Bahçecilik ve tarım

Demir Tozu Gübresi Nedir? | Bitkilere Demir Gübresi Ne Zaman Verilir?

Geçen gün, bazı ev bitkilerinin üst yapraklarının yavaştan sararmaya başladığını fark ettim. Bu demir eksikliğinin iyi bir göstergesi. Demir tozu gübresi takviyesi yaptıktan sonra da, bu konuyu sizlere yazmak istedim. Demir tozu gübresi nedir, ne zaman kullanılmalıdır ve demir tozu gübresi bitkilerde yaprak sararması sorununu nasıl çözer aşağıda anlatmaya çalışıyorum.

Bahçe toprağına nasıl demir eklenir?

Bahçe toprağına demir eklemek için doğrudan toprağa şelatlı demir tozu veya kan unu (kan tozu) ekleyebilirsiniz. Demir içeriği yeterince yüksek olduğu sürece gübre veya varsa kendi kompostunuzu da ekleyebilirsiniz. Başka bir seçenek de, bitkinin yapraklarına püskürterek sıvı formda şelatlı demir veya demir sülfat ilave etmektir.

Toprağınıza takviye ve gübre eklemeden önce, bahçenizde gerçekten daha fazla demire ihtiyacınız olup olmadığından emin olmanız iyi olacaktır. Bitkilerde demir eksikliği belirtileri ile birlikte demirin bitkilerdeki rolü nedir, ne işe yarar bir göz atalım. Bu şekilde, bitkilerinizin demir eksikliğinden muzdarip olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ardından, demir eksikliğinin nedenleri ve her durumda sorunu nasıl çözebileceğiniz hakkında konuşuruz. Son olarak, toprağınıza veya doğrudan bitkilerinize demir eklemenin yolları hakkında konuşacağız.

bitkilerde yaprak sağlığı ve demir eksikliği - yaprak sararması demir tozu gübresi ile önlenebilir - infografik https://huglero.com

Demir Bitkiler İçin Neden Önemlidir?

Demir, bitkilerde birkaç önemli işleve hizmet eder. Her şeyden önce demir, fotosentez yoluyla klorofil üretiminde rol oynar. Unutmayın: klorofil, bitkileri yeşil yapan bileşiktir.

Demir, bitkilerin büyümesinde enerji üretmek için şeker (fotosentezden) ve oksijeni kullandıkları bitki solunumunda da önemlidir.

Ek olarak, demir bir bitki dokusu boyunca oksijen gibi besin maddelerinin taşınmasında rol oynar. 

Kısacası demir, bitkilerin genel sağlığı ve gelişimi için hayati öneme sahiptir. Bitkilerinizde demir eksikliği olması yukarıda belirtilen tüm süreçleri etkileyecektir. Şimdi bir bitkinin demir eksikliği olduğunu nasıl anlatacağımız hakkında konuşalım.

Bitkilerde Demir Eksikliği Belirtileri

Neye dikkat etmeniz gerektiğini öğrendikten sonra, sorunu oluştuğunda belirleyebilir ve sorunu çözmek için uygun adımları atabilirsiniz. İşte bitkilerde demir eksikliği ve bazı belirtileri.

Bİtkilere demir tozu gübresi ne zaman verilir - yaprak sararması nasıl önlenir https://huglero.com

Birkilerde yaprak sararması – Demir Kloroz

Bir bitkide demir eksikliğinin en belirgin semptomlarından biri demir klorozudur . İlk önce bitkinin üst yapraklarının sarardığını ve daha sonra alt yaprakların takip ettiğini gözlemleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, yaprakların damarları yeşil kalacaktır. Bu görünüme (yeşil damarlı sarı yapraklar) interveinal kloroz denir .

Bitki üzerindeki yeni yapraklar ilk önce etkilenir, çünkü demir hareketsiz bir besindir . Bu, bir bitkinin demiri dokularında kolayca hareket ettiremeyeceği anlamına gelmekte.

Böylece, daha eski, daha köklü olan yapraklar demirlerini tutar ve bir süre yeşil kalır, demir eksikliği nedeniyle yeni yapraklar hızla sararır.

Kötü Büyüme bitkilerde demir eksikliği belirtisi olabilir

Demir eksikliği olan bir bitki zayıf büyüme belirtileri gösterebilir. Böyle bir bitki bahçenizdeki ya da saksınızdaki diğer bitkilerden boyca daha küçük görünerek kendini belli edebilir. Öyle çok uzun ve hızlı şekilde büyümez. Bunun nedeni demir eksikliğinin bitki solunumu ve besin taşınımını bozmasıdır.

Küçük Çiçekler veya Meyve Eksikliği

Son olarak, demir eksikliği bir bitkinin diğer sağlıklı bitkilerden daha küçük meyve ve daha az meyve ile birlikte küçük çiçekler üretmesine neden olabilir. Demir fotosenteze dahil olduğundan, demir eksikliği bir bitkinin enerji için şeker yaratma ve kullanma ya da çiçek ve meyve üretme yeteneğini bariz etkiler.

Bitkilerde Demir Eksikliği Nedenleri

Artık demir eksikliğinin bitkilerde nasıl göründüğünü, yani semptomlarını bildiğimize göre, bunun neden olduğunu anlayalım. Bazı nedenlere şaşırabilirsiniz!

Toprakta yüksek pH değeri (Alkali Toprak)

Toprağınızın pH değeri çok yüksekse, bitkileriniz demir eksikliği ile yüz yüze kalabilir – toprakta bol miktarda demir olsa bile! Peki bu nasıl oluyor?

Demir de dahil olmak üzere bir bitkinin ihtiyaç duyduğu her besin maddesi için toprak için ideal bir pH aralığı vardır. Bu aralıkta, besin maddesi yüksek oranda mevcuttur ve bitki besin maddelerini köklerinden kolayca emebilir.

Bu aralığın dışında, besin mevcut değildir ve bu nedenle bitki, toprakta mevcut olsa bile, besin maddesini yeterince ememez, ya da göremez diyelim.

Genel bir kural olarak, toprak pH’ınızı çoğu bitki için 5.5 ila 6.5 (hafif asidik) arasında tutmaknız gereklidir.. Daha spesifik olarak, demir asidik toprakta yüksek oranda bulunur (pH 7’nin altında).

Bununla birlikte, pH 8 veya daha yüksek bir değere yükseldikçe, demir toprakta daha az bulunur hale gelir. Daha fazla bilgi için, İngilizce şu makaleye bakabilirsiniz: pH’a dayalı besin kullanılabilirliği sağlayan tablo.

Ahududu, yaban mersini, armut ve açelya gibi asidik toprağı seven bitkilerin demir klorozu olma olasılığı tabii ki daha yüksektir.

Yani işin özü, demir tozu gübresi gibi demir takviyeleri veya gübre eklemeden önce toprak pH’ınızı kontrol etmeniz iyi olur. Sorun toprağınızın pH seviyesi olabilir ve ihtiyaç olmadığı halde demir eklemek demir toksisitesine yol açabilir.

PH’ınızı kontrol etmek istiyorsanız, yakınlardaki bir toprak analiz laboratuvarına uğrayabilir ya da internetten bir pH test kiti satın alabilirsiniz.

Toprağınızı daha asidik hale getirmeniz gerekiyorsa, kükürt ekleyebilirsiniz. 

Bu da hoşunuza gidebilir: Gülleci bulamacı kullanımı hakkında en çok sorulan sorular

Besin Dengesizliği

Bu, toprakta bol miktarda demir olsa ve pH uygun aralıkta olsa bile, bitkilerinizde demir eksikliğine neden olabilecek başka bir zor sorundur.

Bahçeciliğin tamamen denge ile ilgili olduğunu unutmayın. Topraktaki her besin maddesinin yeterli olmasına ek olarak, her besin için uygun oranlara sahip olmanız gerekir.

Bir besinin çok fazlası bir bitkinin bir diğerini emmesini engelleyebilir. Örneğin, aşırı miktarda fosfor bir bitkide demir alımını önleyebilir. Bu, yüksek fosfor içeriğine sahip bir bahçe gübresi kullanıyorsanız ortaya çıkabilir.

Bitkilerde Demir tozu gübresi ne zaman kullanılır, gübrede npk nedir https://huglero.com

Emin değilseniz, bir gübre paketindeki üç sayıyı kontrol edin: NPK azot, fosfor ve potasyumun ağırlıkça yüzdesini temsil ederler. Orta sayı fosforu temsil eder. Fosforun çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, daha düşük (veya sıfır) fosfor içeriğine sahip bir gübre bulabilirsiniz.

Benzer şekilde, fazla kalsiyum bir bitkide demir alımını önleyebilir. Bu, yüksek kireç içeriğine sahip topraklarda meydana gelebilir (kireç, belirli kalsiyum bileşikleri için başka bir kelimedir). Bitkilerinizdeki demir eksikliğinden şüpheleniyorsanız, ek olarak bahçenize kireç eklemeye dikkat edin.

Bu da ilginizi çekebilir: Yabancı ot ilaçlaması yaparken sıcaklık ne olmalıdır?

Kalitesiz ve Kötü Toprak

Toprağınız çok ıslak veya çok sıkıştırılmışsa, demir alımı için yeterli hava olmayacaktır. Bu, yabani otları önlemek için bitkilerin etrafındaki zemini örtmek için plastik gibi malzemeler kullanırsanız da olabilir. Soğuk toprak da ayrıca bitkinizdeki demir alımını da engelleyebilmektedir.

Toprağınız daha çok kil gibiyse, turba yosunu satın alabilir, veya yapraklardan, çim kırpıntılarından ve diğer organik maddelerden (muz kabukları, kahve telvesi vb.) Yapılmış kendi kompostunuz gibi bazı organik maddeler ekleyebilirsiniz. kendi kompostunuzu nasıl yapacağınıza dair ayrıca bir yazı yazacağım.

Zorlu hava şartları

Sert hava koşulları bitkilerde demir eksikliğine de neden olabilir. Yüksek sıcaklıklar veya yoğun güneş ışığı, bitkinin demir alımını bozabilir.

PH‘da olduğu gibi, sıcaklık için belirli bir ideal aralık vardır. Bu aralığın dışında, bitki acı çekmeye başlayacaktır. Aynısı güneş ışığı için hem süre hem de yoğunluk açısından geçerlidir.

Toprakta Yetersiz Demir

Yukarıdaki koşullardan hiçbiri sizin toprağınızda yoksa, o zaman toprağınızda bitkileriniz için yetersiz demir var diyebiliriz. Bu birkaç farklı nedenden dolayı ortaya çıkar. En tahmin edilebilir neden, kullandığınız o toprakta aslında hiç yeterli demir bulunmuyordu, yani en başında yanlış toprak seçtiniz.

Başka bir olasılık da, toprağınızdaki demirin tükenmiş olmasıdır. Bu, her yıl bahçenizde aynı demir açlığı olan mahsulü aynı yere diktiğinizde olabilir. Bu tükenmenin bir kısmını önlemek için ürün rotasyonunu kullanın (her yıl bahçenizin farklı yerlerine farklı bir ürün ekin).

Demir eksikliği olan toprağın nedeni ne olursa olsun, sorunun bu olup olmadığını ve ne kadar şiddetli olduğunu öğrenmeniz iyi olur. Öğrenmenin en iyi yolu, bir laboratuvara veya internetten satın alabileceğiniz bir toprak test kiti kullanmaktır.

Demir seviyelerine ek olarak, bir toprak test kiti size toprağınızdaki diğer besinlerin seviyelerini de söyleyecektir. Şimdi ize demir tozu gübresi ne zaman verilir ona geçelim

Demir tozu gübresi nedir?

Demir gübresi, yani demir tozu gübresi, bitkilerde toprağın demir eksikliğini gidermek amacıyla kullanılan içinde ve %17-20 oranında demir içeren sülfat gübresidir. Kimi yerlerde şıbırık, karaboya, saçıkıvrız ya da saçıkara gibi adlarla la bilinmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi toprak bünyesinde zaten demir bulunmaktadır ancak bu oran belli sebeplerle azalabilir.

Bahçe Toprağına Demir Ekleme | Demir tozu gübresi ne zaman verilir?

Buraya kadar okuduysanız, toprağınızın düşük demir içeriğine sahip olduğundan emin olduğunuzu anlayabiliriz. Yani demir ekleme zamanı gelmiştir. İşte bahçe toprağınıza demir içeriği eklemenin birkaç yolu.

Şelatlı Demir

Tahmin edebileceğiniz gibi, bahçenize sadece saf element demir eklemek, topraktaki demir eksikliğine yardımcı olmayabilir. Demir, bitkiler tarafından kullanılabilecek bir biçimde olmalıdır.

Böyle bir form, toz ve sıvı formlarda gelen şelatlı demirdir. Yani bildiğimiz demir tozu gübresi. Daha uzun süreli etki için demir tozunu doğrudan toprağa karıştırabilirsiniz. Alternatif olarak, demir eksikliği olan bir bitkiyi kaybetme tehlikesi varsa, yapraklara sıvı formda püskürtebilirsiniz.

Demir Sülfat

Demir sülfat, bitkiler için mevcut olan başka bir demir şeklidir. Sıvı formu bitkinin yapraklarına püskürtebilirsiniz. Ek bir fayda, demir sülfatın, bitkilere başka bir gerekli besin olarak kükürt de sağlamasıdır.

Kan Unu (Kan tozu)

Kan unu, (kan tozu, kan yemeği), mezbahalardan kurutulmuş ve toz haline getirilmiş kandan yapılır. Şelatlı demir tozu gibi, doğrudan toprağa karıştırabilirsiniz. Kan unu toprağa biraz demir sağlar, ancak azot bakımından da yüksektir. Kan ununu internetten satın alabilirsiniz.

Bu nedenle, aşırı azot takviyesine maruz bırakmamaya da dikkat edin. Uyarsam da bu zaten düşük bir ihtimal. Çünkü bitkiler vejetatif aşamada olgunlaştıkça fazla azot kullanırlar. 

Demir Kompost Yüksekliği

Yapraklardan, yiyecek artıkları (et değil!) ve çim kırıntılarından kendi kompostunuzu yapabilirsiniz. Yapraklarınız ve çiminiz demir eksikliği olmadığı sürece, hazır hale gelmiş kompostunuz bitkileriniz için bol miktarda demir içerecektir.

Yüksek Demir içeren gübreler (demir tozu gübresi)

Özellikle demir takviyesi için hazırlanmış bir gübre çeşidi satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, bu gübreler aynı zamanda eksikliğinde sorun yaratacak başka besinler de içerecektir.

Daha önce ne demiştik hatırlayın; aşırı fosfor veya kalsiyum, bitkinin topraktan demir alımını engelleyebilir. Demir eklemek ve daha sonra bitkinin emmesini önlemek istemezsiniz!

Aşırı Demir Hakkında bir kaç uyarı

Tüm bu demir eksikliği konuşmasından sonra, bilinçli hareket ederek toprağınızda çok fazla demir olması imkansız görünebilir. Ancak, bununla birlikte, özellikle başka problemleri kontrol etmeden demir eklerseniz (pH seviyesi veya diğer besinlerin seviyeleri), yüksek demir seviyeleri manganez eksikliğine neden olabilir ve fotosentezi bozabilir.

Buraya kadar yazımı okuduysanız, bitkilerinizin demir eksikliğinden muzdarip olup olmadığı ve soruna neyin neden olabileceği konusunda bir fikir oluşmuş olmalı. Şimdi bitkilerinize bir uzman analizi yapıp sorunu çözeblirsiniz.

Yazımı faydalı bulduysanız paylaşmanız bana en büyük desteğiniz olacaktır. Sorularınızı yine her zamanli gibi yorumlarda bekliyorum.

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

2 Yorum

  1. Sercan bey merhaba ben narenciye ile uğraşıyorum. Gülleci bulamacini ne zaman ,nasıl ve ne ölçekte kullanabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler selamlar.

  2. Sercan bey çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim. Gülleci bulamacı yazınızdan bu yana sizi takip ediyorum, bana çok faydanız oldu. Vaktiniz olursa kaya tozu nedir onu da anlatır mısınız? Saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu