Sağlık Yaşam

Koronavirüs’ün Maskede 7 Gün Yaşadığı Ortaya Çıktı. Sık Sık değiştirmek Şart

Tüm dünyayı etrafına toplayan Koronavirüs ile ilgili gün geçmiyor ki yeni bir araştırma sonucu duyalım. Daha önce TV ve internet aleminde dolaştığı ülkemizde, bir gün maske takmanın sakıncalı olduğu söylenip, ertesi gün ücretsiz cerrahi maske dağıtılacağı söylenebiliyor. Elbette bu ve benzer çelişkilerin nedeni her geçen gün yeni bir bilgiye ulaşılması olsa gerek diye düşünüyoruz.

Business insider haberine göre, Koronavirüs COVID-19 ile ilgili yeni bulgular şöyle.

  • Araştırmacılar, yeni koronavirüs COVID-19’un bir yerden başka yere nasıl transfer olduğunu görmek için farklı yüzeylerdeki stabilitesi üzerinde çalışıyor.
  • Lancet dergisinde yayınlanan yeni bir raporda, virüsün 7 gün boyunca cerrahi maskelerin dışında kaldığı bulundu.
  • Bulgular göz önüne alındığında, çalışmayı yürüten araştırmacılardan biri, ellere virüs bulaştıracabilecek olan yüz maskelerinin dışına dokunulmamasını tavsiye etti.
  • Araştırmacılar ayrıca, yüze dokunma ihtimaline karşı ellerinizi sık sık yıkamanın, ve evde kalmanın COVID-19’dan korunmada en iyi yol olduğuna dair zaten daha önceden bilinen tedbirerin tekrar altını çizdiler.

Koronavirüs bir çok yüzeyde uzun süre yaşayabiliyor

Koronavirüs salgınının daha ilk günlerinden beri araştırmacılar, virüsün kartondan paslanmaz çeliğe kadar çok çeşitli yüzeylerde ne kadar süre yaşayabildiğini incelemekte.

Artık herkesin bildiği gibi, koronavirüs öncelikle bir solunum yolu hastalığı ve tipik olarak enfekte olmuş bir kişinin öksürüğünden veya hapşırmasından havadaki damlacıklar yoluyla yayılıyor, ancak üzerinde sizi enfekte etmeye yetecek miktarda virüs olan bir nesneye temas eder ve sonrasında yüzünüze dokunursanız virüs size de bulaşabilmekte.

Hergün TV yayınlarına katılan uzman doktarlar, profesörler ve Türk bilim kurulu da COVID-19’un nasıl bulaştığına ve virüsten nasıl koruyabileceğine dair buna paralel açıklamalar yapmakta.

The Lancet dergisinde yayınlanan yeni rapor organik dokular, ahşap ve kumaş gibi çeşitli yüzeyler üzerinde zamanla virüsün mevcut stabilitesinin ne durumda ve miktarda kaldığı incelenmiş.

Araştırmacılar incelemeye başladıktan tam bir hafta sonra koronavirüsü bir yüz maskesinin dışında hala canlı bulmalarına oldukça şaşırmışlar.

Araştırmacılar, “Çarpıcı bir şekilde, 7. günde cerrahi bir maskenin dış tabakasında tespit edilebilir bir bulaşıcı virüs seviyesi mevcut olabilir.” diye açıklamada bulunmuşlar.

Bildiğiniz gibi yüz maskeleri, özellikle cerrahi maskeler ve N95 solunum maskeleri, salgının başlangıcından beri çok talep görmekte ama fiyatları normal seviyesinden oldukça fazla yükseldi ve bulmak sıkıntılı hale geldi. Ev yapımı maskelerin ne kadar işe yaradığı ile ilgili daha önce de yazımızda paylaşmıştık zaten.

Business Insider’dan Hilary Brueck‘in, belirttiğine göre ‘zaten hasta olan insanların dışında maske kullanmanın bir popülasyonda enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olduğuna dair çok fazla bilimsel kanıt yok. Bilim adamları, evde kalmanın ve sosyal mesafenin geniş tutulmasının, mümkün olduğunca enfeksiyon sayısını azaltmada ve ülkemiz de dahil bir çok ülkenin de aynı olduğu ” artış eğrisini düzleştirmede” en iyi yolu olduğu konusunda fikir birliği içindeler .

Ayrıca eğer okumadıysanız bu da ilginizi çekebilir: Mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı nasıl yapılır?

Yüz maskelerini uygun şekilde takmak ve çıkarmak anahtardır

Leo Poon Lit-man ve Malik Peiris dahil olmak üzere araştırmacıların, bulgularının maskeleri düzgün bir şekilde giymenin ve çıkarmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bu yüzden ameliyat maskesi ya da N95 tarzı maskeleri çıkarırken maskenin dışına dokunmamanız çok önemli. Ellerinizi kirletebilir ve daha sonra ağzınıza ya da gözlerinize dokunarak virüsü içeri alabilirsiniz.

CDC sitesine göre ağzı ve burnu kapatan, rahat giyilen, daha sonra makinede kolayca yıkanabilen bez maske önermekte. Ancak sık sık makinede yıkanması gerektiğini de belirtmekte. Çıkardığınızda, maskenin en kirli olduğu yere dokunmaktan kaçınmalı ve hemen sonra ellerini iyice yıkamalısınız. Siteye giderek ‘bez maskeyi kendiniz evde nasıl yapabilirsiniz’ tarifinden yararlanabilirsiniz. Anlatım İngilizce olsa da, görseller yeterince anlaşılabilir şekilde.

Bez maske ev yapımı, homemade mask infographic https://huglero.com
evde bez maske yapım yapımı tarifi infografik https://huglero.com

Ellerini sabun ve suyla yıkayın

Elleri sabun ve suyla yıkamanın ne kadar önemli olduğunu ancak bunu yaparken bu işi bağımlılık haline getirmemek de gerektiğini daha önceki ‘koronavirüslü günlerde psikolojinizi nasıl korursunuz’ yazımızda paylaşmıştık. Buna ilave olarak;

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden bilim adamlarını da içeren araştırma ekibi, koronavirüs’ün pürüzsüz yüzeylerde daha kararlı olduğunu buldu. Önceki araştırmalar, koronavirüsün bakır üzerinde 4 saat, kartonda 24 saat ve plastik üzerinde üç gün yaşayabildiğini keşfetmişlerdi, ancak bu kendi başına bir faktör değil, çünkü koronavirüsün ömrü sıcaklık ve nem gibi çeşitli faktörlerden etkilenmekte.

Bu nedenle yetkililer , kapı tokmağı, tezgah üstü ve telefon gibi insanların sık sık dokunduğu ev nesnelerini düzenli olarak dezenfekte etmeyi şiddetle öneriyorlar.

koronavirüs için maske işe yarar mı, marketten alınanlar nasıl temizlenir, koronavirüs maskeden geçer mi https://huglero.com/

Mağazadan yiyecek veya diğer gereksinimleri alırken olası virüs parçacıklarını eve taşımaktan endişe duyanlar için bozulma ya da bayatlama derdi olmayan eşyaları kullanmadan önce bir gün boyunca alışveriş torbalarında, mümkünse dışarıda bırakmanız gerektiğini öneriyorlar. Bu noktada ben, sprey kutusunun içinde hazırladığım çamaşır suyu-su karışımı ilacı eve sokmadan aldığım tüm eşyaların üzerine sıkıp, lavaboda durulayıp kullanıma hazır hale getiriyorum. Zira hemen her eşya zaten kapalı poşetlerde satın alınıyor.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu