Yabancı Müşteri Hizmetlerine Mesaj Yazma: İngilizce Mesaj Yazım Taslağı
İngilizce çat pat, etrafta da bilen yok. Bu işi kendi başınıza halletmeniz gerekiyor. Yabancı bir servisteki hesabınızla ya da içindeki varlıklarınızla ilgili bir sorun yaşadınız ve acilen çözmeniz gerekiyor. Türkiye’deki bir işletme olsa bir ihtimal telefonla ulaşıp derdinizi daha rahat anlatabilirdiniz ancak bu da mümkün değil.
O zaman tek çare arkadaşlara mail yoluyla ulaşmak. İşte bu yazımda yabancı sitelerin müşteri hizmetlerine nasıl ulaşırsınız, ve sorununuzu nasıl çözersiniz ondan bahsetmeye çalışacağım.
Yabancı Müşteri Hizmetlerine Mesaj Yazma
Aşağıda, basit bir kaç ingilizce mail örneğini vermeye çalışacağım. Ancak daha önemli olanı uzak ülkelerdeki bu insanlara ulaşırken neler yapmalıyız, neleri asla yapmamalıyız bunlardan bahsetmek istiyorum.
Müşteri hizmetlerine burada olmayan bir çok sebepten ihtiyaç olabilir
Yabancı müşteri hizmetlerinden kastettiklerim, işte ihtimaller dahilinde, Facebook hesabınız ‘suspicious activity’ (şüpheli davranışlar) nedeniyle kapanmış, Youtube yayıncısı olarak kanalınız haksız yere kapanmış ve bunu Youtube’a en kısa yoldan ifade etmeniz gerekiyor olabilir.
Ya da, ne bileyim başka bir tahmin daha; Binance ya da Bitfinex’te paralarınız vardı ama şifreyi unuttunuz, ya da hatayla telefondan Google Authenticator uygulamasını sildiniz ve giriş yapamıyorsunuz. Ya o kadar para yanacak, ya da müşteri hizmetlerine ulaşıp bu sorunu çözmeniz gerekecek.
Mail atarken uyulması gereken bir kaç kural var
Hemen hepimiz küresel ölçekte büyük olan şirketlerle bir şekilde yıllardır ya da daha yeni yeni iletişim halindeyiz.
Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Google ve kendi bünyesinde olan YouTube, Adsense vs., gittikçe popülerleşen kripto para piyasasında alım satım yapılan yabancı borsalar olan Binance, Bitfinex, Poloniex vs. ya da aklıma şu an gelmeyen her hangi bir platformla çalışıyor ve her hangi bir zamanda sorun yaşamış ve acilen müşteri hizmetlerine ulaşmanız gerekiyor olabilir.
Bu platformaların bazılarının Türkiye temsilciliği olduğundan Türkçe mail de atabilme şansınız olabilir.
Ancak genel itibariyle bize gerekli olan İngilizce iletişim kurabilmektir. Eğer İngilizce seviyeniz müşteri hizmetlerine derdinizi anlatacak kadar yeterli değilse, kendinizin bu sorunu halledebilmeniz açısından, ya da kullanmanız gereken dilin nasıl olması gerektiğini iyi seçmeniz açısından, önereceğim noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Zira bu şirketler oldukça büyük ölçekli şirketler ve günde binlerce sorun maili almaktalar. Eğer sorununuzu tam anlatamazsınız, hiçbiri ‘ne demek istedi bu acaba?’ diye düşünmez.
Müşteri hizmetlerine yazarken kullanacağınız taslak ve kendi içinde sırası hemen hemen aynı kurallara sahiptir.
Selamlama kısmı ve büyük harf kullanmak oldukça önemli
Elbette göndereceğimiz sorun mektubu kısa olacak, derdimizi net anlatacak ve selamlamayla başlayacak. Bu arkadaşlar bizim samimi dostumuz olmadığından, merhaba demek için ‘Hi’ ile değil, ‘Good day’, ya da ‘Hello there’ diyerek başlamak uygun olacaktır.
Bir diğer önemli mevzu ise büyük harf kuralıdır. Türkiye’de yazı yazarken çok fazla önem gösterilmese de, bilhassa Amerikan toplumu bu konulara önem verir. Yazacağınız kurumun adını büyük harfle yazmaszanız, cevap dahi alamayabilirsiniz. Şaka yapmıyorum.
Bunu ister kendilerine yapılmış bir saygısızlık olarak gördüklerini düşünün, ister resmi bir destek bildirimi göndermekten aciz olduğunuzu ve ciddiye alınmanıza gerek olmadığı izlenimi uyandırdığını düşünün. Kesinlikle cevap vermezler demiyorum. Ama biz yine de olması gereken kuralına uyuyoruz. Örnek verecek olursam, şu şekilde başlıyorum:
‘Good day, YouTube support team.’,
‘Good day, Binance customer service team.’,
gibi.
Yani söylediğim;
‘İyi günler, YouTube destek ekibi’,
‘İyi günler, Binance müşteri hizmetleri ekibi’.
Hakaretvari ve tehditkar dilden uzak durun
Hesabınız anlamsızca ve haksızca, ya da şirketin kullanım şartları sözleşmesine uymayan bir hareketinizden dolayı kapatıldı diyelim. Doğrudur. Kimin kapanmıyor ki? Dünyanın en şanssız insanı siz değilsiniz, günde binlerce insanın başına gelen son derece normal bir olaydan bahsediyoruz.
Ama kendinizi, sakın ola ki, Türkiye’de bağırıp çağırarak iş hallettirdiğiniz bir işletmede sanmayın sakın. Sakinliğinizi koruyup, profesyonelce bir destek maili yazmak, sorunun çözümü açısından yapabileceğiniz tek yoldur.
Bağırıp çağırdığınız anlamına gelen, ünlem işaretleriyle dolu, ağır suçlamalar içeren, hele küfür tarzı kelimeler içeren bir ileti göndermeniz, hesabınızın hiçbir zaman açılmamasına, hatta sonra pişman olup, dünyanın en kibar mesajını yollasanız da, hiç dikkate alınmamasına, belki de ban yediğiniz için mesajınızın artık bir daha görünmemesine yol açabilir.
Diyelim ki, Youtube’de kanalınız vardı, içinde de 30-40 video, izlenme oranları gün geçtikçe artarken, maksimum uyarı limiti olan 3 defa copyright uyarısı yediniz ve hesap kapandı.
Gerçi youtube biraz ekstrem bir örnek oldu. Çünkü Google bu konuda dünyanın en acımasız şirketi diyebilirim. Yani parantez açarak da olsa belirteyim, youtube hesabınız kapandıysa muhtemelen hiçbir zaman açılmayacaktır. Velev ki, açılabilecek kıvamda bir haksızlık söz konusu ve müşteri hizmetlerine yazıyorsunuz.
Öfkeyle hareket edip YouTube destek ekibine saldırıya geçmeniz, artık açılacaksa da açılmayacağı anlamına gelir. Şirketin global ölçekteki büyüklüğünü bilmek ve ona göre tavır takınmak sizin için faydalı olacaktır.
Açıklama bölümü sade ve mümkünse Google translate-free olsun
Selamlamadan sonra probleminizi anlatacağınız açıklama bölümü, sade ve problemi kısaca ve net tanımlayan nitelikte olsun, mümkünse Google-Translate kullanmadan düzgün yazın. Zira otomatik çeviriler, ki bu en iyi çeviri motoruna sahip Google translate dahi olsa, çoğunlukla saçma sapan çeviriler yapıp alakasız cümleler oluşturabiliyor.
Eğer kullanmaya mecbursanız da, en düzgün Türkçe ile çeviri kutusuna metni girmeniz, virgül, nokta ve büyük harflere dikkat etmeniz, en doğru çeviriyi elde etmenizi sağlayacaktır.
Binance müşteri hizmetlerine mail atma
Örneğin; Binance hesabınıza başka bir borsadan 5 ETH transfer işlemi yaptınız ama oldu da coinler gelmedi ve iletişime geçmeniz gerekli. Şöyle bir açıklama kısmı uygun olabilir.
Good day, Binance support team.
I transferred 5 ETH to my Binance account yesterday at 17:30 pm, from another exchange. However, it’s still not showing up. Could you please help me to resolve this problem?
Eagerly awaiting your reply.
Thank you.
(İyi günler Binance destek ekibi.
Dün saat 17:30’da başka bir borsadan binance hesabıma 5 ETH transfer ettim. Ama, hesabımda görünmüyor.
Lütfen sorunu çözmemde bana yardımcı olabilir misiniz?
Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkür ederim.)
Ya da;
My 5 ETH deposit to Binance account has not shown up since yesterday.
How can I go around this problem?
Thanks for your help in advance.
(Binance hesabına olan 5 ETH depozitim dünden bu yana görünümüyor.
Bu problemi nasıl çözebilirim?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.)
Gibi.
Kapanış kısmı dilekleri
Yukarıdaki örnekte de belirttiğim gibi, tipik bir mektup sonlandırması gibi ‘teşekkür’ ile bitirdiğiniz ve isim ve soy isminizin olduğu bir imzayla bitirirsiniz.
İşinize yarayacak olan, probleme dönük nazikçe rica edilmiş mesajlardır. Muhtemelen size en kısa sürede cevap vereceklerdir.
Gelen yanıta tekrar yanıt verme kısmı
Mesajınıza gelecek cevaba göre hareket edebilmek için ise eğer anlamadıysanız ya İngilizceyi bilen birine sorarak ya da yine Google hazretlerinin translate bölümüne ya da bing translator‘a kopyala yapıştır yaparak anlamaya çalışacaksınızdır.
Her zaman çalışanların İngilizcesi mükemmel olmayabilir.
Bu noktada eğer çeviri programını kullanmışsanız bazen yanlış sonuçlar da alabilirsiniz. Çünkü size cevap veren müşteri hizmetleri çalışanları her zaman İngilizceyi çok iyi bilecek ve gramer kurallarına harfiyen uyarak sizinle konuşacak diye beklemeyin.
Global ölçekte çalışan şirketlerin müşteri destek birimleri dünyanın bir çok farklı noktasında olabilmekte. İş gücünün ucuz olduğu ve saat dilimlerinin farklı olduğu lokasyonlarda, 24 saat online destek verebilmek adına nöbetleşe çalışan müşteri destek birimlerinden size herhangi biri denk gelebilir, ertesi yazışmanız da da bir başkası cevaplayabilir.
Siteground hosting şirketiyle bir defasında konuştuğumda canlı destek veren arkadaş Afrika’nın bir noktasından, bir başka konuşmamda da başka bir ülkenin başka bir noktasında bağlamıştı ve çok zor anlaşmıştık.
Kişisel güvenliğinize önem verin!
Bu kısım aslında para ile ilgisi olan servislerin müşteri hizmetlerine ulaşmak için uğraşırken uyanıkların kurbanı olan kişiler için bilinmesi gerekli olan bir kısım ve bu yüzden Binance örneğinden devam etmek istiyorum.
Ulusal bankalarımızla ilgili her gün yeni bir dolandırıcılık icadı duyuyoruz ve devlet zaten gerek SMS ile gerek televizyonda kamu spotuyla bu tarz hırsızlık olaylarının önüne geçmeye ve insanları bilgilendirmeye uğraşıyor. Ancak Binance ya da diğer muhtelif borsalarla ilgili herkesin bilgi sahibi olması kolay olmayabiliyor.
Asla kendi resmi sitesi dışında bir yardım talebi, bir müşteri ilişkileri iletişim adresi aramayın, bulmayın. Binance’nin Twitter, Facebook sayfaları ya da Telegram kanalından falan yardım talebinde bulunmayın.
Muhtemelen 2 dakika geçmeden birileri size yazacak, kendisinin Binance resmi müşteri hizmeti, grup admini vs. olduğunu iddia edecek ve hesabınızdaki sorunun çözülmesi için, şu adrese şu kadar ETH gönderin hemen halledelim falan gibi taleplerde bulunacaktır. Hem sorununuz çözülmez, hem de paranızdan olursunuz.
Resimdeki fake adresin sorun neresinde çözebildiniz mi? Çözdüyseniz eğer, ne kadar dikkatli olmanız gerektiğini anlamışsınızdır diye düşünüyorum.
Binance müşteri hizmetlerine buradan ulaştıktan sonra resimlerdeki gibi devam edebilirsiniz.
Velhasıl müşteri hizmetleri hizmetlerine ulaşıp yaşadığınız sorunu çözmede takip etmeniz gereken yollar hemen hemen bu şekildedir. Umarım sorun yaşamazsınız ve eğer yaşarsanız da yardımcı olacak yolda açıklayıcı olmuşumdur.
Görsel: Reddit