Ziraai İnsansız Hava Aracı ZİHA Tarımda Kuralları Değiştirecek
Avrupa ve Amerika’da tarımda uzun yıllardır kullanılmakta olan insansız dronlarla yapılan hastalıklarla mücadele ve bitki koruma, Tarnet firmasının geliştirdiği zirai insansız hava aracı (ZİHA) ile artık ülkemizde de piyasada mevcut. 16 litre kapasiteli olarak piyasaya sürülen ZİHA ideal bir depo hacmine sahip.
ZİHA nedir?
ZİHA tarımda kullanılan Zirai İnsansız Hava Aracı‘nın kısaltılmış adıdır. Tarım sektöründe ilaçlama uygulamasından, arazinin kuşbakışı görüntüsü, bitkilerin sağlık durumu ve uydu görüntülerine kadar bir çok amaç için kullanılabilmekte.
Konvansiyonel yöntemlerle bitki koruma ve hastalık mücadelesi elbette hala en yaygın olarak bilinen ve kullanılan yöntem. Ancak bu yöntemin verim anlamında bazı önemli kayıpları mevcut. Bu da üreticiye fazladan masraf ve düşük verimli uygulama olarak geri dönmekte.
Traktör arkasına bağladığımız ilaç makinesiyle uygulama yapılırken ilacın önemli bir kısmı bitkinin yaprakları ve bedeni yerine toprağa nüfuz ederek gerek ilaç israfı gerekse düşük verimli koruma olarak sonuçlar doğurmakta.
Ancak teknolojin nimetlerinden yararlanarak tarımda ilaçlamada drone kullanımının bu geleneksel yöntemlere göre bazı avantajları bulunmakta.
- ZİHA ile yapılan ilaçlamada bilgisayar yardımıyla bitki odaklı ilaç yapılır,
- Ground Effect (yer etkisi) ile bitkinin ilaçla kaplanma oranı %90’ların üzerine çıkmaktadır,
- sadece bitki üzerine ilaç akışı olması sayesinde toprağa ilaç kaçışı olmaz ya da minimum düzeyde olur,
- İlaçlama yere doğru uygulandığı için başkalarının arazilerine ilaç kaçışı yaşanmaz,
- Ağaçların genel yapısı itibariyle tepeden gelen sıvı tüm yaprak yüzeylerine eşit dağılır ve az miktarda ilaçla yüksek verim elde edilir,
- Traktörün hareketi esnasında altında kalan ürünler zedelenip zarar görebilir, havadan ilaçlamada ise bu durum söz konusu değildir,
- bitki odaklı ilaçlamayla aşırı kimyasal kullanımının önüne geçilmiş ve çevre ve yabani hayvan hayatı korunmuş olur
- Traktör kullanımını azalttığı için, araç mazot ve bakım maliyetleri azalmış olur,
- Tüm bu olumlu etkenler, maliyet ve zaman kazancı olarak üreticiye geri döner.
Ayrıca ZİHA ile geleneksel yöntemlerde kullanılan ilaçlama makinelerinin yüksek basınçlı ve tek yönlü püskürtmesine de son vermiş olunacak. Ekstra bir aparatınız yoksa traktör uygulamalarında su motordan aldığı güç ile basınç yapar, ZİHA memelerden ilaç düşük basınç ile çıktıktan sonra pervanelerden aldığı güç ile ilacı bitkiye ulaştırmaktadır.
Bunun dışında engebeli olan ve traktör kullanımının zor ya da tehlikeli olduğu arazilerde ZİHA gibi araçların bırakın gerekliliği, üreticinin vazgeçilmez yardımcısı olacağı ortada.
ZİHA oldukça akılcı ve ekonomik bir kullanım sunacak gibi görünüyor ancak fiyatı konusunda üreticinin sitesinde bir bilgiye rastlayamadım. İsterseniz üreticisinin sitesini ziyaret ederek ZİHA fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Muadili olan diğer marka, en çok tercih edilen DJI T16 ‘nın yaklaşık fiyatı 23.000 dolardır.