Köpekleri Sıcaktan Korumak Nasıl Yapılmalı? Güneş çarpması Nasıl Anlaşılır?
Yaz mevsiminin gelmesi ile yükselen hava sıcaklıklarında köpekleri sıcaktan korumak ve güvenli ve sağlıklı tutmanız için bazı basit yolları hatırlatmak isterim. Küçük bir önlem bazen uzun bir yoldan geçebilir, yaralanmaları önleyebilir ve en önemlisi bir hayat kurtarabilir..
Sıcak havalarda köpeklerin su ihtiyacının karşılanması
Köpekleri sıcaklardan korumak için akla gelen ilk şeyin temiz ve güvenilir bir su kaynağından bol su içirmek veya yüzmeye götürmek olduğu bilinse de bunu kabul etmeyen dostlarımız elbet çıkacak. Patisini yüzmek için suya değdirmeyenler veya su tüketiminde isteksiz olanlar.
Suyun iştah açıcı olmasını sağlamanın yanı sıra taze serin ve bir o kadar eğlenceli kılmanın yolları: Buz küplerini alın ve içine severek yediği bir besini koyun. Bu hazır satılan tavuk suyu tabletlerini eritip dondurarak da yapılabilir. Bunun yanında su emici bir oyuncak ile nemlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Fakat aşağıda yazan dehidrasyon (su kaybı) derecesini göz ardı etmemelisiniz;
- Cilt esnekliğini kaybetmesi
- İştah kaybı
- Depresyon
- Sallantılı yürüme, kuru görünümlü gözler
- Kuru burun ve diş etleri
- Azalmış enerji seviyeleri ve / veya uyuşukluk
Köpeğinizin suya ihtiyacı olması durumunda her zaman bir kabı veya kaseyi yanınızda bulundurun ve soğuk suyla dolu bir su şişesi de iyi bir fikirdir.
Bu da ilginizi çekebilir: Köpekler badem ya da diğer kuruyemişleri yer mi?
Köpekleri sıcaktan korumak için mümkün olduğunca gölgede kalın
Güneşten korunmayan alanları tercih etmeyin. Daha çok sabah ve akşam serin saatler köpeğinizin egzersizi için uygun saatlerdir. Daha önemli olan ise güneşte kavrulan pişen asfalt yollardan uzak durun. Çünkü patileri sıcaklığa tahmin edilenden daha duyarlıdır. Eğer şüphelendiğiniz veya sıcaklığı test etmeye ihtyaç duyduysanız avuç içinizi kaldırıma bastırın , 10 sn kadar tutamıyorsanız köpeğiniz için çok sıcaktır.
Onunla zaman geçirirken davranışlarını gözlemleyin
Sizinle keyifli bir şekilde oynarken veya oradan oraya koşarken, biranda ilgisini sizin üzerinizden çekip toprağı kazma ihtiyacı duyuyorsa bu dikkat edilmesi gereken bir davranış olmalı. Egzersiz esnasında su sıkıntısı çekmemeye özen göstermelisiniz. Bazı cinsler özellikle brachycephalic ırklar (kısa burunlu olanlar) sıcak çarpmasına eğilimlidirler ve aşırı kilolu köpekler de ekstra dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, çok fazla su oyunu veya su tüketimi de bazen faydadan çok zarar oluşturabilir(su zehirlenmesi).
Köpeklerde sıcak çarpması belirtilerini bilmeniz gerekli
Bir köpek, bu işaretlerden birine veya daha fazlasına sahipse, sıcak çarpması olabilir:
- Aşırı nefes alma
- Yüksek veya düzensiz kalp hızı
- Kırmızı veya soluk diş etleri
- Yapışkan tükürük
- Artmış vücut ısısı (39 C üzeri)
- zayıf olması
- iştah eksikliği
- Baş dönmesi
- Letarji
- Kusma
- İshal
Bir köpeğin sıcak çarpması olduğundan şüphelenirseniz izlenmesi gereken adımlar şunlardır: Köpeğinizi hemen ılık suyla cilde kadar ıslatın. Gecikmeden aracınıza koyun. Köpeğinizin etrafında hava dolaşımına yardımcı olmak için tüm pencereleri açın ve klimayı sonuna kadar çevirin. Amacınız hava hareketi çünkü hava, köpeğinizin patisindeki ve cildindeki suyun daha çabuk buharlaşmasına ve ısınmasına neden olur. Bu durumda onu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde veterinere götürün.
Köpeğinizi asla park halindeki bir arabada bırakmayın !
Bu söylemeden yazıyı bitiremem her yıl, düşüncesiz sahipler yüzünden köpekler gereksiz yere ölüyor. Dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun köpeğinizi park edilmiş bir arabada bırakmak daha tehlikelidir. Bana güvenin, evde ölmek sıcak bir araçta ölmekten daha güvenli olurlar.