Bahçecilik ve tarım

Mısır Ekimi Öncesi Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalı?

Mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı nasıl yapılır? En ideal hazırlık ve ekim sürecini bugün sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Dünyada en çok ekilen 3. bitki tohumu, en çok yetiştirilen 1. bitki olan mısır bitkisi dünya üzerinde en çok kullanılan ürünlerden birisidir. Bir çok farklı sektörde kullanılan bu ürünün kullanıcıya ulaşabileceği son haline gelmeden önce yapılan bir yığın emek ve hazırlık süreci vardır.

Bu emek ve hazırlık sürecinde, yani mısır tohumunun ekimi, büyümesi ve hasada kadar olan sürecin en başında, yani mısır ekimi öncesi de yapılması gereken belli başlı hazırlıklar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de tohumun ekileceği arazinin hazırlığının yapılmasıdır.

Mısır ekimi ne zaman olur?

Mısır bitkisi 1. ve 2. ürün ekimleri olarak iki farklı dönemde yapılabilmektedir. 1. ürün ekimleri ülke geneli ( Adana Bölgesi hariç ) Nisan ortası ve sonlarına doğru yapılmaktadır. Adana bölgesinde iklim koşullarının ekime uygun olma zamanı Mart ayı başına denk geldiği ve sırta ekim yapıldığı için daha erken bir dönemde ekim yapılmaktadır. 2. ürün ekimleri ise; Haziran ortası veya sonu – arpa, buğday arkası olarak da adlandırılır halk arasında – gibi dönemde yapılır.

Tohum ekiminin en iyi şekilde yapılabilmesi için ekim yapılacak arazinin en ideal şekilde hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Peki bu hazırlığı neden yapıyoruz? Toprak işlemenin amacı nedir? Önce bu soruların cevaplarını verelim. Kısa maddelerle gitmeye çalışacağım. Amacım; sizlerinde bildiği noktalara değinerek tekrardan hatırlatma yapmak.

Bu da ilginizi çekebilir: Gülleci bulamacı nedir? Nerelerde kullanılır?

Mısır ekimi öncesi neden toprak işleme yapmalıyız?

  • Bir önceki ekim döneminde arazide daha önce bulunan bitkiden kalan sap artıklarını küçük parçalara ayırıp toprağın altına geçirmek,
  • Toprağı alt – üst yaparak, havalandırmak,
  • Mevcut yabancı otları yok etmek,
  • Toprak nemini korumak ve ideal noktada tutmak,
  • Tohum için ideal yetişme ortamı hazırlamaktır.

İşin gerekliliğini öğrendik ve şimdi toprak işlemeye başlayacağız. Fakat bu işlemi etkileyen bazı faktörler vardır. Şimdi de bunları gözden geçirelim:

Toprak İşlemeyi etkileyen faktörler nelerdir?

-Toprağın yapısı (Tınlı, Kumlu, Killi, kumlu tınlı, vb.)
-Toprak işlemeye; 1. ürün veya 2. ürün ekimine başlayacağımız zamana göre karar verilmesi
-Ekim nöbeti uygulanmış ise, ön bitkinin ne olduğuna göre hareket edilmesi
-Ekimi yapılacak bitkinin cinsi (Mısır, Ay Çekirdeği, Pamuk vb.)
-Ve de son olarak doğayla olan ortaklığımızdan kaynaklı, İklim şartlarının uygunluğuna göre hareket etmeliyiz.

Yukarıdaki bütün şartları kafamızda olgunlaştırıp, arazide uygulamak için planladıysak; ana konumuz olan mısır bitkisinin kök yapısı hakkında biraz bilgilendirme yapayım sizlere;

Mısırın kök yapısı nasıldır?

Her ne kadar heybetli bir duruşu yaprak ve gövde, ahtapot kolları gibi ürkütücü bir kök yapısı olması dolayısı ile mahallenin çılgın delikanlısı gibi görünse de, mısır çok hassas bir bitkidir. Özünde kırılgan ve narindir. Çıt kırıldım bir ruhu vardır mısırın. Stres kaynağı olan; aşırı sıcaklığa, gübre eksikliğine, su eksikliğine ve fazlalığına gelemez öyle. Hiç sevmez.

Mısır oldukça kuvvetli bir saçak kök yapısına sahiptir. Kuvvetli kök yapısına sahip olabilmesi için yukarıda bahsi geçen ideal tohum yatağına sahip olması gereklidir. Mısırı ekeceğimiz tohum yatağı oldukça iyi olmazsa, tohumun çimlenmesi olduktan sonra yaklaşık 40 günden sonra büyüme durur ve tüm çabalarınız boşa gider, şaşkınlığınızı saklamaya yer bulamayabilirsiniz.

Mısır büyüdükçe, toprağın 40 – 50 cm derinliğine kadar olan bütün besin maddelerinden yararlanabilir. Büyüdükçe sıra arası mesafeyi de kapatarak yatayda ve dikeyde etkin bir şekilde besin emilimi yapmaktadır. Toprağa yakın boğumundan çıkardığı destek kökleri ile etkin bir şekilde topraktan destek alsa da, asıl olarak hızlı bir şekilde topraktan besin emilimine başlar. Destek köklerin mısırın hızlı büyümesinde etkisinin fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Adım adım, mısır ekimi öncesi toprak işleme nasıl yapılır?

İklime ve bölgelere göre değişmekle birlikte, hasat işlemi tamamlandıktan sonra, Sonbaharda toprağın ekim dönemine dinlenmiş ve hazır girebilmesi için toprak işlemeye/hazırlığına başlamamız gerekmektedir. Bunun için öncelikle yukarıda da bahsettiğim gibi bir önceki ekim sezonundan kalan yabancı otlar, bitki artıkları ve saplarının parçalanarak toprak altına geçirilmesi gerekmektedir. Bu adımı en iyi yapacağınız tarım aleti pulluktur.

Bu da ilginizi çekebilir: Demir tozu gübresi nedir? Bitkilere Demir tozu gübresi ne zaman verilir?

Mısır ekimi torak hazırlığı için pulluk kullanımı https://huglero.com
Döner Kulaklı Pulluk ve Ön kesikli Pulluk

1) Pullukla toprak devirme

Pulluk ile 20 – 30 cm arası toprak devirme işlemini yapmanız artıkların toprak altına alınması adımının tamamlanmasını sağlayacaktır. BU işlemden sonra İlkbahar dönemine kadar toprağınızı bu şekilde dinlenmeye bırakmalısınız.

Mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı nasıl yapılır? https://huglero.com

Döner Pulluk ile Büyük bir arazinin işlenmesine örnek

2) Toprağın işleme tavına gelmesi

İlkbahar Dönemi toprak hazırlığı dönemine başlayabilmek için toprağın işleme tavına ( kuruluğuna ) geldiğinden emin olmalısınız. Aman dikkat! En büyük hatalar bu noktada başlayabiliyor.

İlkbahar dönemi arazi içerisinde baş kaldırmış olan yabancı otlar ile ilaçlama yapılarak mücadele edilmelidir.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz: Yabancı ot ilaçlaması yaparken sıcaklık ne olmalı?

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/
Yabancı ot mücadelesi

3) İlkbahar dönemi dinlenmiş toprak

İlkbahar dönemi dinlenmiş ve toprak hazırlığı için tava gelmiş araziler, (yabancı ot mücadelesi sonrası olması tavsiye edilir) diskaro / goble ya da kültivatör ( kaz ayağı ) ile karıştırılır.

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/

Ara Not: Bazı bölgelerde toprak devirme işlemi yapılmadan diskaro ya da patlatma ile hızlı hazırlık yapıldığı oluyor. Tavsiye edilmeyen bir adım fakat yapılan bölgeler var.

-Diskaro yerine Rotovatör kullanımı

Tercihen, zaman sorununuz yoksa diskaro yerine rotovatör ya da rototiller (alabora, çapalama makinesi olarak da bilinir) de kullanabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmemiz gereken rotovatör’ün önünde riper ayakları olması ve toprağı derinden patlatabilmesi ve bu sayede taban taşı oluşumunu engellemesidir. Toprak parçalandıktan sonra nemini çabuk kaybetmemesi için arkada toprağa baskı uygulayacak bir merdanesi, ve tabi rotovatör bıçaklarının toprağı işleme derinliğidir.

Bu derinlik genellikle 15-20 cm arası olduğundan, sadece rototiller kullanmak yetersiz gelebilir. Pulluk + diskaro ya da pulluk + rototiller uygulaması, tohum öncesi toprak hazırlığında maksimum verimliliği size verecektir. ( Bu bölümde pulluk + rototiller formülü benim tavsiye etmediğim bir formül . Bunu söylemek isterim. )

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/
Devirme işlemi yapılmadan hazırlık işlemine başlanmasına örnek

4) Toprak altı gübre uygulaması yapılması

Toprak altı gübreleme, eşit şekilde tüm arazinin toprak besin değerlerini iyileştirme açısından önemlidir.

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/

5) Merdaneli diskaro ile toprak iyice ufalanarak hazır hale getirme

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/

İsterseninz aşağıdan videosunu da izleyebilirsiniz.

Ara not: Hafif bünyeli toprakları hazırlamak için yaylı tırmıklar ile kombine edilmiş merdaneli kültivatör kullanılır. Aşağıdaki fotoğraf buna örnektir.

mısır ekimi öncesi toprak hazırlığı,mısır ekimi toprak hazırlığı,mısır hangi ayda ekilir,mısır dikim zamanı ne zaman,mısır ekimi ne zaman olur https://huglero.com/
Yaylı Tırmık ile Kombine Edilmiş Merdaneli Kültivatör

Kombine alet – ekipman kullanmıyor iseniz; merdaneli diskaro ile toprak iyice ufalandıktan sonra toprak alt yaşını ( nemini ) korumak ve toprağı hafif tesviye etmek için tırmık çekme işlemi yapılması gerekir. Aksi taktirde tırmık ile ufalanıp yerleşmemiş toprak, diskaro ile derinden dilimlenmiş şekilde kalacak, toprağın tavı kısa sürede kaçıp nem dengesi bozulacaktır.

Mısır ekimi ne zaman olur? https://huglero.com
Tırmık işlemi

İzleyeceğiniz videonun şeker pancarına hazırlık olması sizi yanıltmasın. İşlem mısır için de aynı şekilde yapılmakta.

6) Mısır ekim işlemi

Tohum ekim işlemine geçilir. Tohum ekim aşamasını bir başka yazıda detaylı bir şekilde siz değerli arkadaşlarım ile paylaşacağım.

Görseller: farmersjournal, ucbmsh, youtube, coastaltractor, tabletopteacher, cropwatch

Daha Fazla Göster

Zir. Müh. Sercan Çiftçioğlu

Ege üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu, Ziraat danışmanı. Uygun arazi işleme, toprak koşulları ve su kalitesi hakkında arazi sahipleri ve işletmelerle çalışmaktayım. Bahçe ve tarım işlerinde meraklılara elimden geldiğince yardım etmeyi seviyorum. Film izlemek, dağcılık ve tırmanıcılık da sevdiğim aktiviteler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu