1 Haftada Seboreik Dermatit Tedavisi | Mutlaka Denemeniz Gereken Yağlı Egzamanın Çözümü!
Başınıza dert olan ve elinizi yüzünüzü kızartan, kaşıntı yapan, seboreik dermatit tedavisi nasıl olur merak ediyorsunuz. Bugün size kolay ve doğal yoldan bunu anlatacağım.
Uzun zamandır muzdarip olduğum ve nihayet rahatlama dönemine girdiğim seboreik dermatiti nasıl iyileştirebileceğinizin yolunu sizinle paylaşmak istiyorum. Ama direk konuya dalmadan evvel kısaca ne olduğundan bahsedelim;
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit, ya da yağlı egzama, kaşıntılı ve döküntülü bir rahatsızlık. Zaten bu yazıyı okuyorsanız bunu biliyorsunuzdur ve çözümü için buradasınızdır. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle, kendi denediğim ve nihayet bulduğum çözümüne geçmeden önce bilmeyen arkadaşlar için biraz daha açmaya devam edelim.
Bu hastalık çoğunlukla benimki gibi yağlı ciltlerde görülen (kuru ciltlerde de olabiliyor) ve genellikle mevsim geçişlerinde ve nemli havalarda birden kendini gösteren bir illet. Tedavi etmesi gerçekten zor ve genellikle gerek doktorun verdiği ilaçlar gerek internette dolaşan çoğu yöntem bir işe yaramıyor, ya da sadece kısa süreliğine dindirebiliyor.
Cilt doktorlarının bana yazdığı kortizonlu kremler işe yaramadığı gibi, bin bir türlü yan etkiyle gelen bu meretleri de zaten korka korka kullanmıştım.
Bu da ilginizi çekebilir: Sağlığınızı tavan yaptıracak ketojenik diyet faydaları
Benim kullandığım yöntem kökten, geri gelmeyecek şekilde çözdü diyemeyeceğim çünkü bırakmadan kullanmaya devam ediyorum.
Başımdan geçen bir tatsız olay sonrasında beliren, en azından benim ona yorduğum, saçlarımda ve kaşlarımda döküntü, yüzümde ve alnımda kızarıklık ve kaşıntı yapan bu hastalık, gün geçtikçe devamlı istemsiz şekilde kafamı kaşımama ve beni iyice sinir etmeye başlamıştı.
Daha sonra öğrendiğim üzere aslında içeriden gelen bir durum. Yani zor günler geçirdiğim süreçte, stres, üzüntü ve sonrasında bozulan hormon dengesi ile belirdiğini düşünüyorum, ve fungal bir hastalık olduğu için de öyle vücuttan söküp atmak kolay değil.
Seboreik dermatit tedavisi nedir? Seboreik dermatit tamamen geçer mi?
Bu çözümü size şu şekilde anlatayım:
Günlük kullandığınız şampuanı yarısına kadar boşaltın. Diğer yarısına kadar da tercihen ev yapımı elma sirkesi doldurun. 1’e 1 oranda doldurduğunuz ve katıştırdığınız bu şampuan artık sizin günlük kullandığınız şampuanınız olacak. Biraz sıvı halde olsa da sıkıntı değil. Saçınıza ve yüzünüze sürdükten ve köpürttükten sonra 5 dk kadar bekleyin. Vücut şampuanı olarak da kullanabilir, ya da duş jeli kullanıyorsanız, duş jeli izin içine de aynı oranda karıştırarak kullanabilirsiniz. Asla koku yapmaz.
Bu da ilginizi çekebilir: Dünyanın en güçlü doğal antibiyotiği, yapılışı çok basit…
Sirke, etoneik (asedik) asittir ve bir çok fungala karşı oldukça etkilidir.
Ben kullanmaya başladıktan sonra 3 4 günde etkisini gösterdi, ama hadi biraz mütevazi olup, biz ona bir haftada verelim hadi.
Kullanmaya başladıktan sonra tek faydası bu değil. Saçları parıl parıl ve yumuşacık yapıyor, ve esas amacı olan kaşıntı, döküntü ve kızarıklık da geçiyor.
Şampuandan kaynaklı fark eder mi bilmiyorum. Ben şu mavi kutulu olan Clear erkek kepek şampuanını kullanıyorum. Şu an bir – bir buçuk aydır kullanıyorum ve son derece memnunum.
Bu çözümden sonra ilave bir kaç faydalı öneri daha ekleyelim
Elma sirkesi için!
Seboreik dermatit sorunu, diğer bir çok hastalık gibi içeriden gelen bir durum. Bu yüzden, dıştan müdahalenin yanında, içeriden de bağışıklık sistemini desteklemek için, tercihen ev yapımı olan elma sirkesi için.
Elma sirkesi vücutta neredeyse her derde deva. Her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı kadar içmeniz, bağırsak florası ve immün sistemin güçlenmesinde, ve seboreik dermatit içten tedavi konusunda oldukça faydalı olacaktır.
- Hastalığın başlangıcı içsel sebepler, o zaman içeriyi de tedavi etmek gerek.
İngilizcesi ‘leaky gut syndrome’ olan sızıntılı bağırsak sendromunun aslında sandığınızdan çok daha yaygın olduğunu biliyor muydunuz?
İnternette de bulabileceğiniz bu rahatsızlıkla ilgili, ilerleyen günlerde nedenlerini, semptomlarını ve tedavi yöntemlerini açıklayan bir yazı yazacağım ama şimdilik konumuzla alakalı olarak kısaca belirtilerini şuraya koyayım:
- Kronik yorgunluk,
- Zayıf bağışıklık sistemi,
- Ciltte döküntü, kaşıntı, egzama, sivilce, gül hastalığı,
- Canınızın çok fazla şeker ve abur cubur çekmesi,
- Karında şişkinlik
- Eklem ağrısı,
- Depresyon, sık oluşan anlamsız baş ağrısı, zihin bulanıklığı, hafıza kaybı vs..
Bu belirtilerin sizde de var olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora görünüp, bunun çözümünü bulmanız, hayatınızda ve beslenme tarzınızda bazı değişikliklere gidip bu rahatsızlığı tedavi etmeniz, seboreik dermatit rahatsızlığınızın yanında, farkında olduğunuz ya da olmadığınız başka rahatsızlıklarınızı da giderip mutlu bir yaşam sağlayabilir.
Son olarak şuraya bir disclaimer kondurayım. Bu uygulamanın bende işe yaraması, sizde de kesin işe yarayacağı anlamına gelmemektedir. Rahatsızlığınızla ilgili kendinizi mutlaka doktorlara ve modern tıbba emanet edin. Kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa onu bırakıp buna yönelmeyin.
Anlattığım bu doğal tedavi yöntemini deneyip, işe tarayıp yaramadığını mutlaka yorum yazarak paylaşmanızı diliyorum. Ayrıca yazımı beğendiyseniz paylaşmayı ve daha çok insanın yararlanmasında yardımcı olmayı lütfen ihmal etmeyin.
Bu da ilginizi çekebilir: Masa Başı İş Yaparken Sağlığınızı Ve Kilonuzu Nasıl Korursunuz?
Seboreik Dermatit SSS
Seboreik dermatit neden azar?
Seboreik dermatit, yorgunluk, stres, düzensiz beslenme, alerjik gıdalar ve değişen hava koşullarının neden olduğu bir hastalıktır ancak kesin nedeni bilinmemektedir. Bu durumun bir diğer adı da yağlı egzamadır.
Seboreik egzama ne zaman geçer?
Bebeklik döneminde seboreik dermatit genellikle ilk yarıyılda başlar ve yaklaşık 1 yaşında düzelir. Yetişkinlerde genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkar. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Genellikle yağlı cilde sahip kişilerde görülür.
Seboreik dermatit nasıl temizlenir?
Seboreik dermatit için yüzünüzü ve saç derinizi düzenli olarak hafif sabunla yıkamak etkilidir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra kurumasını önlemek için cildinize uygun bir nemlendirici kremle bakım yapmalısınız. Deri lezyonlarına düşük doz kortikosteroid içeren kremler uygulanabilir.
Seboreik dermatit neden olan yiyecekler neler?
Yumurta, deniz ürünleri, çikolata, mısır, çilek, domates, narenciye, buğday, soda, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar alerjik reaksiyonlara yatkındır ve bu durumdaki kişiler bunları tüketmekten kaçınmalıdır.
Seboreik dermatit ne zaman artar?
Seboreik dermatit, birçok tıbbi durumdan etkilenebilen bir hastalıktır. Sık alkol alımı, özellikle şiddetli stres (boşanma, ayrılık, yakın kaybı vb. gibi çöküntü yaratan olaylarda), atopi ve bağışıklık sisteminin baskılandığı birçok hastalık ile artabilir ve vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Bu durumlar dışında kış aylarında da artış görülmektedir.
Seboreik dermatit hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Aşırı A vitamini alımı özellikle çocuklarda seboreik dermatite neden olabilmekte. Biyotin, çinko, piridoksin (B6 vitamini) ve riboflavin (B2 vitamini) eksiklikleri hastalığa neden olabilir.
Seboreik dermatit yayılır mı?
Evet. Seboreik dermatit, birçok tıbbi durumdan etkilenebilen bir hastalıktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şiddetli stres, sık alkol alımı, atopi ve bağışıklık sisteminin baskılandığı birçok hastalık ile artabilir ve vücudun farklı bölgelerine yayılabilir.
Seboreik dermatit kel yapar mı?
Seboreik dermatit, saç köklerinin tabanında iltihaplanma ve mantar büyümesi ile oluşursa bu durum kalıcı saç dökülmesine yol açabilir. Mutlaka doktorunuzla görüştükten sonra tedavi yolu izlemeniz en doğrusudur. Mevcut durum düzelmezse saç ekimi yoluna başvurabilirsiniz.
Görsel: drbatras
Ben saçımda yıllardır bu sorundan muzdaribim. Denediğim yöntemleri teker teker yazayım, belki faydalanan olur:
1-Doktorun verdiği kortizollü şampuan ve çeşitli asitlerden damlalar. Damlayı kullanırken 15 günde bir ara veriyorsunuz. Şampuana da birkaç ayda bir ara veriyorsunuz. Bu medikal tedavi beni yaklaşık 2 sene idare etti. Bu iki senede reçeteyle satılan farklı şampuan ve damlaları dönüşümlü kullandım memnun kaldım. Ancak piyasadaki neredeyse tüm reçeteli ürünleri kullanmak zorunda kaldım ve hepsine direnç gelişti, artık işe yaramadı.
2-Sizin bahsettiğiniz sirke. Ben şampuana karıştırmamıştım. Banyodan çıkmadan önce saçıma döküyordum, tam durulamadan çıkıyordum, hâlâ saç diplerinde kalıyordu. Sirke, tüm yöntemler, ilaçlar, şampuanlar içinde en memnun kaldığımdı. Kullandığım dönemde tamamen kurtuldum, harikaydı. Tek kötü yanı kokmasıydı, dışarıda gerçekten sirke kokuyordum, ama o kaşıntılar ve yaralar gitmişti, kokuyu pek önemsemedim. Fakat bu yöntem de 1 sene idare etti, sonra yine direnç gelişti, işe yaramadı.
3-La roche posey antipelliculaire önerdiler. Küçücük şampuana 100 tl verdim, hiç ama hiç işe yaramadı.
4-Kekik suyu. Tamamen bitkisel. İlk kullanımdan itibaren işe yaradı. Ancak kıyafetime damlayabiliyordu, leke yaptığı için her zaman kullanamıyordum, bıraktım.
5- Uçucu yağlardan kekik yağı, lavanta yağı, çay ağacı yağı ilk kullanımdan itibaren işe yaradı yine. Saçımdaki yara yerlere damlatıyordum ve sorun anında kesiliyordu. Fakat ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
6-Bıttım sabunu. İnternette işe yaradığını okudum, orjinali olsun dedim, en pahalılarından birini aldım. Fayda vermeyi bırak çoğalttı ve saçımın sorunsuz bölgelerine de yaydı. Tavsiye etmem.
Sonuca gelecek olursak, modern tıpta birçok doktora gittim, kalıcı tedavisi olmadığı söylendi. Artık alternatif tıpa yöneldim tek tek deniyorum. İnsanoğlu kusursuz değil, elbette sorunları olacak. Bize düşen, küçük-büyük her türlü imtihanımıza sabırlı olmak, razı olmak, isyan etmemek. Bir taraftan çözüm yolları aramaya da devam edeceğiz tabiki.
Yıllardır muzdarip olduğum bu rahatsızlıkta denediklerimi paylaşmak istedim, belki faydalananlar olur.
Ece hanım, bu ekstra faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Umarım herkes faydalanır.
Doktorum tıbben bir tedavisi yok dedi. Elbette sizin anlattığınız kökünü kurutan bir durum değil ama bende çok işe yaradı. Düzenli kullanmaya devam edeceğim. Zaten oldukça bedava bir yöntem.
Bence yapanlar buraya yorum atsın bende youtube da birinde gördüm denedim bu da iyi geliyor 300 ml lik şampuana 20ml lavanta yağı katıyorum iyi geliyordu yüzümde falan bişey kalmamıştı ben daline yaptım bunu saç çok hacimleniyor ama kabarık kabarıkat hoşuma gitmedi en son elma sirkesinden tonik yaptım deneyim diye yüzümü mahfettim 1 haftadır onu düzeltmeye çalışıyorum coresatin sarı ve neutrogena klasik bakım kremi kullanıyorum bunlar %60 düzeltti ama 1 haftadır suratım cayır cayır yanıyor elimde birde vichy dercos Ds var bu iyi oluyor ama çok kurutuyor ve sanırım saçların beyazlatıyor ama elma sirkeli şampuan yapıp deneyeceğim bakalım ne olacak illa kepek şampuanı mı olmak zorunda