Blog

2021’de En Etkili ve Ekonomik Kitap Tanıtımı Nasıl Yapılır?

Ücretli ve ücretsiz kitap tanıtımı nasıl yapılır, yolları nelerdir merak ediyorsunuz. Yeni yazdığınız ya da yazmak istediğiniz kitabınızın reklamını yapmak ve mümkün olduğunca fazla okur kitlesine ulaşmak istiyorsunuz Hem bu şekilde bir sonraki yazacağınız kitabınızın hazır bir okur kitlesi de olmuş olacak…

Ancak eserinizin tanıtım yaparken de size çok masraflı olmasın, bir o kadar da etkili olsun istiyorsunuz doğal olarak… Neticede kitabınız ne kadar iyi olursa olsun, onu bilinir yapacak olan, kitabın kitlelere ne kadar ulaşabildiğidir.

Bir zamanlar e-kitap yazıp Amazon’da satmayı planlarken, bununla ilgili araştırma yapmıştım. Şu kadarını söyleyeyim, o dönemde, yazdığı e-kitabı Amazonda sadece 1 dolara satarak 500.000 dolarlık kitap satışı yapan bir yazarın hikayesini okumuştum. Yazar, kitabını listeledikten hemen sonra 50.000 dolar gibi büyük bir para harcayıp kitabının reklamını yapmış, neticesinde bu kadar büyük bir satış rakamlarına ulaşmıştı…

Sadece sevdiğiniz için yazıyorsanız, kitap pazarlama işlerini muhtemelen çok kafaya takmanız gerekmez. Ancak kendi başınıza yayın yapıyor ve hedef kitleniz tarafından olabildiğince çok kişi tarafından okunmak istiyorsanız, bu yazma ve insanların ruhlarına dokunma yeteneğinize ek bir beceri daha eklemeniz, yani kitabınızı nasıl pazarlayabileceğinizi öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü etkili bir kitap pazarlaması biraz erken planlama ve çaba gerektirir genelde.

Ne bildiğin önemli değil, başkalarının senin ne bildiğini bilmesi önemli…

Bu işleri çok uğraş ve zaman gerektiren şeyler olarak ve bu kadar zaman harcama lüksünüzün olmadığını asla düşünmeyin. Bunu, inşa edeceğiniz bir bina olarak görün. İleride yazacağınız diğer kitaplar için zaten sizin için hazır bulunan bir iş merkezi olacağını varsayın.

Yazarlar için pazarlama, esasen kendiniz ve kitabınız hakkında daha fazla bilgi paylaşarak hedef kitlenizi oluşturmak ve mümkün mertebe hepsinin ilgisini çekebilmek demektir. 

Kitap tanıtımı nasıl yapılır?

Bu iş gerçekten iletişim kurmak kadar basit. Ama birazcık uğraş gerektirmekte. 

İşte ben de bu yazımda, sizin işinizi kolaylaştırmayı, kitabınızın hedef okur kitleniz arasında görünürlüğünü artıracak ve daha fazla kitap satmanıza yardımcı olacak 11 kitap tanıtım fikrini anlatmaya çalışacağım.

Kitap tanıtımı nasıl yapılır? Ücretli ve ücretsiz kitap tanıtımı yapmanın yolları nelerdir?  https://huglero.com
Kitap tanıtımı nasıl yapılır? Ücretli ve ücretsiz kitap tanıtımı yapmanın yolları nelerdir?

Bu da ilginizi çekebilir: En iyi Microsoft Office Alternatifi Programlar

1. Kendi blogunuza veya web sitenize sahip olun

2021 yılında mevcut sosyal ağların gücünü kullanmıyor ve kafanızı sadece kitap yazmaya gömüyorsanız, tebrikler, kitabınızı siz ve sizin dışınızda bir kaç kişi daha bilecektir. Yani çok ama çok büyük bir ganimeti elinizin tersiyle itiyorsunuz demektir.

Potansiyel okuyucuların, daha kitabınızı yazmayı bitirmeden sizi bulmalarına yardımcı olabilirsiniz. Mutlaka kendinize ait bir web siteniz olsun ve kendinizi orada tanıtın. Sitenizi, hedef kitlenizin organik arama sonuçlarında görünecek makalelerle güncelleyin. Örneğin, kitabınız duygusal açıdan mutluluğu anlatan bir konuyla ilgili kişisel gelişim kitabıysa, bu alandaki en son bilimsel gelişmeleri ele alan yazılarla sitenizin otoritesini güçlendirebilirsiniz ve bunları kitabınızdan alıntılarla karıştırabilirsiniz. Kitap bir kurgu eseriyse, bu türdeki en popüler kitapları veya unutulmaz karakterlerden alıntıları paylaşabilirsiniz.

Bu noktada hemen tersine mühendislik yaparak, sevdiğiniz bir kaç yazarın kişisel sitesine giderek, ne tür yazılar paylaşmış, sitesinde ne tarz renkler ve menüler kullanmış inceleyip notlar alabilirsiniz.

Lansman tarihine yaklaştığınızda, yarışmalar ve kitap hediyeleriyle, kitabınızın etrafında insan kalabalığı oluşturabilirsiniz. Hedef kitlenizi güncellemelere abone olmaya teşvik eden yüksek kaliteli içerikler yayınlayabilirsiniz. Siteniz, kitabınızın lansman tarihinde yaklaşık bir yıl öncesinden varsa, size önemli bir email listesi oluşturmanız ve sitenizin sıralamasını yükseltmeniz için zaman verecektir.

Unutmayın, günümüzde internet Google demektir. Bir sitenin bir insan tarafından görülebilmesi için o sitenin Google ve Yandex gibi arama motorlarında, konusunda birinci sayfada olması gerekmektedir. Birinci sayfada olmak için ise, sürekli güncel tutulan ve kaliteli içeriklere sahip, yani Google tarafından sevilen bir site olması gerekmektedir.

Google arama motorunun birinci sayfasında olmakla ikinci sayfası arasındaki fark nedir biliyor musunuz? Binlerce kitap satmakla hiç kitap satamamak kadar bir farktır. Kullanıcıların %90 civarı Google arama sonuçlarında, bırak ilk sayfayı, sadece ilk sonuçlarda işini görüp sayfayı kapatmaktadır. Diğer sayfalara bakma ihtiyacı hissetmemektedir.

Kendi internet sitenizi nasıl açarsınız?

Kişisel web sitesi nasıl açılır https://huglero.com kolay site açma WordPress

Öncelikle profesyonel görünmek açısından kesinlikle bir domain ismi satın almanız gerekmektedir. Çünkü ücretsiz siteler, örneğin WordPress, size siteyi ücretsiz sunarken, domain adı sonunda kendi isimlerini kullanırlar. (huglero.wordpress.com gibi) Ama bunu istemiyoruz. Olması gereken sadece sizin markanıza ait bir domain ismi.

Bu domain ismi, kitabınızın adı, ya da kendi adınız ve soyadınız ya da kitabınızla ilgili tamamen başka bir şey olabilir. Seçtiğiniz domain adınız fazla uzun olmasın, konudan alakasız olmasın. Bunlar önemli noktalar. Bunun dışında, bir web sitesi nasıl açılır, domain nasıl alınır gibi ekstra bilgi için internette binlerce kaynak bulabilirsiniz.

Kendi internet sitenizi açmak için, ücretsiz website servisleri olduğu gibi, yıllık ücret ödeyerek de bunu yapabilirsiniz. Peki ücretsizi varken neden insanlar ücretli siteleri tercih etsin? Bu farklı bir yazının konusu olsun…

Ücretsiz site açabileceğiniz onlarca servislerden bazılarını;

olarak sıralayabiliriz.

Bu platformlarda bir websitesi oluşturabilir, hızlıca temanızı seçebilir, site logosunu, menülerini vs. kolayca düzenleyip hemen yazı yazmaya başlayabilirsiniz.

2. Kitabınızı duyurmak için online varlığınızı artırın

Çevrimiçi varlığınızı artırmanın birkaç yolu vardır. Örneğin, makalelerinizi çok fazla trafik alan popüler web sitelerinde yayınlayabilir veya kitabınızla ilgili konuları tartışan forumlara katkıda bulunabilir veya hedef kitleniz arasında popüler olan web sitelerinin veya blogların sizi bir röportajda veya misafirde öne çıkarmasını isteyebilirsiniz.

Kitap tanıtım yazınıza, web sitenize ve yazdığınız veya şu anda yazmakta olduğunuz kitaplara bir bağlantı eklemeyi unutmayın.

Unutmayın, bunlar hep kendiniz için ileriye dönük yatırımlardır. Çevrim içi insanlara kattığınız her değer sizin kalıcı ayak iziniz olup bir gün bir yerde yol, su, köprü olarak geri dönecektir.

4. Sosyal medyayı aktif kullanın

Facebook’ta bir yazar sayfası ve Twitter’da bir hesap oluşturun. Ne tür gönderi ve promosyonların en çok beğeni, paylaşım ve retweet aldığını gözlemleyin ve sosyal medya takiplerinizi artırmak ve onlarla daha iyi etkileşim kurmak için samimi düşüncelerinizi insanlarla paylaşın.

Twitter gibi sosyal mecralarda kitabınızdan alıntı sözler ya da ünlü insanların sözlerini uygun hashtag’ler altında paylaşmayı ihmal etmeyin.

İnstagram hesabınızda, kitabınızdan alıntı sözlerin olduğu fotoğrafları Adobe spark, ya da Canva gibi resim editörü programlarda güzel fontlar kullanarak ücretsiz hazırlayabilir, bu görselleri düzenli aralıklarla paylaşabilirsiniz. Tabii ki kendi profilinizde kitabınıza olan satış linkinizi bulundurmayı unutmayın.

İnstagram’da Çin’den sipariş ettikleri bikinileri dağıtarak 2 günde 400.000 dolar kazanan 2 üniversite gencinin hikayesini biliyor musunuz? Bu hikayeyi şimdi anlatmayacağım ama, o iki genç bir pazarlama stratejisiyle bunu başarmıştı. Siz de İnstagram’da bunu yapabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğim gibi bir Facebook sayfası açın. Kişisel Facebook hesabınızdan bahsetmiyorum. Kitabınızın adında bir Facebook business sayfası açın. Kitabınızla ilgili yorumlar, yazılar, bu alanda güzel düşünceleri düzenli paylaşın.

Kitabınız adında, ya da yazdığınız tür ile ilgili bir Facebook grubu kurun. Üyelerinizle ilgilenin, onlara cevap verin, alanının şiirse, sevilen şiirlerden satırlar paylaşın. Üyelerinizin paylaşımlarına önem verin.

Facebook grupları logosu https://huglero.com Facebook Grupları

Facebook gruplarına katılın. Elbette Konya 2. El araç satış grubuna değil. Kitap tanıtım grupları, kitap satış grupları, edebiyat grupları, indirimli kitap grupları, kitabınız bir şiir kitabıysa, şiirle ilgili gruplar, kitabınız organik tarımla ilgili bir kitapsa, tarım ile ilgili gruplara katılın.

Ama unutmadan söyleyeyim, Facebook grupları bir nevi riskli ve zaman alan uğraştır. Şöyle ki, bu gruplara katıldıktan sonra daha ilk mesajınızda kitabın satış linkini koyar ve ‘bu benim kitabım, alsana’ derseniz, spam gibi görünecektir. En iyi ihtimal gönderiniz silinir, ya da daha kötüsü gruptan atılırsınız.

Bunun yerine doğallık her zaman güzel sonuçlar doğurur. İnsanlarla güzel düşünceler paylaşmak, arada, kitabınızda geçen sözlerden bahsetmek, ‘ben de kitabımda şu noktaya değinmiştim’ gibi düşünceler paylaşmak, insanların kitabınıza merak etmesine yardımcı olur. Birisi sorduğunda ise, Facebook sayfanızın ya da duruma göre direk kitabınızın satış linkini yanıt olarak vermek, hem bağlantınızın kalıcı olmasına, hem de doğal görünmesine yardımcı olur.

Kitabınızla ilgili katılabilceğiniz bazı facebook grupları;

vb. gruplardır. Daha fazlasını da arayarak bulabilir ve hepsinde yer alabilirsiniz.

Pinterest’i aktif kullanın. Pinterest insanların görsel arama yapmalarını sağlayan bir site olsa da, aklınızın alamayacağı kadar ziyaretçi çekebileceğiniz bir platformdur. Web sitenizden yazınızın linkini atabilir, kitap satış linkini güzel bir görselle paylaşabilir, ücretsiz kitap dağıtımı yapıyorsanız bunu göze soka soka ‘sınırlı süreli ücretsiz kitap’ gibi yazılarla gönderilerinizin beğeni ve paylaşım toplamasına yardımcı olabilirsiniz.

Pinterest için yukarıda verdiğim programlarla resim oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz resimler 1500X3000 pixel gibi büyüklüklerde olması, gönderinizi daha görünür yapacaktır.

5. Kitabınızla aynı türdeki en popüler kitapları analiz edin – satmalarına ne yardımcı olmakta?

Kitabımın reklamını nasıl yapabilirim sorusuna aslında kendi analizlerinizle de bir cevap bulabilirsiniz. Kendi türünüzde diğer başarılı kitapların başlıklarını, kapak tasarımlarını ve tipografilerini incelemek, size aslında pazarlama konusunda neyin işe yaradığını gösterecektir. En çok hoşunuza giden veya hiç sevmediğiniz noktaları kısa bir liste yapın ve her çıkarım için nedenleri düşünün. Tersine mühendislik her alanda olduğu gibi bu noktada da en ucuz kitap pazarlama yöntemlerden biridir.

En iyi kitapları incelemenin buna ilave başka yararları da vardır. Bu incelemeleri okurken, hedef kitlenizle bağlantı kuran ve onları karakterize eden kelimeler ve ifadelerle karşılaşırsınız. Bunları kitabınızın meta verilerinin açıklamalarına dahil ederek, kitabınızın arama sorguları aracılığıyla hedef kitleniz tarafından keşfedilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Örn; Sizin kitabın türünde bir kitabı aradığınızda ilk sayfanın ilk 3-4 sonucunda hangi kitaplar çıktı? Bu kitaplar, hangi sorgulamayı yaptınız da çıktı? Hangi kelimeleri kullandınız? Bunları not alıp kendi kitabınızın açıklamalar kısmında kullanabilirsiniz.

6. Kitabınız için mümkün olduğu kadar yorum alın

En güzel yollardan birisi de online platformlarda satışta olan kitabınız için yorum almaktır.

Yeni kitabınız için yorum almanın en hızlı yollarından biri, önceki kitaplarınızdan herhangi birinin yorumunu yapan okurunuza ücretsiz bir kopya ve kibar bir istekle yaklaşmaktır. Bu en ucuz reklam stratejilerinden birisidir.

Yurtdışında, Amazon kitap satışlarında bu iş ticarete dökülmüş durumda ve insanlar kitapları için belli kaynaklardan yorum satın almaktalar. Siz bunun yerine etik sınırlar çerçevesinden çıkmadan, arkadaş, eş dostlarından, kitabınızı sizden ya da kitapçıdan almak yerine online sitelerden satın almalarını ve okuduktan sonra yorum yapmalarını isteyebilirsiniz.

Unutmayın, İnternette insanların alışveriş davranışlarını yönlendiren en büyük etken, ürün altına yapılmış yorumlardır. En bilindik marka ayakkabı bile olsa, son çıkan en iyi cep telefonu da olsa, insanlar almadan önce yorumları okur. Bu bazen satıcıyı tanımak, bazen ürünün kalitesini tanımak içindir. Mutlaka iyi yorumlar almaya çalışın.

Yorum almanın ikinci iyi yanı da, her satış yorumdan sonra kitabınızın, satış sitelerinde daha da öne çıkmasını sağlaması, ‘trend olanlar, en çok satanlar, bu hafta en çok tıklananlar vs.’ gibi kategorilere girmesini sağlamasıdır.

Genel bir kural olarak, hedeflediğiniz yorum sayısının dört katı daha fazla eleştirmen ile iletişime geçin.

Ayrıca editoryal incelemeler için etkili kitap blog yazarlarına, türünüzdeki popüler yazarlara ve gazetelere başvurmalısınız.

Yorumlarda mümkünse dikkat etmeniz gereken, insanlarda tartışmaya yol açacak, onların karşı çıkmasını ya da katılmasını sağlamak olmalı.

‘Çok güzel bir kitap, bugüne kadar gördüğüm en iyi kitap, ağzına sağlık çok iyi olmuş’ gibi yorumlar, bir işi yaramaz ve insanlarda merak uyandırmazken, kitabın bir bölümündeki bir cümleye katılmadığını, bir noktayı anlamadığını, bir yere takılıp kaldığını belirten yorumlar çok daha değerlidir. Kötü yorum olsa dahi.

7. KDY’ye üye olun

Eğer kendi kitabınızı yazıp satmak istiyor, ama yayın evlerinin ağır şartları ve komisyonlarıyla boğuşmak istemiyorsanız, Kitapyurdu.com’un bir hizmeti olan KDY’ye üye olabilir ve kendi kitabınızı satabilirsiniz. Kitabınızı listelemek ücretsiz. Ama kitap başı satışlardan, KDY sizden belli oranda komisyon alacaktır. KDY, zaten yıllardır var olan Amazon kindle, on demand publishing, yani, talebe göre basım sistemiyle çalışmaktadır. Kitabınızı yazar, kapağını bir tasarımcıya hazırlatır KDY’ye ulaştırırsınız ve gerisini onlar halleder. Gelen siparişe göre, günlük baskısını yapar, alıcıya kargolar, geliri sizinle paylaşırlar.

8. Cazip bir kitap tanıtımı yazın

Bir kitap tanıtımı, yaklaşık 100-150 kelimeden oluşan kısa bir tanıtım yazısı parçasıdır. Basılı kitapların arka kapağında ve online satış sayfalarında görünen yazı yani.

Etkili bir tanıtım yazısı yazmak için, okuyucunun merakını artıran ve daha fazlasını okumak için çabalayacakları akıllıca bir açılış satırıyla başlayın, vurucu bir cümleyle… Kitabınızın türüne bağlı olarak şaşırtıcı , inanılmaz , gizemli , güçlü , yaşamı değiştiren gibi ilgi çekici kelimeler kullanarak hikayenin kurgu dünyasından ve karakterlerinizin veya ana konsept hakkında bir ipucu ile yazıya devam edin. Bitirme cümleniz okuyucunuzu avlamalıdır. 

Tanıtım yazınızı kendi sitenize ya da başka bir siteye yazıyorsanız en az 750 – 800 kelime, en fazla 1500 kelime ile sınırlı tutmaya çalışın. Daha azı basit, daha fazlası sıkıcı gelip okunma oranını büyük ihtimal düşürecektir.

Kurgu hakkında, hikayede bir dönüm noktasını sunabilirsiniz; kurgusal olmayanlar için, kitabı kimin ve neden okuması gerektiğini belirtebilirsiniz.

Kitabınız herhangi bir editör incelemesi aldıysa, bunları tanıtım yazısına mutlaka ekleyin.

9. Ücretli kitap tanıtımı nasıl yapılır?

Bu iş için kesenin ağzını istediğiniz kadar açabilirsiniz. Yani bir limit yok. Türkiye’nin en önde gelen gazetelerinde ücretli tanıtımınızı yapmak başka, ücretsiz kitap kampanyaları yapmak başka, kitabınızın satış linkinin bulunduğu sitenizi Google Ads gibi reklamlarla tanıtmak başka, Kitap satışı yapan sitelerle reklam için iletişime geçmek başka, sosyal medyada influencer kişilerle iletişime geçmek ise başka maliyete sahip olacaktır. Ama burada en ucuz şekilde nasıl yaparız onlara bir bakalım.

En ucuz kitap tanıtımı nasıl napılır?

10. CPC reklamlarıyla kitap tanıtım yapmak

Google Ads gibi CPC (cost per click), yani tıklama başına maliyet getiren reklamcılıkta en pahalısı yine doğal olarak Google ads olacaktır. Ama bu noktada yardımcınız Facebook olabilir. Facebook reklam ağı, şu anda bulabileceğiniz en ucuz tıklama başına maliyet getirecek reklam ağıdır. Açtığınız Facebook sayfanızda kitabınızın satış linki ve can alıcı bir sözü içeren gönderinizi, Facebook reklamları aracılığıyla öne çıkarabilir ve oldukça detaylı bir kullanıcı kitlesine ulaşabilirsiniz.

Facebook reklam ayarlarında, reklamı yayına hazırlarken, kolayca demografik seçiminizi yapabilir, hedef kitlenizi istediğiniz kadar daraltıp genişletebilirsiniz.

Hedef kitleniz, sadece Türkiye mi? sadece kadın, ya da sadece erkek mi? Yaş aralıkları 18-25 yaş mı? İlgi alanları korku filmleri, korku romanları mı? Bunları ve daha fazlasını seçebilir, günlük bütçenizi belirtip reklamınızı kolaylıkla yayınlayabilirsiniz. Hatta aynı kitabın farklı görsellere sahip, farklı yaklaşımla hazırlanmış sözlere sahip 3-4 farklı reklamını hazırlayabilir, ve bir kaç gün sonunda hangi reklam daha çok tıklama ve satış getiriyor belirleyip, diğerlerini iptal edebilirsiniz.

Facebook’ta yayınladığınız reklam, Facebook’un diğer şirketi olan İnstagram’da da otomatik olarak yayınlanacaktır. Bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

Yanılma ihtimalim yüksek olmakla birlikte, 0.8 – 0.15 kuruş arası gibi çok düşük bir tıklama maliyetiyle milyonlarca insana kitabınızı gösterebilir ve satış sitesine ya da istediğiniz bir yere onları yönlendirebilirsiniz. İnsanlar linkinize tıklamazsa ödemez, tıklarsa ödersiniz.

12. Ücretsiz kitap vererek kitap reklamı yapma

Bedavayı kim sevmez ki? Hem bu bedava kitap için tek yapmaları gereken sizin belirlediğiniz 10 ya da 20 kişiyle kitabınızın tanıtımı olan gönderiyi paylaşmaksa…

Örneğin, Twitter’de kitabınızın resmi ve kısa tanıtım yazısı olan gönderinizi, ya da profilinizi beğenip RT yapan ilk 50 kişiye kitap göndereceğinizi belirten bir post yayınlayabilirsiniz. seçtiğiniz 50 kişiye de kitapları gönderebilir ve onlardan aldıklarına dair resimleri tekrar paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Bu sayede yüzlerce hatta binlerce sosyal medya kullanıcısına ulaşabilirsiniz.

13. Sosyal medyada popüler insanlara reklam verme

İnstagram ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında, konunuzla alakalı ya da takipçi kitlesinin kitabınızı okuyacak potansiyeli olduğunu düşündüğünüz hesaplarla DM yoluyla iletişime geçebilir, günlük ya da haftalık reklam ücretlerini öğrenebilir ve kitabınızın reklamını yapabilirsiniz. Bu şekilde, örneğin Twitter’de, hesabın 300 bin takipçisi varsa, sizin kitabınız en az 300 bin kişiye sergilenecek, ve gönderi RT edilirse ve beğenilirse bu sayı daha da artacaktır.

Sizlere ücretli ve ücretsiz kitap tanıtımı nasıl yapılır fazla sıkıcı olmadan anlatmaya çalıştım. Gördüğünüz gibi kitap reklamı nasıl yapılır, hangi yollar ücretli ve kolay, hangileri ücretsiz ama zaman alır beraberce inceledik. Sizin düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarda eklemek istediğiniz konular varsa belirtirseniz onları da yazımıza ilave edebiliriz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu