Uzun yıllardır hizmet etmiş ve artık miadını doldurmak üzere olan bilgisayarınızı atıp yenisini almak çok iyi olurdu ancak şu an için bunu yapmak istemiyorsunuz büyük ihtimal. Peki elinizdeki bilgisayarı şu anki halinden 4-5 kat daha fazla hızlandırabilirsiniz desem? Bugün kısaca, eski bilgisayar nasıl hızlanır buna bakacağız. Emin olun sonuçları görünce kendinizle gurur duyacaksınız.
Bilgisayarların işlem gücünü ve hızını bir çok faktör etkiliyor. Bunların en başında elbette işlemci, HDD, RAM gibi kompanentlerin gücü ve birbirleriyle uyumu geliyor. Ancak şu an yeni bir işlemci alarak sistemi upgrade edecek durumunuz da yok. Bu işi minimum masrafla ve çabayla halledip işinizi görmeye devam etmek istiyorsunu.
O zaman ne değişiklik yaparsak sistem daha da hızlanır ve bizi belli bir süre daha memnun edebilir? Yapmamız gereken adımları sırasıyla anlatmaya başlayalım.
Eski bilgisayar nasıl hızlanır?
1) SSD HDD kullanımı
Çok az da olsa biraz para harcamamız gereken nokta bu adım. Sistem hızlandırma için öncelikle eski bilgisayara SSD takmak işleri mükemmel şekilde kolaylaştıracaktır. Bilgisayarımızın içindeki geleneksel HDD’yi söküp yerine bir SDD HDD takmamız, sistemi minimum maliyetle 4-5 kat hızlandırmanızı sağlayacaktır. Nedeni çok basit. Bilgisayarınız işlem yaparken elbette işlemciyi kullanıyor. Ancak yazma ve okuma işleminin olduğu ve Kullandığınız işletim sisteminin üzerinde bulunduğu zemin HDD’dir. Yani sizin bir komutunuzu işlemci HDD üzerinde gerçekleştirir. Bu iş için de ya okuma ya da yazma yapılır.
Depolama birimlerinin hızlarını değerlendirecek olursanız alacağınız sonuç ortalama şu şekilde olacaktır:
Okuma | Yazma | |
USB flash disk | 40 mb/sn | 13 mb/sn |
Harici HDD | 56 mb/sn | 55 mb/sn |
Geleneksel HDD | 107 mb/sn | 83 mb/sn |
SSD HDD | 553 mb/sn | 493 mb/sn |
Tablodan da anlayabileceğiniz gibi işletim sisteminiz SDD (Solid state) bir HDD üzerinde çalışıyorsa, geleneksel HDD’ye göre 5 kat daha hızlı çalışacaktır büyük ihtimal. Çünkü şu anki sahip olduğunuz geleneksel HDD’niz saniyede 40 MB okuyabilirken SDD’niz bir saniyede 553 MB bilgiye erişme imkanı sunuyor. Aynı durum yazma hızında da geçerli.
SSD harddisklerden uygun fiyatlı birini seçmeniz sizi belli bir süre boyunca rahat ettirecek, eski bilgisayarınızı hiç olmadığı kadar hayata döndürecektir.
2) Hafif bir işletim sistemi seçimi
İkinci en önemli aşama olan işletim sistemi seçimi kısmına geldik. Eğer ki farklı işletim sistemleriyle ilgiliyseniz, öncelikle buradaki En hafif Linux dağıtımlarından birini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu Linux tabanlı işletim sistemleri bilgisayarınızda asgari her türlü işi yapabilmenize olanak saplayacaktır.
Ama diğer yandan bir türlü Windows işletim sisteminden vazgeçemiyorum diyorsanız, seçenekleriniz kısıtlı olabilir. Windows 10 yüklemeyi düşünüyorsanız, bilgisayarınızın yaşına bağlı olarak eğer makine Windows 10 sistem gereksinimlerini karşılamıyorsa, ya da karşılasa dahi eğer donanım ve sürücü desteğiniz yoksa yükleyemeyebilirsiniz. Bunu hesap ederek eski bilgisayar nasıl canlanır konusuna Windows 7 üzerinden devam ediyorum.
İnternette bir çok sitede güncellenmiş Windows 7 Lite, Windows 7 Performance edition tarzı işletim sistemleri bulabilirsiniz. Bu sistemler işi bilen kişiler tarafından içindeki gereksiz eklentiler ve özelliklerden arındırılmış, RAM ve işlemci dostu olarak geliyor. Bunlardan birini seçip yüklemeniz, büyük ihtimal 4GB civarında olan RAM’inizi rahat ettireceklerdir.
3) İşletim sistemi sürücülerini güncelleme
En hafif Windows 7 sistemini tedarik edip bilgisayarınıza yüklediniz. Sırada sürücüleriniz var. Mutlaka bilgisayar üreticinizin sitesinden model numaranızı girerek ya da ya da Driver Updater tarzı otomatik sürücü uygulamalarından birini tedarik ederek, ya da benim kullandığım Driver Pack Solution uygulamasıyla sisteminizin tüm sürücülerini güncellemeniz, Bios sürücüsünü de ihmal etmemeniz gerekli.
4) Hafif bir Browser kullanımı
Artık bilgisayarınız eski ve, ilk alındığı yıllardaki gibi yoğun işlerde kullanmaya çalışmanın akıllıca olmayacağını biliyorsunuz. Bu yüzden artık sınırlı alanlarda iş görecek bir makine oluşturuyoruz. Bu alanlardan birisi de, elbette en çok kullanacağınız ve sizle World Wide Web arasında köprü vazifesi görecek internet tarayıcısı.
Büyük ihtimal daha önce Google Chrome kullanıyordunuz. Google Chrome’u sisteminize yükleseniz de, yine de en hafif İnternet tarayıcılarından birini seçmeniz, internet kullanımınızı Roketleyecektir.
5) En hafif medya oynatıcı
Elbette bilgisayarınızda rutin işlerin yanında müzik dinleme, video izleme gibi aktiviteler de olacak, bunun için resmi sitesinden VLC player indirip kullanabilirsiniz. En hafif, en hızlı ve en basit medya player’lerden birisidir.
6) En hafif Office yazılımı
Microsoft Office yazılımı yıllardır tartışmasız açık ara sektör lideri. Bu liderliğin verdiği yetkiye dayanarak da program oldukça özellikli ve ağır. Windows 7 bilgisayarınıza Office 2019 yükleyemeyeceğiniz için, Office 2016 sistem gereksinimlerini buradan inceleyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi Office işletim sisteminin sizden beklediği sistem gereksinimleri, eski bilgisayarınızı hiç de mutlu etmeyecek seviyelerde. Sadece ram beklentisi bile 64bit bir sistemde 2GB. Sebep ister Office programının fiyatı olsun ister performans kaygıları, farklı bir alternatif seçmenin zamanı artık geldi.
Bunun için online döküman düzenleme sistemlerine yönelmek, işinizi bulut sisteminden halledeceğiniz için, yükü bilgisayarınızın omuzlarından alacaktır. En iyi online Office programı için ise Google Drive tercih etmeniz faydanıza olur. Elbette Microsoft bulut tabanlı Office 365 ya da İşletme yöneticisi ya da şirketinizin takım lideri iseniz yine Google servisi olan Google G-Suite de tercihleriniz arasında olabilir. Bulut tabanlı alternatifler hoşunuza gitmiyor ve daha hafif bir office uygulamasını bilgisayarınızda kullanmak istiyorsanız, en iyi ve hafif Microsoft Office alternatiflerine göz atabilirsiniz.
7) En az RAM kullanan, en hafif antivirüsü kullanın
Bilgisayarları donanımdan bağımsız yavaşlatan bir şey söyleyin desem muhtemelen bulaşan virüsler ve trojanlar derdiniz. Asla ve asla kaliteli bir antivirüs programı kullanmadan bilgisayarınızla haşır neşir olmayın. Daha önce ‘hız’ faktörünü düşünerek bir güvenlik yazılımı kullanmamın cezasını Payoneer hesabımın hacklenmesiyle ödediğimi anlatmıştım. Hayal bile edemeyeceğimiz sayıda virüs ve hackerin dolandığı internet aleminde, tıkladığınız bir resim, okuduğunuz bir PDF, hepsinden bilgisayarınız enfekte olabilir ve daha sonraki işlemlerinizde büyük riske girebilirsiniz.
Eski bilgisayarınız için güvenilir ama bir okadar da en hafif antivirüs programını seçerek RAM ve işlemci üzerindeki yükü büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Windows’un yerleşik gelen Defender güvenlik yazılımı aslında oldukça iyi ve standart bir kullanıcıyı korumaya fazlasıyla yetecek kalitede. Ancak, muhtemelen eskiden kalma kötü şöhreti nedeniyle hala insanlar Defender’i sistemden kaldırıp 3. parti bir güvenlik yazılımını tercih etmekteler.
8) Sistem Tweak – sistemi optimize etme
İndirdiğiniz işletim sistemleri hıza yönelik olduğu için büyük ihtimal bu adıma pek ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak yine görsellikten ve bazı bu performans sürümleriyle bile gelebilen ama sizin işinize yaramayacak olan sistem özelliklerinden kurtularak bir tık daha hızınızı artırabilirsiniz.
Başlangıçta çalışan programları da kontrol etmek, belli bir süre sonra artan yüklü program sayınız nedeniyle gerekli olabilir. Tüm bunları yaptıktan sonra sisteminiz oldukça hafif, hızlı ve güvenli olacaktır. Eski bilgisayar nasıl hızlanır sorusuna cevap olarak, gördüğünüz gibi biraz harcama yaparak ve gerisi sizin yeteneğinize kalarak bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Ucuz bilgisayarların satıldığı günlerde görüşmek dileğiyle.