En İyi Bahçe Traktörü | 2024’ün En iyi 10 Ağaç Arası Modeli
En iyi bahçe traktörü hangisi seçebilmek, hele bu konuda tavsiye vermek oldukça güç. Sadece küçük bir traktör için değil, başka bir aracı seçmek için de öncelikle ihtiyacın ne olduğunun belirlenmesi ve aracın özelliklerinin ona göre seçilmesi gerektiği elbette malum.
Traktörler de özelliklerine göre çeşit çeşit farklı yapıdalar ve genellikle tarla tipi ve bahçe tipi traktör olarak ayrılıyorlar. Peki Türkiye’de 2024 yılında seçebileceğimiz en iyi bahçe traktörleri hangileri?
Ülkemizde üreticiler, dünyada en iyi traktör markası hangisi pek ilgilenmezken, daha bütçe dostu, yakıt ekonomisi iyi olan, kronik arızası bulunmayan, servis ağının geniş olduğu ve yedek parçalarının ekonomik olduğu modellere yöneliyorlar haklı olarak.
Yükselen kurun etkisiyle traktör fiyatları da 2022 yılında, 2021 çok yükselen fiyatların da üstüne, oldukça yüksek seviyelere çıktı. Bu durum 2023 yılında daha da agresif halde ilerledi. Bahçe tipi traktör fiyatları, boyut olarak tarla tipi olanlardan küçük olsa da hiç de öyle fiyat olarak büyük farklara sahip değiller.
Hazırladığım en iyi bahçe traktörleri listesinde ise bunlara yer verirken, bunların dışında kalan ve bu iş için en iyi tasarlanmış küçük traktörlere de yer veriyorum.
Bunu da sevebilirsiniz: Gülleci bulamacı nedir? Faydaları nelerdir?
En iyi bahçe traktörü özellikleri nedir?
Ülkemizde bahçe traktörleri çeşit çeşit bahçe tiplerinde kullanılmakta. Seralarda kullanmak için üreticiler farklı traktör modelleri isterken, bağlarda ya da zeytin, portakal gibi kalın dallı ağaçların altına girebilmek isteyen üreticiler farklı traktörler istemekte.
Herkesin ihtiyaçları farklı olduğu için bahçe traktörü tavsiyesi vermek de pek mümkün değil. Ama yinede en iyi kabul edebileceklerimiz, az yakıp sağlam olmasından ayrı, bu yukarıdaki ihtiyaçları karşılayan küçük traktör özelliklerine de sahip olmalı. Aşağıdaki kriterler herkesin katılacağı kriterlerdir diye düşünüyorum.
- Güçlü olmalı, 50-100 hp arasında,
- En düşük devirlerde bile yüksek tork verebilmeli, ekonomik olmalı,
- Kısa zamanda hararet yapmamalı,
- Uzun süre şaft/kuyruk mili kullanımında motor boğulmamalı, yakıt artmamalı,
- Kronik sorunları olmamalı,
- Servis ağı geniş, parçası kolay bulunur olmalı,
- Kaportası dal çarpınca hemen kırılacak zayıflıkta olmamalı,
- Kuyruk mili hız ayarlı olmalı,
- Dış aksesuarları katlanabilir ya da sökülebilir olmalı,
- Kabinli ise kabini ağaç arasına girmeye müsait olmalı, ağacın dallarına zarar vermemeli,
- En önemlisi manevra kabiliyeti yüksek olmalı,
- En uygun aks aralığına sahip olmalı.
Bahçe için kabinli traktör mü kabinsiz traktör mü?
Bu nokta biraz kafa karıştırıcı. Kabinli traktör konfor açısından çalışma koşullarını oldukça değiştirmekte. Kabinli traktörün rahatına alışan biri kabinsize biraz zor geri dönüyor. Nedeni basit.
Kabinli traktör;
- Bahçede mahsüller toplanınca uzun saatler süren nakliye işlerinde güneşten korur, klimasıyla konfor sağlar,
- Yine aynı şekilde ağaç arası olmayan işlerde kullanılırken güneşten korur,
- Traktörün kokpitindeki hassas aksamları ve sürücüsünü dallardan, güneşten ve yağmurdan korur
- Filtre sistemi sayesinde ilaçlama yaparken sürücüyü koruması gibi faydalar sağlar
Kabinsiz küçük traktör ise kalın dallı ağaçların altından geçmekte iyidir ve ayrıca tabii ki kabinliye göre kabin fiyatı kadar ucuzdur.
Listeye geçmeden önce şunu da belirtmek isterim ki, eğer traktörden beklediğiniz özellikler çok fazla değilse ve kalın dalların içinde iş yapıyorsanız, 135’lik ya da 240’lık Massey Ferguson ya da bir Ford 3610 traktör de elbette işinizi görecektir. Piyasada yığınla ikinci el satılık traktör markaları mevcut. Kısa bir Sahibinden ikinci el traktör fiyatları incelemesi yaparak ihtiyacınız olan traktöre daha uygun fiyata da ulaşabilirsiniz.
2024 yılının en iyi bahçe traktörü
Yukarıdaki Tuik Türkiye traktör satış istatistiklerini çok da önemsemeden, Türkiye’de olan ve olmayan en iyi bahçe traktörü hangileri bir bakalım
1) Fendt 211 Vario-V/F/P
Bir çok kişinin iddia eddiğine göre Fendt dünyanın en iyi traktör markası. Fendt traktör, tıpkı John Deere gibi dev traktörler konusuna odaklanmış ve en iyi, en kaliteli traktörleri üreten bir firma. Alanında uzman olduğu için en iyi bahçe traktörü yapımı kısmında da tecrübesini göstermekten geri kalmamış.
Kullanıcılarının bu traktör markasında en çok sevdiği nokta Vario şanjımana sahip olması. Vario şanzıman bir nevi otomobillerdeki CVT şansıman oluyor ve traktör, mevcut yükü istenen hıza en uygun devirde çekiyor.
Ayrıca traktör dört tekere de farklı gücü gerektiği şekilde aktarıyor ve bu durum oldukça fazla yakıt tasarrufu ve aracın zorlanmadan işini görmesi demek oluyor. Fendt traktörlerin özellikleri bununla sınırlı değil, elbette en yakın rakipleri de benzer teknolojileri sunmaya çalışmaktadır.
Önde de ekstra hidrolik kollarının olması, ön akslarda süspansiyon, bir direksiyon turunda tekerlerin tamamen dönmesi ve yüksek manevra kabiliyeti gibi bir çok özellikleri var. Fendt 211 Vario, dış genişliğine göre F-V-P olarak farklı modellere sahip. Kendi broşürlerindeki açıklama şöyle:
- Fendt 200 V Vario : Klasik dar iz traktörü. 1,07 m dış genişlikten itibaren sunulan yüksek teknoloji. Daha fazla manevra kabiliyeti için daha geniş yapıdaki opsiyonel ön aks tercih edilebilir.
- Fendt 200 F Vario : 1,32 m’den büyük dış genişliği ile Fendt 200 F Vario modeli, 10 cm daha geniş olan kabinin konforunu sunar.
- Fendt 200 P Vario : 1,68 m’den büyük dış genişliği ile daha geniş akslara ve daha fazla kaldırma gücüne sahip olan özel traktördür.
Fendt 211 Vario P 3 silindir motoruyla 110 hp güç sunmakta. Diğer aranılan özellikler ve çok daha fazlası da zaten var. Fiyatını bulamadım ancak bahçe tipi traktör fiyatları yüksek, Fendt ise muhtemelen hepsinden daha yüksektir.
Bu da hoşunuza gidebilir: Mısır tohumu ekimi nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli?
2) Antonio Carraro TGF 9900
Kurulduğu 1910 yılından bu yana bahçe traktörleri, küçük traktör teknolojisi üzerine uzmanlaşan Antonio Carraro traktör, muhtemelen kompakt bahçe traktörleri konusunda dünyadaki en iyisi, ya da en azından en iyilerinden birisi diyebiliriz.
Tasarım ve fonksiyonellik olarak en yakın rakibi BCS Volcan K101 ile kıyaslandığında hangisi daha iyidir bunu ancak kullanıcılar karar verir diye düşünüyorum. Antonio Carraro’nun bahçe traktörleri ürün bandında yüzlerce farklı donanıma sahip. Birinde olan ekstra bir özellik diğerinde yok. Bizim ilgilendiğiniz burada 9900 modeli.
Antonio Carraro TGF 9900, 4 silindir – 16 Valf Turbo Common rail – Electronic kontrollü enjeksiyon EGR Power özellikleri olan 3.7 Lt 85 HP Motora sahip. 16 ileri 16 geri vitesli. arka hidrolik kapasitesi 2400 kg.
Antoni Carraro’yu diğer modellerden ayıran özellik, ön tekerlerin daha geriye, motor gövdesi altına yerleştirilmiş olmasıyla ön arka aks mesafelerinin kısa olması ve bu sayede ağaç arasında çok iyi manevra kabiliyeti sağlaması demek oluyor.
3) BCS Volcan K105
BCS dünyanın en iyi bahçe traktörü üreticilerinden olan bir diğer İtalyan firma. BCS Volcan K105 traktör modeli hem tam bir bahçe canavarı, hem de iç donanımı neredeyse bir otomobil konforunda. Kabin hem ses yalıtımlı, hem de titreşim önleyici lastik süspansiyonlar üzerine konumlanmış.
98 beygir güç üreten 3.8 lt Kubota motorla gelen traktörün motoru egsoz gazı sirkülasyon sistemi, dizel oksidasyon katalitiği ve dizel partikül filtresi gibi özellikleriyle oldukça çevreci ve düşük emisyon salınımı da vaat ediyor. Elektonik shuttle özelilliği, ağaç etrafında kolay dönme sağlayan, hem belden hem tekerden manevra ile 70° derece dönüş açısı özellikleriyle geliyor.
Hidrolik kolları 2700kg kapasiteli ve kullanım kolaylığı açısından joystick ile kumanda ediliyor.
Hangi bahçe traktörü alınmalı merak edenler için, bu değil. Çünkü Türkiyede yok. Ya da ben bulamadım. Yanlışsa yorumlardan ulaşabilirsiniz.
4) Same EXPLORER TB 105
1927 yılında kurulan İtalyan SDF grup bğnyesinde bulunan Same traktörler, dünyanın en kaliteli traktörleri arasında. Zaten SDF grup bünyesinde olan diğer traktör markaları Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann gibi kaliteli markalar.
102 HP / 408 Nm tork veren güçlü bir motoru var. 20+20 vitesli ve mekanik shuttle özellikli şanzımanı var. Arka hidrolik kaldırma kapasitesi 3600 kg. 50° dönme açısı belden kırmalı traktörler kadar olmasa da, Same traktör genel kalitesini inkar edemeyeceğimiz güçlü ve küçük bir traktör. Same EXPLORER TB 105 fiyatı 396.620 TL (2021). 2022 fiyatlarına ulaşamadım. 2023 itibariyle EXPLORER 105 TB modeline ulaşamadım. Ama şu siteden 105 TB modelinin 1.900.000 – 2.400.000 arasında gezdiğini görebilirsiniz.
5) New Holland TD4.100F
New Holland markasını kendi ürettiği Tier-4 motorlarıyla üreten ve yurt içi ve yurt dışına satışını yapan Türk traktör’ün bir çok modeli mevcut. New Holland zaten Mayıs 2021 Tuik verilerine göre 2.288 traktör satmış ve türkiye pazarının %41 gibi en büyük payına hakim.
Bu oran geçen yıl Nisanda %31.5’di. Bunu sahip olduğu çok geniş servis ağı sayesinde başarmış. New Holland TD4.100F, 3.4Lt 98 Hp motoruyla 407 Nm tork sunuyor. 12 ileri 12 geri ve powershuttle özellikli şanzımanı var.
Yine bu modelde de kuyruk mili vitesi mevcut. Arka hidrolik 3000 kg kaldırma kapasiteli ancak arka taraftaki hidrolik kontrol kolunu bu modelde kaldırmış olmaları eksi yönü. New Holland TD4.100F fiyatı, donanım özelliklerine göre 296.000 ile 310.000 tl arasında değişmekte (2021).
New Holland TD4.100F 2022 fiyatları ise, 613,719 tl ile 639,743 tl arasında.
2023 yılı fiyat listesine göre ise 1.530.000 tl’den başlayan fiyatlarda.
6) John Deere 5075GL
John Deere tartışmasız dünyanın en büyük tarım teknoloji geliştiricisi ve makine üreticisi. Bu da onu dünyanın en iyi traktör üreten firmalarından biri haline getiriyor. John Deere her yıl milyonlarca dolarlık arge çalışması yaparak -ki bu bir çok traktör firmasının yıllık cirosundan fazla, yeni tarım teknolojileri geliştiriyor.
John Deere küçük bahçe traktörlerine elbette sahip, ancak şirketin ana rekabet alanı Amerika gibi büyük arazilere sahip coğrafyalarda kullanıcıların toprak işleme sorunlarını çözmek. Bu yüzden son teknoloji ile donatılmış, otomatik süren, tarla tesfiye eden, sürücüsüz çalışan dev traktörler üretmek asıl amaçları. Ülkemizde çiftçi başına düşen ortalama 61 dekar alanla bizim ülkemizde yaygınlaşması pek mümkün değil.
John Deere 5075GL 75 hp güce sahip motoruyla küçük işler için tasarlanmış. Bahçe işleri için de uygun. Bu yüzden en iyi bahçe traktörü listesinde olmalı diye düşündük.
7) Kubota M40 BAHÇE SERİSİ
Japon mekanik ustalığının ve kalitesinin bir başka sembolü olan Kubota motorları zaten başka bir çok traktör markalarından tanıyorsunuz. Markanın daha küçük boyutta, bağ arası için 50 HP’lik Mk5000 serisi olsa da, listeye o kadar küçük traktörleri koymuyorum.
Bu tarz çok küçük olanlar, genelde hem alt kısmının yere daha yakın olması, hem de motor güçlerinden dolayı, başka işlerde de kullanmak isteyen sahiplerini üzebiliyor. Ama M40 bahçe serisi bunun dışında. Boyutlarıyla bahçe işleri için ideal olmasının yanında 66, 74.2, 88.5, 99.1 Hp güç ve 220 ile 316 Nm arasında tork ve minimum yakıt tüketimini sunan 4 farklı modele sahip.
Bu şekilde hem bahçe hem tarla işlerinde ideal şekilde kullanılabilecek özelliklerde. Kubota M9540LP modelinin 4100 kg hidrolik kaldırma kapasitesi var. Bu diğerlerinde 2300 kg.
8) Erkunt Kıymet 95 M Lüks
2003 tarihinde kurulan ve kısa sürede yurt içindeki servis ve satış ağını büyüten Erkunt traktör 2007 yılında Hindistan’ın büyük otomobil üreticisi ( son döndemde elektrikli araba da üretiyorlar) şirket tarafından 76 milyon dolara satın alındı.
Mahindra tabii ki büyük ve ciddi bir şirket ve yurt içi piyasasında ağlarını daha da güçlendirmeye devam ediyorlar. Yeni üretilen Erkunt Kıymet 95 M lüks traktör modeli meyve bahçeleri düşünülerek yapılmış ve traktörün 92 hp ve 390 Nm güç üreten 4.4 lt Perkins motoru, 16 ileri 16 geri vitesi bulunuyor.
Erkunt Kıymet 95 M Lüks 2022 fiyatı 490.300 tl.
2023 fiyat listesinde 95 modelini göremedim. Ancak 90’lıklar 1.315.000 Tl’den başlıyor.
9) Hattat B 3080
1998 yılında yerli traktör üretmeye başlayan Hattat traktör şirketi günümüzde yurt içi ve yurt dışı pazarda satış yapmakta. Yurt içinde de parça ve servis anlamında geniş bir ağa sahip. Hattat Bahçe 3080 3.3 litre 76 Hp 310Nm güç veren Perkins motora ve 12 ileri 12 geri ya da 16 ileri 8 geri hızlandırılmış şanzımana sahip.
Diferansiyel kilidi ve 4 çeker seçimi mekanik değil hidrolik. Küçük donanım farklarına göre değişen fiyatları olsa da genel olarak Hattat B 3080 208-213 bin tl bandında (2021).
Hattat B 3080 2022 yılı fiyatı 437.912,28 ₺ ile 430.104,68 ₺ arasında.
2023 fiyat listesinde 1.085.000 civarında.
10) Başak 2080 Bahçe traktörü
Tuik verilerine göre 2021’in Mayıs ayında 246 adet Başak traktör satılmış. Sanko makina bünyesinde bulunan başak (eskiden Steyr) Türkiye pazarının geçen yıl olduğu gibi %4.4’lük payını oluşturuyor.
Eskiden Steyr üretiminde bulunurken yakıt deposu radyatör önünde konumlandırıldığı için sık sık hararet yapardı ancak gerek ağırlığının fazla olması gerek az yakıt tüketimiyle sevilen ve tutulan bir traktör olmuştu. Şimdi Başak traktör olarak farklı tasarımlarda üretilmekte.
Başak 2080 bahçe traktörü özellikleri;
79 HP / 330 Nm
En yüksek tork’u 1400 devirde veriyor
16 ileri 8 geri mekanik senkromeçli
Hidrolik kaldırma gücü 3000 kg
Alt yüksekliği 30 cm
Ağırlığı 3182 kg2020 yılı fiyatı 168.575 tl2021 yılı fiyatı 232.000 tl2022 yılı fiyatı: 496.000₺
2023 yılı fiyatı 1.165.000tl
Traktör marka tercihi bölgeden bölgeye değişmekte. Eksik gördüğünüz, eklemek istediğiniz noktaları çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz. Sizce en iyi bahçe traktörü listesi doğru mu? yoksa başka traktörler de mi listede olmalı?
Bence en iyisi massey ama listede yok. Hem seri hem de parçası çok kolay bulunuyor.