Yeni HIV Aşısı İnsan Testlerinde Umut Vaad Eden Sonuçlar Verdi
Bir Çok Virüs Türünün Enfeksiyonunu Önleyebilir
Bilindiği üzere HIV virüsünün ya da halk arasında daha fazla bilinen adıyla sebep olduğu AIDS hastalığının kapılması sonrasında, herhangi bir tedavisi bulunmamakta ve eğer maddi açıdan ilerleyişi durduracak, tedavisini kaldırabilecek güçte değilseniz bu diğer tarafa business class bir bilet aldığınızın işaretidir. En azından bugüne kadar bu böyleydi.
Harvard üniversitesi liderliğindeki bilim adamları HIV’den kaynaklı enfeksiyonları engelleyecek yeni bir ilerleme kaydettiler. Daha önceki çalışmalarında başlayan, aynı anda çeşitli virüs türlerine etki edebilen çok yönlü aşı geliştirdiler ve aşıyı uyguladıkları hastaların tamamı’nın vücut savunma sistemleri en az bir anti-HIV cevabı verdi. Dahası, teste katılan hastaların en az %80’inin immün sistemi, virüse karşı daha gelişmiş tepkiler gösterdi.
Araştırmanın bir diğer şaşırtıcı sonucu da, aynı aşı, ‘hint şebeği’ (rhesus) denilen maymun türünden oluşan deneklerin %67’sini, taşıdığı hem maymun hemde insanda etkili olan HIV türünden koruduğunu da göstermiş oldu. Ortaya çıkan bu durum, insana bulaşabilen HIV’e de etkili olabileceği yönünde büyük bir umut yarattı.
Bu tabiki, neticede araştırma ekibinin %100 etkili bir aşı bulduğu anlamına gelmemekte. (Zaten bulmuş olsalardı da hemen ulaşabileceğimiz bir yere de koymazlardı). Aşının ne kadar stabil ve etkili olduğunu görebilmeleri ve gerçekten de HIV’i insandan uzak tutup tutmadığını görmeleri için daha çok sayıda test yapmaları gerektiğini söyleyen bilim adamları, bir sonraki adımın Güney Afrika’daki HIV bulaşma riski altında olan 2.600 kadın üzerinde aşıyı deneyeceklerini belirttiler.
Şunu da belirtelim ki, bu aşı, diğer heyecan uyandırıp belli bir seviyeden öteye geçemeyen ama bu kadar çok gelişme gösterip bilim adamlarını peşinden sürükleyen 4 aşıdan sonra üretilen 5. aşı.
Yine de belirtmeliyim ki bilim adamları bu aşıya çok inanıyor ve başarılı olacağı konusunda fazlasıyla güdülenmiş durumdalar. Çünkü daha önce işe yaramamış olan diğer 4 aşının aksine bu aşı, tek bir HIV çeşidi üzerine odaklanmaktan öte, daha evrensel bir ilaç ortaya koymak adına, ‘mozaik’ diye adlandırılan, bir çok HIV çeşidini tek aşı içinde barındıran parçalardan oluşmakta. Eskiden doktorların geniş bir kitleye sadece belli bir HIV çeşidini hedef alan aşıları vurmaları, bazılarında iyi etkiler gösterse de sadece küçük bir kitle üzerinde faydalı olmuştu. Ama şimdi her şey yolunda giderse bu aşının önemli bir kitle üzerinde etkili olacağı belirtilmekte. Bekleyelim görelim.
Görsel : cdc sciencebasedmedicine