Sağlık Yaşam

Vegan Beslenme Diş Sağlığı İçin Kötü mü? Vegan Diyetine Başlamadan Bunları Mutlaka Öğrenin!

Bitki bazlı diyet olan vegan diyetine başlamayı düşünüyor ya da zaten uyguluyorsunuz ama bunun diş sağlığınızı nasıl etkilediğini merak mı ediyor musunuz? Bitki bazlı diyet yani vegan beslenme genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı olsa da, dikkatli olmazsanız kemik sağlığınız açısından, dişlerinizin sağlığı da buna dahil, zarar görebilir.

Araştırmalar, veganların ve vejeteryanların, diş çürümesine, ağızda daha asidik pH seviyelerine ve tükürük üretimi eksikliğine daha geleneksel diyetler uygulayan insanlara göre çok daha fazla maruz kaldıklarını bulmuştur.

Bunun nedeni, belirli yiyecekleri diyetinizden çıkardığınızda, diş sağlığını destekleyen D Vitamini ve Kalsiyum gibi önemli vitamin ve besinlerin eksikliğine neden olabilmesi olarak görülmekte.

Ama yine de, aşağıda da belirteceğim gibi vegan bir beslenmede bile diyetinizi sağlıklı bir şekilde sürdürmenin ve tamamlamanın, ve sağlıklı bir gülümsemeyi sağlamanın yolları elbette var.

Ama önce vegan beslenmenin dişlerimiz ve genel sağlığımız açısından riskleri neler olabilir onlara bir bakalım.

Vegan Beslenme Diş Sağlığı İçin Kötü mü? https://huglero.com

Vegan beslenme dişlerinizi nasıl etkiler?

Amerikan Diyetisyenler Derneği’ne göre çoğu insan etsiz sağlıklı bir hayat yaşayabilir, ancak veganlar bazı diş riskleriyle karşı karşıya kalabilir:

• Beslenme eksiklikleri. Geleneksel besin kaynaklarından vazgeçmek diş eti hastalığı ve diş çürümesi riskini artırabilir.

• Nişasta ağırlıklı ikameler. Et ve süt ürünleri yerine tahıl ve şeker ürünlerine büyük ölçüde güvenmek, çürük riskinizi artırabilir.

Vegan beslenme ile ilişkili genel riskler

1. Kalsiyum Eksikliği

Vücudunuzun, sağlıklı dişleri ve diş etlerini destekleyebilmesi için kalsiyuma ihtiyacı var. Süt ve balık mükemmel kalsiyum kaynaklarıdır. Ancak bu durum veganlar için kesinlikle uygulanabilir bir seçenek değil.

Bu durumun farkında olan bilinçli veganların diyetlerini kalsiyum içeren bol miktarda bitki bazlı kaynakla desteklemeleri gerekmekte. Bu kaynaklar Lahana, tofu, soya fasulyesi, kalsiyum takviyeli fındık sütleri, brokoli ve bademleri içerirken bunlarla sınırlı değil elbette.

2. D Vitamini Eksikliği

D vitamini kalsiyum emilimi için gereklidir ve en iyi D vitamini kaynakları güneşten, yumurtadan, yağlı balıklardan (somon gibi) ve güçlendirilmiş sütten gelmekte. Yeterli D vitamini aldığınızdan emin olmak için güneşte dışarıda vakit geçirmek çok önemli. Ayrıca D vitamini takviyesi yapabilir veya mantar gibi bitki bazlı yiyeceklerden biraz D vitamini alabilirsiniz.

3. Amino Asit Eksikliği

Vegan beslenme, et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve balıkta bulunan arginin gibi önemli amino asitlerin eksikliğine yol açabilmekte.

Arginin gibi amino asitler diş plağını parçalayarak çürükleri ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Amino asitler ette daha büyük miktarlarda bulunurken, soya ürünleri, nohut, mercimek ve kabak çekirdeği gibi diğer kaynaklar bitki bazlı iyi alternatiflerdir.

4. Aşırı Atıştırmalık Tüketimi

Bu noktada ‘sanki vegan olmayanlar az atıştırmalık mı tüketiyor?’ diyebilirsiniz. Haklısınız da, ama konumuz vegan beslenme.

Veganlar, vücutlarının günlük beslenme gereksinimlerini karşılamak için öğünler arasında atıştırmaya, ya da daha yüksek sayılarda atıştırmalık almaya daha yatkındır. Dişlerinizi yiyeceklerle sık sık temas ettirmek sizi daha yüksek plak ve çürük riskine sokar.

Bu nedenle, düzenli olarak fırçalayıp diş ipi kullanarak ve diş hekimini kontroller için altı ayda bir ziyaret ederek atıştırmaları sınırlamak ve iyi ağız hijyeni sağlamak önemlidir.

7 Göbek Eriten Smoothie Tarifi | Sağlıklı Yağ Yakımı

5. Şeker Tüketimi

Veganlar, asidik gıdaların ve doğal şeker oranı yüksek gıdaların (meyveler gibi) alımı nedeniyle diş erozyonu riskinde artışa sahiptir. Ek olarak, et yerine nişastalı yiyeceklere (makarna gibi) güvenmek, nişastalı yiyecekler ağızda parçalanarak şekere dönüştüğü için çürüklere yol açabilir.

Ağızda sağlıklı bir tükürük akışı ve sağlıklı bir pH sağlamak için bu gıdaların tüketimini sınırlamak ve bol su içmek en iyisidir.

Vegan beslenme sizi asla korkutmasın. Şuraya vegan diyeti yapılmasının müthiş faydalarının anlatıldığı ve mutlaka izlemeniz gereken kısa bir video bırakıyorum.

Vegan bir diyetle dişlerinizi sağlıklı tutmanın yolları

Diyetinizin yanı sıra, genetik, diş hijyeni, yaşam tarzı, kişisel sağlık ve sudaki florür seviyeleri gibi diş sağlığına katkıda bulunan pek çok başka faktör vardır. Diş sağlığınızın vegan beslenmenin bir sonucu olarak zarar görmemesini sağlamak için atabileceğiniz bazı adımlar.

  • İyi dengelenmiş bitki bazlı bir diyet uygulayın
  • Asitli ve şekerli gıda alımınızı minimumda tutun
  • Sık atıştırmalardan kaçının
  • Yemeklerden sonra ağzınızı suyla çalkalayın

Diş minesi aşınmasını önlemek için dişlerinizi fırçalamak için yemekten sonra 30 dakika ile 1 saat arası bekleyin.

Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile günde iki kez ve her gün diş ipi ile fırçalayın.

Vegan beslenmeyi düşünüyorsanız veya zaten vegan bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve diş sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, diş hekiminizle konuşmak için bir randevu ayarlayın. Dişlerinizi sağlıklı ve mutlu tutmak için size uygun tavsiye ve rehberlik sunabilirler.

Vegan beslenme sonucunda arkadaşımızın yaptırdığı sağlık testlerini anlattığı bu videoyu mutlaka izleyin.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu