Köpeklerde Diş Dökülmesi | Köpeğinizin Diş Kaybetmesi Normal Mi?
Köpeklerde diş dökülmesi bazı sebeplerden dolayı zaman zaman meydana gelen, muhtemelen olmasını istemediğiniz, ya da iyi mi kötü merak ettiğiniz bir hadisedir. Bugün köpeğinizin diş kaybetmesi neden olur, bu sorunla ilgili neler yapabilirsiniz bunlardan bahsetmeye çalışacağım. Yazı içeriğindeki bazı fotoğraflar rahatsızlık verebilir ancak bunlar sık karşılaşılabilen ve sizin de bilginizin olmasını istediğim sonuçlardır.
Köpeklerde diş dökülmesi normal mi?
Köpeğinizin diş döktüğünün farkına varmanız, yaşıyla paralel olarak normal kabul edilebilir bir durum olabilir. Bu duruma endişe ile yaklaşmanıza hiç gerek olmayabilir ya da vakit kaybetmeden bir uzman hekimin tedavisine başvurmanız da gerekebilir. Farklarına gelin beraber bakalım.
Köpeğin diş dökmesi ne zaman normaldir?
Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpekler de dişsiz doğar ve anne sütüyle beslenir. Katı besinler yemeye başladıkları zamana kadar da zaten dişe ihtiyaçları yoktur.
Köpeklerde diş ne zaman dökülür?
4-6 haftalıkken ilk süt dişleri çıkmaya başlar. Bu iğne gibi sivri dişler diş eti altından büyüyerek çıkar. Daha sonra köpek 3 ile 6 aylık arasındayken de bu süt dişler dökülmeye ve yerine kalıcı dişleri çıkmaya başlar.
Bu süreç boyunca, yerde ya da yemek kabında diş görebilirsiniz. Ama genellikle yavru köpekler dişlerini yutarlar. Yani hiç farkında bile olmayabilirsiniz.
Köpeğiniz in dişlerini yutması gayet normal bir durumdur ve herhangi tehlikeli bir durum oluşturmaz.
Bu dönemde köpeğin ağzında hafif kanama da fark edebilirsiniz, bu da gayet normal bir durumdur.
Köpeklerde normal olmayan diş dökülmesi nasıl olur?
O zaman köpeklerde diş dökülmesinde normal olmayan durumlar nelerdir?
Bazen köpeğinizin dişleri olması gerektiği gibi dökülmeyebilir. Eğer çıkan kalıcı dişinin önünde ya da yanında hala duran bir düş fark ettiyseniz mutlaka veterinerinizle görüşün. Bu durum köpeklerde periodontal hastalıklarla ilgili olabilir
Çünkü bu sıra dışı durum köpeğinizin kalıcı dişine zarar verebilir.
Normal dışı bu durumdan veterinerin halihazırda haberdar olması, bu kalıntı dişi, kısırlaştırma ameliyatı vb. sırasında hazır baygınken sökmesi açısından önemlidir.
Köpeklerde normal olmayan diş kaybı nasıl olur?
Yukarıdaki den farklı olarak, düşmesi gereken dişin düşmemesi değil de, tam tersi, kalıcı dişin dökülmesi neden olur?
Bazen tüm bunların dışında köpeğinizin dişi normal olmayan durumlar yüzünden dökülebilir.
Yüksek bir yerden düşmek, araba çarpması ya da ağza sert bir cisim çarpması gibi ağızda normal dışı meydana gelen bir travma, ya da boynuz, sert kemik vs. gibi çiğnememesi gereken sert bir cismi çiğnediği durumlarda dişi ya da dişleri dökülebilir ya da kırılabilir.
Köpeklerde dişin kırılması halinde, kalan kısmının kontrollü bir şekilde sökülmesi ya da kanal tedavisi uygulanması gerekir. Ertelenmesi ya da ihmal edilmesi, köpeğinizde diş eti iltihabı oluşmasına, hastalanmasına, iştah kaybı, sindirim ve bağırsak problemleri gibi sorunlar ortaya çıkmasına, bunların hiç biri olmasa da, acı çekmesine sebep olabilir.
Bunu asla kendiniz yapmaya uğraşmamalı, bir uzman veteriner diş hekimine, bölgenizde bulamamanız durumunda ise veterinerinize götürmelisiniz.
Bunun dışında, periodontal hastalık olan diş eti çekilmesi de (gum disease), köpeklerde diş dökülmesinin farklı bir sebebidir.
Bu tarz bir diş dökülmesi, diş üzerinde plak ve tartar oluşumuna sebep olan bir bakteri yüzünden meydana gelmekte, bakterinin diş ile diş eti arasındaki çizgide üremesi sonucu, bakterilerin diş etinden içeri girmesine ve dişe destek yapılarına zarar verip dişin düşmesine yol açar.
Periodontal sorunların ortaya çıkmasının en büyük sebebi köpeğinizin dişlerini evde düzenli fırçalamadığınızda ya da, yılda ya da iki yılda bir uzman tarafından yapılan diş temizliğini yaptırmadığınızda meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık ortaya çıktığında, diş dökülmesi yanında çeşitli enfeksiyonlar da baş gösterebilir, köpeğinizin genel sağlığını etkileyebilir. Köpek diş fırçası kullanarak düzenli şekilde fırçalayıp bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Köpek diş düşürürse ne olur?
Köpeğinizin dişleri enfeksiyon kaptığı da ya da sallanmaya başladığında veterineriniz muhtemelen diş çekimini önerecektir. Bunda endişelenecek bir durum yok. Enfeksiyonun yukarıda belirttiğim zararlarını yaşamaktansa diş çekilip sağlıklı yaşamak daha iyi bir durumdur. Ayrıca hem köpekler hem de kediler, ağızlarında bir kaç dişi kaybettiklerinde buna kolaylıkla uyum sağlayabilmekte ve rahatça yaşayabilmektedir. Hatta kimi hayvanlar tüm dişlerini kaybetseler de hayatta kalıp kuru yiyecekler yiyebilmektedir.
Tabii ki burada amaç, aynı insanlarda olduğu gibi mümkün olduğunca fazla dişi kurtarabilmektir. Zira sağlam diş, çenenin güçlü kalmasında ve tam fonksiyonlu çalışmasında önemli rol oynamaktadır.
Eğer ki ağızda koku, gevşemiş ya da düşmüş diş fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir veterinere muayene ettirmeniz önemli. Diş eti hastalıkları gerçekten acı verici olabilir ve köpeğiniz yemek yemede zorlanabilir. Bu durum yukarıdaki zararlarını saymazsak bile, en azından köpeğinizin mutlu beslenemediğinden git gide zayıflayabilir.
Veterineriniz muhtemelen anestezi altında detaylı bir diş temizliği yapacak, röntgenini çekecek ve iç taraflarda başka hasar var mı kontrol edecek, gerekli gördüğünde de bir iki dişi çekecektir.
Tedavi sonrası süreç de muhtemelen, ağrı kesici ve antibiyotiklerle enfeksiyonun dağıtılmasıyla devam edecektir.
Köpeğinizin dişinin çekilmesi sizi tedirgin etmesin. Çoğu köpek diş temizliğinden ya da sallanan dişinin alınmasından sonra muazzam şekilde rahatlar ve canlanır. Bu muhtemelen daha önce çok rahatsız olduğundandır. Kendi dişimi çürüdüğünde çektiğimiz acıyı biliriz. Sadık dostlarımızın tek farkı bunu dile getirememesi ve anca biz fark edersek huzura kavuşabilmesidir.
Görseller: petethevet dogsaholic wikipedia