Sağlık Yaşam

32 Kez Mutasyona Uğradı: HIV Pozitif Kadın 216 Gün Boyunca COVID-19’u Taşıdı

Güney Afrika’daki araştırmacılar, şaşırtıcı bir şekilde 216 gün boyunca vücudunda COVID-19 virüsü taşıyan 36 yaşındaki HIV pozitif bir kadının potansiyel olarak tehlikeli olan bu Korona vakasını bildirdiler. Virüs, kadının vücudunda altı aylık bir süre içinde 30 defadan fazla mutasyona uğradı. Peki bu kadar fazla şekilde Covid 19 mutasyona uğrarsa ne olur?

Vaka ilk olarak hakemli olmayan bir tıp dergisi medRxiv’de 3 Haziran’da rapor edilmiş. Rapora göre kadın, Eylül 2020’de COVID-19’a yakalandı. Virüs, spike proteininde 13 mutasyon ve değişebilecek diğer 19 genetik kaymayı biriktirdi. Bu mutasyonların bazıları, Alfa varyantı (ilk olarak Birleşik Krallık’ta rapor edilmişti) ve Beta varyantı (ilk olarak Güney Afrika’da rapor edilmişti) gibi endişe verici varyantlarda görülmüştü.

Kimliği açıklanmayan kadına ilk olarak 2006 yılında HIV teşhisi konmuş ve zamanla bağışıklık sistemi sürekli olarak zayıflamış. 

Bunu da görmek isteyebilirsiz: Koronavirüs Maskede Kaç gün Yaşar

hiv pozitif kadın,covid 19 mutasyona uğrarsa ne olur,korona mutasyon belirtileri,covid 19 mutasyon belirtileri https://huglero.com/

Şu anda HIV ile enfekte kişilerin COVID-19’a yakalanmaya ve ciddi tıbbi sonuçlar geliştirmeye daha yatkın olduğunu gösteren araştırma sayısı çok az olsa da, HIV pozitif kişilerde bu tür daha fazla vaka bulunursa eğer, o zaman “kelimenin tam manasıyla dünya için bir varyant fabrikası haline gelebilirler”.

Bunu da görmek isteyebilirsiniz: Tam 1 yıl öncesinin Koronavirüs Tablosu

“Çoğu insan Sars-CoV-2’yi etkili bir şekilde temizlerken, bağışıklığı baskılanmış ya da fazla düşmüş bireylerde uzun süreli enfeksiyon olduğuna dair birkaç rapor mevcut. Çalışmanın bir uzmanı, Zeeneww India tarafından aktarıldığı üzere, ileri HIV ve antiretroviral tedavi başarısızlığı olan bir bireyde yüksek sayıda varyanta dönüşen SARS-CoV-2’nin oluşmasıyla birlikte 6 aydan uzun süren uzun süreli bir enfeksiyon vakasını bilgilerinize sunuyoruz” dedi.

Araştırmacılara göre, bağışıklığı baskılanmış bu tarz hastalar virüsü vücutlarında normal insanlardan çok daha uzun süre taşıyabilmekteler.

Bu hem Güney Afrika hem de Hindistan için endişe verici bir eğilim. Afrika ülkesinde HIV’den etkilenen yaklaşık 7,8 milyon insan varken, Hindistan’da da tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu olan yaklaşık 1 milyon insan var.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu