Şarjlı Budama Makası Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 6 Nokta
Bazen en deneyimli kullanıcılar ve profesyoneller için bile piyasadaki, güç, yapı ve özellikler bakımından farklı olan bir çok pnömatik ya da şarjlı budama makası arasından seçim yapmak zor olur. Bu nedenle bugün size, ihtiyaçlarınıza uyacak şekil ve performansa sahip en uygun şarjlı makas tipinin seçiminde rehberlik edecek bazı basit ipuçları ve sizin için en ideal budama makası tavsiyesi vermeye çalışacağım.
Sizin için en iyi akülü budama makasını bulmaya geçmeden önce eğer daha önce hiç almadıysanız ve denemediyseniz, almadan önce ve aldıktan sonra kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedelim. Daha sonra da aşağıda alabileceğiniz en iyi ve en pahalı şarjlı makas modellerine bakalım.
1) Havalı ya da Şarjlı budama makası kullanırken önce güvenlik
Elektrikli, yani şarjlı budama makası, ya da kablolu, akülü, ya da pnömatik yani havalı, tüm budama makasları el kuvvetinden çok daha fazla gücü bir anda makas bıçağına iletirler. Yapacağınız yanlış bir hamle geri dönemeyeceğiniz sonuçlara neden olur. Bu yüzden mutlaka budama makası kullanırken eğer ağacın üstündeyseniz tetiğe dokunmadan önce sırtınızı ve ayağınızı sağlam dallara basmış olduğunuzu ve kesim esnasında dengenizi kaybetmeyeceğinizi garantileyin.
Budama makasını, başka tecrübeli insanlar hariç sizden başka hiç kimsenin ulaşabileceği bir yere bırakmayın, özellikle de çocukların. Her ne kadar bir çok budama makasında güvenlik sensörü bulunsa da, tedbiri elden bırakmamak en iyisidir.
2) Kesme kapasitesine karar verin
Bir budama makası almaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken ilk önemli unsur, ağacın kalınlığına ve türüne bağlı olan “kesme kapasitesidir”. Geleneksel el aletleri, kesim yapmak için daha fazla fiziksel çaba gerektirir. Daha az yorucu bir çözüm seçmek istiyorsanız, seçenek pnömatik veya elektrikli makas olacaktır.
Kesme kapasitesi seçiminde yapılan en yaygın hata, genellikle seçimin az sayıda olan büyük dallar göz önüne alınarak yapılması oluyor. Bu iş için bir motorlu testere (zincir budayıcı) tercih edilebilir. Aksi halde, bu durum ağır, pahalı ve çok az kullanışlı bir makas satın almaya yol açar.
Öte yandan kesilecek dal kalınlığına karar vermek akü ömrü açısından da önemlidir. Makasın ağız kısmı tam açıkken tetiğe bastığınızda kesimi tamamlayana kadar kat ettiği yol, eğer ince dal kesecekseniz gereksiz akü israfı olacaktır. Makita şarjlı makaslarında bunu önlemenin kolay bir yolunu bulmuş. tetik üzerine yerleştirdikleri bir ayar butonu, makasın ağzını tam ve yarım açma ayarı yapmanızı sağlıyor. Bu sayede ince dal budama yaparken aynı akü ile 2 kat fazla aç kapa yapma şansı sunmakta.
3) Budanacak alan büyüklüğünü belirleyin
“Budanacak alan büyüklüğü”, yani budanacak bitkilerin miktarıdır. Seçim pnömatik değil de bir elektrikli makas ise piyasada bir çok şarjlı kesim makası bulabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, kesim sayısı arttıkça, işi devam ettirebilecek batarya gücünün de o kadar yüksek olması gerektiğidir;
4) Makas tutuş rahatlığı
Üçüncü unsur, tutuş konforu, yani makasın ergonomisidir. Budama faaliyeti sürekli ve profesyonel bir şekilde gerçekleştiriliyorsa, daha pratik ve rahat oldukları için özellikle ergonomik ve hafif tasarıma sahip son derece kullanışlı aletlerin kullanılması önerilir. Aksi halde belli bir zaman sonra aslında işi kolaylaştırsın diye aldığınız pnömatik ya da şarjlı makas, elinizde ağır bir yüke dönüşebilir.
5) Kullanılacak arazi zemini
Bir başka ilgili unsur da zeminin eğimidir. Eğer kullandığınız makas güçlü bir pnömatik makassa ve zemin çok eğimliyse, bir kompresör tarafından çalıştırılan pnömatik makasın kullanılması, sabit bataryalı ya da bir sırt çantasında bulunan bir batarya ile çalıştırılan bir elektrikli makas kullanımından kesinlikle daha fazla yorucu olur. Kesim arazisi zemininin eğimli ya da engebeli olması, kompresörü her noktaya taşımak zor olacağı için pnömatik makas kullanımı işinizi yavaşlatır.
6) Budama yüksekliğini belirleyin
Altıncı önemli unsur “bitki boyu”. Budama yüksekliği iki metreyi aştığında, hem pnömatik hem de elektrikli makaslar için farklı uzunluklarda mevcut olan sabit veya teleskopik bir uzatma koluna monte edilmesi tavsiye edilir. Budama yüksekliğini belirleyip ihtiyacınıza göre makas almanız işlerinizi hızlandırıp verimliliği artıracaktır.
7) İkinci el şarjlı budama makası alınabilir mi?
Bu tamamen size ve makası satın alacağınız kişinin kullanış durumuna bağlı. Neticede şarjlı budama makasları oldukça pahalı aletler. Bataryalarının belli bir şarj döngü sayıları var ve lithium pille çalışıyorlar. Lithium yedek batarya hem pahalı, hem de makasın model ve yaşına göre bulma ihtimalinizin değişebileceği pillerdir. Bunun dışında makasın motor durumunu da hesaba katmakta fayda var.
Son olarak, makasın güvenlik özellikleri ve CE işareti ile donatılması zorunludur.
Bu özellikleri okuyup ihtiyacınızın ne olduğunu belirlediyseniz, en ekonomik olandan en profesyonel olanlarına kadar listelediğimiz en iyi 16 şarjlı budama makası tavsiye yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.
Birinci videoda gördüğünüz akülü budama makası kullanımı. Görüldüğü üzere oldukça portatif ve ince dalları budamak için oldukça hızlı ve kullanışlı.
İkinci videodaki ise yüksek dalları kesmek için dizayn edilmiş pnömatik havalı makas. Oldukça güçlü ama bir o kadar da uzun çalışma saatleri için yorucu olabilir. Bunu mutlaka hesaba katarak almanız sizin faydanıza olacaktır.
Bu son videoda ise şarjlı budama makasının sökülüp takılması işlemini ve bu sayede de çalışma mekanizmasını görüyorsunuz. Havalı makasların çok daha güçlü olmasına şaşırmaya gerek yok.
Sonuç olarak Pnömatik ya da şarjlı budama makasları amatör ya da profesyonel üreticiler için çok yararlı bir nimet, bir yardımcı. Kendinize uygun olarak bulacağınız bir makasla iş akışınızı oldukça hızlandırıp maliyetinizi çok daha fazla düşürebilirsiniz.