Android

2022’nin En Çok Pil Tüketen Android Uygulamaları & Xiaomi Pil Durumu Öğrenme

Android sistemi çok pil tüketiyor ya da pil tüketimi arttı diyorsanız, bu yazımız sorununuzu çözebilir.

Cihazların çok hızlı pil tüketmesi ve çopunlukla akşamı zor etmesi hepimizin bildiği bir durum. Telefonları özellikle eğlence amacıyla kullandığımız anlarda bu tüketim katlanara artmakta.

Her yıl olduğu gibi bu yılda aynısını yaptık ve 2022’nin en çok pil tüketen Android uygulamalarını sizler için listeledik.

Eğer Android telefonda batarya çok hızlı bitiyor diyorsanız şimdi sorununuza bir çözüm buluyoruz.

2022’nin En Çok Pil Tüketen Android Uygulamaları ve Xiaomi Pil Durumu Öğrenme

Samsung ya da Xiaomi telefonumun pili çok çabuk tükeniyor diyorsanız, buyurun yazımıza.

Ancak sıralamaya geçmeden önce, batarya ömrüne ve Xiaomi telefonlarınızda pil durumu öğrenmeye dair bazı noktalara değinmek istiyorum.

(Bu özellik bildiğim kadarıyla Samsung telefonlarda geçerli değil.)

Bazı uygulamalar neden daha fazla pil tüketir?

Telefon bataryanızın bazı akşamlar daha %80 seviyelere geldiğini, bazı akşamlar ise %30’lara kadar indiğini, hatta tamamen bittiğini görüyor olabilirsiniz.

Bunun elbette yüklü uygulamalar da dahil olmak üzere aşağıda belirttiğim bir kaç nedeni olabilir.

1. Telefon bataryanızın ömrü dolmuş olabilir.

Son teknoloji telefonlarda genellikle üretici tarafından biçilen batarya ömrü 300-500 şarj döngüsüdür. Bu da yaklaşık 2 3 yıl demek.

(Aşağıda vereceğim kod ile pil sağlık durumunu kontrol edebilirsiniz.)

Eğer telefon pil ömrünüz tükenmişse bu yazıda geçen ‘çok hızlı pil tüketen uygulamalar’ sizin asıl sorununuz değil. Elbette bunları kaldırmak fayda sağlayacaktır ancak çok fazla beklenti içine girmemek gerek.

2. Yüklediğiniz uygulamaların kalitesiz yazılmış olması

Android uygulama yapımını biraz öğrenmeye başlayanlar hemen para kazanmak için uygulama yapmaya başlıyor, yapar yapmaz da Play store’de uygulamasını listeliyor.

Bunu Google’den developer hesabı satın alan herkes yapabilmekte. Bu gayet güzel bir şey tabii ki.

Ancak, büyük şirketlerin yazılım ekipleri tarafından yazılan ve düzenli güncelleme alan bir uygulamanın kodlarının temizliği ve akıcılığı ile bir kişi tarafından yapılmış uygulamaların tutarlılığı her zaman aynı olmamakta (bazen de tam tersi) tabii ki.

Telefonunuzda bu tarz kalitesiz bir uygulama yüklü ise, hem kullanırken hem de arka planda bekleme halindeyken takılmalar yapabilir, telefon işlemcisi ise görevi tamamlayabilmek için çok fazla enerji tüketebilir.

Bunu pil göstergesinden kontrol edebilir, uygulamaya bir kaç gün ya da hafta şans tanıyıp, hala pili çok fazla harcamaya devam ediyorsa kaldırabilirsiniz.

Google play store‘de istisnasız her uygulamanın bir alternatifi bulunmakta. Onları deneyebilirsiniz.

3. Bedava indirilen ve aşırı reklam içeren oyun ya da uygulamalar

İndirdiğiniz uygulama ya da oyunlar Premium olduğunda intenetten fazla data çekme ihtiyacı hissetmezken, ücretsiz versiyonlarını kullanmak onların devamlı internete bağlı olmalarına neden oluyor.

Bu yüzden de 2 – 3 hareketten sonra 30 saniye gibi sürebilen reklamların çıkmasına, ve bu reklamların genellikle video içerikli olmasından dolayı daha fazla veri çekmesine neden olmakta.

Bu uygulamaları kaldırmak bataryanızın gün içindeki ömrünü oldukça uzatacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir: 2022’de Bing Mi Daha İyi Google Mı? En İyi Arama Motoru Hangisi? (Hem SEO, Hem Kullanıcı İçin)

4. Devamlı veri (internet) kullanan uygulamalar

En Çok Pil Tüketen Android Uygulamaları,android pil tüketen uygulamalar,batarya çok hızlı bitiyor,xiaomi batarya sağlığı,android sistemi çok pil tüketiyor,android sistemi pil tüketimi arttı,en çok pil tüketen uygulamalar,xiaomi pil durumu öğrenme https://huglero.com/

Aşağıdaki listemizde de mevcut olan ve doğası gereği devamlı internet kullanan ve veri harcayan uygulamalar, bataryanızı oldukça hızlı bitirir.

Örnek vermek gerekirse, YouTube, Netflix, Facebook (video izleme), Instagram (video izleme) gibi…

Bu uygulamaların bazıları fabrika çıkışı telefonda olduğu için, yani gömülü sistem uygulamalarından olduğu için, eğer telefonunuz

Rootlu değilse, silmeniz mümkün olmayabilir. Bu noktada, uygulamayı ayarlar>uygulamalar menüsünden devre dışı bırakmak, o da olmuyorsa en azından kullanmayı bırakmak batarya ömrünü ciddi ölçüde uzatacaktır.

Android Telefon batarya ömrünü ve şarj sayısını nasıl görebiliriz?

Android Telefon batarya ömrünü ve şarj sayısını nasıl görebiliriz? https://huglero.com

Yukarıda bahsettiğim gibi telefonların bataryalarına ortalama 300-500 şarj döngüsü ömür biçilmekte. Bu sayıyı öğrenmek basit. Hem bunun için hem de pil sağlığını hesaplamak için şunu yapabilirsiniz:

Batarya sağlığını ve şu ana kadarki şarj döngüsünü görmek için telefonun arama kısmına ##6485## kodunu girmeniz yeter.

Karşınıza şöyle bir ekran çıkacak:

Xiaomi Pil Durumu Öğrenme Ve şarj sayısı hesaplama https://huglero.com

Batarya şarj edilme sayısı, MF_02 karşısındaki sayıdır; pil sağlığını ölçmek için de şu basit matematiği yapabilirsiniz:

MF_05 / MF_06 x 100 = batarya sağlığınızın yüzdesi olarak karşımıza çıkmakta. Bu kodların karşısındaki değerleri bölüp 100 ile çarpınca pil sağlığınızı yüzde olarak görebilirsiniz.

Benim telefonum Xiaomi’de MF_02 görünmüyor. Sebebi de üreticinin bunu göstermek istememesi tabii ki. Sizinkinde belki bu açık olabilir.

Farkındaysanız, pili hızlı tüketen uygulamalar daha sık şarj etmenize sebep olmakta, daha fazla şerj etmek de pil ömrünü daha erken bitirmekte.

Bu da ilgilinizi çekebilir: 1800’den 2022’ye Elektrikli Otomobillerin Efsane Tarihi

Gelelim 2022’nin en çok pil tüketen Android uygulamalarına:

1. Snapchat

2022'nin en çok pil tüketen 14 Android uygulaması https://huglero.com

Snapchat , pil ömrünüzü iliklerine kadar tüketecek türden bir uygulama. Garip bildirim servisi ile telefonunuzu sürekli uyanık tutup pilin son damlasına kadar tüketebilir.

Ek olarak Snapchat, gerçek zamanlı olarak rapor veren konum servislerini kullanıyor, ancak isterseniz izleme sistemini devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Snapchat, sohbet içeren video uygulamasıdır. Bu durum çok fazla pil tüketmesine neden olmakta ve pil tasarrufu yapmak için, eğer uygulamayı silmek istemiyorsanız en azından çok fazla izlemeyi bırakmanız ve diğer gereksiz bildirimleri kapatmanız gerekmekte.

2. Netflix ve Youtube

2022'nin En Çok Pil Tüketen Android Uygulamaları https://huglero.com

Daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm video uygulamaları pilinizin çoğunu tüketme eğilimindedir. Bu yüzden Netflix listemizin başında yer alıyor. Ayrıca Netflix, telefonunuzu uyanık tutmak için bildirimler de gönderiyor.

Ne yazık ki, Netflix’i kullanırken pilinizi korumanın bir yolu yok. Telefonunuz yerine dizüstü bilgisayarınızda film izlemeyi denemek en mantıklı hareket olur.

YouTube, muhtemelen herkesin günün çoğunu video izleyerek veya müzik dinleyerek geçirebildiği, muhtemelen herkesin favori uygulamasıdır.

Yani Mike Tyson’un efsane anlarından alıntılar izlemeyi ben de seviyorum ama bu işi telefondan yapmak bataryayı boşaltmaya da yardımcı olmakta.

YouTube’nin viral video bildirimlerini göndermesini limitlemek size yardımcı olabilir.

3. Facebook

Facebook çok pil yiyor https://huglero.com

En büyük sosyal medya ağı uygulaması olan Facebook da sünger gibi pilinizi son damlasına kadar emen bir diğer uygulama. Facebook’un en büyük sorunu arka planda sizin farkında olmadığınız pek çok şeyi çalıştırması.

Örneğin, güncellemeleri senkronize eder, bildirimleri çalıştırır, içerikleri senkronize eder ve diğer uygulamalarla bağlantı kurar.

Neyse ki, bir çözüm var. Facebook, pilinizi korumak için bildirimleri kapatmanıza ve bazı arka plan veri işlemelerini kısıtlamanıza olanak tanımakta. Telefonunuzdaki uygulamada harcanan süreyi de kendiniz sınırlayabilirsiniz.

Bu işlemlerden biri işinize yaramazsa, Facebook lite uygulamasını indirmek iyi bir fikir olabilir.

Bu, tıpkı normal Facebook gibi, ancak yalnızca size sunulan temel şeylerle. Telefonunuzda daha az yer ve daha az pil kullanır.

4. Messenger

Messenger pil harcama - Android pil tüketen uygulamalar - https://huglero.com

Facebook’un ikiz kardeşi Messenger, muhtemelen tüm mesajlaşma uygulamaları arasında en büyük pil tüketicisi. Tıpkı Facebook gibi, Messenger da arka planda çalışır ve kişileri senkronize eder ve ara sıra bildirim gönderir.

Facebook’ta mesaj gönderemezsiniz, bu da bu uygulamanın gerekli olduğu anlamına geliyor.

Mesajlaşma pil tüketimini azaltmak için düşük seviye akıllı telefonlar için tasarlanmış iOS veya Android için Messenger Lite’ı indirebilirsiniz. Lite uygulamasının boyutu daha küçük ve daha az pil kullanıyor.

5. Flipboard

https://huglero.com

Flipboard, bazı Android telefonlarda önceden yüklenmiş olarak gelen bir haber uygulaması. Kullanıcının ilgi alanlarına göre özelleştirilebilir ve size ilgilendiğiniz hikayeleri, haber ve makaleleri gösterir.

Uygulama arka planda çalıştığı için çok fazla pil tüketiyor ve ayrıca en son haberlerle ilgili sürekli bildirim gelmesi telefonunuzun saatler içinde bataryayı tüketmesine neden olur.

Pil ömründen tasarruf etmek için Flipboard’un bildirim sistemini kapatabilir veya uygulamayı silebilir ve web’deki haberlere göz atabilirsiniz.

6. Sanal Özel Ağ (VPN) Servisleri

Android VPN bataryayı çabuk bitiriyor https://huglero.com

Bu tür bir uygulama bugünün dünyasında maalesef büyük ihtiyaçlardan birisi.

İnsanların gizlilik veya başka nedenlerle VPN kullandığı bilinmekte. Çoğu mobil uygulamada olduğu gibi, VPN arka planda bağlı kalır ve telefonunuzun pilini sürekli veri akışıyla hızla tüketir.

VPN’lerin bir tür vazgeçilmez uygulamalar olduğu doğru, bu nedenle muhtemelen pil boşaltma sorununu bulmak için ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.

İşte pilinizi korumanıza yardımcı olabilecek basit bir çözüm. VPN uygulamanızı yalnızca kullanmanız gerektiğinde açın ve tıpkı Bluetooth’ta yaptığınız gibi, işiniz bittiğinde hemen kapatın.

Kaçırma: Seed4Me VPN Ücretsiz 6 Aylık Abonelik (Win, Mac, iOS ve Android) Mayıs 2022

7. Spotify

https://huglero.com

Müziğin genellikle ruhun gıdası olduğuna inanılır ve hepimiz ruhumuzu doyurmanın zevkini kendimize çeker ve çeşitli müzik türleri ile günlerimizi daha rahat geçirmeye çalışırız.

Bu nedenle insanlar Spotify, Pandora ve diğer müzik uygulamaları gibi uygulamalardan vazgeçemiyorlar. Ne yazık ki sevgili Spotify’ımız en büyük pil düşmanlarından biri.

Uzun saatler boyunca keyifle müzik dinlemek elbette çok güzel ancak bu alışkanlığa ayak uydurursanız pil ömrünüz üç saatten fazla sürmez*.

8. Oyunlar

https://huglero.com

Evet, oyun oynamak söz konusu olduğunda hepimizin içinde bir oyun isteği var. İster PUBG OLSUN ister online OKEY, muhtemelen her akıllı telefon sahibinin bir şeyleri beklerken zaman geçirdikleri bir oyun telefonlarında yüklüdür.

Oyun oynamak, yeni seviyeye atlamak, ödüller kazanmak eğlenceli olsa da, telefonunuzun pilinin sizden tam olarak memnun olmadığını bilmeniz gerek.

Bu oyun uygulamaları, pilinize büyük ağırlık yükleyen yüksek çözünürlükte sesler, grafikler ve sürekli veri akışıyla birlikte gelmekteler.

9. Tik Tok (musical.ly)

https://huglero.com

Eskiden müzikal.ly olarak bilinen Tik Tok, 2020’de en çok kullanılan uygulamalardan biri haline geldi. Ülkemizde de ‘izlerken utandım’ videolarının hemne hemen tek çıkış noktası olan popüler bir platform.

Uygulamanın, 2020’de koronavirüs ve diğer tatsız olayların getirdiği üzüntü ve endişe artışından dolayı kafa dağıtmak için bir kaynak olduğu gerçeğini inkar edemeyiz.

Ancak, sosyal bir uygulama olduğu için çok fazla pil kullanan bir uygulama olmaya devam ediyor. Video kayıt ve oynatma özelliklerine de sahip olması, pil canavarı olma gücünü katlamakta.

Gereksiz bildirimleri kapatarak ve ayrıca kullanımını sınırlayarak pil tüketimini azaltabileceğiniz için bu uygulamayı kullanmayı bırakamazsanız çok sıkıntı olmaz.

Tik Tok ugulaması mobil veri yerine diğer WiFi ağında kullanmayı denemenizin bir anlamı yok. Çünkü pilinizi her iki şekilde de büyük ölçüde etkiler.

10. Pil koruma veya RAM artırma uygulamaları (Battery saver, RAM booster)

https://huglero.com

Gelelim Android telefonlardaki yüzyılın en iyi tutan kandırmacalarından birine.

Battery Booster, Ram Saver…

Yani pil ömrü artırma veya RAM artırma uygulamaları.

Pili hem daha hızlı bitirip hem de bitirmedim diye bağıran uygulamalar bunlar.

Bu uygulamaların iddia ettiklerinin tam olarak tersi olduğunu ve etkisiz olduğunu mutlaka anlamanız gerekli. 

Bunu anlamak için Android uygulamalarının çalışma mantığını bilmek gerek.

Bu uygulamaların çıkış fikri, telefonunuzun arka planında çalışan uygulamaları kapanmaya zorlayarak gereksiz RAM kullanımını ve Şarj israfını önlemek.

İlk bakışta fikir elbette güzel geliyor.

Ancak gerçekte olan, ve bu tarz uygulamaların pili hızlı tüketmesinin iki sebebi var.

  1. Bu uygulamalar sürekli olarak diğer uygulamaları kapatmak için arka planda çalışmaya devam etmesi ve pilin bitmesine neden olması,
  2. Android uygulamaların çalışma mantığı. Yani sizde yüklü olan bir uygulama, kendi içinde zaten otomatik açılmaya ve arka planda beklemeye programlanmıştır. Bunun sebebi özellikle sosyal uygulamalar ya da haber uygulamaları için, size anlık bildirim gönderebilmek için.

Yani uygulama doğası gereği açılıp arka planda bekler. Siz kapatsanız da o tekrar açılır. (Bunu ancak rootlayarak engelleyebilirsiniz)

Normalde telefonun işlemcisini otomatik açılıp arka planda bekleme moduna geçevek kadar kullanacak olan bir uygulama, bu RAM tasarruf uygulamaları yüzünden sürekli olarak kapatılıp, sürekli olarak kendini açmaya çalışma döngüsünü girer. Bu da pilinizi daha hızlı bitirmek demek.

Gün boyunca arka planda bulunan ve defalarca sürekli kapanıp açılan 30 40 uygulamanızın olduğunu düşünsenize…

Bu nedenle, bu pil tüketen uygulamalardan ne pahasına olursa olsun kaçının ve telefonunuzu temiz tutun.  Google Play Store’de pili artırdığını ve RAM’i temizlediğini iddia eden binlerce uygulama var.

11. Tinder

Tinder aşırı şarj tüketiyor https://huglero.com

Sosyal hayatınızı hızlandırdığı için aşk peşinde koşuyorsanız Tinder en popüler uygulama, ama ne yazık ki telefonunuzun pilini de sömürüyor.

Uygulama, etrafınızdaki diğer uygulama kullanıcılarını bulmakla ilgili olduğundan, konumunuzu sürekli olarak izlemesi ve buna dayalı olarak verileri yenilemesi gerekiyor.

Uygulama olmadan yapabiliyorsanız, silmek en iyisi. Ayrıca bu diğer uygulamalar için de geçerli ve, başka uygulamaları çalıştırmak için ihtiyacınız yoksa konumunuzu her zaman kapatıp şarjınızın süresini uzatabilirsiniz.

12. Microsoft Outlook

https://huglero.com

Bu çok kullanışlı bir uygulama, ancak aynı zamanda pil tüketen uygulamalar listesinde şaşırtıcı bir şekilde en üstlerde yer alıyor.

Microsoft’un Android için harika Uygulamalar yaptığı biliniyoruz ve Outlook e-posta uygulaması, son zamanlarda insanların sevgisini kazanan bir uygulama.

Ancak gelen kutusu senkronizasyonu devamlı olarak data harcadığı için pilin ömrünü oldukça hızlı tüketmete.

Bunu engellemek için, eğer anlık mail okuma zorunluluğunuz yoksa, Outlook ayarlarından senkronizasyonu 15 dakika yerine 1 saat ya da daha fazla yapmanız, pil üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

13. Amazon

Amazon uygulaması şarjı bitiriyor https://huglero.com

Telefonunuzda Amazon online alışveriş uygulaması varsa, hemen şimdi kurtulabilirsiniz.

Amazon’un, özellikle Amazon Prime üyelerine birçok fırsatı ve teklifi oluyor. Ancak uygulamanın Android cihazlar için iyi optimize edilmediğini kabul etmeliyiz.

Eğer telefonunuzda batarya sorununuz varsa, indirim fırsatlarını tarayıcı üzerinden girerek takip edebilirsiniz.

14. WhatsApp

WhatsApp şarjı çabuk bitiriyor. https://huglero.com

WhatsApp herkesin favori mesajlaşma uygulaması ve bir milyardan fazla kullanıcısı var. Uygulama arka planda sürekli çalışır ve kullanılırsa pilinizi hızlı tüketir.

Ancak bu uygulamanın alternatifi yok. Yapabileceğiniz tek şey, uygulamanın kullanımını sınırlamak ve sık kullanıyorsanız onu son uygulamalardan temizlemeyi bırakmak ve arka planda çalışmasına izin vermek.

Bunlar, en büyük pil tüketen uygulamalardan bazıları. Ne yazık ki, bazıları çok önemli ve vazgrçilmez ve onlarsız bir akıllı telefon kullanmak pek mantıklı değil.

Bu dda ilginizi çekebilir: 16 Ücretsiz Ve En İyi Android Antivirüs Programı | Gerçekten Gerekli mi?

Sonuç

Android telefonlarda pili hızlı bitiren uygulamaları ve nasıl tasarruf edeceğinizi anlatmaya çalıştım.

Siz bu yukarıda bahsettiğimiz konulara aldırış etmeyin. Takıntılı olmaya gerek yok. Bunlar teknik ayrıntılar. Neticede telefonunuzu sizi eğlendirmesi için aldınız ve görevini yerine getirsin. Eğer yazımı faydalı paylaşmanız beni çok mutlu edecektir. Görüşürüz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu