Bahçecilik ve tarım

Limonda Yaprak Sararması Nasıl Tedavi Edilir?

Limonda yaprak sararmasıyla karşılaşmak ülkemiz tropik ikliminde sık sık görülen bir durum. Limon ağaçlarında sarı yapraklar görmeye başlamak büyük ihtimalle ağaçlarla ilgili bir uyarı işareti olmakta. Bu sararmalar görüntü itibariyle sadece çirkin değil, aynı zamanda bitkinizin hasta olabileceğinin de bariz bir göstergesidir. Aşağıda yazdığım yöntemlerle, bunun neden olduğunu ve birkaç kolay adımda nasıl önleyebileceğinizi size anlatmaya çalışacağım.

Limonda Yaprak Sararması Neden Olur?

Fazla ve az sulama, üretim sezonu içerisinde yeterli gübreleme yapılmaması, ağır yapılı toprakta yapılan yetiştiricilik ile birlikte fazla sulama, hastalık ve zararlı etmenlerinin kritik seviyenin üzerine çıkması, ani hava sıcaklıkları değişimi, çok ağır yapılan budama limon ağaçlarınızın yapraklarında sararmaya sebep olabilir. Hızlı ve özet açıklamadan sonra daha detaylı incelemeye başlayabiliriz.

Narenciye ağaçlarında sarı yaprakların nedenleri nelerdir?

Narenciye ağaçları sub-tropik iklim koşullarında yetiştiriciliği yapılabilen bir türdür, ancak limonda yaprak sararması sorununa sebep olacak pek çok neden vardır. Bu nedenlerden başlıca sorun olanları bazıları;

  • Gece gündüz sıcakları arasındaki ani ve sürekli gerçekleşen değişimler,
  • Çok fazla veya yetersiz sulama
  • Taban ve üst gübrelemesi eksiklikleri
  • Hastalık ve zararlılar
  • Kök çürüklüğü
  • Ağır yapılı topraklarda yapılan yetiştiricilikte köklerin hava almaması
  • Ağır yapılan budama
  • Güneş yanığı

Sarı yapraklı limon ağaçlarına nasıl bakım yapılır?

eğer ağaçlarınızda ileri seviye sararma ile karşı karşıya iseniz ve limonda yaprak sararması sorununu çözmek istiyorsanız; hızlı bir yaprak gübrelemesi ve amino asit uygulaması ağacınızın içerisinde bulunduğu stresten kurtaracak ve ona rahat bir nefes aldıracaktır. Sonra ki adımlarda ileriye dönük taban gübrelemesi veya farklı bir sorun varsa

Limon ağaçlarında yaprak sararması neden olur? Nasıl tedavi edilir? Limonda yaprak sararması önleme https://huglero.com

Dengeli sıcaklık sağlamak

Gece gündüz sıcaklıkları arasındaki ani ve yüksek oranlı değişimler, limonda yaprak sararması oluşumunu tetikleyebilir ve ağaçları strese sokabilir. Limon ağaçları normalde yaz aylarında gelişir, ancak yüksek hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kalmamız durumunda yetersiz sulamadan kaynaklı yaprak sararmasına neden olabilir. Ayrıca, narenciye yaprak dökmeyen bitkiler sınıfında yer aldığı için kışın sıcaklıkların 0 ( sıfır ) derecenin altında uzun süre devam etmesi ile dondan da zarar görebilir. Dolayısıyla iklime bağlı olarak, ağaçta yapılacak budamaya karar vererek, gölgeleme veya ışık miktarını artırma konularına çözüm bulabiliriz.

Su verme sıklığı

Limonda yaprak sararması sorunun önüne geçmek için ağacınızı ne sıklıkla sulayacağınızı biliyor musunuz? Elbette bu sorunun cevabı ağacınızın yaşına ve toprak yapınıza göre değişmektedir. Aşağıda kısaca bilgilendirdim. Fazla sulama ağacınızı boğar ve kök boğazı çürüklüğüne sebep olur. Az sulamada yetersiz beslenmeden kaynaklı ağacın büyümesini durdurur.

  • Yeni dikilmiş limon ağacı – yeni dikilen fidanlar can suyunun verilmesinin ardından ilk 3 – 4 gün düzenli olarak sulanmalıdır. İlerleyen haftasında iki günde bir su verilmelidir. İlk yıl kök gelişiminin hızlı ve sağlıklı olması için az ama sık sulama yapılarak sağlıklı gelişim sağlayabilirsiniz.
  • İki yaşındaki ağaçlarda;   ilk iki yılının içerisinde sulama programınızda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta toprağınızın çatlamasına sebep olacak kadar susuz bırakmamalısınız.
  • Olgun ağaçlar; meyve dönemine geldiğinizde toprağınızın nemini kaybetmeyecek şekilde sulama programınızı ayarlamalısınız.

Ağaçlardaki eksiklikleri teşhis edin

Limonda yaprak sararması sorununu önlemek için yapmanız gereken çok basit düzenli olarak bahçenizin içerisinde dolaşacaksınız. ve ağaçlarınızı gözleyeceksiniz. Tıpkı insanlar gibi bitkilerinizin de sağlıklı olabilmesi için düzenli bir besleme programına ihtiyacı vardır. İyi bir gübre kullanmak, optimum büyüme için gerekli besin maddelerini sağlamaya yardımcı olur. Aşağıda muhtemel olabilecek eksikliklerin listesi, nasıl anlayabileceğimiz konusunda bize yardımcı olabilecek genel tanımları ve tedavi etmenin yollarını bulabileceksiniz:

  • Azot eksikliği – ağacın yapraklarındaki yaşlı yaprakların sararması olarak görülür. Çözülmesine yardımcı olması için beslenmenize özel nitrojen takviyeli gübre ekleyebilirsiniz.
  • Çinko veya demir eksikliği – yeşil damarlı yeni yaprakların sararması olarak görülür. Bunu düzeltmek için yosun sprey solüsyonu kullanabilir veya toprak yatağına çinko ekleyebilirsiniz.
  • Magnezyum eksikliği – yapraklarda açık yeşil veya sarı lekeler olarak görülür. Bunu tedavi etmek için, bir çay kaşığı Epsom tuzunu 2 litre kadar suda çözün ve eşit şekilde toprağa dökün.

Toprak, narenciye ağacınızın köklerinin genişleyip büyüyeceği temel zemin. Bitki sağlığını korumak için toprağın doğru pH seviyelerine sahip olması önemlidir. Doğru pH seviyesinden emin değilseniz, bitkinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamak için toprak analizi yaptırabilir ya da toprak test kitlerinden tedarik edebilirsiniz.

Limonda zararlı kontrolü

Haşere veya parazit istilası, bir üretici olarak başa çıkılması en zor sorunlardan biri. Yapraklardan besinleri emmekle kalmayıp, bu küçük canlılar bitkiyi gerçekten kasıp kavurabilir ve limonda sarı yaprak dahil bir çok limon ağacı hastalıklarına neden olabilir. Limonu ya da narenciyeyi seven birçok böcek türü, haşere ve parazit vardır.

  • Yaprak bitleri
  • Pas akarları
  • Kırmızı örümcek,
  • Yaprak bükenler
  • Yaprak Galeri Güvesi
  • Unlu bitler,
  • Pamuklu bit,
  • Toprak altı zararlıları ve gövde içerisinde faaliyet gösteren zararlılar

Bitkilerinize bir koruma katmanı verirken daima gülleci bulamacı ya da bordo bulamacı gibi doğal koruma yöntemleri önceliğiniz olsun. Kimyasalların yoğun kullanılması hem çevreye hem de insan sağlığına karşı zararlıdır ve yoğun kullanım sonucu toprağınızda ve toksik etki yaratabilir. Bitkilerinizi zararlılardan korumak için düzenli bakım ve bahçe temizliği çok önemlidir.yerine, bitkinizi sinir bozucu böceklerden korumak için organik elementlerle kendi yaptığınız doğal ilacı uygulayabilirsiniz.

Seçtiğiniz karışımı limon ağaçlarınızın tüm yapraklarına ve dallarına püskürtün. Yaprakların ve ağacın iyice yıkandığından emin olmalısınız. Garanti koruma için sıklıkla zararlının aktif olduğu dönem içerisinde haftada bir uygulama yaparak mücadele ediniz. 

Fazla suyu drene etme

Ağır yapılı toprakların fazla suya mağruz kalması sonucu kökler hava alamaz ve çürüme başlar. Bitkileriniz saksıda ise, uygun su tahliyesi için yeterli delik bulunduğundan emin olun. Saksıda yapılan yetiştiricilikte köklerin zarar görmemesi için doğru saksı seçimi ve ne zaman değişeceğine zamanında karar vermeniz gerekiyor.

Budama çok önemli

Narenciye ağaçları, hava akışını, fotosentezi ve büyümeyi artırmak için düzenli budamayı çok sever. Ağır budama mecbur kalmadıkça yapılmamalıdır. Çalılaşmış dalların temizlenmesi kesinlikle yapılmalıdır.

Ağaçları gölgelendirin.

Limon ağaçları güneşi sever ama çok fazlası elbette zararlı. Aşırı güneşe maruz kalma, yaprakların yavaş yavaş beyazlaşmasına ve solmasına neden olabilmekte. Aşırı yüksek sıcaklıklarda damlama sistemi kullanıyorsanız öğleden sonra ya da sabahın erken saatlerinde yapacağınız sulama ağacınızın rahat bir gün geçirmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca ağaç gövdesine kireç uygulaması da ağacı rahatlatan / serinleten ve topraktan ağaca doğru hareket eden zararlıların uzak durmasına yardımcı olmaktadır.

Sarı yaprak görürseniz hemen panik yapmayın!

Düzenli olarak bahçenizi geziyorsunuz ve ağaçlarınızı gözlüyorsunuz. Limonda yaprak sararması ile karşılaşmaya başladınız. Hiç panik yapmayın, ağaçlarınızın karnı açıkmış gibi düşünün ziraatçiniz ile görüşün, yapamadıysanız önce yaprak uygulaması ile ağaçlarınızı rahatlatın, önemli olan çok uzun süre ağacınızı ilgisiz bırakmamanız.

Sağlıcakla kalın.

Görsel kaynak: ucanr.edu

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu