Yamyam Hayvanlar: İşte Kendi Türünü Yiyen 10 Sevimli Hayvan
Yamyamlık birçok hayvan türü için mevzu bahis olmasa da, yamyam hayvanlar var ve hatta bazıları bize oldukça yakınlar. Hiç ummadığınız bazı türler, bazen kendi türlerini yiyerek yamyamca davranışına girerler. Hayvanlardaki bu yamyamistik davranış çevresel nedenlere, aşırı kalabalıklaşmaya ya da temel hayatta kalma içgüdülerine bağlanabilmektedir.
Bu özellikler aslında ilk aklınıza gelecek yırtıcılara ait değil, bu özelliği konduramadığınız, belki de çok sevdiğiniz hayvanlara ve sayı olarak da düşündüğünüzden çok daha fazla türe ait olabilir. Yamyam hayvanlar sınıfına sokabileceğimiz bir sürü tür mevcut, ve hatta bunların birkaçı evinizde bile olabilir.
- Bazı hayvanlar içgüdüsel olarak yamyamlık davranışlarında bulunur; tipik olarak bu, yavruları yeme davranışlarını içerir.
- Domuzlar ve Afrika cüce kirpi, bazen genç olanlarını yiyen canlılara örnek olarak verilebilir.
- Uğur böceği de aslında yamyam böceklerdendir.
- Yani görünüş itibariyle ne kadar şirin oldukları sizi kandırmasın. Aslında hiç ummadığınız hayvanlarda bu içgüdüsel davranışlar mevcuttur.
Hadi hep beraber yamyamlık davranışı gösteren bu 10 hayvana bir bakalım:
Çayır köpekleri genellikle vejeteryandır, ancak ummadığınız anda yamyamlaşabilirler
Çayır köpekleri genellikle otoburdur.
Çayır köpekleri, vejetaryen olsalar da, kendisiyle aynı otları yediği için rakip gördüğü Wyoming yer sincabını öldürdüğü bilinmektedir. Bazı dişi çayır köpekleri, akrabalarının yavrularını öldürerek kendi yavrularının hayatta kalma olasılığını artırmakta. Bu sebepten araştırmacıların varsayımları, doğal seçilim olarak kabul edilmekte.
Hamsterler de yamyam olabilir
Mısır içeren bir beslenme programı, hamsterlerin kararsız davranmasına neden olabilir.
Hamsterlerin birbirlerini yedikleri bilinmektedir, ancak bu durum, eksik beslemenin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Tahıllar, kökler ve böcekler gibi besinleri içeren çeşitli bir beslenme alışkanlığı yerine hamsterleri mısırla beslemek annelerin gençlerini yemelerine neden olabilir.
Domuzların yeni doğan yavrularını öldürdüğü bilinmektedir.
Domuzlar arasındaki yamyamlığın, hamilelikteki hormonal değişikliklerle ilgili olabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca vahşilik ya da yabanilik içgüdüsü olarak da bilinen bu durum, domuzlar arasında yavrulamanın sonucu olarak ilişkilendirilir. Domuzdaki yamyamlık belirtisi genellikle bir domuzun ilk yavrusu ile meydana gelmekte.
Bu durumda, yamyamlık bazen doğum yapmadan önce, bazen de doğumdan sonra, ya da domuzun gergin, stresli, dış çevreden etkilenen bir durumda olmasından kaynaklı olarak meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmekte.
Kirpi, bazen kendi bebeklerini de yerler.
Bazı uzmanlar kirpileri doğum yaptıktan sonra yavrularından ayrı tutulması gerektiğini önermekteler.
Sosyal medyada popüler bir evcil hayvan olan kirpilerin, annelerin korkması durumunda yavrularını yedikleri bilinmektedir. Özellikle Afrika cüce kirpilerinin, yeni doğan kirpi yavrularının yemesini önlemek için bazı kişiler, kirpi annelerinin doğumdan önce ve sonra diğer kirpilerden ve insanlardan ayrı tutulmasını tavsiye eder.
Bazen, tavşanlar yamyamlık davranışında bulunurlar.
Yamyamlık daha sık, doğum yapmış dişi tavşanlarda görülür.
Kim bir tavşana yamyamlığı yakıştırabilir ki? Onlar şirin mi şirin, hoplar zıplar işte. Öyle değil mi? Aslında pek de değil. Tavşanların yamyamca hareketlerle uğraşması öyle sık görülmese de, bu durumun görüldüğü nokta yine de yeni doğmuş dişi tavşanların arasında olabilmekte.
Yavrular, ortamdaki değişime, yiyecek kaynağı yetersizliğine maruz kalınması durumunda büyüklerin yemi olabilmekte. Tavşan anneleri arasındaki yavru yeme davranışı, tavşan, yakınlarda bir avcı algılar ve tehlikede olduğunu hissederse de hayatta kalma mekanizması olarak kullanılabilmekte.
Uğur böcekleri yamyam böceklerdir.
Küçüklükten itibaren yakalayıp avucumuzda gezdirdiğimiz, sonra uçuşunu izlediğimiz uğur böcekleri, kırmızı renkleri ve eşsiz lekeleriyle tanınmakta. Ama bu böceğin gizli kalmış, karanlıklar ardında, yamyamlık huyu gibi bir sırrı var.
BBC’ye göre, iki noktalı uğur böceği de dahil olmak üzere bir çok uğur böceği çeşidinde, larvalar, henüz yumurtadan çıkmamış uğur böceği yumurtalarını yemekte. Araştırmalar, kuluçkalanmamış aile üyelerini yiyen uğur böceği larvalarının yamyam olmayan larvalardan daha hızlı geliştiğini göstermiştir.
Ördek yavruları sıkıldıklarında yamyamlık yapabilirler
Bir yaşın üzerindeki ördek yavrusunda yamyam davranışlar sergilenme olasılığı yüksektir.
Bir yaşın üzerindeki ördek yavrularının, bu eğilimi sergileme olasılığı daha yüksek olmakta. Ördek yavrularının aşırı kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaları, havalandırma yetersizliği veya yetersiz beslenmeyle karşılaştıklarında yamyamca davranışlar sergiledikleri görülmüştür.
Yamyam tavuklar nadir değildir.
Tavukların dünyasında sosyal bir hiyerarşisi vardır – kelimenin tam anlamıyla gagalama sırası. Bunun dışında tavuklardaki birbirlerine karşı olan yamyamlık öyle çok da nadir değildir. Tavukların sürünün içinde başkalarının derisini, etini ve organlarını gagaladığı, yırttığı ve hatta afiyetle yediği bilinmektedir.
Her ne kadar tavuklar (ve diğer kanatlı hayvan türleri) arasındaki yamyamlık bazı ırklarda daha yaygın olsa da, agresif davranış önleyici tedbirlerle sınırlandırılabilir ve kontrol edilebilir.
Bunlar arasında tavuklara aşırı kalabalıklaşmayı önlemek için yeterli miktarda yaşam alanı verilmesi, su ve yiyecek kaynaklarının mevcut olduğundan emin olunması ve çok fazla güneş ışığına maruz kalmalarının önlenmesi, yani gölgelik ortamlarda yaşamaları gibi faktörler gelmekte.
Tabii ki tavuklar, yapay veya başka bir şekilde günde 16 saat kadar ışık almak durumundadır. Yamyamlık davranışı tavuklar için öğrenilen bir davranış olduğu için, sürü içerisinde başlarsa kolayca yayılabilir.
Yamyam kaplan semenderleri özel fiziksel özelliklere sahiptir.
Yamyam kaplan semenderleri tipik olarak daha büyük dişlere sahiptir.
Tamam bu belki de pek de sevimli bir tür değil. Ancak ortak bir özellikten dolayı listeye girmiş bulunmakta. Bu cinsin yamyamlık özelliğine sahip üyelerinin, yamyam olmayan meslektaşlarından daha büyük kafataslarına sahip oldukları bulunmuş durumda, ayrıca tipik olarak genişlemiş dişleri var.
Bu şekil değiştirmiş semenderlerin, türlerinin daha küçük üyelerini, her zaman, değerli kaynaklar için olan rekabeti ortadan kaldırmak adına tekrar tekrar yedikleri ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu türdeki yamyamlığın, semenderlerin yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde en sık meydana geldiğini belirlediler.
Kuzey Amerika kızıl sincapları yavruları öldürüyor.
Kızıl sincabın davranışlarının evrimsel bir açıklaması var…
Erkek kırmızı sincaplar, başka yavruları öldürür ve yamyamlık yaparlar. Yavrular, genellikle baba olmayan yakındaki diğer erkek sincapların gazabına uğrar, öldürülür ve yenir. İlginç bir şekilde, bu yavru yeme davranışları en çok, yiyeceğin bol olduğu zamanlarda meydana gelir.
Çünkü dişi sincapların, daha fazla yiyeceğin mevcut olduğu yıllarda, ikinci bir defa gebe kalma olasılığı daha yüksektir. Dişi sincapların ilk üreme döngüsünden önce çok sayıda çiftleşme ortağı olduğu için, bu ilk yavrunun öldürülmesi, bir erkeğin ikinci yavrunun sadece onun olmasını sağlayabilmesine yol açar.
Görseller: worldwildlife petakids livekindly vetmed.illinois.edu eskipaper binhtrung.org lindsaywildlife.org sf.co.ua animals.sandiegozoo.org mansfield103.co.uk