Facebook ‘İnternet Uydusu’ Geliştirdiğini Onayladı
Facebook, interneti olmayan 3. dünya ülkelerinin internet erişimi için yeni bir ‘internet uydusu’ geliştiriyor.
Bir noktadan diğerine fiber optik kablo uzatmak, geniş bant internet bağlantısı için gerekli ama bir o kadar da maliyetli bir yapılanma durumunda. Dünyanın dip köşe noktalarında ise, fiber bağlantısı bulunmayan ve uzatılamayan ülkelerin insanları internete devasa boyutlardaki (geostationary satellites) sabit konum uydularıyla bağlanmak zorunda kalıyorlar.
Belediye otobüsü ebadındaki bu uydularla internete bağlanmak ise dünyaya çok uzak mesafede (yaklaşık 35,800 km) bulunduklarından, haliyle bağlantıyı çok yavaş ve kalitesiz hale getiriyor. Bu nedenle, yani internet altyapı maliyetini karşılayamayan ülkeleri göz önüne aldığımızda, sayısal anlamda dünya nüfusunun yarısı internete erişememekte.
(FCC) Federal iletişim kurulundan sızdırılan belgelere göre, dünyanın en büyük şirketlerinden olan sosyal paylaşım ağı Facebook, ‘hizmet almayan’ ve ‘az hizmet alan’ dünyanın çeşitli bölgelerindeki noktaları hedefleyen, geniş bant internet hizmeti sağlayacak bir uydu üzerinde çalışıyor.
‘Athena’ Uydusu
Bilgi edinme hakkı kanununa (IEEE) dayanarak istenen belgelerde, 2016’dan 2018’e kadar FCC ile Facebook arasında geçen e-mail yazışmalarının içinde defalarca ‘deneysel uygulama’ ve ‘Athena Uydusu‘ kelimelerinin geçtiği görüldü.
Aslında bu yılın başında şirketin başka bir uydu üzerinde çalıştığı dedikoduları dönmekteydi. Daha sonra IEEE, adres olarak Facebook’u gösteren Athena uydusuna ait FCC dosyalarına ulaştı. En son Wired sitesinin, şirket yetkilileriyle yaptığı röportajda, şirket’in Athena söylentilerini onaylamasıyla, çok fazla detay ortaya çıkmış olmasa da, artık bu uydu işinin arkasında Facebook’un olduğundan kesin eminiz.
Facebook aslında daha önce de, 2016 yılında, Afrika’nın bazı noktalarına internet sağlayacak olan, ‘internet ışınlayan’ uydu yapmıştı. Ama SpaceX’in roketi deneme aşamasında düşünce kaybetmişti.
Facebook geleceği nasıl şekillendireceğini planlayarak, insanların geniş bant internete sahip olmadığı noktalara internet götürmek için büyük yatırımlar yapmış durumda. Bunlardan bir diğeri de, bu yılın başında iptal edilen, Acquila adlı, internet ışınlayan drone olan ‘internet drone’u’ projesiydi.
Aslında Facebook Whatsapp uygulamasını 19 milyar dolara satın aldığında, bazı ortaklar bunun çok uçuk bir rakam olduğunu iddia ederek karşı çıkmış, ama Mark Zuckerberg, gelecekte internet projesinin bir parçası olarak bunu kullanacağını, o yüzden bunun makul olduğunu belirtmişti. Yani dünyanın uzak noktalarına internet taşıyabilmek Facebook’un iş stretejisinin bir parçası. Mevcut 2 milyar kullanıcı sayısını artırarak daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek, şirketin büyümeye devam edebilmesinin tek yolu olarak görülüyor.
Bu konu hakkında düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.
Görseller: oficinadanet getty