Bahçecilik ve tarım

Akuaponik Sistemlerde Solucan Çayı Kullanımı


Artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak artan tüketilebilir sağlıklı gıda ihtiyacı her geçen gün yeni tarımsal yöntemlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunların bazıları insan sağlığı açısından risk teşkil ederken, diğer bazıları da ciddi bir umut ışığı veriyor. İşte bu umut ışığı yayan sistemlerden birisi de Akuaponik sistemlerdir.

Akuaponik Sistem Şart mı?

Eğer sistem amacına uygun olarak kullanılacak olursa, hem insan sağlığı açısından hem de ticari sürdürülebilirlik açısından gerçekten de kayda değer bir yeniliktir.

akuaponik sistem,solucan çayı,hidroponik sistem https://huglero.com/
Solucan Çayı ve Aquaponik Sistemler


Solucan Çayı ve Aquaponik Sistemler

Genel yargı, organik ve doğal olanın toprakta yetişen ürünler olduğu, olması gerektiği yönündedir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi eğer artan ihtiyaçlar farklı kaynakları zorunlu kılıyorsa, bizlerin de o kaynaklara tamamen yüz çevirmeyip, onları nasıl daha doğal ve daha sağlıklı kılabileceğimizi araştırması gerekir.

Çünkü dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ekilebilir tarımsal alanlar aslında oldukça sınırlıdır.

Bunu da okuyabilirsiniz: Biyodinamik Tarım Preparatları Nelerdir? | En Etkili 9 Preparat

Üstelik Türkiye’nin tarımsal alanlarının çok büyük bir bölümü de engebeli ve eğimli arazi statüsündedir. Bunlar tarımsal faaliyette beklenilen verimi ciddi oranda düşürebilecek faktörlerdir. Gerçi her ne kadar sessiz sedasız yapılan bazı araştırmalar, topraklarımızın, üzerinde yaşayan tüm insanları hem de organik tarım ile doyuracak potansiyele sahip olduğunu ortaya koysa da, yine de alternatif yöntemleri araştırıp bilmek de fayda olacaktır.

Akuaponik sistemlere solucan çayı eklenebilir mi?

İşte bu yazımızın konusu, hem balık ve hem de bitki yetiştirme sistemi olan akuaponik sistemin daha doğal ve sağlıklı olması için ona solucan çayını entegre edip edemeyeceğimizdir. Bu konuda bir takım akademik çalışmalar yapılmış ve hali hazırda yapılmaya da devam etmektedir. Bu vesileyle gidişatın olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye Toprakları Tarım Alanları Oranları

Genel olarak bakıldığında, bir çeşit topraksız tarım olan akuaponik sistemlerde bitkiler, balıkların suya bıraktığı atıklarla ve bu atıkları işleyen çeşitli mikroorganizmaların yan ürünleriyle beslenmektedir. O halde bu sisteme, yararları zaten bilinen ve üzerinde onlarca çalışma yapılmış olan solucan çayının (vermicompost tea) ilave edilmesinin olumlu sonuç vermesi gerekmektedir.

Bunu da okuyabilirsiniz: Yüksek Doz İlaç Kullanımı ile Ortaya Çıkan Fitotoksisite Nedir?

Yani gerek balıkların biyokütlesinde, gerekse de yetiştirilen bitkilerin veriminde artış olması gerekir. Ayrıca sisteme ilave edilecek olan solucan çayının balık ve bitki sağlığını da iyileştirmesi gerekir.

akuaponik sistem,solucan çayı,hidroponik sistem https://huglero.com/

Yeri gelmişken hemen, kompost veya vermikompost çayı konusunda uzman bir isim olan Dr. E.Ingham’a kulak verelim biraz;

E.Ingham’ın toprağa ve hidroponik sistemlere biyoloji eklenmesi çalışmasında, “biyoloji” ile topraktaki besin zincirinde var olan faydalı mikroorganizmaların olabildiğince çeşitlilik içerecek şekilde toprağa, topraksız ortama veya besin solüsyonuna eklenmesi kastediliyor.

Toprağa ve hidroponik sistemlere biyoloji eklenmesinin yöntemi olarak, yine Dr.Ingham’ın üzerinde çok çalıştığı kompost çayı kullanılarak yapılıyor. Kompost çayı ve hidroponik sistemlerin en önemli ortak noktası ise hem kompost çayında hem de hidroponik besin solüsyonlarında maksimum oranda çözünmüş oksijen gereksinimidir.

Bunu da okuyabilirsiniz: Tarım İlaçlarında Formülasyon Tipleri Ne Anlama Gelir?

Dr.Ingham, toprak besin zincirindeki faydalı organizmaların tamamının aerobik (oksijen seven) organizmalar olduğunu belirtiyor.

Bu sebeple havalandırılarak hazırlanan kompost çayında çözündürülen oksijenin, oksijensiz ortam mikroorganizmalarının (anaerobik) elimine edilmesini sağladığını, dolayısıyla bu sayede bir çoğu oksijensiz ortam seven patojenlerin de ortadan kaldırıldığını vurguluyor.

Aquaponic system use - Solucan Çayı ve Akuaponik Sistemler https://huglero.com

Tarımsal Sorunların Temel Kaynağı

Günümüzde, mantar ve böcek kaynaklı bitki hastalıkların en temel nedenlerinden biri de Tek Ürün Tarımı’dır (Monokültür). Tek ürün tarımı hem toprağın mineral bakımından zamanla zayıflamasına neden olmakta ve hem de belirli tür bitki zararlılarının, o bölgedeki bitkilere direnç kazanmasına neden olmaktadır. Bu durumda hem verim düşmekte ve hem de bitkisel hastalıklar ciddi oranda artmaktadır.

Bunu da okuyabilirsiniz: Bitkiler İçin En İdeal Beyaz Işık Özellikleri Nelerdir?

Bu tür sorunların kontrol altına alınması ve temel olarak halledilmesi, hem tarım sistemlerinin ve hem de biyo-çeşitliliğin arttırılmasında yatmaktadır. Yani aslında bir kez daha doğaya özenmekten bahsediyoruz. Tek farkı daha kontrollü ve daha verimli bir sistem yaratma çabamızda…

İşte akuaponik sistem, bahsi geçen biyo-çeşitliliği kontrollü bir biçimde sağlamanın yöntemlerinden birisi olarak öne çıkan tarım sistemlerinin en yenilikçi olanıdır. Sistem sürekli olarak geliştirilip, zenginleştirilmeye açıktır.

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu