Yabancı Ot İlaçlaması Yaparken Sıcaklık Ne Olmalıdır?
En iyi siz üreticilerimizin de bildiği gibi sadece yabancı ot ilaçlaması sırasında değil, toprağa yapacağımız müdahalede, kimyasal kullanımı ya da toprağı işlemenin göstereceği etkinin ne kadar verimli olacağını belirleyen en önemli unsur ‘doğa koşulları’ diyebiliriz. Mahsulü ilaçlayacağımız ilaç atım zamanını belirlememize izin veren koşul ise, atım yaptığımız an ve sonrasında takip edecek olan hava koşulları ve hava sıcaklığıdır.
Her ekim döneminde mahsulün %20-%30 gibi büyük bir bölümünün kaybına neden olan, neredeyse üreticinin kazancına ortak olan zararlılar ve zararlılarla mücadele, Yabancı Ot (Herboloji) ile mücadele, aslında üreticinin zirai ilaçlama yapmasının temel nedenidir.
Şu sözü biliyorsunuzdur;
“İnsanlar ektiklerini değil, hastalık ve zararlılardan arta kalanları hasat eder, onların bir kısmını da hasat, taşıma ve depolama sırasında kaybeder”
Toprağımızı ne kadar kaliteli ve zamanında işlersek işleyelim, ne kadar kaliteli tohum ve fide kullanırsak kullanalım, sahada ezeli bir rakibimiz var ki, o da mahsul zararlıları ve toprak mineralini mahsulden çalan yabancı otlar. Peki yabancı otla mücadelede hava şartları nasıl olmalıdır? Yabancı ot ilaçlaması yapmaya başlamadan önce dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Ayrıca eğer okumadıysanız bu da ilginizi çekebilir: Mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı nasıl yapılır?
Yabancı Ot İlaçlaması yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Yabancı ot mücadelesi yapsak da hasatta belli bir oranda kaybımızı elbette olacaktır. Ancak zararlılarla ve yabancı otla mücadele etmediğimiz zaman hasat kayıpları %65’lere, hatta bazı narin ürünlerde bu kayıplar %75-80 düzeylerine çıkabilmektedir.
Yabancı ot mücadelesinde kullanacağımız ot ilaçlarında ise, en iyi etkiyi alabilmek için, ve ilaç direk toprakla temas halinde olduğu için birkaç önemli hususu bilmemiz gerekmektedir.
Yabancı Ot İlaçlaması Yaparken sıcaklık ne olmalı?
1) Yabancı ot mücadelesi öncesinde, atarken, ve attıktan sonraki günlerde ot ilacı için hava sıcaklığı 10 derecenin altında olmamalı.
2) Ot ilaçlaması yapıldığı dönemde yine hava sıcaklığı 25 derecenin üzerinde olmamalı,
3) Eğer mümkünse en iyi hava koşulları olan 13-16 derece sıcaklık mevsimi beklenmeli,
4) İlaçlama yapıldıktan sonraki 24 saat içinde yağmur yağmamalı, sulama yapılmamalı, toprak yıkanmamalıdır.
Buradan bir çok farklı ürünlerin ilaçlamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
İlaçlama yaparken maske kullanımı çok önemli!
Konu ilaçlamadan açıldığı için bahsetmeden geçmeyeyim. Elbette bunların dışında bir çok çiftçimizin görmezden geldiği ama önemle dikkat etmeniz gereken durum ise maske kullanmanızdır. Peki zirai ilaçlama yaparken hangi maske kullanılmalı?
Daha önce yazdığım bir koruyucu ilaçlama olan ve tamamen doğal olan gülleci bulamacı uygulaması da yapsanız, bu tarz kimyasal ilaçlamalar da yapsanız mutlaka maske kullanmanız gerektiğini şiddetle söylemek istiyorum. Malum, Koronavirüs dertleriyle uğraştığımız şu günlerde hangi maskeyi takmanız gerektiğiyle ilgili bir yazımız var. Yazıda geçen N95 ya da N99 – FFP2 ya da FFP3 tarzı maskeler ilaçlama alanında da kullanmanız gereken maskelerdir.
Yüzünüzü bez ya da şal gibi bir şeyle örtmek ya da ürün koduna dikkat etmediğiniz maskeleri takmak, eğer hepa fitreli havalandırma özelliği yoksa kabinli traktörlerin içinde çalışmak, ilaçlama yaparken sıvı zehri ciğerlerinize çekmenizi engellemeyecektir. FFP1 ve altı olan daha düşük filtreleme özellikli maskeler de yardımcı olmayacaktır.