Bitkiler İçin 18 Doğal ve Ev Yapımı İnsektisit (Haşere İlacı)
Bitkilerinize üşüşen ve genelde hastalık oluşturup zarar veren böcek haşere ve diğer zararlılarla bu yöntemlerle doğal olarak mücadele edebilirsiniz. Hem doğal, hem ucuz.
Doğal ve ev yapımı böcek öldürücü ve böcek kovucu (önleyici) ilaçları kullanarak, yaprak bitleri, akarlar, kirpik kanatlı böceği, tırtıllar, kabak böcekleri (Anasa tristis) ve beyaz sinekler gibi birçok yaygın bahçe zararlısından kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?
Kendi böcek öldürücülerinizi ve böcek ilaçlarınızı yapmanın en iyi yanlarından biri, içeriğinde neyin olduğunu bilmeniz ve çoluk çocuğun bulunduğu yerlerde de güvenli bir şekilde kullanabilmenizdir. Bu malzemelerin çoğu zaten, evde, mutfakta bulunan malzemeler.
Bitkiler İçin 18 Doğal ve Ev Yapımı İnsektisit (Haşere İlacı)
Aşağıda, anlatacağım bitkiler için 18 doğal ve ev yapımı insektisit tarifleriyle, içlerinde ihtiva ettikleri insana zararsız ama istenmeyen canlılara karşı etkili malzemeleri kullanarak, doğal yöntemlerle bitkiler üzerindeki sinir bozucu böceklerden kurtulmak için bir kenarda her daim bulundurabileceğiniz karışımları sizler için derledim.
1. Bitkisel Yağ Spreyi
Bitkisel yağ, sabun ve su karışımı, doğal insektisit listemizin başında gelmekte. Bu karışım bazı zararlıların gözeneklerini tıkar ve bunları hızla ortadan kaldırır.
Böceklere karşı ev yapımı bitki spreyini yapmak için, bir çorba kaşığı sıvı sabunla her türlü bitkisel yağdan bir fincan karıştırın ve iyice çalkalayın.
Uygulamaya hazır olduğunda, bu karışımın 2 yemek kaşığı kadarını yaklaşık bir litre suya ekleyin. Ardından, iyice çalkalayın ve bir sprey kabına dökün.
Bitkilere ve zararlılara püskürtün.
2. Sabun Spreyi
Bu yöntem, yukarıdaki bitkisel yağ spreyine benzer bir etkiye sahip. Bununla birlikte, ihtiyacınız olan tek şey 5 yemek kaşığı organik sıvı sabun ve 4 litre su. Ev yapımı insektisit karışımları içerisinde belki de terak etmesi en basit, ve düşük maliyetli olanı budur.
Karışımı hazırladıktan sonra, sprey kutusuna doldurun. Daha sonra, bitkilere ve zararlılara püskürtün. Yaprakların hem üstünü hem de alt tarafını kaplayacak şekilde güzelce uygulayın.
Bu kendin yap tarzı sabun spreyi, sebze bahçenizdeki domatesler ve diğer ürünler için harika bir organik böcek ilacı olarak iş görür.
Yaprak bitleri, beyaz sinekler, kirpik kanatlı böcek (saçak kanatlılar, Thysanoptera), unlu bit (pamuklu bit) ve diğer böcek ve zararlıları üzerinde gayet etkilidir. İç mekan bitki spreyi olarak da kullanabilirsiniz.
Bu mevsimde baş gösteren, evdeki saksı bitkilerimde unlu bir nasıl tedavi edilir merak ediyorsanız, bunu deneyerek işe başlayabilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: Gülleci Bulamacı Kullanımı Hakkında En Çok Sorulan Sorular
3. Neem Yağı
Bitkiler için doğal pestisitler arasında, neem yağı beslenmeyi azaltır ve birçok zararlı böceğin ve ilgili zararlıların yaşam döngüsünü bozar.
Bitkiler için temel bir çok amaçlı neem yağı spreyi yapmak için, bir çay kaşığı neem yağını 2 çay kaşığı sıvı sabun ve bir litre su ile birleştirin.
Alternatif olarak, saygın çevrimiçi satıcılardan veya yerel bahçe mağazanızdan kullanıma hazır bir neem yağı konsantresi satın alın. Nasıl kullanılacağına dair şişe üzerindeki talimatları izleyin.
Bitkiler için organik bir böcek spreyi olmasının yanı sıra, bu çözelti doğal bir mantar ilacı olarak da faydalıdır.
4. Bira
Bitkilerinizin sümüklü böcek ve salyangozlar tarafından yenmesinin iğrenç görüntüsünden kurtulmak için, birayı böcek boğucu bir malzeme olarak kullanabilirsiniz.
Geceleri bitkilerin yanına bira tenekesi yerleştirin. Ancak, zararlıların içeri girmesi için yeterince boş, kaçmalarını önleyecek kadar da yeterli miktarda bira olsun.
Son olarak, sabahları ölü zararlıları çıkarın.
Bu da ilginizi çekebilir: Demir Tozu Gübresi Nedir? | Bitkilere Demir Gübresi Ne Zaman Verilir?
5. Diatomlu Toprak (DE)
Ev yapımı haşere ilaçlarının bir diğer aranan isimlerinden birisi de diatomlu toprak. Diatomlu Toprak, sebze bahçeleri için en iyi böcek öldürücülerden biridir. Ürün aşındırıcıdır ve üstünden geçen zararlıların vücutlarını zedeler. Bu durum, dehidrasyon ve ardından ölümle sonuçlanır.
Bitkilere diatomlu toprağın uygulanması oldukça kolaydır.
Önce burnunuzu maske gibi bir şeyle kapatın. Artık kullanılmayan korona maskesi de işe yarar.
Bitkilerin üzerinde ve çevresinde bu kumu toz serper gibi uygulayın. Ancak unutmamak gerekir ki, sulama veya yağıştan sonra tekrar uygulamanız gerekebilir.
Alternatif olarak, 5 yemek kaşığı diatomlu toprağı, 4 litre su ile birleştirerek ev yapımı bir bitki böcek ilacı spreyi de yapabilirsiniz.
İyice çalkalayın ve bitkilerinize püskürtmek için kullanın. Kuruduğunda böcek ve diğer zararlılara karşı işe yaramaya başlayacaktır.
6. Sirke Çözeltisi
Sirkeden kullanılarak yapılan, bitkiler için doğal bir böcek kovucu yapmak için, sirkeyi 1/3 oranda su ile karıştırın. Bir litre kadar karışıma da 1-2 çay kaşığı da sıvı sabun da ekleyin.
İyice çalkalayın ve akşamları böcek istilasını önlemek ve öldürmek için bitkilerin yapraklarının üzerinde ve altında kullanın. Sebzelerde, ağaçlarda, çiçek ve çalılıklarda ve ayrıca iç mekan bitkilerinde kullanabilirsiniz.
7. Sarımsak Spreyi
Sarımsağın güçlü kokusu doğal olarak birçok böceği ve istenmeyen zararlıları uzaklaştırır. Sarımsak kullanarak ev yapımı bir organik böcek ilacı yapmak için, 2 bardak suda bütün bir sarımsak başını püre haline getirin.
Gece boyunca beklemeye bırakın. Daha sonra, süzün ve daha fazla su (bir litre) eklemeden önce çözeltiye biraz sıvı sabun ekleyin. Son olarak, zararlılardan etkilenen bitkilerin üstüne püskürtmek için kullanın.
8. Acı Biber Spreyi
Bu yöntem için taze acı biber kullanıyorsanız, koruyucu eldiven giyin ve cilt ve gözlerle teması önlemeye özen gösterin.
Ev yapımı bir bahçe böcek spreyi yapmak için, bir bardak suya yarım bardak acı biber püresi ekleyin. Ardından, bir litre daha fazla su ekleyin ve karışımı kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Soğuduğunda süzün, bir çay kaşığı sıvı sabun ekleyin ve gerekli yerlere püskürtün.
Alternatif olarak, bir litre suya ekleyerek sprey yapmak için bir çorba kaşığı biber tozu da kullanabilirsiniz.
Bu karışım çiçeklerini ve bitkilerinizi yiyen kediniz varsa, onu da caydıracaktır.
Güneş sıcakken püskürtmemeniz daha iyi olur. Bunun yerine sabahın erken saatlerini veya akşam vakitlerini seçin.
Bu da ilginizi çekebilir: Yüksek Doz İlaç Kullanımı ile Ortaya Çıkan Fitotoksisite Nedir?
9. Domates Yaprağı Spreyi
Domates bitki yaprakları, sinir bozucu yaprak bitlerini ve diğer bahçe zararlılarını kontrol etmeye yardımcı olabilecek bileşikler içerir.
Bir litre suya 2 bardak doğranmış domates yaprağı batırarak sebze bitkileri ve çiçekler için ev yapımı bir böcek spreyi yapın. Gece boyunca dinlenmeye bırakın.
Daha sonra, bir tülbent yardımıyla süzün ve bitkilerinizin üstüne bir sprey kutusuna doldurup uygulayın.
10. Süt Spreyi
40/60’lık bir süt ve su çözeltisini karıştırın ve bitkileri gerektiği gibi püskürtün. Yaprakların alt kısımları da dahil olmak üzere tüm bitki yüzeylerini püskürtmek için kullanın.
Bu tedavi, kabuklu bitler, yaprak bitleri ve unlu bit gibi emici böceklere karşı oldukça fayda sağlar. Ayrıca salatalık ve balkabaklarındaki küllemeyi de kontrol eder.
11. Kabartma Tozu Spreyi
Bu karışım, mantari hastalıkların yanı sıra böcekleri de öldürmeye yardımcı olan başka bir etkili ev ilacıdır.
Böcekler ve bitki mantarına karşı organik bir sprey yapmak için, 1 ila 2 yemek kaşığı kabartma tozunu 4 litre su içinde çözün.
Ayrıca 1-2 çay kaşığı sıvı sabun ekleyebilirsiniz. Bu, çözeltinin bitkilere yapışmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra, iyice çalkalandıktan sonra, bir sprey şişesine dökün ve enfekte olmuş bitkilerde kullanın.
Dahası, ev yapımı bu kabartma tozu çözeltisi külleme hastalığı tedavisi olarak da harika iş görür.
12. Yapışkan Tuzaklar
Sarı ve mavi renkler bazı zararlı böcekler için özellikle çekici görünmektedir.
Karton veya plastik kart parçalarına, her iki tarafa da yapışkan bir yapıştırıcı uygulayın. Daha sonra, delikleri delin ve tel veya iple iplik açın ve bitkilerin üstüne / yakınına asın.
Bu uygulamayı evde hazırlamak için uğraşmak yerine, hazır da alabilirsiniz. Gerek sarı renkte hazır yapışkan levhalar olması gibi, gerekse tutkal tüpü gibi bir tüp içinde yüzeylere sürebileceğiniz yapışkan malzemesi de mevcuttur.
Mantar Sivrisineği, beyaz sinekler, yaprak bitleri ve psyllidleri çekmek için sarı kağıt / kartlar kullanın, ancak kirpik kanatlı böcek ve yaprak madenci (Liriomyza huidobrensis) böceklerini çekmek için mavi rengi kullanın.
Sarı yapışkan tuzaklar hemen hemen her sürünen böcek ve haşere için iyi iş görür.
Ancak, bu uygulamada dikkat etmeniz gereken nokta, bahçenizde tutmak istediğiniz faydalı böcekleri de yakalayıp öldüreceklerdir. Ayrıca sağlığa zararsız olsa da, tutkal yüzeylere uygularken mutlak suretle kullan at bir eldiven takın. Tutkal sinir bozucu bir şekilde her yere bulaşıyor ve yapışkan özelliği hiç gitmiyor.
13. Himalaya Tuz Spreyi
1 yemek kaşığı Himalaya tuzunu 1 litre su ile çalkalayın ve sprey şişesine doldurun.
Bunu, özellikle bahçenizdeki solucan, tırtıllar ve yaprak bitlerinin temizlemek için bitkiler üzerinde böcekler için ev yapımı bir sprey olarak kullanabilirsiniz.
14. Beyaz Mineral Yağ
Unlu bit, akarlar, beyaz sinekler ve yaprak bitleri gibi en yıkıcı bahçe zararlılarından bazıları yine bu yöntemle kontrol edilebilir ancak bu yöntem biraz daha pahalı bir yöntem.
Bir bardak kokusuz ve beyaz mineral yağ ve 1/4 bardak sıvı sabunu karıştırın. Güçlü bir konsantre yapmak için iyice çalkalayın.
Ardından, kapalı bir kavanozda saklayın. Bu karışımın tamamını üç ay içinde kullanın.
Uygulamaya hazır olduğunuzda, konsantrenin bir yemek kaşığı kadarını dört bardak su içinde seyreltin ve bitkilerinize püskürtün. Bu ölçümü daha büyük atım miktarları hazırlamak için bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
15. Okaliptüs Yağı
Okaliptüs yağı, kırmızböceği (kabuklu bit), Kulağakaçan böcekleri, hamamböceği, sivrisinekler, sinekler ve diğer zararlılar için doğal bir kovucudur.
Uygulamak için, 1 çay kaşığı Okaliptüs yağı ve 1 çay kaşığı sıvı sabunu iki bardak su ile karıştırın. İyice çalkalayın ve bitkilerinizi çözelti ile kaplayın. Uygulamanın yetersiz geldiğini hissederseniz oranları 2şer çay kaşığına çıkararak deneyebilirsiniz.
Ek olarak, bir kaç pamuk ya da pamuklu malzemelerden hazırlayabileceğiniz topları okaliptüs yağına batırıp fareler veya sıçanlar gibi kemirgenlerin sık sık bulunduğu yerlere yerleştirin. İlave olarak dolaplara, çekmecelere ve evinizin içindeki diğer yerlere de yerleştirebilirsiniz.
16. Epsom Tuz Çözeltisi
10 litre suya yarım su bardağı Epsom tuzundan oluşan bir kendin yap haşere kontrol spreyi yapabilirsiniz.
Yeterince büyük bir kapta çözeltiyi iyice karıştırın ve sonra boş bir sprey kutusuna dökün. Böcekleri ve diğer bahçe zararlılarını caydırmak için yeşilliklere uygulayın.
Ayrıca bahçenizdeki sümüklü böcek ve salyangozları kontrol etmek için bitkilerin etrafına Epsom tuzu uygulamak mükemmel bir yoldur. Tuzun çizik yüzeyi, zararlıların cildini tahriş eder, daha sonra onları kurutur ve öldürür.
17. Narenciye Kabuk Suyu
Portakal veya limon kabuklarını alın (yaklaşık bir bardak dolusu) ve yaklaşık 10 dakika boyunca 4 bardak suda kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra, narenciye kabuğu suyunu tülbent gibi bir bezle süzün ve bitkilerde böcek spreyi olarak kullanın.
18. Gülleci bulamacı
Gülleci bulamacının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını daha önceki yazımızda paylaşmıştık. Evet, o yazımızda daha çok büyük ölçekte bahçe ve ağaçlık arazileri hedefleyen büyük miktarların yapılışından bahsetmiştik. Ama bu oranları küçülterek, pekala ev kullanımı ihtiyacı miktarı kadar da yapabilirsiniz.
Gülleci bulamacı sizin için mükemmel bir bitki pestisit ve fungusiti vazifesi görecektir.
Gülleci bulamacı nasıl yapılır yazımızdan karışımın yapılışını öğrenip kendi ölçüleriniz için oranladığınız miktarı, hazırladıktan sonra, bitkilerinize spreyle uygulayabilirsiniz. Son kullanım tarihi 2 yıl gibi olduğu için, bulamacı hazırlarken 5 litre gibi bir oranda hazırlamak, ev ve balkon bitkilerinize uzun bir süre yetecek miktarda karışıma sahip olmanızı sağlar.
Sonuç
Zararlıları kontrol etmeye yardımcı olacak birçok doğal yöntem vardır. Yukarıdaki doğal ve ev yapımı haşere kontrol ilaçları, bahçenizdeki en yaygın zararlılardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.