Üretken Bahçecilerin 7 Ortak Özelliği
Herhangi bir alanda başarılı olan insanları, günlük yaşantımızda elbette görürüz, izleriz, başarılarına şahit oluruz. Bu insanlar, bizden ve diğer geri kalanlardan bir şeyleri şöyle ya da böyle farklı yaparlar ki, diğerlerinin seviyesinde değil de, en zirvede olan kişiler olurlar.
İşte diğer herhangi alanda olan bu durum, bahçecilik içinde geçerli olan bir durumdur. Her bahçecinin ya da ürün çekirdekten meyveye ürün yetiştiren çiftçi ya da bahçecinin zaten sahip olduğunu bildiğimiz ortak özellikleri olan, sabır, ısrar, azim, süreklilik gibi kavramların yanında, profesyonellerin daha az bilinen bazı özellikleri vardır ki, hasat zamanı, ödülü diğerlerinden daha yüklü almalarını sağlar. Mevcut özelliklerinize yoksa eklemeniz, varsa da devam ettirmeniz için işte ürün yetiştirme stratejinizde bulunması gereken 7 özellik:
Başarılı Bahçecilik İçin 7 Strateji:
1) Bahçe Planı Yap
Benjamin Franklin’in şöyle bir sözü var;
Hazırlık yapmada başarısız olursan, başarısız olmaya hazırlık yapmış olursun
Bir çok bahçeci, ya da yeni başlayanlar, genellikle bulduğu ilk tohumcudan en çok yediği sebzelerin tohumunu alır gelir, bahçeye şöyle bir bakar ve neresi mantıklıysa oraya bu tohumları sokuşturur geçer. Bu sahne size de tanıdık geldi mi? Ama gel gelelim, bereketli bir hasada giden yol başka bir noktadan geçmekte. Hatta ve hatta, şunu bilmelisiniz ki, en tecrübeli yetiştiriciler bile, zamanlarının çoğunu öncelikli olarak en etkili verimi almak için planlama yaparak geçirmektedir.
Bilmemiz gerekir ki, yetiştirmeyi planladığımız her bitkinin farklı miktarda su, güneş ışığı, topraktan almak isteyeceği besin öğeleri, vardır. Ayrıca neredeyse her bitki farklı PH seviyesinde toprak ister. PH seviyesi hangi bölgelerimiz için nasıl olmalıdır, sizin için ayrıca bir gün yazacağım.
Tüm bunların dışında her bitkinin farkı büyüme hızı ve boyları vardır ve yakınındaki bitkileri gölgede bırakabilir, yeterli hava ve güneş ışığı almasını önleyebilir.
Tüm bu yazdıklarım her ciddi bahçeci için dikkate alınması, ve her seferinde uygulanması gereken bir ana planlarının olması gerektiğini göstermektedir.
2) Bahçenin Kaydını Tut
Yine başka bir söz var, Richard Feynman tarafından söylenmiş,
Ne kadar güzel bir teorin olduğu hiç önemli değil, ne kadar zeki olduğun da… Eğer tecrübeyle uyuşmuyorsa hiç bir önemi yok…
Aynı planlama yapmak kadar önemli olan ama çok daha az kişinin uyguladığı bir nokta.. bahçen için kayıt tutmak. Kendi küçük bahçenizde bir profesyonel gibi bahçecilik yapıp ürün yetiştirmek, tamamen o bahçenizle ilgili yetiştirme tecrübelerinize bağlıdır. Eğer hayattaki hiç bir detayı unutmayan, yanılmayan bir beyne sahip değilseniz, bahçenizle ilgili yaptığınız her işlemin, her adımın kaydını tutmanız gerek.
- Yılın hangi tarihinde, hangi noktaya ne diktiniz,
- Ne çeşit ve ne kadar gübre verdiniz,
- Ne kadar sık suladınız,
- Kaç kere yağmur gördü,
- Zayiata uğratan sebepler neydi
- Ne zaman çiçeklendi,
- Ne zaman çapa yapıldı,
- Ne zaman hasat alındı
- Ne kadar ürün elde edildi
gibi daha bir sürü çoğaltabileceğimiz maddeler altında kayıt altına almanız, kayıtların birbirine karışmadan sizin tarafınızdan ve anlayabileceğiniz şekilde tutulması ve bunu daha da kolaylaştırmak için, teknolojik aletlerden, (bilgisayar, cep telefonu vb..) yararlanmanız kayıp ve kazançlarınızı görüp bir sonraki sene ona göre davranmanız açısından oldukça önemlidir.
3) Tohumlarını Sakla
İşini ciddiye alan bir bahçeci olarak, varsa babadan kalma tohumları kullanmanız, yoksa da, kendi tohumlarınızı yıl yıl saklamanız, her seferinde, aynı verim kalitesi ve aynı kalitede aroma ve koku alabileceğiniz ürünler yetiştirmenize olanak sağlayacaktır.
Hele hele günümüzün manyaklaşmış modern dünyasında, tarım ürünlerinin ve diğer her türlü mutfağımıza giren yeşilliklerin bile fabrikasyon haline gelen seri üretim amaçlı rekabet sektörleri haline geldiğini düşündüğümüzde, genetiğiyle oynanmış kısır tohumları alıp dikmenizden çok daha iyi olacak bir durumdur.
Profesyonel bir bahçeci, en iyi verimi aldığı tohumları saklayarak hem bir yıl sonra daha verimli yetiştirebileceği gelişmiş tohumlara sahip olacak, hem de bir sonraki nesil için paha biçilemez bir miras bırakmış olacaktır.
4) Toprağını Besleyip Güçlendir
Bir profesyonel gibi ürün yetiştirebiliyor olmanızdaki en büyük faktör ise, elbette toprak kalitenizdir. Eğer bahçecilik işiyle, evinizin arka bahçesi ya da küçük avlu gibi yerlerde uğraşıyorsanız sizin için en basit yöntem yükseltilmiş yüzeylerde bahçecilik yapmaktır.
Yükseltilmiş yüzey ile ilgili önümüzdeki günlerde ayrı bir yazı elbette yazacağım. Şimdilik kısaca söylemem gerekirse, yükseltilmiş yüzeyler, geleneksel bahçeciliğe göre, size en etkili yer kullanımını sunarken, en iyi kalitede toprak elde edebilmenizi ve daha etkili ve daha az maliyetli bakım yapmanızı sağlar. Ancak eğer ben yine de geleneksel şekilde ekim yapacağım diyorsanız, toprağınızı önceden besleyip güçlendirmeniz en önemli faktörler arasında gelmektedir. Şöyle ki, profesyonel tarım şirketlerinin dönüm başına elde ettikleri maksimum gelir miktarı, bireysel bir üreticinin elde ettiğinden oldukça fazla olmaktadır. Bunun en önemli sebebi yetiştirmede kullanılan toprağın kalitesi, ya da toprak kalitesinin bilinçli şekilde yükseltilmesidir.
5) Dikey Bahçecilik Yap
Dikim yapacağınız alanınızın sınırlı ve küçük ya da büyük olması hiç önemli olmadan, dikey bahçecilik yapmayı tercih etmenizin bir çok faydası vardır.
Ektiğiniz ürünlerinizi kazık, çit, ya da kafes yöntemiyle dikine büyümesini sağlamanız, her zaman daha fazla ürün elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü dikey yönlü yetişen mahsuller yaz aylarında nemden kaynaklanacak mantar ve bir çok diğer istenmeyen zararlılardan daha az etkilenecek, ezilme, kesilme, ya da üst üste binme gibi olumsuzluklar yaşanmayacağından daha sağlıklı yetişecek, hem de hacim olarak daha sık dikime müsaade edeceği için sayısal anlamda da fazla yetiştirme olanağı olacaktır.
Kavun gibi daha geniş mahsuller de dahil olmak üzere uzamaya müsait tüm ürünlerde bu tekniği rahatlıkla kullanabilirsiniz.
6) Birbirini İzleyen Ekim Yap
Profesyonellerin en iyi verimi yakalamadaki izledikleri bir diğer yol ise, birbirini izleyen ekim yapmalarıdır. 1 numaralı ‘planlama’ maddesini hatırlarsanız, en iyi planı yaparak, ilk hasatınızdan sonra daha erken hasat süresi olan bir mahsul ekerek sezonu uzatmanız, ardından kış şartlarına dayanıklı bir mahsulle soğuk kış aylarında da ürün elde etmeye devam etmeniz ve hatta bu işte çok ciddi iseniz kendi seranızı yapmanız ve mevcut toprağınızdan yıl boyu maksimum verimi almanız mümkün.
İlerleyen günlerde ekilebilecek mahsuller ve yetişme zamanlarını anlatan bir yazı daha yazacağım.
7) Birbirini Seven, Uyumlu Bitkiler Yetiştir
Hem yerden tasarruf ettiren hem de büyümekte olan bitkilerin sağlığını artıran bir diğer yöntem de, aynı anda birbiriyle uyumlu bitki kombinasyonları oluşturmaktır.
Bazı bitkiler yan yana dikildiklerinde topraktan aynı türde besin ve mineralleri almaya çalışarak, aynı kaynakları tüketerek birbirleriyle rekabete girerler. Bunun yanında bazıları ise birbirleriyle çok uyumlu şekilde yaşamlarını sürdürürler.
Bu farkları bilmek çok önemli bir konudur ve yine ilerleyen günlerde birbirine en uyumlu mahsul kombinasyonları ile ilgili bir yazıyı sizlerle paylaşacağım.
Anlatmaya çalıştığım 7 önemli nokta bu kadardı. Siz de bu maddeleri birbirleriyle kombine ederek kıllanıp, bu seneden itibaren, yüksek verimli ürün elde etme yolunda profesyoneller sınıfına geçebilirsiniz.
Eğer yazımı beğendiyseniz paylaşmayı ve beğenmeyi lütfen ihmal etmeyin. Görüşürüz.
Görseller:earthjustice dpchas rwadamslaw cloudinary mcgoodwin