Sağlık Yaşam

Asla Küçümsememeniz Gereken 11 Kalp Krizi Belirtisi

Eğer kalbinizle ilgili bir sıkıntınız olsaydı bunu bilebilir miydiniz? Kalp krizi belirtisi ya da belirtileri nasıl olur? Genelde yaşlanmadan kimse kalbiyle ilgili çok fazla bir şüpheye düşmez. Ama son yıllarda genç yaşta kalp krizi geçirip bir anda hayatını kaybeden insan sayısı bir hayli arttı. Genç yaşta yaşanan kalp krizlerinde ölüm oranı zaten yaşlı insanların geçirdikleri krizlerden oldukça fazla.

Bana bunu geçen senelerde Antalya üniversitesinde bir kalp cerrahı söylemişti. Sebebi de, genç ,insanlarının nasıl ki kasları daha sıkı ve güçlü, cildi daha gergin ve dayanıklıysa, kalp damarlarının da aynı şekilde güçlü olması.

Yaşlı bir insan kalp krizi geçirdiğinde, ana görevi üstlenen kalp damarı tıkandığında ya da işlevsiz kaldığında, daha küçük kılcal damarlar, yaşlılığın verdiği gevşeklikle durumu kurtarabilirken, gençlerde bu damarlar daha güçlü ve genişlemeye müsait olmuyor.

kalp krizi belirtisi https://img.huglero.com

11 Kalp Krizi Belirtisi

Neyse kısa bir dip nottan sonra, asıl konumuza geri dönelim. Kimse genç yaşta kalp krizi geçireceğini düşünmez, böyle bir şüpheye düşmez genelde. Zaten düşse de, çoğunlukla kalp krizi öyle kendini gösteren sinyallerle gelmez, ya da gelse de biz bu sinyalleri anlamlandırmakta yetersiz kalabiliriz. Bilmemiz gereken, öyle her zaman, filmlerdeki gibi, önce bir göğüs ağrısıyla yere yığılma gibi bir durum da olmaz.

Hatta bazı kalp krizi durumlarının göğüsle bile alakası olmaz. Bu yüzden yanımızda o an bir doktor olsa bile durumumuza bağlı olarak neler olup bittiğini o bile anlamlandırmada güçlük çekebilir. Kendinizle ilgili şüpheleriniz varsa, ya da yoksa da, kalp krizini erken teşhis için en iyi yol düzenli check up yaptırmaktır.

Hele hele dünya genelinde 60 yaş ve üstü, (bence bizim ülkemizde bu yaş 50) iseniz, fazla kiloluysanız, şeker, yüksek kolesterol, hiper tansiyon gibi durumlarınız varsa, düzenli check up sizin için bir zorunluluk. Bunun dışında bazı rahatsızlıklarda durumdan erken şüphelenmeniz ve kalbinizin farkında olmanız için, sizin için bu listeyi hazırladım.

Bu Rahatsızlıkları Asla Küçümsemeyin

Göğüste Anlamsız Rahatsızlık

Göğüste anlamlandıramadığınız bir rahatsızlık olması durumu, kalple ilgili bir tehlikenin olduğunun en yaygın işaretidir. Eğer tıkalı bir atardamarınız var ise, ya da kalp krizi geçirmekteyseniz, göğsünüzde bir acı, gerginlik, basınç ya da ağırlık hissedebilirsiniz.

Bu acı için herkesin farklı bir tarifi vardır. Kimine göre bu bir sıkışma gibi bir his, kimine göre yanma, kiminin tarifine göre ‘üstüne öküz oturmuş gibi bir ağırlık’ olabilir. Bu his genellikle bir kaç dakikadan daha uzun sürer. Ne zaman ortaya çıkacağı tamamen muallakta.

Belki dinlenirken, belki de fiziksel bir aktivite ile uğraşırken.Eğer ki bu acı çok kısa sürdüyse, eğer belli bir noktadaysa ve elinizle dokunduğunuzda acı artıyorsa bunun kalple alakalı olmadığını söyleyebiliriz. Ama eğer ki acı daha şiddetliyse ve öyle bir kaç dakikada geçmemiş ise, yapacağınız en akıllıca hareket 112’yi aramak, ya da daha kısa bir sürede sağlık kuruluşuna ulaşmak.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, göğsünüzde hiç rahatsızlık hissetmediğiniz bir kalp problemimiz olabilir, hatta kalp krizi geçiriyor bile olabilirsiniz. Bu durum genellikle kadınlar arasında yaygındır.

Neredeyse Kronik Hale Gelen Bulantı, Hazımsızlık, Mide Yanması, Mide Ağrısı

Bazı insanlar bu semptomları kalp krizi esnasında görür, hatta kusa da bilirler.

Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla bu semptomların olduğunu belirtmişler.

Yani burada durduk yere sizi kuşkulandırmak istemem elbette. Sıkıntılı bir mideniz olabilir, sadece tükettiğiniz bir yiyecekten, ya da, çok sevdiğiniz bir yiyeceğin içinde bulunan ve sizin farkında bile olmadığınız bir katkı maddesinden kaynaklanıyor ve kalple uzaktan yakından alakası olmayan bir durum elbette olabilir.

Ancak sadece unutmamanız gereken, kalbiyle ilgili doktora koşan insanların, bu semptomları rapor etmiş olması ve bunların kalp krizi esnasında da olabileceği.

Yani sonuç olarak, eğer zaten, yaş, kilo, vb. gibi nedenlerle zaten kalp krizi riski olan insanlar grubundaysanız ve daha önce böyle durumlar olmadıysa ve son zamanlarda sıklaşmaya başladıysa, doktorunuzun bundan haberi olsun.

Kola Doğru Yayılan Acı ve Sızı

Bir diğer bilindik kalp krizi semptomlarından biri de, koldan aşağıya doğru yayılan acıdır. Büyük çoğunlukla göğüste başlayıp dışa doğru yayılım gösterse de, sadece kolda başlayıp daha sonra krize çeviren olaylar da görülür.

Anlamsız Baş Dönmesi ya da Sersemlik Hissetmek

Baş dönmesi, aniden ayağa kalkmak, öğün kaçırmış ve aç olmak, ya da yeterince yememiş ve sıvı tüketmemiş olmak gibi bir çok basit faktörün de sebep olduğu bir durum olsa da, kalp krizi semptomu olmasını belirgin kılan bazı özellikleri vardır.

Aniden gelen dengesizlik hissi, aynı anda meydana çıkan göğüste rahatsızlık, kısık nefes alıp verme gibi durumlar, acil müdahale gerektirebilir.

Aslında bu durumun anlamı, kalbin yeterince kan pompalamıyor ve bu yüzden düşük tansiyon ortaya çıkmış olması diyebiliriz.

Boğaz Ya Da Çene Ağrısı

Kendi başına olan ve devam eden bir çene ya da boğaz ağrısı, elbette kalple ilgili değil, daha çok soğuk algınlığı, sinüzit, ya da kas ağrısıyla alakalı bir durumdur. Ancak söz konusu durum, ağrının önce göğüs ortasında başlayıp oradan boğaza ya da çeneye yayılmasıyla oluştuğu hissediliyorsa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi en isabetli karar olacaktır.

Çok Çabuk Yorulma, Bitip Tükenme

Eğer daha önceden hiç bir sıkıntı olmuyorken, yaptığınız basit işler sizi bir anda yorgun ve halsiz düşürüyorsa, arabadan alıp eve getirdiğiniz bir kaç market poşeti, ya da iki adım merdiven çıkmak gibi, en yakın sağlık kuruluşuna gidip bir kontrole girmeniz çok önemli.

Uzmanlara göre, ara sıra beliren ağrılardan çok, bu tarz ani gelişen farklılıklar daha önem arz eden durumlar ve aşırı yorgunluk, açıklanamayan, bazen günlerce süren halsizlik ve bitkinlik, özellikle kadınlarda kalp rahatsızlığı semptomu olabilmektedir.

Horlama

Uykudayken hafif bir horlama tabii ki normal bir durum. Ancak, aşırı gürültülü horlama, arada boğulur ya da boğazı tutar gibi kesintilerin olduğu nefes alma durumları sizde uyku apnesi olduğunu gösteren belirtiler olabilir.

Uyku apnesini, uyku esnasında ara ara nefes kesilmesi, nefesin tıkanması olarak belirtebiliriz. Bu durum gerçekten önemli bir sağlık sorunudur ve kalp üzerinde ciddi baskı yapar.

Hastanelerin uyku bölümünde baş vurup bir gece geçirmeniz, uyku apnesi muayenesi olmanız için yeterli olabilmekte ve eğer uyku apnesi varsa, doktorunuz, uyku ve nefesinizi düzene sokan CPAP cihazı kullanmanızı önerebilir.

Terleme

Ortada hiç bir neden yokken soğuk soğuk terlemek, kalp krizi belirtisi olabilmektedir. Yukarıda saydığımız diğer semptomlardan bir ya da bir kaçıyla beraber bu durum ortaya çıkıyorsa, yine vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz faydalı olacaktır. Unutmadan, bu gibi durumlarda kesinlikle aracı kullanan kendiniz olmayın.

Durmayan Öksürük

Hayatımız boyunca yüzlerce defa öksürüyoruz. Elbette her öksürük kalp krizi belirtisi değildir. Burada kast ettiğimiz, sonu gelmeyen, durmadan devam eden öksürük ve birlikte ağızdan, beyaz ya da pembe mukus-balgam gelmesi durumu. Bu durum kalp yetmezliği belirtisi olabilmektedir. Kalp yetmezliği durumunda, kalp vücudun ihtiyacı olan kanı yeterli miktarda pompalayamaz ve bu yüzden kan akciğer bronşlarına sızıntı yapar.

Ayak, Ayak Bileği ve Bacaklarda Şişlik

Bu durum kalbinizin yeterli ve etkili bir şekilde kan pompalayamadığının bir belirtisi olabilir. Kalp kanı etkili şekilde pompalayamadığında kan damarlara geri hücum eder ve damar genişlemesine yol açar.

Kalp yetmezliği ayrıca böbreklerin fazla su ve tuzu vücuttan atmada yetersiz kalmasına neden olarak, ine damar genişlemesi ve şişkinliğe yol açabilmektedir.

Düzensiz Kalp Ritmi

Heyecanlı ya da endişeli olduğunuzda kalbinizin ara sıra teklemesi, ya da düzenli atma ritminde sekme olması normal bir durumdur. Ancak, bu durum bir kaç saniyeden daha uzun sürüyorsa, ve/veya sık sık oluyorsa, doktorunuza bunu bildirmeyi unutmayın.

Çoğu durumlarda bu ritim bozukluğu, fazla kafein tüketimi ya da ard arda yetersiz uyuma ve uyku eksikliği gibi nedenlerle ortaya çıkan ve çözümü basit durumlar olmakla beraber, nadiren de olsa atrial fibrilasyon olma durumu da görülebilmektedir ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bu yazdığımız durumları kendinizde görüyorsanız ihmal etmeden doktorunuza görünmeniz ve erkenden sorunları çözüme kavuşturmanız hem siz hem sevdikleriniz için şüphesiz çok önemlidir. Yazımızı beğendiyseniz, paylaşmayı ve bizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı günler.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu