfen.
      İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu