Köpeğinizi Sakinleştirmek İçin Bu 4 Köpek Masajı Tekniği İşinize Çok Yarayacak
Köpekleriniz de siz gibi zaman zaman strese girer, zaman zaman üzülür ya da heyecanlanır. Onları sakinleştirmek için köpek masajı tekniklerini öğrenmek işinize yarayabilir. Aşağıdaki verdiğimiz 4 teknik köpeklerin sakinleşmeleri için faydası kanıtlanmış teknikler.
Kime Niyet Kime Kısmet
Başlangıçta bu masaj yöntemi tamamen atlara yönelik bir eğitim metodu olarak ortaya çıktı, ama sonraki dönemde faydalı olduğu görülünce, köpekler için de uyarlandı. Şu anda bireysel olarak evlerde, hayvan rehabilitasyon merkezlerinde ve birçok eğitim merkezinde bunu nasıl kullanacağını bilen kişilerce inanılmaz sonuçlar alınıyor. Bu masaj tekniklerinin 23’ten fazla ülkede aktif olarak kullanılmakta olduğunu da belirteyim!
Bu masaj tekniği köpeğinizde davranışları iyileştirir, öğrenme isteğini teşvik eder, dahası insan ve evcil hayvanlar arasındaki bağı güçlendirmektedir.
Pratikte, dokunmaktan daha çok, masajın istenen sonuçlara ulaşmanızda önemli bir araç olduğu düşünülüyor. Bu teknik ile öğrenmeye istekli, sakin , nazik ve tüm ilgisi sizin üstünüzde olan bir dost kazanmış olacaksınız.
Bunun için aşağıda yazacağım masaj tekniklerini evcil dostunuzda denemeye başlayabilirsiniz:
Leopar Dokunuşu
Pratik olarak stresi azaltmak ve köpeğinizin farkındalığını ve güvenini arttırmak için uygulanan bir tekniktir.
Eliniz, köpeğinizin vücudunda “bir bulut kadar hafif” olarak durmalı. Parmaklarınızı hafifçe kıvırarak bir leopar pençesi gibi, elinizin ağırlığını parmak uçlarınıza verin ve köpeğinizin gövdesi boyunca saat yönünde daireler çizin.
Kulak Dokunuşu
Kulağa temas eden dokunuşlar, köpeğinizi sakinleştirmek için mükemmel bir yoldur. (aslında insanlarda da etkilidir) Köpeğinizin başını desteklemek için bir elinizi kullanın (kulak avuç içinde olacak şekilde) ve diğer elinizin başparmağını destek elinizin altında kalan köpek kulağının üzerine koyun.
Hafif bir baskı ile başparmağınızı kulağın tabanından ucuna doğru kaydırın. Tüm kulağı bir veya iki geçişte örtmelisiniz. Destek elinizi hareket ettirmeden başparmağınızı, saat yönünde, dairesel hareketleri de kullanarak çeyrek daire çizecek şekilde hareket ettiriniz.
Vücut Sargısı
Vücut sargısı sıkça tercih edilen ve uygulaması kolay başka bir yöntemdir. Bu, endişeli köpekleri sakinleştirmek için kullanılır. Videoda izleyeceğiniz şekilde minik dostunuzu sararak ona çok rahat dakikalar yaşatabilirsiniz.
Unutmayın, bazı köpeklerin dokunmaya tahammül edemediği bölgeleri olabilir, bu gibi durumlar bize masaj tekniğini sevmediğinden çok müdahale edilen bölgenin hassasiyetini aklımıza getirmeli. Bölgesel bir yara, kulak enfeksiyonları, hafif dereceli incinmeler gibi durumları gözden kaçırmamalıyız.
Masaj dışında köpeğinizi nasıl sakinleştirebilirsiniz?
Yukarıda belirttiğimiz masaj yöntemleri dışında, evcil hayvan sahiplerinin köpeklerini sakinleştirmeye yardımcı olmak için kullanabileceği birkaç teknik daha vardır. Köpeğinizi sakinleştirmek için aşağıdaki bu ipuçlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz.
- Beden dilini okumayı öğrenin. Endişeli köpekler, kendilerini endişeli hissettiklerinde salya akıtma, ağır nefes alma, ileri geri adım atma veya sızlanma eğilimindedir. Bazı köpekler kuyruklarını bacaklarının arasına sıkıştırabilir veya kulaklarını sıkıştırabilir. Köpeğinizin vücut diline çok dikkat edin, böylece onları sakinleştirmeye yardımcı olmak için hızlı tepki verebilirsiniz.
- Biraz fiziksel sevgi gösterin. Bir köpeği sahibinin dokunuşundan daha hızlı sakinleştiren çok az şey vardır. Evcil hayvan ebeveynleri, stresli olaylar sırasında köpeklerini tutarak veya sevirek onların stresini hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Klasik müzik dinletin. Müzik terapisinin bazı endişeli köpekler için işe yaradığı bilinen bir gerçek. Ayrılık kaygısı olan köpekler, evde yalnız kaldıklarında müzik terapisinden yararlanabilirler.
- Aromaterapiyi deneyin. Havayı papatya veya lavanta gibi sakinleştirici aromalarla doldurmak için bir uçucu yağ difüzörü kullanabilirsiniz. Köpekleri sakinleştirmeye yardımcı olabilecek sentetik feromonları yaymayı da deneyebilirsiniz.
- Sakin ve güvenli bir yer sağlayın. Köpeğinizin kaygısı gök gürültülü fırtınalar veya havai fişek gibi yüksek sesler tarafından tetikleniyorsa, bu tetikleyiciler meydana geldiğinde köpeğinizin güvende hissetmesi önemlidir. Köpeklerin kulakları insan kulaklarından çok daha hassastır. Bu nedenle onları korkutan sesleri bastırmak için evin rahat bir yerine beyaz bir gürültü çıkaran bir alet, çamaşır makinesi, ya da bir müzik sistemi yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede ‘beyaz gürültü’ dediğimiz, amaçlı bir gürültü yayarak, korkutucu dış sesleri bastırabiliriz.
- Köpeğinize sakinleştirici yelek giydirin. Sakinleştirici yelekler köpeğinizin etrafını sararak stresli durumlarda sakin hissetmelerini sağlayan tutarlı bir baskı seviyesi sunar.
- Uygun sosyalleşme sağlayın. Yavruları çok çeşitli sosyal durumlara maruz bırakmak, genç yaşta kaygıdan kurtulmaya yardımcı olabilir, ancak parkları önemsemiyor olabilirsiniz. Önce daha kontrollü bir ortamda sosyalleşmeyi sağlayın. Önceden var olan travmaları veya fobileri olabilecek daha yaşlı köpeklerin eğitimli bir davranışçının yardımına ihtiyacı olabilir.
- Hiperaktif köpeklerin yeterince egzersiz yapmasını sağlayın . Bazen hiperaktif bir köpek için en iyi şey, enerjilerini egzersiz yoluyla atmasına izin vermektir. Köpeğiniz evde çiğneme, zıplama, ısırma gibi yıkıcı davranışlar sergiliyorsa, muhtemelen tükenmesi gereken bastırılmış bir enerjisi vardır. Onları yürüyüşe çıkarın veya stres düzeylerini düşürmelerine yardımcı olmak için biraz daha oyun zamanı verin.
- Hiperaktif köpeklerle göz temasından kaçının. Köpekler ilgiyi severler, ancak bazen bu ters etki yapabilir. Endişeli davranışlar sergileyen hiperaktif köpekler, hareket ederken sahibi tarafından izlendiğini gördüklerinde onaylanmış hissedebilirler. Bunun yerine, sakinleşene kadar hiperaktif köpeği görmezden gelmeye çalışın. Ardından onları sakinleştikleri için bol bol göz teması ve köpek mamasıyla ödüllendirin.
- Sakinleştirici takviyeler verin. Papatya, evcil hayvan dostu CBD yağları ve melatonin, köpeğinizin kalp atış hızını düşürmeye yardımcı olmak için iyi seçeneklerdir. Köpeğinize doğru dozu verdiğinizden kesin emin olmak için köpeğinize herhangi bir reçetesiz takviye vermeden önce veterinerinize danışın.
- Anksiyete ilacı kullanabilirsiniz. Sakinleştirici tekniklerin çoğu köpeğinizi sakinleştirmede işe yaramıyorsa, köpeğinize reçeteli bir anksiyete ilacı almak için bir veterinerle konuşabilirsiniz.
Daha başka yollar da biliyorsanız bizlerle aşağıdaki yorum kısmından paylaşmayı ihmal etmeyin.
Görseller kaynak: bbc, Serjey Saraschenko/Shutterstock)
takip edilmesi gereken bir site!
Ayşe hanım merhabalar,
Tavsiyeniz ve desteğiniz için çok teşekkürler.
Sevgi ve Saygılar,