Biyodinamik Tarım Preparatları Nelerdir? | En Etkili 9 Preparat
Biyodinamik tarım preparatları nedir sorusunu cevaplayalım öncelikle. Biyodinamik preparat, toprak canlılığını artırmak, toprakta mevcut bulunan besin elementlerinin alınmasını kolaylaştırmak, verimsiz toprağın canlılığını artırmak ve bitkileri güçlendirmek için kullandığımız, toprağa dışarıdan ilave ettiğimiz organik katkı maddesidir.
Konumuza devam etmeden önce ön bilgi olarak okumanızı mutlaka tavsiye edeceğim bir önceki yazım olan Biyodinamik Tarım Nedir? Organik Tarım ile Arasındaki fark nelerdir? konusuna – koyu renkli yazıya tıklayarak – ulaşabilirsiniz. Biyodinamik tarım preparatlarından önce Biyodinamik Tarım hakkında bilgi sahibi olup, sonra kullanılan preparatların hazırlanış hakkındaki bilgi sahibi olmak çok daha faydalı olacaktır.
Biyodinamik Tarımda kullanılan preparatlar ise bir önceki yazımın en başında size ‘kendi kendine yetebilen’ bir sistemden bahsetmiştim. İşte o sistem içerisinde elde ettiğimiz bitkisel, hayvansal ve mineral maddeler ile doğal güçlerin kombine edilmesi sonucu elde edilen kompost ya da katkı maddeleridir.
Preparat dediğim gibi toprak katkı maddesidir, ilaç ya da tedavi edici bir karışım değildir!
Hazırlanan bu preparatların etkisinin yüksek olduğu düşünüldüğü için düşük dozlarda kullanılır. Burada amaç bir yandan tamamen organik bir yaşam döngüsü oluştururken toprak canlılığı, bitki gelişimini, kalitesini iyileştirme ve hayvan sağlığını korumaktır.
Peraperatlar, hektara çok düşük dozlarda kullanılarak toprak canlılarının, toprağın, bitkilerin gelişimini, kalitesini iyileştirmek ve hayvan sağlığını korumayı amaçlar (kullanım miktarları hakkında da bilgi vereceğim). Burada uygulama miktarının ne kadar az olduğunu düşünecek ve bu miktarları biraz saçma bulacaksınız. Hele ki bilinçsizce dekara torbalarca gübre döktüğümüzü düşündüğümüzde… Fakat, başınız ağrıdığında ya da bir rahatsızlığınız olduğunda bonibon şekerinin yarısı kadar büyüklükte olan tıbbi ilaçların size nasıl iyi geldiğini de biliyorsunuz.
Demeter Nedir?
Demeter, dünyada Biyodinamik Tarım için uluslararası ilke ve standartları belirleyen sertifikasyon kuruluşudur. Dünya üzerinde Biyodinamik Tarım içinde otorite olarak kabul edilir.
Biyodinamik Tarım için preparatların çalışma mekanizması uygulama yapılan alanda çok olanı azaltma, azı çoğaltma yönünde hareket ederek toprak dengesini kurduğuna inanılıyor. Kısacası doğal dengeyi kurduğuna inanılıyor. Biyodinamik Tarımda yer alan her canlının (insan ve hayvanlar) ve bitkinin toprak ile manevi (ruhsal) ve zihinsel olarak bir bağı olduğuna inanılıyor.
Demeter yönetmeliğine göre kabul edilen ve kullanılan biyodinamik preparatlara bir numara verilir ve o şekilde bahsedilir. Geliştirilen çeşitli preparatlar olmuştur fakat bunların kullanım zorunluluğu yoktur . Aşağıda bahsi geçen preparatlar Biyodinamik Tarım için, Demeter’in ( otoritenin ) belirlediği ve kabul ettiği preparatlardır.
Kullanılan Biyodinamik Preparatlar Nelerdir?
Biyodinamik tarım preparatları iki başlık altında inceleyebiliriz.
1- Arazi Preparatları
- 500P (BD 500) Cow Horn Manure (inek boynuzu gübresi)
- 501P (BD 501) Boynuz silika
2- Kompost preparatları
- 502P – Civanperçemi ve Binbirdelik Otu (Achillea millefolium)
- 503P – Papatya (Chamomile recutita)
- 504P – Isırgan Otu (Urtica dioica)
- 505P – Meşe Kabuğu (Quercus robur)
- 506P – Karahindiba (Taraxacum officinale)
- 507P – Kedi Otu (Valeriana officinalis)
- 508P – Tarla At Kuyruğu
Yazının devamında listedeki biyodinamik tarım preparatları açıklayacağım.
500P Nolu Preparat – Hornmist (Boynuz Gübresi ) :
Bu preparatın hazırlanışında kullanılacak ham maddeler için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Kullanılacak inek gübresi, en az bir kere doğurmuş ineğe ait boynuzların içerisine doldurulur ve boynuzlar birbirine değmeyecek şekilde toprakta açılan çukura yerleştirilir ve üzeri toprak ile kapatılır. Bu uygulamada boynuzun içerisine yerleştirilen gübrenin Kozmik enerji ve hayvanın enerjisini boynuzun dış yüzeyinden ( kabuğundan ) aldığı düşünülür. 6 ay toprak altında fermante olması beklenir.
Bu da ilgilinizi çekebilir: Beyaz mobilyada sararma neden olur? Nasıl çözülür?
Kök gelişim sürecini hızlandırıcı yönde etki eden; özellikle kılcal kök büyümesini hızlandıran bir etkiye sahiptir. Bu preparat ayrıca baklagil bitkilerinin köklerinde bulunan bakteri yumrularının büyüklük ve sayılarına olumlu yönde etki etmektedir. Kimyasal açıdan azotlu nitrat içeriğini çok kısa ve hızlı bir süre içerisinde % 0.06’dan % 1.7’ye yükseltmektedir (Orjinal içerikten yaklaşık 28 kat daha fazla). Köklendirme hormonu yerine de iş yapmaktadır. Çoğaltma ( çöğür, çelik vb. ) materyallerinde kök oluşumunu artırmak ve teşvik etmek için ortama ilave edilebilir. Bakteri sayısı 500 milyon/gr aerobik bakteridir. Toprakta yer alan faydalı solucanların yerine kullanılabilecek alternatif bir çözüm olarak kullanılabilir.
Kullanım dozu: 1 boynuz (300gr)+ 40 lt su/ha
501P Nolu Preparat – Hornkiesel – ( Boynuz Silikası ) :
Kaya kristalinin toz haline getirilmiş hali; Silika unu, en az bir kere doğum yapmış ineğe ait boynuzların içerisine doldurulur ve güneş gören bir bölgede açılan çukurun içerisine yerleştirilerek toprağa gömülür. Yaklaşık 6 ay toprakta bekletildikten sonra çıkartılarak uygulama için hazırlıklar yapılır. Toprak üzeri organlarda daha etkili olduğu düşünülen bu preparat; olgunlaştırmaya etki eder. Verim ve kalite artışı üzerine etkisi vardır. Bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bu da ilginizi çekebilir: Demir tozu gübresi nedir? Nasıl kullanılır?
Kullanım dozu: 1 boynuz/ 25 ha 5gr +40 lt su ile karıştırılarak/ha
502 Nolu Preparat:
Geyik mesanesi içerisine doldurulan Civanperçemi (Achillea millefolium) çiçeklerinin, güneşte bekletilerek fermante edilmesi sonucu elde edilen preparattır.
Bitkilerin büyümeleri sırasında, sülfür (kükürt dioksit) ve potasyum alımını tetikleyen bir etkiye sahiptir. Protein ve karbonhidrat dengesinin oluşumuna sebep olur. Bir nevi katalizör olarak görev yapar.
Kullanım Dozu: 25 gr / hektar
503 Nolu Preparat – (Papatya Preparatı)
Sağlıklı ineğin ince bağırsağına doldurulan papatya bitkisinin fermante olması sonucu elde edilen bir komposttur.
Bitkinin yaşam döngüsü içerisinde yer alan süreçlerde sapma olması ( yanlış zamanlarda ortaya çıkması ) gibi durumlarda bu süreçleri düzenlemek için kullanılır.
Kullanım Dozu: 25 gr / hektar
504 Nolu Preparat – (N preparatı)
Isırgan otunun fermante edilmesi sonucu elde ettiğimiz bu preparat yüksek azot kaynağı olarak ve ayrıca malç örtüsü olarak da kullanılmaktadır. Toprak yapısını iyileştirme özelliğine de sahiptir.
Kullanım Dozu: 250-500 gr / hektar
505 Nolu Preparat – (Kalsiyum Preparatı)
Toplanan meşe ağacı kabuklarının evcil hayvan kafatasının içerisine doldurulması ile hazırlanan bir preparattır. Meşe kabuklarının yüksek kalsiyum kaynağı olmasından kaynaklı; kalsiyum preparatı olarak da adlandırılır. R.Steiner bu preparatın mantari hastalıklara karşı etkili olduğunu iddia etmiştir. Bitki gelişimi üzerine etkili bir preparattır.
Kullanım Dozu: 25 gr / hektar
506 Nolu Preparat – (Karahindiba preparatı)
İnek gömlek yağı ( bağırsak ve işkembeyi bir arada tutmak için saran yağ örtüsü ) içerisine koyulan Karahindiba bitkisinin fermante olması sonucu ortaya çıkan bir preparattır. Bitkinin çevre koşullarına karşı adaptasyonunu kolaylaştırıp ve hızlı uyum sağlamasına ve topraktan besin alımını kolaylaştırıcı yönde katkı sağlayan özelliği vardır.
Kullanım Dozu: 25 gr / hektar
507 Nolu Preparat – (Kediotu Preparatı)
Her hangi bir hayvansal ürün ile aynı anda kullanılmadan yapılan tek preparattır. Kediotu bitkisi çiçeklerinin sıkılmış özünden elde edilmektedir. Asimilasyonu ( özümlemeyi ) uyardığı ve çiçeklerin daha belirgin renge sahip olmasına sebep olduğu için seralarda daha çok kullanılmaktadır. Toprak altı solucanlarına karşı cezbedici etkiye sahip olduğu ve üremelerini uyarıcı yönde etki ettiği görülmüştür. Fosfor ihtiyacını karşılamada kullanılan bu preparat aynı zamanda ne kadar bekletilirse değeri de o kadar artmaktadır.
Kullanım Dozu: 50 gr / hektar
Preparat No.508 (at kuyruğu preparatı)
Kurutulmuş at kuyruğu bitkilerinden yapılan bu preparat fungal hastalıklara sürekli kullanımda koruyucu bir etki sağlamaktadır.
Silikon, potasyum, kalsiyum, magnezyum, azot, fosfat, mangan ve sülfat içerir. Ayrıca bitkinin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
Kullanım şekli: 20 litre suya 200-300 gram konarak yarım saat kaynatılır. % 5-10 oranında seyreltilerek Şubattan Kasım ayına kadar hektara 100 litre düşecek şekilde toprağa ve bitkiye atılır.
Arazi preparatları, yaklaşık olarak 1 saat boyunca karıştırılmalıdır. Karıştırılırken mümkün mertebe derin huni formu (suyun içerisinde girdap şekli – kaos) oluşturulmaya çalıştırılır ve her 1 dakikada çevirme yönü değiştirilmektedir. Bu işin en büyük sırrı bu karışım sırasında enerjimizin/ruh halimizin yüksek olması gerekmektedir. Bu karışım sürecini gerçekleştirirken, ya güzel bir sohbet ortamında etrafa pozitif enerjimizi saçarak ya da güzel bir manzarayı izlerken güzel düşünceler içerisinde olmalıyız.
Kompost preparatları, gübre yığını üzerine, birbirinden uzaklığı en az 50 cm (2 metreyi geçmeyecek) şekilde delikler açılır ve her deliğe preparat konur.
Yığın üzerinde preperat 504 ortada olmak zorundadır çünkü N bu işin kalbidir. En sonunda, bütün kompostun üzerini kaplayacak şekilde sıvı kedi otu preparatı serilir.
Kompost preparatların hazırlanması süreci yukarıdaki gibidir. gübre üzerine malç olacak örtü örtülür.
Son olarak, biyodinamik preparatlar nelerdir, biyodinamik tarım malzemeleri hazırlanışları ve kullanım dozları hakkında sizlerle bilgi paylaşımında bulundum sevgili dostlar. Dozajlama miktarları gram seviyesindedir. Böyle olmasına rağmen, yapılan çalışmalarda bu uygulamaların etkisi ve olumlu yönde verime etkisi görülmektedir. Tam bu noktada bilimsel açıdan açıklanamayan sorular ortaya çıkmakta ve cevapları gizemini korumaya devam etmektedir. Ne olursa olsun, yaptığımız işi severek ve işe saygı duyarak yapmamız gerektiğini düşünmekteyim. Biyodinamik Tarım ilkelerine inanan ve uygulayan sevgili dostlarım veriminiz bol ve enerjiniz yüksek olsun. Daha sağlıklı nesiller ve dünya için…
Sağlıkla kalın!
- https://istafilciftligi.com/biyodinamik-tarim-nedir/
- Kaynak: https://wiki.astro.com/astrowiki/de/Bild:Pflanzzeit.gif#filelinks
- https://www.raventos.com/web/module_travel/blog/en/the-biodynamic-preparations-of-autumn/
- www.raventos.com
- https://weledaglobalgarden.com/horn-manure-load-bull/horns-640x800px/
- www.bibendum-wine.co.uk
- https://www.gartenrundbrief.de/gr/informieren-kompost
- Görsel: tiemehermans.nl
- https://www.hzafercan.com