Gelecek Nesil Robotlar Şimdiden İnsanda Olmayan Yeteneklere Sahip
Robotlar geçmişten beri insanlığın hayali oldu ve yıllarca bilim kurgu filmlerinin başrol oyuncuları oldu, olmaya da devam ediyor. Her yaratıcı fikrin hayata geçiş dönemlerinde olduğu gibi, robotlar hakkında da hem olumlu hem de olumsuz fikirlere sahip olan insanlar ikiye bölünmüş durumda.
İyilik mi kötülük mü?
Bir yarısı, günümüzde olduğu gibi, robotların sadece fabrikalarda ve üretim tesislerinde kullanım mantığını sürdürüp, kamusal alan ve özel mülklere kadar girse de sadece insana hizmet edeceğini ve bunun insan hayatını oldukça olumlu etkileyeceğini söylüyorken, diğer yarısı, bunun insanlığın sonu olacağı, gelişen AI (yapay zeka) ve bağlı teknolojilerin robotlara entegre edilmesinden sonra kontrol edilemez hale geleceğini ve insanlığı yok ederek kendi hükümranlıklarını sürdüreceği paranoyasını savunmakta.
Bugün robotlar, en yaygın olarak sanayi alanında, insan gücünün yerine, üretimi hızlandırıp hata payını düşürmede kullanılsa da, videoda izleyeceğiniz gibi, yakın zamanda yaygın olarak, hem tıp alanında hata payı düşük cerrahi operasyonlarda, hem de orduda personelin zayiat verme ihtimali olduğu, gözetleme tehlikesinin olduğu, ya da yük taşıma gereksinimlerinin olduğu bölgelerde hizmet verecek şekilde geliştirilmekte.
Her ne kadar insan şeklinde robotlar yapılsa da, Terminatör tarzı eli silahlı robotları daha yakın bir gelecekte görme ihtimalimiz bulunmamakta. Neticede ülkemizin de üretip kullandığı İHA ve SİHA tarzı insana gerek duymadan hareket edebilen otomasyona sahip uçaklar da, bomba imhasında kullanılan küçük insansız araçlar da, bir nevi robot kategorisine girdiğinden, illa insan suretinde silahlı robot üretip tepki çekmeye gerek de olmadığı kanısındayım.
Videolarda bahsedilen robotlarda göreceğiniz üzere, robot geliştirmede en büyük sorunlardan birisi, belki de en büyüğü olan ve yüzlerce hesapla gerektiren ‘denge’ problemini artık günümüzde çözmüş olduğumuzu görüyoruz.
Asimo’nun ilk üretildiği yılları hatırlarsanız, merdivenden çıkıp inebildiği için alkış toplardı. Bugün ise geldiği noktada tek ayak üzerinde zıplayıp şut atabiliyor. Diğer yandan daha da gelişmiş modelleri Amerika merkezli Boston Dynamics şirketinin yaptığını, robotların normal bir insanın yapamayacağı, geriye takla atmak gibi, elinde ağır bir cisim varken sahibinin birden itmesine rağmen düşmeyip dengesini koruyabilmesi gibi daha karmaşık işleri yapabildiğini göreceksiniz.
Umarız biz de bu teknolojinin bir yerinden tutup kendi gelişmemizi sağlayabilecek ciddi çalışmalar yaparız. Videoları izledikten sonra düşüncelerini ve gönderimizi paylaşırsanız seviniriz.
İkinci video ise sadece ordu odaklı geliştirilen robotlar. İyi seyirler