SEO Önerisi: Paragraf Uzunluğu Ne Olmalı? Neden Kısa Paragraf Yazmalısınız?
Bir çok blogger ve içerik üreticisi için SEO konusu söz konusu olduğunda içeriğin ne kadar uzun olacağı ve onu takip eden, paragraf uzunluğu ne olmalı problemi.
SEO optimizasyonunda paragraf uzunluğu sitenizin Google aramalarda yüksek sıralara çıkması için çok önemli bir faktör.
Aslında paragraf uzunluğunun Seo anlamında yüksek rank için direkt bir etkisi yok. Dolaylı yoldan etkiliyor ve bu etki de oldukça büyük.
Yani ister 1500 kelimelik makaleyi tek parça halinde yazın, ister 100 paragrafa yayın, bunun Google açısından bir önemi yok. Ama…
Paragraflarınızın uzunluğu, okunabilirlik (readability) anlamında büyük bir öneme sahip olduğu için direk olarak Dwell time yani oturum süresini etkiliyor. Bu da sayfanızın ne kadar değerli ve okumaya değer olduğunu Google’a bildiren bir faktör.
Daha önceki yazımda bir makalenin günümüzde en az ne kadar uzun olması gerektiğinden bahsetmiştim. Bugünse makale içinde bir paragraf ne kadar uzun olmalı bundan bahsetmek istiyorum.
Paragraflarınız neden çok uzun olmamalı?
Düzgün boyutlandırılmış paragraflar, metninizi okunabilir ve taranabilir hale getirmede önemli bir rol oynar. Öyleyse okunabilirlik yönüyle başlayalım . Büyük metin blokları çok okunabilir değildir ve okuyucuları, yani site ziyaretçilerini korkutma eğilimindedir.
Bu makalenin tamamının sadece büyük bir paragraf olduğunu hayal edin. Giriş bölümünü okumadan muhtemelen sayfadan ayrılırdınız. Paragraflar, metninizi küçük boyutlu ve anlaşılması kolay parçalara ayırmanıza yardımcı olur ve bu da okuyucularınızı rahatlatır. Her bir paragrafı bitirdiklerinde, okuyucularınıza rahatlama ve az önce okudukları hakkında düşünme fırsatı verirmiş olursunuz.
Bu durum, metnin tamamını anlamalarına gerçekten yardımcı olur.
Paragraflar ayrıca okuyucuların metninizi daha kolay taramalarına da yardımcı olur. İnsanlar her hangi bir konu için bir sayfaya geldiklerinde, çok nadiren makaleyi baştan sona okumaya başlarlar.
Metnin tamamını okumak için çok zaman harcamadan önce ne bekleyebileceklerini görmek isterler. İnsanlar başlıkları ve her paragrafın ilk cümlelerini tarama eğilimindedir. Metninizi, ele aldığınız konuları yansıtan paragraflara bölerek, insanlar makalenizin ne hakkında olduğunu hemen kavrayabilirler. Bu da kaliteli bir içeriğin sonuna kadar okunma eğilimi gösterilmesini sağlar.
İyi yazılmış bir paragraf nasıl görünür?
İyi yazılmış bir paragraf, makalenizde tartıştığınız konunun iyi tanımlanmış tek bir yönü hakkında bilgi sağlar. Örneğin, bu makaledeki önceki başlığın altındaki iki paragrafı düşünün. İlki, paragrafların metninizi neden daha okunaklı hale getirdiğini ele alır; ikincisi, metninizi neden daha taranabilir hale getirdiği hakkında bilgi verir.
Paragraflarınız, paragrafın içeriğini özetleyen bir çekirdek cümle ile başlamalıdır. Bu makaledeki her ilk cümleyi kontrol edin. Hepsi okuyucuya tüm paragrafın mesajı hakkında bir fikir verir. Bu cümleler, okuyucunun paragrafın okumaya değer olup olmayacağına karar vermesine yardımcı olur.
Ama paragrafınız ne kadar uzun olmalı? Bu, bağlama bağlıdır, ancak en azından iki cümleden uzun olmalıdır. Paragrafınız 200 kelimeden fazlaysa, kesinlikle çok uzun diyebiliriz. Bu noktada, çoğu okuyucunun anlaması zorlaşır ve muhtemelen paragrafı farklı alt paragraflara ayırmanız okunabilirlik açısından daha iyi olacaktır.
Uzun paragraflar, çok yetenekli, yani okumayı seven ya da eğitim seviyesi yüksek okuyucular için dahi daha zordur. Bu genellikle içerik pazarlamacıları tarafından pek önemsenmez.
Elbette, daha kalifiye, konusuna hakim bir hedef kitle için yazıyorsanız, onlar bu tarz sorunları biraz daha görmezden gelme olma eğiliminde olacaktır. Ancak bu, metninizin daha kısa paragraflardan faydalanmayacağı anlamına gelmez. Karmaşık bilgileri erişilebilir bir biçimde sunmak bir eksiklik değil, bir sanattır.
Örnek;
Huglero.com sitemizde ziraat, tarım, organik bahçecilik, tarzı yazılarımızı paylaştığımız bir kategorimiz var. Bu kategori içerisinde diyelim ki, mısır ekimi, ya da mısır ekimi sürecinde izlenmesi gereken yolları anlatan detaylı bir yazı yazdık.
Yazının kendisi gerek tarım kalitesini daha da yükseltecek kalitede ve doğrulukta milli öneme sahip bir yazı olmalı, gerekse yüksek rekabete sahip olduğu için bu paralelde içerik olarak detaylı ve kaliteli olmalı -ki Google onu alıp yüksek sıralamaya koysun.
Peki demografik yapıyı incelersek, bu yazıyı kim okuyacak? Elbette çoğunlukla konuyla ilgilenen ve bazı noktalarda bir eksikliğini gidermek isteyen çiftçi arkadaşlar okuyacak. Hatta okuyan çiftçiler genellikle genç nesil çiftçiler olacak, çünkü yaşı daha büyük olanlardan bu konuları uzun uzadıya okumalarını asla bekleyemeyiz.
O zaman yazdığımız konu, çiftçi arkadaşın dikkatini yakalayacak, onu küçük parçalar halinde satırlarla yazıya bağlamayı başaracak, ve aradığı bilgileri hızlıca bulmasını sağlayacak başlıklarla süslenmiş olacak şekilde dizayn edilmiş olmalı.
Çünkü örneğin bir doktorla bir çiftçiyi kıyasladığımızda doktorun bir yazı üzerinde daha uzun süreler ayırabilecek sabra ve okuma becerilerine sahip olduğunu söylesek herhalde yanlış bir söz etmiş olmayız. Çünkü doktorluk mesleğinin temeli hayatı boyunca okumakken, çiftçilik daha arazide, uygulamaya dayalı ve fiziksel iş.
Blogunuzda Seo için en uygun paragraf uzunluğu ne olmalıdır?
Blog yazarlığına ilk başladığımda paragraf ya da makale uzunluğu nedir bilmeden, cümle uzunluğu nedir önemsemeden sadece yazıp geçiyordum. Hatta başlıklara bile dikkat etmiyordum.
Ama yazım kurallarını öğrendikçe her geçen gün kendimi geliştirdim. Hala öğreniyorum ve öğrenmeye de devam edeceğim. SEO işi neticede bir günde çözülebilecek bir durum değil.
Diyelim ki Google’da bir arama yaptınız ve çıkan sonuçlardan bir tanesi, daha doğrusu sizin ilk girdiğini sonuçlardan biri araştırma yazısı gibi tek parça halinde uzun bir yazıydı.
Bu durumda büyük ihtimal gösterecek olduğunuz davranış, makaleden gözünüzün korkması ve hunharca aradığınız bilgiye ulaşmaya çalışmak olurdu. Tüm yazıyı okumadan aradığınızı alır ve ayrılırdınız.
Şunun gibi:
Bu şekilde bir makale olsa, konusu ne olursa olsun siteden çıkma süreniz, ya da bekleme süreniz bir hatlı düşük olur, ve tabi haliyle okuma oranınız da oldukça düşük olurdu.
Buna tam zıt olarak da, makale okunabilir kısalıkta paragraflara ayrılmış ve uygun şekilde başlıklarla ayrılmış olsa, yazının tümünü okuma ihtimaliniz oldukça yükselirdi, bundan zevk alır ve yazıyı paylaşırdınız.
Makalenizde optimum okuma seviyelerine ulaşmak için ve ziyaretçilerinizin sıkılmadan okumaya devam etmelerini sağlamak için paragraf uzunluğunu ben 3-4 satırdan fazla tutmamaya çalışıyorum, bu da yaklaşık 50 kelime civarı diyebiliriz. Peki 3 satırlık yazı mobilde mi 3 satır yoksa geniş ekran bilgisayarda mı?
Mobil odaklı düşünme
Akıllı telefonların popüler olmadığı yıllarda, yani insanların bilgiye bilgisayar ekranlarının ulaştığı yıllarda bu durum biraz daha müsamaha gösterilebilir seviyedeydi.
Ama günümüzde bloğunuza yazdığınız makaleler eğer Google Arama sıralamalarını önemsiyorsanız mutlaka mobil odaklı düşünülürek hazırlanmalı.
Yani paragraf uzunluklarını mobilde okumaya uygun olarak ayarlamanız daha önemli. Bu durum aynı makaleye bir bilgisayardan, yani geniş ekrandan bakınca tek satır yazı gibi durabilir ancak bir önemi yok. Mobilde kazanan siz olursunuz.
Çünkü, eğer geniş ekran türleri için 3-4 satır uzunluğunda bir paragraf hazırladığınız zaman, bu responsive sitelerde -ki olmazsa olmaz bir kriterdir, satırlar daralıp üstü üste binerek 7-8 ve belki daha fazla satır sayısına çıkacaktır.
Bu yüzden mobil odaklı, iPhone, Samsung, gibi cihazların farklı ekran boyutlarını hesaba katarak yazmaya çalışmanız daha akıllıca olur.
Modern Wordpress pluginleri bu durumu kontrol ediyor ama
Eğer bir Wordpress siteniz varsa Yoasy, RankMath, WP All in one Seo plugin tarzı eklentiler paragraf uzunluğunuzu sizin için takip edip uyarı veriyorlar ancak, onların uyarı eşik noktaları oldukça fazla. Örneğin Yoast plugini 150 kelimeden sonra turuncu, 200 kelimeden sonra da kırmızı uyarı veriyor. Yani 150 kelimeden az tut diyor. Oysa 150 kelimelik bir paragraf geniş ekran ve mobilde şu şekilde görünüyor:
Gördüğünüz gibi %80 aramaların mobilden yapıldığı günümüzde, mobil ekranları dikkate aldığımız zaman 150 kelimelik bir paragraf oldukça uzun görünmekte. Bu da okuyucuyu daha paragrafı okumaya başlamadan kaçırabilir.
Bu da 52 kelimelik paragrafların mobilde görünümü:
Sonuç
SEO için paragraf uzunlukları ne olmalı konusu oldukça önemli ve elimden geldiğince sebepleriyle anlatmaya çalıştım. Umarım merak edenler ve daha okunaklı ve okunabilir makale yazmak isteyenler için faydalı olmuştur. Yazımı beğendiyseniz kapalı kapılar ardında kalmasına izin vermeyin ve lütfen paylaşın. Görüşürüz.
İlgili yazılar:
Google Seo Çalışması: 2021’de Mutlaka Bilmeniz Gereken En Önemli 14 SEO Trendi
Google Maps Dolandırıcılığı | Haritalara Kayıtlı İşletmeniz Varsa Mutlaka Bilmeniz Gerekli
Google Workspace Nedir? Para Verip Almak Gerçekten Gerekli mi?