Blog

İnteraktif Sözlükler 2018 Aralık Top 10

Türkiye’nin en iyi interaktif sözlükleri

2018 yılına bir daha dönmemek üzere nokta koymamızın üzerinden 1 ay geçti, Türkiye’deki en çok ziyaretçi sayısına sahip interaktif sözlüklerin, trafik oranlarına göre interaktif sözlükler sitesine göre sıralamasını paylaşmak istiyorum.

İnteraktif (katılımcı) sözlük nedir?

Kullanıcıların bir kavram ya da düşünceyle ilgili konu başlıklarını kendilerinin açtıkları ve belli format kuralları dahilinde kendi tanımlamalarını girdiği sosyal platforma ‘interaktif sözlük’ denir.

Belli kurallar dahilinde yazı yazılabilmesine olanak sağlayan bu sözlükler muhtemelen forumlardaki karmaşayı ortadan kaldırma amacıyla bu tarz kurallarla ortaya çıkmış olacak ki, sözlük moderatörlerinin en sevmediği tarz, bir üsttekine cevap niteliğinde yazılan forum benzeri yazılar olmakta.

En azından bu benim yaptığım bir tanımlama, umarım yanlış ya da eksik söylemiyorumdur.
Sözlükleri zaten Türkiye’de hemen hemen bilmeyen yoktur, bu kadar açıklamanın nedeni tabii ki bilmeyen arkadaşlar için.

2018 yılı Aralık ayının ilk 10 sözlük trafik sıralamaları

1) Ekşi Sözlük

O, Ekşi sözlük, daha anlatmaya gerek var mı? Madem varsa, kısaca şöyle izah edeyim. Türkiye’nin en büyük sosyal platformu olan Ekşi sözlük 1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından kuruldu. Aslında hikayesini merak edip okuyanlar için, şu an bir Microsoft çalışanı olan Sedat Kapanoplu bir çok başarısız yazılım girişiminin ardından o günlerde bunu bilmese de büyük bir başarıya koşacak olan ekşisözlük’ü yarattı.

Sedat kapanoğlu’nun söylemesiyle, çıkış felsefesi, “ilginç kelimelere, ilginç linklere “bakınız”lar vermenin mizahi yönünden hoşlanıyor ve fikir özgürlüğü tanıyan ve fikrini özgürce söyleyenin siteden atılmadığı bir platform” mantığı olsa da, sonradan eklenen kurallara göre, yaratılış felsefesine uymayan, ve kafana göre ‘bkz’ verdiğinde atıldığının bir platform haline gelmiş durumda.

Neyse bu ekstra bilgiyi yeni kaydolacak olanlar için söylemiş olalım ve devam edelim. Türkiye’de bulunan diğer tüm sözlüklerin babası diyebileceğimiz Ekşi sözlük’ün, sözlük scriptini kullanarak ortaya çıkan diğer sözlükler daha sonra mantar gibi ortaya çıkmaya başlıyor. 2019 yılı itibariyle hala, Türkiye’de normal kullanıcıların yanında, siyasilerin de merceği altında olan ekşisözlük, Türkiye ve Dünya gündemini ‘objektif’ olarak takip edebileceğiniz en büyük platform diyebilirim.

2) Uludağ sözlük

2005 yılında İsmail Alpen (zall) tarafından kurulan Uludağ sözlük, aynı Ekşi sözlük türevi terim-içerik şeklinde ilerleyen bir platform. Ekşisözlükten farklı olarak, 2014 yılındaki güncellemeden sonra artık kullanıcılar resim de ekleyebiliyor. Bu durum biraz Reddit’i hatırlatabilir.
2018 Aralık ayına göre en fazla Ziyaretçiye sahip 2. Sözlük olsada, önceki aylarda gerilere düştüğü de oldu.

3) Süslü Sözlük

Çoğunluğu kadınlar olan ama erkeklerin de kaydolabildiği Süslü sözlük 2014 yılında kuruldu. İçeriği makyaj, cilt bakımı, kozmetik ürün tanıtımları vs olan sözlük, kadınların kendi ürün tecrübelerini yazmaları, ziyaretçilerin de yeni ürün almadan önce burada bulunan tecrübeleri referans almaları bakımından faydalı bir veri tabanı.

4) Dünya Sözlük

2016 yılında piyasaya sürülen sözlük, genel itibariyle dindar kesime hitap etmesi amacıyla kurulmuş bir platform. En azından benim edindiğim bilgi bu yönde. Bu sebepten olacak ki, çok fazla moderasyon süzgecine uğrayan içerikleri, bazı yazarları canından bezdirmiş ve sözlük nüfusunu azaltmış durumda.

5) Kutup Sözlük

Yakından takip ettiğim sözlüklerden biri olan kutup sözlük 2014 yılında kurulmuş ve aslında konumundan daha iyi yerleri hak ediyor diye düşünüyorum. Sözlük hem kaliteli içerik yazan yazarları hem de sözlük özellikleri bakımından güzel. Belki ilerleyen dönemlerde bir parlama yapabilir.

Diğer sözlükler de sıralamalarına göre kısaca şu şekilde;

İnteraktif sözlükler sitesini ziyaret edip, listenin devamındaki diğer on sözlüğe de bakabilirsiniz.
Görsel: İnteraktifsozlukler

Daha Fazla Göster

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu