Beyaz Mobilyada Sararma Neden Olur? | Sararan Mobilya Nasıl Beyazlar?
Evdeki mevcut bir çok beyaz mobilyada sararma çoğu ev hanımının ya da mobilyalarının görünüşüne değer veren insanların hiç istemediği bir olay. Bu yüzden de beyaz mobilyalar neden sararır ve bu sararmayı önlemenin yolları nelerdir bilmek oldukça faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Sararan mobilya nasıl beyazlar öğrenmek ve tekrardan düzeltmek, eski bir eşyaya yeni bir hayat kazandırmak hem harika bir uğraş, hem de sizi büyük bir masraftan kurtaracak bir adım olacaktır.
Bir zamanlar beyaz olan mobilya boyasının zamanla sararmaya başladığını görebilirsiniz. Düzenli temizlediğiniz halde bu renk değişiminin önüne geçememiş ve beyaz mobilya nasıl temizlenir düşünmeye başlamış olabilirsiniz.
Bu mobilyada sararma özellikle yağ bazlı boyalarda yaygındır ve çok yaygın bir durum. Sararma konusunda, parçayı tekrar boyamak ve boyarken de eskisi yerine lateks boya kullanmak dışında yapabileceğiniz pek fazla bir şey yok. Ancak, antika mobilyaların görünümünü beğendiyseniz, sararmış efektin kalmasına izin vermeyi de elbette seçebilirsiniz.
Beyaz boya neden sararır?
Sarılaşma eğilimi, birçok beyaz boyada ve şeffaf verniklerde, özellikle alkid veya yağ bazlı olanlarda yaygın bir durum. Bu boyalarda zamanla sararan boyanın içindeki kürleşme mekanizmaları ve bu etki çoğu zaman güneş ışığına çok maruz kalmayan alanlarda oldukça belirgin hale gelir. Zamanla, boya kehribar veya sarımsı bir renk almaya başlar ve boya yaşlanmaya devam ettikçe renk koyulaşır.
Sararma nasıl önlenir?
Beyaz mobilyada sararmayı önlemenin en iyi yolu yağ bazlı boya kullanmaktan kaçınmaktır. Yağ bazlı boyalar genellikle lateks boyalardan daha dayanıklıdır, ancak lateks boyalar zamanla daha az sararma eğilimindedir. Poliüretan vernikler de daha düşük bir sararma eğilime sahip, bu nedenle beyaz mobilyalarınızı bir veya iki kat poliüretan vernikle kaplayarak koruyabilirsiniz. Yağ bazlı boyalarla kaplanmış mobilyanın maruz kaldığı ısı ve güneş ışığı sararma işlemini hızlandırır. Bu yüzden beyaz mobilyalarınızı soba ve radyatörlerden uzak tutun ve iyi aydınlatılmış alanlara yerleştirin.
Bu da ilginizi çekebilir: Balkon bahçeciliği nasıl yapılır? Neler yetiştirebilirsiniz?
Sararmış Boya Nasıl temizlenir?
Sararmış boyayı onarmanın en iyi yolu, yeni bir beyaz boya tabakasıyla örtmektir. Bununla birlikte, başka bir yağ bazlı boya tabakası uygularsanız, aynı sorunla tekrar uğraşmak sadece zaman meselesi olacaktır. Bunun yerine, bir kat iç mekan lateks boya veya astar uygulayın. Boya kuruduktan sonra sararmayı önlemek için bir kat dolgu macunu veya vernik ile koruyucu katman uygulayın. Beyaz mobilyalarınızı basık, dar ve karanlık alanlardan uzak tutun ve gelecekteki sararmayı en aza indirmek için ısıya maruz kalmamasına özen gösterin.
Beyaz mobilya sararması için diğer ipuçları
Beyaz mobilya sararması nasıl geçer sorusunun cevabı bunlarla sınırlı değil. Aile fertlerinden biri sigara içiyorsa, mobilyaların sararmasına katkıda bulunan sigara dumanı lekelerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Havadaki aşırı nem, bir dolgu macunu veya vernik tabakasıyla korunmazsa mobilyalara ya da ahşap malzemelere zarar verebilir. Beyaz mobilyalarınızı beyaz tutmak için, ısı ve nemden koruyun ve ek koruma için her iki yılda bir vernik üst katını tekrar uygulamanız faydalı olur.
Beyaz Boyanın Sararması Nasıl Durdurulur?
Yağ bazlı alkid boyalar son derece dayanıklıdır ve renklerini etkilemeden sık sık ovabilirsiniz. Ne yazık ki, içindeki bazı kimyasallar boyanın zamanla sararmasına neden olabilmekte. Bu sararma genellikle ince olur, ancak beyaz renkte bu sorun daha belirgindir. Bu sararmanın bir sonucu olarak ciddi bir renk değişimi yaşanabilir.
Boyanızın renk değiştirmesini durdurmak için alkid yerine lateks boya kullanabilirsiniz. Alkid boya kullanırsanız, bol güneş ışığı almasına dikkat edin ve boya çevresinde amonyak içeren malzemeler kullanmaktan kaçının. Çevresel faktörler beyaz boyalarınızın parlak görünmesinde rol oynayabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: 2020’nin en sessiz elektrikli süpürgeleri
Daha fazla ışık almasının önemi
Hem doğal güneş ışığı hem de yapay ışık, alkid boyanın sararma sürecini önemli ölçüde yavaşlatır ve hatta tersine çevirebilir. Sararmayı önlemek için, alkid boyayı sadece bol miktarda ışık alan odalarda kullanın. Sıklıkla kapalı kapısı kapalı olan odalar, dolap içleri ve zamanlarının çoğunu karanlıkta geçiren diğer yüzeyler alkid boya ile boyanmamalıdır.
Mobilya yerini dikkatle seçin
Üstün su ve küf direncinden dolayı, alkid boya mutfaklarda ve banyolarda sıklıkla kullanılır. Bu noktalarda kullanırsanız, beyaz boyalı malzemenin doğrudan beyaz fayansların, tezgahların veya dolapların yanında olmamasına dikkat edin. Bu malzemeler beyaz kalmak için yapılır ve sararma önleyici kimyasallar ve renksiz bileşenler içerir. Sonuç olarak, bu malzemeler yıllar geçse de beyaz kalacak ve duvardaki beyaz boyanın hafif sararması bile sırıtacaktır.
Amonyak içeren malzemelerden kaçının
Amonyak, alkid boyaların sararma sürecini hızlandırır, bu nedenle boyanın uygulandığı odalarda temizlik için kullanılmaması en uygunu olacaktır.
Restorasyon işiniz yeni bir kattan daha fazla boya yapma işini içeriyorsa, boya işi bittikten sonraki dönemde amonyak bazlı temizleyicileri kullanmayın. Ayrıca lateks boyalar kuruma sırasında amonyak salar, bu nedenle birden fazla boya çeşidi kullanıyorsanız alkid boyalardan önce lateks boyayı uygulamanız mantıklı olacaktır. Lateks boyayı en az 24 saat kurumaya bırakın ve alkid boya uygulamadan önce amonyağın tamamen buharlaşmış olmasına dikkat edin.
Boyama öncesi çevresel faktörleri kontrol etme
Nem, sigara dumanı ve fazla miktarda kızartma yağı gibi maddeler her türlü boyayı kaplar. Böyle durumlar mevcutsa boya yüzeyini temizlemek gerekebilir. Bunun dışında diğer çatlak, sızıntı vs. gibi olayları halletmeyi unutmayın ve boyamaya başlamadan önce ortamdaki aşırı nem sorunlarını da giderin. Yağ birikimini azaltmak için uygun mutfak havalandırması takmak da iyi bir yaklaşım olacaktır. İç mekanlarda sigara içmeyin. Bu önlemlerin tümü, genellikle beyaz boyanın sararmasını yavaşlatabilir ve hatta önleyebilir.
Sararan mobilyalar nasıl beyazlar? Sararma lekeleri nasıl çıkarılır?
Sigara içmek tipik olarak mobilyalarda sararma lekelerine neden olur. Nikotin, yaşı ilerledikçe sarıya dönmesi gereken boyalı mobilyalarda erkenden leke bırakabilir. Boyalı mobilyaların tüm renk ve tiplerinde leke mevcut olsa da, sararma en çok beyaz veya açık renkli mobilyalarda görülüyor. Lekeyi çıkarmak için nikotini mobilyadan çıkarmalısınız. Bu kolay olsa da, bir kişi mobilyaların etrafında sigara içmeye devam ederse lekeler oluşmaya devam edecektir. Sararan beyaz mobilya nasıl temizlenir beraber bakalım:
Sirke su karışımı
Eşit miktarda sirke ve suyu bir kovada karıştırın. Kokuyu nötralize etmek için 1 litre karışıma yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar karbonat eklenebilir.
Temiz su kullanmalı
Karışıma bir sünger veya bez batırın. Fazla suyu sıkın. Beyaz mobilyada sararma lekelerini temizlemek ve çıkarmak için bezle ovun. Karışıma geri daldırmadan önce süngeri veya bez parçasını temiz suda durulayın. Kirli süngeri veya bez parçasını karışıma tekrar batırırsanız, Bİr kaç daldırmadan sonra suyu kirletip nikotini mobilyalara yayabilecek hale gelecektir. Leke çıkana kadar temizlemeye devam edin.
Çamaşır suyu ve su karışımı
Çeyrek su bardağı kadar çamaşır suyunu 1 litre suda inceltin. Karışıma bir sünger veya bez batırın. Çıkarılması zor nikotin lekelerine sürün. Leke çıkana kadar temizlemeye devam edin.
Durulama ve kurulama
Temiz bir bezi veya bez parçasını suya batırın. Tüm temizleyici kalıntılarını çıkarmak için bezi mobilya üzerine sürün. Su lekelerini önlemek için alanı havluyla kurutun. Bu şekilde mobilya üzerinde çözücü kimyasal bırakmamış ve nemli kalmasını önlemiş olursunuz.