Hayvanlar alemi

Yas Tutan Balina, Ölen Yavrusunu 17 Gün Sonra Bıraktı

Yavrusunun Ölümünü Kabullenmesi 17 Gün Sürdü

Pasifik okyanusu sakinlerinden olan bir katil balina, doğum yaptıktan hemen sonra ölen yavrusunu bırakmamıştı. En sonunda geçtiğimiz günlerde, 17 gün sonra, balinanın artık yavrusu olmadan dolaştığı görüldü. Balina uzmanlarının dediğine göre, ‘yas turları’ bitti.

anne balina ve yavrusu https://huglero.com
Michael Weiss, Balina Araştırmaları Merkezi

Balina araştırma merkezinin açıklamasına göre, anne katil balina geçtiğimiz cumartesi Britanya Kolumbiyası kıyılarında yalnız yüzerken ve somon sürüsünü kovalarken görüldü. Bu, 24 Temmuzdan bu yana doğumundan hemen sonra ölen yavrusu yanından ayırmayan balinanın yalnız görüldüğü ilk sefer oldu.

Tahlequah (ya da uzmanların verdiği kod olan J35 isimli balina), doğumundan hemen 1 saat sonra ölen yavrusunu kafasının üzerinde dengeleyerek batmasını önleyip, yaklaşık 1200 km kadar süren yolculuğunda yanından ayırmadı. Balina araştırmaları merkezindeki uzmanlar ise bu olayı 17 gün boyunca takip ettiler, ta ki balina yavrusunu artık bırakana kadar.

Bu, benzeri görülmemiş bir süre

Uzmanlara göre, anne balinaların ölen yavrularını en fazla bir haftaya kadar yanlarında taşıdıkları sık sık gözlenen bir durum, ama bu balinanın 17 gün gibi çok uzun bir süre bıkmadan ölen yavrusunu yanında taşıması inanılması güç ve yoğun yas durumunu gösteren bir olay ve eşine az rastlanır bir durum. Bunun dışında daha korkutucu bir durum var ki, Pasifik bölgesinde son üç yıldır doğuran anne balinalar yaşayabilen bir yavru dünyaya getirememişler.

Bunun elbette sera gazları ve küresel ısınmanın yol açtığı değişen çevre koşulları ve iklim, plastik içeren çöplerin deniz ve okyanuslara bırakılması gibi nedenlerden olduğunu düşünmemle beraber;

Bu koca yürekli anne balinaya bir kez daha anne şefkatinin ne denli farklı bir sevgi olduğunu bizlere hatırlattığı için, bol bol sevgilerimi gönderiyorum. Umarım yavrusunun acısını atlatır ve daha mutlu olur.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ERROR: Sorry, human verification failed.

Başa dön tuşu