Üretici ve Tüketiciyi Buluşturan Dijital Tarım Pazarı DİTAP Tanıtıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen dijital tarım pazarı DİTAP, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliği yaptığı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katıldığı toplantıda tanıtıldı.
Bekir Pakdemirli, pazaryeri platformu tanıtım toplantısında “DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olacak” dedi.
Dijital Tarım Pazarı’nın kuruluş amacı, çiftçinin pazarlama imkanının artırıp, tüketicinin de uygun fiyattan kaliteli ürüne ulaşabilmesi. Pakdemirli’nin belirttiği üzere, Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online ortamda bir araya getirip, tarımsal üretim ve ticaretteki büyümeye önemli bir ivme kazandıracak.
Pakdemirli, DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan ve 50 milyon liraya kadar varan destekleyici kredi paketlerinden yararlanacaklarını da belirtti.
Dijital Tarım Pazarı DİTAP kullanıcılarının kullanabildiği kredide indirim ne kadar?
Pakdemirli’nin belirttiği üzere üretim yaptıran gerçek veya tüzel kişiler, Ziraat Bankasından ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Ayrıca açıklamalarına ilave olarak;
- Kredi kullanımında ‘İşletme Kredisi’nde indirim yüzde 50 olarak belirlenmiştir.
- Ayrıca, üretimde ‘yurt içi sertifikalı tohum/fide/fidan kullanımı’ için ilave yüzde 20,
- stratejik bitkisel ürün grubunda üretim yapılacaksa ilave yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 80’ine varan oranlarda indirimli kredi kullanabileceklerdir.” dedi
Toplantıda ayrıca, “Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP aracılığıyla gerçekleşmesinin hedeflendiğini belirtildi.
Tarım Bakanı Pakdemirli’nin belirttiği üzere;
– DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacak. Alıcı, satıcı lojistik sektörü olmak üzere bu portalda herkes olacak.
– Böylelikle; üretimden tüketime kadar her noktayı izleyeceğiz. Neden DİTAP kurduk. Üretici ‘ben daha fazla kazanmalıyım, ürünümü daha iyi fiyatla satmalıyım’, tüketici ise ‘ben daha uygun fiyatla tüketmeliyim’ diyor. Tüketici açısından daha kaliteli ürün ve uygun fiyat. Sürdürülebilir tedarik. Planlı üretim. Arazinin verimini artıran bu çalışmalar sonucunda elde edilen ürünün, yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması, çiftçimize daha çok kazanç sağlaması adına tarımsal üretimin planlanması gerekmektedir. Bu planlamayı yapabilmek için tarımsal ürün pazarının hem bireysel tüketici hem de endüstriyel tüketici açısından talepleri önceden oluşturulacaktır. Bu talepler ile talebi değerlendirmek isteyen çiftçilerimizin Bakanlığımız sistemlerine kayıtlı ve talebe yön verecek teknoloji ile desteklenmesi amacıyla DİTAP’ı oluşturduk.
– Bu sözleşmeli tarım portalı sadece gönüllülük esası ile bireysel tüketicinin pazarını yöneten hal, manav, zincir marketlerin ve endüstriyel ürün pazarını yöneten gıda fabrikalarının tarımsal ham maddeleri için talep oluşturabilmesine imkân sağlayacak. Bu taleplerin SMS bilgilendirmesi ile ülkemizin en ücra köşesindeki çiftçimize kadar ulaşmasını sağlayacağız. Ayrıca portal sayesinde İşlenmiş gıda sanayiye yönelik fayda sağlayarak, başta coğrafi işaretli ürünlerimiz olmak üzere bir çok işlenmiş ürünün markalaştırıp katma değerini arttırarak pazarlanması sağlanacak. Bu sayede ihracata yönelik pazarın artmasını sağlayacağız.”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gıda arz güvenliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Tarımsal üretimde alt yapının güçlendirmesi, tarım ürünleri ihracatına da katkılar sağlamaktadır. Korona virüs sebebi ile sağlıklı ve güvenilir ürünlere ulaşmak, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmanın önemini gözler önüne sermiştir” dedi.
DİTAP’a nasıl kaydolunur?
Dijital tarım pazarı DİTAP’a kaydolmak için https://www.dijitaltarimpazari.gov.tr/ adresine gidip alıcı iseniz alıcı kısmından üretici iseniz üretici kısmından giriş yap diyoruz.
Örneğin ‘alıcı’ olarak kaydolmak istediğinizde karşınıza şu şekilde bir ekran çıkıyor ve ‘e-devlet’ ile girişi seçtikten sonra anlıyoruz ki, “akredite edilmiş kurumlar, firmalar ve şahıslar altında işlem yapılmasına izin vermekte. Bu sebeple vergi kimlik numaranızın ve esnaf kaydınızın olması gerekmektedir” uyarısı aldım. Sizin bu bilgiler e-devlette mevcutsa üye olabilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: Mısır Ekimi Öncesi Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalı?