dahliaOS: Google Fuchsia Temelli Benzersiz Bir Linux Dağıtımı. Çok Güzel Olmuş
Google'ın Fuchsia işletim sistemini temel alan dahliaOS Alpha sürümüne gelin beraberce bakalım.
DahliaOS , ana çizgisi Linux Çekirdeği ve Zirkon Çekirdeği üzerinde çalışan Google Fuchsia işletim sisteminin benzersiz bir dağıtımı ve bir “kolu” olarak karşımıza çıkıyor.
Bilmeyenler için, Zirkon çekirdeği, Google tarafından kendi projeleri ve cihazları için geliştirilen yeni tasarlanmış bir çekirdek.
Ana OS Fuchsia, araba panolarından PC’lere kadar her türlü donanım üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, dahliaOS, geleneksel Linux dağıtımlarına yeni bir masaüstü bilgisayar deneyimi çağı getiren yeni bir gelecek vaat eden işletim sistemidir (veya yeni bir Linux Dağıtımı mı demeliyim?).
Bu da ilginizi çekebilir: SEO: Az Bilinen Siteler ve 156 Ücretsiz İnternet Kaynağı
dahliaOS – İlk Bakış (ALPHA)
Çekirdek Mimari
Bu incelemeyi yazarken bu OS şu anda bir ALPHA yazılımı. Yani elbette buglar var. Günlük rutin bilgisayar kullanımınız veya herhangi bir ciddi işiniz için tavsiye etmem.
İlk olarak, dahliaOS ekibi bu çatalı Linux Çekirdeği ana çizgisi (bu alfa sürümünde Kernel 5.17) üzerinde çalıştırmayı başardı. Hala zirkon çekirdeğini kullanma seçeneğiniz de var. Bunun da ötesinde, başlatma ve diğer başlangıç işlevleri için init sistemi kullanılıyor.
İkinci olarak, dahliaOS’un kullanıcı arayüzü, kullanımdan kaldırılmış capibara kullanıcı arayüzüne dayanan Pangolin masaüstü olarak adlandırılmakta ve bir masaüstü kabuğu sağlıyor.
Bunlara ek olarak Pangolin Kabuğu, X.Org ve Flutter ile etkileşime girmekte. Araştırma yaparken Openbox Window yöneticisinin izlerini buldum; belki o da kullanılabilir.
Ancak, X.Org görüntü sunucusu, kullanıcı alanı ile iletişim kuruyor ve kullanıcı alanı, Linux Çekirdeği ile konuşuyor. Genel mimari, resmin altında açıklanmış durumda.
Pangolin Masaüstü
İlk bakışta, çarpıcı görünümlü bir masaüstü ve işlemler çok hızlı. Genel görünüm Chrome OS’a benzeyebilir, ancak farklılıklar bulunkta. Birincil sebep belki de farklı tasarlanmış ve Flutter ile yazılmış olabilir.
Tasarım, solda bir uygulama menüsü, bir orta yuva ve bir sistem tepsisi bulunan bir alt ana panel ile oldukça standart durmakta.
Uygulama menüsü tam ekran olarak açılıyor ve benzersiz. En üstte, tüm masaüstünüzde ve web’de arama yapan küresel bir arama çubuğu görüyorsunuz. Ortada, simge tabanlı bir uygulama kılavuzu, sisteminizde kurulu tüm paketlere erişmenizi sağlıyor.
Bu da ilginizi çekebilir: Eski Bilgisayar Nasıl Hızlanır? 8 Adımda 5 Kat Hızlandırın
Bu menünün benzersiz yönlerinden biri, bu tam ekran görünümünde uygulama kategorilerini gösteren ek bir menü çubuğu olması.
Son olarak, küçük bir bölüm, güç menüsüne, sistem ayarlarına ve altta kullanıcı profiline giden kısayolları göstermekte.
Sadece bu da değil, alt panel tam ekran uygulama menüsüyle örtüşmeyip görünür kalıyor.
Ama hepsi bu değil. Benim en sevdiğim noktalardan biri, birkaç ayarı açmak veya kapatmak için geçiş anahtarlarıyla sistem durumunu özetleyen sistem tepsisi açılır menüsü. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi.
Tüm bu seçenekleri kurllanım zorluğu hissi yaşatmadan bir araya getiren güzel bir kullanıcı arayüzü tasarımı çalışması olmuş.
Ayrıca, farklı arama seçenekleri ve hoş bir çalışma alanı görünümü, bu masaüstüne ek bir avantaj sağlamakta.
Uygulamalar ve Ayarlar
Öncelikle, Ayarlar penceresinin ne kadar iyi tasarlandığından bahsetmek istiyorum. Ayarlar uygulaması, dahliaOS için tüm ince ayarlara erişmenizi sağlıyor. Bu duyarlı uygulama (ekran boyutuna uyum sağlıyor), sağdaki detayları ile sol panelde bir dizi seçenek sunmakta.
Ağ, Özelleştirmeler, Bağlı cihazlar ve bildirimler, bulabileceğiniz önemli ayarlardan bazıları. Ancak, bir alfa kopyası olduğu için bazı noktalar hala geliştirme aşamasında.
Ayrıca dahliaOS, birincil görev çubuğu hizalamasını değiştirme seçeneği, saydamlık efektli renkli başlık çubukları (vay) ve pencere kenarlığı yarıçapını değiştirmek için ayar kaydırıcısı ile yerleşik karanlık ve aydınlık modu ile birlikte gelmekte.
Son olarak, Flutter‘da geliştirilen bir dosya yöneticisi, fotoğraf görüntüleyici, terminal ve hesap makinesi – sadık bir Linux kullanıcısıysanız farklı bir his vermekte.
DahliaOS, hepsini Web Uygulaması aracılığıyla yönettiğinden, yazılımı yüklemek biraz farklı olmakta.
Uygulamaları veya Linux paketlerini yükleme
DahliaOS’un yerel Linux paketlerinin apt, Flathub veya Snap aracılığıyla kurulmasına izin verip vermeyeceğinden tam olarak emin değilim. Bilenler yorumlarda açıklayabilir. Ancak, gelecekteki bir yol haritası olarak olasılık var gibi duruyor.
Performans
Genel olarak, performans oldukça hızlı ve kaynak tüketimi metriği iyi görünmekte. Bir sanal makine ortamında, dahliaOS yaklaşık 330 MB bellek tüketiyor. Ama bence CPU şaşırtıcı derecede biraz daha yüksek, bu da %10 ila %13 aralığında geziniyor. Pangolin masaüstü, kullanılan kaynakların çoğunu tüketiyor, ardından ise X.Org gelmekte.
Son olarak, uygulamalardaki odak içi ve odak dışı durumlarla ilgili bazı garip masaüstü davranışları hissedebilirsiniz (belki de FLutter nedeniyle). Bazen, fare ile bir pencere seçseniz bile odak kaydediliyor falan. Bu elbette bir bug da olabilir.
DahliaOS yol haritası videosu (Alpha)
İşte, denemeden önce size bir fikir vermesi için okuyucularımız için paylaşmak istediğim dahliaOS’un hızlı bir özeti.
Sonuç olarak
Özetlemek gerekirse, dahliaOS’un geleneksel çatallardan farklı bir yol izleyen, yapım aşamasındaki gelecek vaat eden Linux dağıtımlarından biri olduğunu düşünüyorum.
Bu projeyi yakından takip edeceğiz ve size güncellemeleri burada vermeye çalışacağım.
Daha fazla bilgi edinmek, katkıda bulunmak istiyorsanız, daha fazla ayrıntı için resmi web sitesini ziyaret edebilir, kurmayı veya denemeyi planlıyorsanız bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.